Ako sa zmieriť s tým, že nám asi nevyšlo dojčenie?
baby prosim poradte ako sa s tym zmierit?? velmi som chcela aby bola dcera dojcena a vyzera to tak ze to nevyslo ☹
prvy mesiac bol krasny ukazkovy... papala ja som jej davala prsnik na poziadanie hocikedy.. spime spolu v posteli, nosime sa v satke, nechavala som ju aj telo na telo, nepouzivali sme ani cumlik a flasu uz vobec nie a napriek tomu mi v druhom mesiaci po tom ako dostala sopliky prestala papat... prisala sa a netahala... a takto vydrzala aj cely den, musela som dokrmovat alternativne po cievke, po prste s cievkou, lyzickou a pod.. ale postupne nechcela ked bola cievka na prsniku, po prste tiez a s lyzickou jej to zabieha a place a to ju velmi lutujem. tak som zacala flasu lebo u nas uz hrozilo ze sa dehydruje... stale jej ponukam prsnik ale vacsinou netaha a dnes uz prvy krat vypila ,MM z flasky... tak som plakala... ale neda sa mi dokrmovat alternativne, lezat v posteli telo na telo a podobne veci pretoze mam dve starsie deti a vobec sa im neviem venovat a to sa neda zvladat aj oni ma potrebuju... toto uz trva tri tyzdne a vsetci sme z toho uz hotovi.. casto ked ide na prsnik tak place a nechce sa prisat.. je mi hrozne a velmi sa bojim ze nedojcene deti nemaju taky krasny vztah s mamou ako dojcene... ten krasny pocit ked sa dieta ukludni na prsniku jej neviem ako nahradim.. bude mi to hrozne chybat a neviem ako si bez dojcenia vybudovat taky blizky vztah s nou.. je mi hrozne..
prosim piste mamicky ktore chcu poradit nie mamicky ktorym vadi ako som to napisala a chcu kritizovat.
@zahradka76 mas pravdu aj ja mam pocit ze rady z tejto stranky na moje dieta neplatia.. aj dnes som jej dala cievku po prste a nechcela vobec tahat.. davam uz len prsnik a flasku lebo ked place to tiez nie je dobre aby si vybudovala nejaky odpor k jedlu... ved aj teraz vobec nechce papat a ked ju este budem hnevat tak to bude iba horsie...
su veci, ktore nezmenis. proste sa to stalo. uz nie je potrebne sa tym trapit. zbytocne by si mrhala energiou, ktoru potrebujes venovat svojmu dietatu.
neboj sa, aj tak mozes mat krasny vztah so svojou dcerkou, aj ked jej budes davat odsate mliecko z flasky alebo umele mlieko, ak by si uz nemala svoje, ved to zalezi len od toho, ako sa o malu staras a ako sa spolu zblizite a jedna druhu si zamilujete, ved vztah sa vytvara postupne a clovek lubi svoje dieta cim dalej, tym viac a aj dieta spoznava svojich rodicov a navazuje sa na nich a lubi ich najviac🙂
ahoj, necitala som ostatnu diskusiu tak dufam ze budem pisat aktualne a k teme 🙂) my sme mali v dceriných 3 mesiacoch ten isty problem a trval asi mesiac. prvy tyzdenn to bolo uplne najhorsie vtedy jedla len v noci pocas spanku ked nebola celkom prebrata. Spiacu som ju prilozila a prisala sa.....vyskusala si to aj ty??
Dalsie 3 tyzdne sa najedla len vtedy ked som ju kojila a chodila s nou (skus aj ty 😉 ) aj to sa najedla len trosicku a potom dalej strasny plac.....ale aspon trochu sa najedla. a skoncilo to tak nahle ako sa aj zacalo....raz sme boli na ture a pocas turistiky hore kopcom som ju kojila a malicka sa tak najedla ze som len oci vyvalovala a odvtedy vseko fajn 🙂 a este pocas celeho tohto obdobia som brala homeopatika na podporu tvorby mlieka.
Drzim palce nech sa vam opat podari dojcit.
