Ako odstaviť 15mesačné dieťa, ktoré zaspí pri dojčení?

kattkak
19. júl 2009

Čaute baby,
musím odstaviť 15-mesačnú dcérku z dôvodu nestálych opakujúcich sa zápalov prsníka. V poslednej dobe som ich mala 3-krát, vždy teplota skoro 40, antibiotiká nutné. Je to des.
Lenže problém je, že malá je úplne závislá na dojčení, je to pre ňu najväčší relax. Zaspať vie iba pri dojčení.
Pomerne často dojčí aj v noci.
Takže odstavenie si vôbec neviem predstaviť. Čiže presnejšie viem si odstavenie predstaviť, ale vôbec neviem, ako večer zaspí, ako zaspí na obed a čo budem robiť, keď sa zobudí v noci.
Malá vie bez spánku vydržať dlhý čas, takže padnutie od únavy nehrozí.
Mám ešte syna, toho som dojčila do 2 rokov, odstavenie úplná pohodička. Raz v noci som mu nedala mlieko, odvtedy sa v noci už nebudí.
Ďakujem za každú radu.

cessy
19. júl 2009

kattka tak na odpovede a rady som aj ja velmi zvedava, lebo aj ja mam maleho mliekoholika a uz teraz mam des z toho ako ho v buducnostu budem odstavovat 😕 🤐 😵

chasencha
19. júl 2009

ahojte 🙂 aj moja zaspavala pri dojceni ale odkedy som zacala chodit vecer cvicit nedalo sa...taaaaak som sa rozhodla ze STOP!
lehla som si ku nej cumlik do ust,blizko ku mne aby ma citila aaaaaaa po par nociach to uz nie je problem,a co tak na noc skusit flasu s UM?u nas to zabralo a po tyzdni som odstavila uplne a poviem vam ona prsnik zboznovala 🙂
ale prajem vam vela stastia a malo plaču 😉

annag
19. júl 2009

kattka - tápaly prsníkov znamenajú, že sa zle vyprázdňujú, to sa dá napraviť

kattkak
autor
19. júl 2009

annag, ako si to myslela s tým vyprázdňovaním prsníkov? Nemám nejaké prebytky mlieka, myslím, že je ho tak akurát.
Moja malá strašne kúše, možno to bude tým. Lenže ona to nerobí vedome, tak v polospánku. ☹
Tie zápaly som nemávala do roka, až potom to začalo. Za posledné štyri mesiace hneď 3. Ani pre ňu, ani pre mňa nie je dobré brať toľko antibiotík. Už nechcem prežiť ani jeden zápal. Je to hrozné.
chasencha, ďakujem za radu. Toho plaču bude asi hodne... 😢

chasencha
19. júl 2009

kattkak aj ja som si myslela ze bbude plaču a plaču ale staci to len skusit,uz je starsia ako moja tak by to nemuselo byt take drasticke ci? 😒
cumlik pouzivate?

vanja
19. júl 2009

chasenka, je jednoduchšie odnaučiť ročné dieťa od prsníka ,ako dieťa ktoré má viac než jeden rok. Moja malá má18 mesiacov a už teraz sa desím toho ako budeme odnaúčať. Je neskutočne závislá. Dokonca sme na tom už tak, že len keď sa udrie už bezí za mnou a dvíha tričko. A v noci ju kojím každé dve hodiny. Niekedy ani nepapá, iba si cucne. 🙂
Ale mje známe to ukočili takto:
jedna si natierala bradavky horčicou,
druhá si dala na bradavky calciový sirup
a tretia dala na noc malého k babke.
Všetkým trom sa to podarilo.
Ale ja ešte chcem kojiť min. do 2 rokov.
kattkat - a neskúsiš ju kojiť častejši cez deň? Možno je to ozaj o tom, že je málo vyprázdnený prsník.

malibuu7
19. júl 2009

ahojte.
aj ja mam maleho zavislaka doma. teda kojim uz len v noci. ale zaspava mi pri prsniku. a ked sa v noci ci nadranom prebudi tak hned mi dviha pyzamo a niekedy ocucava i brucho. no a strach od odnaucenia mam tiez velky.

annag
20. júl 2009

kattkak - zápal je výseldok nesprávneho vyprázdňovania prsníka - ak mliečko v prsníku zostáva a bábo ho nevypije, tak môže spôsobiť zápal . Zrejme tým, že pocuckáva, tvorí sa stále dosť mliečka a to nie vždy ide von. Ak Ťa hryzie a máš ragády,je to vstupná brána infekcie. Aj Ťa bradavky štípu, pália, svrbia ?

