icon

Ako odstaviť od dojčenia skoro 2 ročnú dcérku?

mackauska
11. dec 2012

Moja malá má 21 mesiacov. Dojčiť som chcela do 2 rokov, lebo sa chceme pokúsiť o druhé bábo, ale môj doktor mi odporučil malú už odstaviť, lenže neviem ako. Je na cuckanie naučená - bez neho nezaspí. Kojím ju "už len 🙂 " vždy pred spaním a celú noc - no aj k tomu sme sa ťažko dopracovávali, takže si neviem predstaviť, ako s tým seknúť úplne. Mnohé známe mi odporúčali na pár dní od nej odísť (čo by som asi nezvládla :( alebo si dať na bradavky ocot či papriku. Neviem sa ale rozhodnúť, čo a kedy. Či vyčkať až dovŕši 2 roky alebo začať hneď .. srdce mi ide už teraz prasknúť, nedokážem je mliečko nedať a nepomojkať sa s ňou. Má niektorá z Vás podobné skúsenosti? Budem rada, ak napíšete. Ďakujem ...

Strana
z2
korytnacka7
22. sep 2016

@majoska Aha, fuu, teraz rozumiem 🙂 Tak toto riesim aj ja 🙂 Mne zabralo pri malej zaviazat si hrudnik obvazom, zalepit leukoplastami, aby videla ze prsko ma bobo a pod. Ze jednoducho to nejde, nepojde. Mija plakala par noci, nechcela byt s nami v izbe, lezala kadetade po byte na zemi... po tyzdni bolo dobre... teraz sa chystam na to s malym, ale je to tazsie ako pred 3 rokmi.

vrana2
22. sep 2016

Prosim aj ja o radu:podobná situácia,len s tym,ze ja nám dvojicky. Majú 16m,kojim ich obe naraz. Spia raz za deň,uspavam na prsníku cez deň,aj večer a v noci si vypýtajú 2-3x. Som už total unavena,ale sú to obe veľké zavislacky a ja netuším ako inak ich uspat. Skúšali aj manžel,babky,s flasou alebo inak... obrovský rev,ze som mala migrénu ešte aj na tretí deň. Čo s tym ?

majoska
22. sep 2016

@korytnacka7 beriem lieky na DNU, a musím ich brať dlhodobo, keďže toto ochorenie sa nedá liečiť, mala som strašne bolesti, opuchal mi palec na nohe, ten kto vie, aké to je ochorenie vie, že ta bolest je neznesiteľná. A radšej byť v pohode, a starať sa o rodinu ako nasilu kojit a nevladat. A myslím, že dva a pol roka je celkom ok vek na odstavenie, aj keď priznám sa, kojila by som ju až do samoodstavenia, keby sa dalo 😀
A ešte otázka: čo s prsnikmi, aby som nedostala zápal?

majoska
22. sep 2016

@vrana2 no, máš to dvojnásobne ťažšie 😀

korytnacka7
22. sep 2016

@majoska To bola skor podotazka v suvislosti s odstavenim babatka... so vsetkym s tebou suhlasim 🙂

majoska
24. sep 2016

Takže referujem, tretia noc bez kojenia, povedala som malej, že cici sa pokazila, že mliečko je už pokazené.Od vtedy už nechce, pýta si síce stále, ale podľa mňa sa chce len uistiť, že či sa cici už neopravila 😀
Vôbec neplače, ale so zaspávanim máme problémy , prehadzuje sa, krúti aj dve hodiny, je nervoznejsia a vyžaduje si viac mojej pozornosti, viac ju hľadám a mojkam a hovorím ako ju ľúbim. :-*
A čo sa týka prsníkov, nemám ich naliate, takže asi som toho mlieka nemala až tak veľa # korytnacka7
# vrana2

korytnacka7
24. sep 2016

Tak to klobuk dolu. Tomu mojmu ked v noci nedam, reve jak o zivot. Cely jeho doterajsi zivot to fungovalo v noci s prskom, to odstavenie bude drsne pre oboch :(

majoska
26. sep 2016

@korytnacka7 už je to piaty deň, mala je nervózna, placliva, všetko chce, nikam má nechce pustiť, a ku nikomu nejde....keby som nemala nemala také bolesti, v*serem sa na lieky a kojim ju ďalej....o zaspavaní ani nehovorím, horor, hlavne večer, do jedenástej sa prevaluje, plače, akoby nemá miesta..... predtým s cici päť minút a spala.... myslela som si, že keď ju nebudem kojit, bude spať v noci lepšie, naopak, aj 100krat je hore.A čo je najhoršie, nič nechce piť, ani cajik, ani vodu, a mlieko už vôbec, napína ju z toho na zvracanie....takže mamičky, buďte trpezlivé, a ak nemusíte prestať kojit, tak dávajte dovtedy, pokiaľ si dieťatko pýta.

korytnacka7
26. sep 2016

@majoska Nebojte, to coskoro prejde... mala maklasivke abstinencne priznaky. Do tyzdna dvoch bude spinkat velmi dobre. Zazila som to so starsou, bolo to hrozne po odstaveni. Aj preto sa mi do toho teraz tak nechce...