P.S. Myslim ze krasny vztah s dietatkom mozes urcite mat aj ked kojit nebudes. Kojenie je naozaj krasne ale urcite to nie je nosny bod pre dobry a blizky vztah s dietatom
@eevicka83 odsavala som 7 mesiacov, ku koncu som toho uz naodsavala menej, teraz mam dvojicky -5 mes., odsavala som im 4 mesiace a uz som prestala (nedalo sa to stihat a mlieka som mala stale menej). A ked babo pije z flase, buduje si krasny vztah aj s oteckom 🙂 a ten isty otecko moze vstat k nemu aj v noci a nakrmit ho 🙂 Ak ti na jeden krat spapa tak malo z flase, skus dudel s viacerymi dierkami -nie novorodenecky, Aj starsia dcerka mala obdobie ked sa (hlavne vecer) potrebovala pred papanim vyplakat, to sme niekedy krmili 60ml aj na 5-6 krat, a za cely den papavala aj 8-10 krat tie prve tyzdne, ked sme prechadzali na pitie z flase. (na flasu sme presli, ked mala 6 tyzdnov, lebo nepriberala dost a hocikedy len prsnik chytila do pusinky a rozplakala sa). No a potom sa papanie ustalilo na 6 krat denne a od 3 mesiacov nam prespala celu noc 🙂 Dvojicky si zaviedli papanie 4 krat denne a celu noc prespia od 2 mesiacov - tak ja flasu len a len odporucam 🙂
@azbestica no teraz zistujem ze mame nieco podobne co ste mali vy... len ona aj v noci papa slabo... a cez den ked sa vyspi tak si nieco cucne ale nie je to slava... je to velmi slabe vidim aj podla pocikanych plienok ... ked chodim ju ja nachovat neviem lebo to akoby potom bola slabo prisata lebo jej prsnik vypadava alebo ho sama vypluva kedze sa preberie na to.. uz som to tu pisala ze pri dalsich dvoch detoch nemam cas pouzivat dokrmovacie pomocky ine ako flasu tak aj dnes som sa snazila cely den ju prikladat a teraz som jej uz chuda dala z flasky ked zaspala a bez problemov uz z nej stiahla 40ml a to som jej ju uz vybrala lebo som nechcela aby zjedla vela aby sa skusila prisat ked sa zobudi...keby som jej ponukla prsnik tak by sa nastvala... to uz poznam... je to hrozne trapenie hlavne preto ze nechcem len tak lahko prestat dojcit... ale neviem fakt ci si mala nezvykne na flasu a hlavne aj ako sa bude dat casovo to zvladat... stale striehnut na vhodny moment aby sa napapala je hrozne narocne kedze nemam iba jedno dieta.. strasne by som si zelala aby to prestala robit ale fakt to vyzera zle...ja som taky strajk mala aj pri prvej dcere zvladli sme ho ale hrozne tazko trvalo to velmi dlho.. ale potom som dojcila 17 mesiacov...no vtedy som mala len ju...bodaj by simala pravdu a malej by to trvalo len mesiac... uz teraz sa trapime myslim aj tri tyzdne vselijako...
@eevicka83 no,ale problem moze byt aj v chuti mliecka...senovka ju trochu meni, neviem ako domperidon alebo benedikt..podla mna by si nemala tolko kombinovat, sam domperidon je ucinny az az..mozno mas silny mliekotok a ona si nevie stym poradit,nemas moc naliate ,tvrde prisia?vtedy si treba trocho odsat a potom ponuknut prsnik..
@eevicka83 ja som nekojila ani jedno,proste prso nechceli uz v porodnici,po par dnoch aj sestry kyvli rukami a doniesli flasu.ked to nejde tak to nejde,nie je to koniec sveta...Myslim,ze matky su v dnesnej dobe dost bombardovane z kazdej strany tym,ako je dolezite kojit,ake su neschopne,ked nemozu nebodaj nechcu a podobne,a tym je na ne pred aj po porode vyvijani obrovsky tlak aj na okolie a tym vsetkym samozrejme najviac trpi dieta...ja neviem,mne to az tak tragicke nepride.
@veriiii no tu senovku som uz vyradila radsej.beriem len donperidon..ale neviem...a velmi naliate prsia nemam..tak to nebude tym...je to strajk...no nevoem dokedy bude trvat je to na nervy a bojim sa ze sa nauci na flasu zatial...ale inak sa to riesit neda...dokrmovacimi pomockami ju nechcem trapit lebo ju vynervujem este viac..