Odstavovanie by malo prebiehať ideálne ako u Tvojeho staršieho dieťatka - znižovať frekvenciu dojčení - prsník dať na požiadanie, ale neponúkať. Také odstavenie je bez slzičiek a nenápadné. Je výborné skúsiť stráviť noc oddelene od bábetka - ak by si napr. išla niekam a manžel by bol doma .... Zatiaľ by som Ti odporučila dojčiť viackrát za sebou vždy z jedného prsníka - tým sa zníži produkcia mliečka a ani bábo nebude mať takú chuť sa dojčiť.

malibuu - neboj sa dlhodobého dojčenia, strašie bábo sa odstavuje oveľa ľahšie a bez slzičiek. Princíp je práve v tom, že bábetku dáš prsník, keď si spomenie, ale neponúkaš ho - bábo si bude na prsník spomínať čoraz zriedkavejšie - práve preto, že necíti, ako tlačíš na pílu, nemá pocit, že mu niečo berieš. 🙂

mimi164
20. júl 2009

annag, ked sa dojci opakovane iba z jedneho prsnika, tak sa znizuje tvorba mlieka?

vanja
20. júl 2009

mimi164: ja som malú kojila od 3 mesiacov iba z jedného prsníka, pretože mám v jednom málo mliekovodov, tým pádom, to trvalo dlhšie kým sa napapala a dlho ju to nebavilo, takže ho začala odmietať. Mlieko sa mi v ňom postupne stratilo. ale v druhom prsníku mám mliekovodov dosť, takže som ju kojila iba z jedného prsníka a to 6 mesiacov plne a teraz má 18 mesiacov a stále ju kojím iba z jedného prsníka. V druhom mlieko nemám, ale v tom jednom mám pre malú akurát dosť.
Takže tvorba mlieka sa u mňa neznížila iba z jedného prsníka stratila. 🙂

annag
20. júl 2009

mimi164 - áno, znižuje - čím menej často sa prsník vyprázdňuje, tým menej mliečka sa v ňom tvorí a naopak. vanja z jedného prsníka prestala dojčiť úplne a mliečko sa v ňom tým aj prestalo tvoriť 🙂

izka
20. júl 2009

kattkak ahoj. mne na zápal pomohol mrazený kapustný list.
celý deň ma bolel prsník. cez noc som si dala list z kapusty do mrazničky a na druhý deň som ho zabalila do vreckovky a dala do podprdy. úplne som na to zabudla a chodila som s tým až do večera. až som zacítila taký smrad, ako varená kapusta, tak som si spomenula a bolesť zmizla !!!😉 moc som tomu neverila, ale naozaj pomohlo.

na bradavky používam cicadermu a som spokojná. malá ma dosť hryzie, čo ostatné deti vôbec nerobili.

všetkých som kojila skoro do dvoch rokov, vlastne pokým som nebola znovu tehotná.
odstavovanie som riešila tak, že deti išli na týždeň k našim na prázdniny 😎 a mlieko zmizlo. zvládli to dobre.

kattkak
autor
23. júl 2009

Ďakujem za rady, tak skúsim ešte dojčiť.
Dúfam, že už nebudem mať zápal a ak áno, skúsim niečo iné ako antibiotiká.
Moja malá vôbec nie je zrelá na odstavenie, dojčenie je dôležitou súčasťou jej života. 😉

vanja
23. júl 2009

tak skús vydržať a ja ti držím palce 🙂

jajak
26. júl 2009

ahojte kočky, my máme taký problém, že malá ešte síce nemá rok, ale o dva týždne už bude mať. V noci je stále hore, budí sa každú hodinu, a pokiaľ jej nedám prso, tak nezaspí. Myslím si, že odstavenie bude pre nás nočnou morou. ☹ Vôbec neviem, či sa budí od hladu, alebo ju trápia zuby. Doktorka mi na to povedala, že to dú kojené deti. A že netreba jej dávať iné ako materské mlieko.

vanja
26. júl 2009

jajak -- ja mám to isté, a to malá má už 18 mesiacov, a buď sa napapá, alebo len si cucne, ukľudní a spí ďalej.
Ale som si povedal, že vydržím určite do 2 rokov a potom uvidíme. Veď čo sú to dva roky, ktoré môžeš venovať svojmu dieťatu pri dojčení, oproti celému životu. 🙂

nicolkarin
3. aug 2009

ahojte, nocnobudiace sa. pripajam sa do klubu. prvu som dojcila do 2 rokov, a v noci som uz ani nemusela zaspat, lebo to ma hned zobudila a islo sa cucka. a dnes ma 5 r a stale ste 2 krat v noci pribehne, ze sa zobudi a aby isiel niekto s nou spinkat. ta druha uz tiez mala dva roky a stale cuca jedna radost a nemieni sa toho vzdat, i ked ja by som uz rada skoncila, ale ke dto musi byt velka dobrota ze sa toho tak drzi, len keby ma v nosi sto krat koli tomu nebudila. 😅

