icon

Ako rozbehnúť dojčenie po pôrode?

28. aug 2025

Dobrý večer, včera som porodila a dnes sa snažím si bábätko prikladať. Zatiaľ mi po stlačení ide kolostrum no prsníky sú neni naliaté. Čo mám zatiaľ robiť preto aby sa kojenie rozbehlo? Napríklad keď spinká mám odsávať alebo stačí čisto len prikladať celý deň?

anonym_a9053b
28. aug 2025

@anonym_autor prikladať, oddychovať, veľa piť mlieko je hormonálna záležitosť naplnili sa mi prsia asi na 2,3 deň.Chran si potom pri kojeni bradavky mne ich odsávačka dosť potrhala.Gratulujem😉

pribinak
28. aug 2025

Piť veľa veľa, keď bábätko spinka, tak oddychuj. Netráp sa zatiaľ žiadnym odsávaním.
Dôležité je bábätko prikladať, dať si ho hole na tvoju pokožku, nechať ho tak ležať.
Pozor na správnu techniku, aby ti bábätko “nesphryzlo” bradavky, kúp si nejakú dobrú masticku na bradavky

mane01
28. aug 2025

@anonym_autor prikladat, ja som si vobec neodsavala

kiki68
28. aug 2025

@anonym_autor ved a co by malo ist? Pekne kazdych 30 min prikladat a poficis. Daj tomu cas.

kiki68
28. aug 2025

Ja odporucam neodsavat. Je to neefektivne, umela stimulacia. Skor jemne tie prsia premasirovat. Ta odsavacka nici bradavky. To je iba ked nemate dieta na izbe ako prva pomoc. Kto ma dieta u seba tak prikladat do nemoty

mullerova46
28. aug 2025

@anonym_autor mne prišlo mlieko až po príchode domov 🙂 kolostrum je zlato a dieťaťu prvé dni stačí 🙂

autor
28. aug 2025
@kiki68

@anonym_autor ved a co by malo ist? Pekne kazdych 30 min prikladat a poficis. Daj tomu cas.

@kiki68 tak ju mám každých 30 minút budiť?

sisska96
28. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nieeeee čosiiii blbosŤ

kiki68
28. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nebudit, mozes prikladat v spanku, tam ide iba o tu stimulaciu. Takto nam to radili tu v Rakusku a ani raz som nemala problemy s kojenim a bradavkami. A nemala som mlieko hned litre, ale ako Ty, iba kvapky kolostra. Druhe dieta bolo dokrmovane skrz problemy pri porode a malo prvy den sondu v zaludku. Az dalsi den ju vybrali. Ale prikladala som na stimulaciu aj takto. Neviem ako to mate na Slovensku, ja radim to, co mne povedali a uz dva krat to zabralo. Odsavacku mi dali raz a to strasne vysusilo bradavky. A to mam prve dieta 3,5 roka odkojene, druhe tiez aj po narocnom zaciatku uz plne kojim. Zvladli sme aj reflux a problemy s porodnou vahou a zltackou. V noci som takto neprikladala, to Mozno par krat sa celu noc.

pribinak
28. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prosím tá, nebud spiace babatko. Keď sa samé zobudí tak sa napapa koľko potrebuje

siska53
28. aug 2025
@sisska96

@anonym_autor nieeeee čosiiii blbosŤ

@sisska96 pri prvom to bolo lahsie, lebo casto papaval, cize bol pomaly stale na prse. Ale druhe bolo spavejsie, takze tam som pomedzi kojenia odsavala.

anonym_a9053b
28. aug 2025

@anonym_autor nebudit babo saje aj, keď spí je to reflex.Nemusis každých 30 min stačí si bábo privinut, voňať vyplaví sa oxytocín a spustí laktacia.
Stačí, že bábo oblizuje bradavku.Ja som niekedy stlačila bradavku a pár kvapiek mu dala.Naplnenie prsníkov príde zhurta.Vecer som nič nemala a ráno tvrdé silikóny o 2 č väčšie🤣

maryetta
28. aug 2025

Staci ak das na prsnik kazde 2-3hodky. Alebo ako sa ti zobudi. Pripadne aj pocas spanku. Nemusis uplne ze zobudit. Postekli na brade a uvidis ci "chyti".
Dolezite je ze sa babatko vie prisat a ze taha mliecko.
Prsia sa naleju tak mozno 4.den 😉
Aj dojcenie chce hlavne klud 😉

mimi3008
28. aug 2025

Mozes skusit aj Benedikt lekarsky a Senovku grecku

sajmonka_1216
29. aug 2025

Nemusíš mať hneď naliate, len prikladaj, dieťa to tým rozbehne.. a mne veľmi pomohla hroznová šťava (v kaufe je najlacnejšia) a Benedikt lekársky a Senovka grécka. To mi vtedy až mlieko samé vytekalo :D