@eevicka83 viacmenej stale. ked este nevedel tak pit...tak som mu cey den davala moje, odssavala som si zbytok( tolko, aby ma to nebolelo) . To som mu potom davala vecer vo flaske a co nevypil som bud zamrazila alebo vyliala. Postupne zacal pit stale vic a potom som od jeho 5 mesiacov yacala chodit do skolz tak 1 den v tyzdni maval odsate z flasky- alebo to rozmrazene. a vam sa ako dari?
@lumarque cize cely cas od narodenia mal 1x za den flasku?a od 5 mes.mal 1 x v tyzdni cely den flasku?no nam sa nedari prsnik stale bojkotuje a flasku da sa povedat tiez vsetko len v spanku ale prsnik aj v spanku odmieta casto nechce sat...a ked tak len tak lenivo...je to zle myslim ze kojeniu je koniec tak odsavam ale stale jej v spanku aj prsnik ponukam..
@eevicka83 ano cca 1x za den, ak sa dobre pamatam. a potom v soboty flasku...Ved uvidis, ako sa to bude vyvijat. Super, ze si si vobec este udrzala tvorbu mliecka. dolezite je najrv dat prsnik , potom az flasku, ale to urcite robite🙂 moyno sa ti len zda, ye lenivo pije.. to je to, ze z prsa nikdz nevidime presne, kolko si dietatko vypilo. Podla mna jej casom zachuti, neboj 😉
@lumarque noja sa bojim ze sa uz odstavi.. nezda sa mi to len.. ona si zoberie do pusy prsnik a nepotiahne..alebo len dudlikuje... a to robi stale.. to uz sa nenauci.. ale z flasky tiez velmi malo kedy vypije nieco.. musim ju stale povzbudzovat steklit a hybat s nou aby potiahla aj to mi vypije max 60ml.. a to ma 3mes.. a ked vypije 60ml tak vydrzi aj 4 hodky.. normalne mi z flasky vypije 40 ml ale to tiez nie tak ze mnaaaam papam .. a vacsinou v spanku..
@veriiii ahoj ty si mi pisala ze si fungovala so svojim dietatko aj na flasi ako to u vas bolo? preco si davala vlastne flasu ? my sme uz viacmenej len na flasi ale stale ma to trapi lebo mala nepije ani z nej...vypije 5x50ml za den, aj to horko tazko.. ako dlho si davala flasu? lebo ona mi uz z prsnika odmieta sat zoberie do ust a len drzi alebo len dudlikuje ale neviem ci je to tym ze to uz nevie lebo ona nesaje velmi ani z flasky... tiez len tak cucka..dakujem ak si najdes cas na odpovede.. mliecko jej davam moje odsate.
Pane Bože, prepáč, ale mám pocit, že Ty máš s nekojením väčší problém ako tvoje dieťa. Malinká zrejme keď mala soplíky, nedokázala ťahať pre upchatý noštek. Ale to asi ako trojnásobná maminka vieš. Vieš čo ma najviac zaráža- prečo si myslíš, že ak dieťatku nedáš materinské ale um, nenadviažeš si s ním žiaden vzťah? Ty ho potom nehladíš, nemojkáš, nerozprávaš sa s ním? Nelúbiš ho? Veď si ho môžeš k sebe pritúliť telo na telo aj bez toho aby bolo nakojené. A vzťah sa buduje. Môj syn nebol kojený, pretože som vôbec nedostala mlieko. Je od prvého dňa svojho života na umelom, a zatiaľ som nepostrehla, že by mu to bolo uškodilo. Nie je alergický, chorý býva minimálne, dokonca je to inteligentná dušička s ktorou mám výborný vzťah- na úrovni jeho veku.