marianamariana
5. sep 2009

Ahojte, tak ja mám tiež tento problém, ale navyše som druhýkrát tehotná takže našu 18 mesačnú dcérku odstaviť jednoducho musím a musím to stihnúť do konca roka lebo vraj potom je to už nebezbečné pre druhé babatko koli sťahom maternice. Takže hoci nerada, ale urobiť to musím!!! Zaručený recept mi asi nikto nedá, takže ma čaká kopec nervov. Vyskúšala so už všeličo, teda okrem starej mamy - to bude asi posledné čo skúsim. Držím nám všetkým palce, aby sa to podarilo.

lovula
6. sep 2009

marianamariana - napíš do Ďakujeme Annag, alebo počkaj možno ti odpíše sem. Mne pomohla malého odstaviť za dva až tri týždne bez plaču a bez mojej bolesti v prsníkoch. Dokonca si prestal pýtať na noc dojčenie, stačil mu čajík.

valka
6. sep 2009

http://sites.google.com/site/vasamamila/Home/po...
marianna, nemusis..ja este stale dojcim a v pohode..akurat si davam pozor a ked uz citim ze tvrdne brusko, tak vysvetlim a potom hladim, koliseme a tak...trvalo asi tyzden, kym pochopila, ze ked sa neda, tak sa neda, a teraz si to krasne uzivame nadalej 😵

marianamariana
6. sep 2009

Ďakujem valka. A ako to chceš riešiť keď sa malé narodí?

valka
6. sep 2009

tandemom 🙂
ja sa spolieham, ze to trochu zmierni pripadnu ziarlivost medzi nimi...

nana
7. sep 2009

ahojte, ja som malého odstavila keď mal 20 mesiacov, a až na dve noci bolo všetko super.
Najskôr som mu dávala na poobedňajší spánok fľašu mlieka, nakoľko bol zvyknutý zaspávať na prsníku, som bola pri ňom a pomaly si zvykol, bez boja. Na zoznámenie sa s mliekom mal fľašu celý deň po ruke a keď chcel piť dostal mlieko.
Kojila som už len večer a v noci aj 3-5 krát, tak som mu dala na noc fľašu a súhlasil.
Už sme sa kojili len v noci a ráno. Ale asi po 2 týždňoch som mu ráno nedala nedala prsník, ale fľašu, chvíľu si poplakal, ale nakoniec nevdel iné východisko, len to vypiť. No a pomaly si zvykol aj ráno.
Pil mlieko ráno, poobede pred spaním a večer. V noci sme prešli na čajík.

bancanka
11. máj 2012

ahojte moja dcera ma 14 mesiacov a stale ju kojim, je poriadna zavislacka na prsniku, ked chce tahat ta mi zacne vytahovat tricko, len ja ju chcem odnaucit a neviem ako na to, mam v zlom stave zuby uz aj pred tym ako bola na svete a myslim , ze kojenim sa to este viac zhorsi tak aj preto chcem skoncit. vsetci mi hovoria, ze je to pre nu to najlepsie a teraz ked si to uvedomuje tak si to najviac vychutnava ale ja si to asi potom odskacem s mojim chrupom, do flasky jej skusam davat mlieko vypije ale len slamkou lebo tak je naucena pit caj a vodu ale ked mliecko dopije tak samozrejme este chce tahat aj z prsnika a ked nechcem dat tak spusti velky plac, niekedy sa da prehovorit, ale v noci sa budi aj 2 krat, skusim jej ponuknut vo flasi, len neviem co s mojim mliekom v prsiach lebo ked jej nedam pocas dna tak vecer mam naliate prsia...