sendicka
12. mar 2017

Ahoj, maly ma 2 a pol roka. Tiez to bol strasny zavislak. Pred dvoma tyzdnami som musela ist na skolenie mimo mesta a ja som vyuzila prilezitost. Dovtedy sa dojcil hocikedy cez den, nocne zaspavanie s prsnikom a niekolko krat cez noc bolo normalne. Zacal chodit do jasliciek a vzdy ked sme uz prisli domov, musel sa uistit ze je aj cicik.
Uz mi to liezlo na nervy a tak som chcela skolenie vyuzit tiez ako moznost odstavit. 1 noc a 1 a pol dna bol bez mliecka, ked sme prisli domov zase pytal cicik, ale mala som uz celkom naliate prsia ako kamen, aj ma boleli, tak som tiez hovorila ze ma bolia a ze mu nemozem dat lebo je pokazene.
V noci sa budi sice len 1 ale 2 krat a cez den sa da celkom lahko odmietnut, ale v noci je to katastrofa. Krici a kope a neda si povedat. Pokial krici a neda sa upokojit, tak ho beriem zo spalne a dam ho do izbicky na zem. Poviem mu, ked uz nebude kricat moze prist spat do spalne a odidem. Chvilu place a potom vola otca aby ho zobral a hned aj zaspi. Niekedy zaberie aj ked mu nieco zacnem rozpravat, nieco co ho velmi zaujima.
Je to hrozne, ale uz musim vydrzat. Uz su to 2 tyzdne. Prve noci sa aj napil vody alebo cajiku ale teraz nechce nic len krici.
A aby sa mi netvorilo mlieko som pila salviovy caj, asi 1 l denne a gulicky Ricinum coccinum 30, ci ako sa to volalo. Aj dnes ked si stlacim, tak mi trocha vyjde, ale uz vydrzime.
Len neviem do kedy 😔

tindal82
12. mar 2017

@carodejnica Moj sa v 11 mesiacoch odstavil sam,takze reci a statistiky typu to ziadne neurobi do 2,5 r. su hlupost. Nie vsetko je podla vasich tabuliek. A mimochodom mlieka som mala dost.

johanna
30. apr 2017

@majoska My preeesne to iste zazivane teraz. Ako ste to nakoniec zvladli? Uz 2 mesiace chyta hrozne stavy v noci 😕 uz sme zufali.

majoska
12. máj 2017

@johanna no hlavne treba vydrzat, nekricat a mojkat a stale vysvetlovat...este mate mliecko? Mne sa po tyzdni uplne stratilo, cize som malej vravela , ze mliecko uz vsetko vypila a ze tam uz nic nie je, lebo uz je velka...asi po 3 mesiacoch sa to upojilo...zacala pekne spinkat- aj ked doteraz sa chce presvedcit ci naozaj uz mliecko nie je😀
Budte trpezliva, dietatko potrebuje cas a lasku...musi citit, ze aj ked uz nedostane cici aj tam ju stale velmi lubite.
Drzim palce

siska53
12. máj 2017

@mackauska no..ja som,kedze moja bola.opacny pripad-denny prisavnik - aj 15-20x za den dobehla, to vyriesila takto. Najskor len cez den so natrela prsia octom ked chcela,dala.som.jej. Jej to nechutilo. Zahrala som.prekvapenie.. Vecer a rano bolo mliecko dobre..
To mala po 20.m. Po mesiaci som.si naoctovala prsia i vecer. Rovnaky postup. Po par dnoch si zvykla aj na to,ze vecer mliecko nie je. Bola som.pri nej hladkala ju po chrbatiki a spievala pesnicky (neskor sme.presli na knizky). Kusok pred 2.r. (cca 11dni chybalo), som ju odstavila uplne..pomohlo ale.to,ze ja som.mala.raz lekara,raz cvicenie,ona este spinkala,ked som.o dchadzala a ona nejak na mliecko potom zabudla a nepytala.

Dojce ie ma uz bolelo,plus mi 3 lekari nezzvisle povedali,ze preto byvam casto chora (no nakoniec pricinou skor boli plesne v byte,to som si vsak uvedomila neskor).

Kvoli dalsiemu babatku by som vsak dieta neodstavovala,mnohe dojcia i pocas tehu a neskor tandemovo.
Jedine,ze nemas ms kvoli dojceniu.. Ja som ju dostala az mesiac po prechode na 1 dojcenie denne.

denika24
26. feb 2019

Malú som odstavila keď mala dva roky. Snažila som sa skôr, ale nešlo to - bola závislák 🙂. (Tie dva roky som sa samozrejme skoro vôbec nevyspala, budila sa aj každú polhodinu.) Potom som sa rozhodla vyskúšať CIBUĽU. Zabralo! Počas dňa (keď pýtala), som si ju dala do podprsenky a vysvetľovala, že sa mliečko pokazilo, že smrdí.. keď to mala cítila,už nechcela.. ale v noci to bolo horšie, boli kriky, nosenie na rukách.. ale stačili dve-tri noci a už sme spali... A spíme do dnes... 🙂 Malá ma už dva a pol..

Strana
z2