@eevicka83 mala nevedela pribrat spat porodnu vahu,malo priverala, len 110g tyzdenne, tak som ju mala dokrmovat 2x xdenne odsatym mliekom,ale potom sme zostali na flase z ineho dovodu asi 2 mesiace -ale vzdy som sa snazila ju este aj dat na prsnik....aby nezabudla, resp nezanevrela.. a postupne som vysadzala flasky s tym,ze bola castejsie vazena ,ci prosperuje som aj sledovala pocet mokrych a pokakanych plienok..a z flase pila asi tak priemerne 80 ml asi 7-8x denne plus prsnik,to ked mala asi 3tyzdne az 2 mesiace....nakoniec zostala na prsniku,ale kedze som ku koncu dna mavala menej mlieka, na noc dostavala este flasku um,ale postupne aj tu vynechala.......
a tvoja vypije teda len 5x 50ml s tym,ze nechce vobec prsnik?alebo ma aj prsnik,len mas pocit,ze netaha?mozno sa ti len zda,ze netaha, moju malu som nepocula preglgat,az ked mala asi 6 mesiacov, to uz tahala aj silnejsie a kojila sa asi 10 minut na jedno krmenie...ale opat, ak ma dost mokrych plienok, tak ma dost mlieka, a ak pribera mesacne tiez..ak chces len kojit, konzultuj laktacnu, aby zistila co je vo veci,mozno je to nejaka banalita, nema mala uzdicku pod jazykom?alebo moze odmieta prsnik,lebo jej nerobi mliecko dobre, kamoskin maly tak mal laktozovu intoleranciu..nebolievalo ho ocividne brusko,len zacal odmietat prsnik, doslova vrieskal ked ho videl kamosky jej hovorili,ze je to laktacna kriza, takto sa trapili aj mesiace ,az maly schudol, kleslo mu kriticky zelezo..az dr po krvnom teste vyslovil podozrenie na laktoz.intol..teda ona mala mlieka dost,ale on mal tu intoleranciu...popripade, ak chces zostat na odsavanom mliecku, tak jej skus vymenit flasku, my sme mali tomee tippee ale zevraj Medela calma je super, ked kombinujes kojenie s flaskou..je dost mozen ze mala je pomylena z prnsika a z flasky..laktacna to urcite vyriesi...
@veriiii aj my sme uz na flasi..z prsnika nechce papat a ked ho aj chyti tak len dudlikuje,myslis ze ma vyznam jej ho ponukat este?moze este zacat sat?moja vypije len toco som pisala lebo z prsnika len dudlikuje chvilku..ma malo pocikanych plienok ale nechudne..lebo vela spi..dost aj grcka teraz.napr aj ked vypije 20mltak z toho vygrcka take zrazene mliecko.laktacna u nas bola niekolkokrat ale stale si len tvrdi ze sa mi spomalil tok mlieka a preto zuri ale ona nechce ani z flase a caj z flase pije ovela lepsie..ja odsajem rano okolo 200ml a cez den po 150ml3x.cize mam mlieko.uzdicku ma vraj o.k. a prvy mesiac papala krasne..keby mala uzdicku tak ani prvy mediac nepapa nie?mne by uz stacilo a bola by som stastna aj za kombinovanie flasa prsnik uz po tom vsetkom.calmu flasu mam ale nevie z nej pit.ani z tommy ale vie z MAM.riziko je kazda flasa podla mna.ja chcem velmi kojit aj ked len parkrat za den ale samozrejme ze najlepsie stale.tak mala ti prve dva mes.papala len z flase a prsnik bol doplnok?
.
@veriiii este som sa ta chcela spytat ci by si mi nevedela od tej kamaratky zistit presne ako sa prejavovala ta intolerancia na laktozu? lebo u malej je ocividna nechut do jedla... a to nie je normalne.. ona sa nikdy na papanie netesi a nikdy nepapa s chutou.. skor tak ze musim tak nieco potaha ale to je tak max 50 ml. a potom nechce aj 3-4 hodky. bud robim niekde chybu alebo jej nie je dobre.. nechuti jej proste.. aj ostatne deti co strajkuju tak aspon v spanku pekne papkaju a ked nie v spanku tak potom z flase.. a su hladne ale mala sa aj po 4 hodinach tvari ze hladna nie je a pritom predtym napr. zjedla 40-50 ml. a po celu tu dobu trojhodinovu este grcka take zrazene mlieko nie prudom lebo nema z coho prudom ale stale jej vychadza z ust.