zuzullik3
4. apr 2013

Ahojte všetci, trošku chcem oprášiť túto tému a dúfam že sa mi to podarí 😉 Ja mám tiež problém 😔 ja totižto musím odstaviť svoju 15 mesačnú dcérku skrz zdravotné problémy, teda moje. Mám problémy s menštruáciou už od pôrodu stále to bolo nepravidelné raz silné a potom zase slabé až keď mala dcérka osem mesiacov som krvácala tak že som nemohla vyjsť ani na ulicu v momente som mala pretečenú vložku :( ale vtedy som to nechcela riešiť tým že prestanem dojčiť ale podstúpila som kyret čiže čistenie. Potom bolo dobre zase nachvílu a menštruácia si zase chodila ako chcela a teraz sa to zase vrátilo už menštruujem asi 5 týždnov a zase chvílu silno a chvílu slabo. A teraz podstúpiť znova čistenie by bolo pre mna riziko môžu vzniknúť zápaly a veci tomu podobné a samozrejme a môžem prísť aj o možnosť mať ešte jedno bábätko, po čom samozrejme túžim 🙂 takže treba nasadiť hormonálnu liečbu pri ktorej samozrejme sa musím vzdať možnosti ďalej dojčiť dcérku. Ani si neviete predstaviť aké je to pre mňa ťažké tak strašne som túžila dojčiť pokiaľ si ona nepovie že dosť! ale bohužial moje zdravie mi je teraz dôležitejšie teda s tej stránky keď nebudem zdravá nebudem môcť pri nej na 100% fungovať. Síce kojím skoro len ráno a večer ale večer je to to najblaženejšie čo si môže pred spánkom dopriať mám veľký strach ako to zoberie a hlavne ako to zvládnem ja. Je mi z toho do plaču možno preháňam ale pre mňa je to veľmi dôležité dávam tým dcérke všetko to najdôležitejšie 🙂 Chvalabohu v noci sa už nebudú na papanie tak len zvládnuť tie rána a večery a bude všetko ok 🙂 len neviem ako už som jej raz aj skúšala dávať UM ale vyplúvala to ani za svet to nechcela. Prepáčte ak som to tak rozobrala ale potrebovala som to zo seba dostať inak ma roztrhne :( ...

luba41
4. apr 2013

@zuzullik3 a nechceš sa ešte ohladom tej hormánalnej liečby poradiť na stránke http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ ? možno by sa dalo liečenie zosúladiť dalej s kojením 😉

extrate
4. apr 2013

@zuzullik3 ahoj, moja Viktorka tiež zaspávala doteraz pri kojení. mliečko umelé nechcela, skúšala som viaceré druhy ani z flašky nevedela piť. ranné kojenie som nahradila syrom, velmi lúbi jesť také malé mozzarelové guličky 🙂
tak mi zostalo len to večerné - začala som jej pripravovať flašu s UM (asi piaty druh) a počas dňa som jej to ponúkala. za celý deň vypila asi 10 ml toho mlieka. ale takto si postupne zvykla na tú chuť aj na flašu a potom už vypila naraz aj 30 ml.
no a včera som ju išla dať spať ako vždy, že si v prítmí s ňou sadnem na postel a kojím ju, ale tentoraz som jej dala z tej flaše. a ona to vypila..a zaspala. až tomu neverím že to bolo tak jednoduché. neplače, nehladá prso...dnes ju tak uspal tato a všetko Ok.
hlavne si nevyčítaj že už jej nemôžeš dať mliečko, skús ponúkať to druhé, dá sa to aj takto bez plaču. 🙂
a inak to UM čo nakoniec u nás zabralo je Hipp 4 ale to môže byť náhoda 🙂

eviki
5. apr 2013

ahoj, odstavis tak ako od dudla. Cim skor, tym rychlejsie si zvyknne. Kojis, aj ked uzivas antibiotika? To sa moze? Nie som odbornik, ale netreba sa toho bat. Podstatne zavaznejsie a unavnejsie chvile ta este cakaju 😉 .

zuzullik3
5. apr 2013

Ahojte takže mliečko u nás nezabralo a to som skúšala tri druhy ale myslím že jej nechýba ani tak to mliečko ako ten blažený pocit keď sa môže ukludniť na mamičkiných "cecíkoch". Ale včera aj dnes ju uspával manžel a zatial v pohode len sa troška točila po postielke ale nakoniec zaspinkala a ráno keď sa zobudí a chce mliečko tak poviem že neni že išlo papa alebo že buvá a potom to nejako pochopí a ďalej sa už ani nepýta. Aj Keď ma to trošku trápi a bolí keď jej musím odopierať ale už som to pochopila už je veľká baba a musíme sa s tým vyrovnať teraz je pre mňa dôležité aby som bola zdravá a aby som mohla ešte dať Viktorke bračeka alebo sestričku
@luba41 už som skúšala akékolvek riešenie ale nič iné sa robiť nedá buď hormóny alebo čistenie a to už by bolo asi štvrtý krát keďže pred tým ako som porodila VIktorku som dvakrát potratila takže už to tam mám dosť "poničené" a možnosť mať ďalšie bábätko by u mňa klesla na nulu 😢
@extrate ďakujem za radu inak ja mám Viktorku 🙂 ale ako som už napísala hore tak odmieta všetko čo jej ponúknem ako náhradu za mliečko, ale budem sa pokúšať jej dávať čo najviac mliečnych výrobkov aby mala veľa vitamínov a kašičiek, u nás tiež uspával tato a celkom fajn to dopadlo aj keď trošku zo začiatku protestovala ale potom to bolo ok