@eevicka83 bohuzial, neviem sa vyjadrit k tomu, ci ma vyznam jej ponukat prsnik..skus inu laktacnu,ale len ma teda napada,ze co na tuto situaciu hovori jej detska doktrorka?ako je spokojna s jej vyvinom?ako komentuje je spavost?..
hovoris,ze nechudne ,to je dobre..ale ako ti pribera?urcity vahovy prirastok by tam mal byt, podla toho predsa zistis ci ma babo dost mliecka na tej dlhodobej urovni, na denno dennej urovni podla poctu pocikanych plienok..u nas v Anglicku mi hovorili minim 6-8 tak tazsich plienok, urcite aj niekde bude definovane,co tou tazkostou myslia, teda kolko.a tiez podla pokakanych plienok, i ked po 3 mesiaci sa uz frekvencia kakania znizuje, ale spravne kojene dieta by malo mat kasovitu, nie tvrdu stolicu , zltkastej farby, moze pripominat prazenicu, to je tu, zadne mlieko..
My sme boli v inej situacii,ako som pisala, ja som zacala s flaskou,lebo som ju mala docastne 2x denne dokrmovat odstriekanym mliekom, ale potom zostala na flaske,lebo dostala hnacky asi zo senovky greckej, nevladala potom sat, tak som ju musela krmit cez flasku,ale postupne sa to podarilo,lenze ona neodmietala prsnik ako tvoja.. moja mala brala aj flasku a ked sa mi zdalo,ze chce este, dala som jej prsnik,az sme nakoniec presli len na kojenie...mne keby mala nepriberala, tak by som asi robila vsetko, aby priberala..
Ake riesenie ti navrhla laktacna ,ked je problem v spomalnom toku?mna napada,mozno by pomohlo keby si si odsala rucne trosku mliecka hned pred kojenim a ked uz kvapka-ked uz je tok rozbehnuty ponukla prsnik malej,ako zareaguje...ale hovori sa,ze ked su deti velmi hladne, tak su menej trpezlive.ale zase ked nie je hladna, nema zmysel jej ponukat.musis proste odsledovat,ked si pyta, nie ked uz place,to je uz posledne stadium hladu a nemusi mat trpezlivost..moja mala si tiez spociatku malo pytala, bola spava zo zltacky,ale po 1.mesiaci sa to upravilo..
najlepsie urobis ak ju zoberies k jej dr ,nech sa na nu pozrie,moze to byt aj REFLUX,ked ti grcka a odmieta.. vtedy sa im mliecko spolu so zalud.kyselinou vracia spat do pazeraka,polepta a ich to boli, vedia,ze krmenie to sposobuje. a preto odmietaju...alebo to moze byt nejaka organicka pricina..alebo moze mat nejaku intoleranciu..alebo mozno len maly apetit..vsetko zavisi od toho,ako pribera, ako sa celkovo sprava,ale ked hovoris,ze je taka spava, to nie je dobry znak...
co sa tyka tej intolerancie laktozy, on zacal odmietat prsnik, doslova krical,ked ho zbadal, a maval aj hnacky, obcas zelene obcas take mastne.a velmi zle priberal..zvyke byt aj afukovanie, kolika, zevraj on to nemal...
ano,keby mala uzdicku, hned by si mala problem s kojenim..
ja ked som odsavala, tak som odsala max 130 ml vtedy na jedno odsavanie..
ahoj hlavu hore,podla toho čo píšeš, si urobila všetko možné aj nemožné preto, aby si svoje dieťa kojila 😉 myslím,že vzťah medzi vami budeš mať taký aký si ho vytvoríš(a ty sa určite budeš snažiť všemožne aby bol tip top), moj prvy syn bol kojený len pol roka a je to tulko a druhy bol kojený ovela dlhšie a tiež je tulko...kamoška kojila svoje dve dievčata do samovolného odstavenia a vôbec sa snou netúlia...fakt minimálne...takže záleží aj od povahy dieťaťa a milion iných faktorov 😀 a tulkať sa možeš aj ked dávaš flašku,ja som to tak robila pri prvom synovi,lebo ma tiež trapilo že som ho odstavila...

@matafilipova ja odsavam ja denne tiez odsajem okolo 500Ml ale z toho 400 ml vylejem... ☹ lebo ona mi spapa zatial z flasky len 3X30 ml priblizne... ja by som bola najradsej samozrejme keby zacala zase papat pekne z prsnika ale to neviem ci sa dozijem ☹ no ale odsavat budem aspon pol roka.. chcem jej dat co mozem. a kolko si odsavala ty?