Ako sa zmieriť s tým, že nám asi nevyšlo dojčenie?
baby prosim poradte ako sa s tym zmierit?? velmi som chcela aby bola dcera dojcena a vyzera to tak ze to nevyslo ☹
prvy mesiac bol krasny ukazkovy... papala ja som jej davala prsnik na poziadanie hocikedy.. spime spolu v posteli, nosime sa v satke, nechavala som ju aj telo na telo, nepouzivali sme ani cumlik a flasu uz vobec nie a napriek tomu mi v druhom mesiaci po tom ako dostala sopliky prestala papat... prisala sa a netahala... a takto vydrzala aj cely den, musela som dokrmovat alternativne po cievke, po prste s cievkou, lyzickou a pod.. ale postupne nechcela ked bola cievka na prsniku, po prste tiez a s lyzickou jej to zabieha a place a to ju velmi lutujem. tak som zacala flasu lebo u nas uz hrozilo ze sa dehydruje... stale jej ponukam prsnik ale vacsinou netaha a dnes uz prvy krat vypila ,MM z flasky... tak som plakala... ale neda sa mi dokrmovat alternativne, lezat v posteli telo na telo a podobne veci pretoze mam dve starsie deti a vobec sa im neviem venovat a to sa neda zvladat aj oni ma potrebuju... toto uz trva tri tyzdne a vsetci sme z toho uz hotovi.. casto ked ide na prsnik tak place a nechce sa prisat.. je mi hrozne a velmi sa bojim ze nedojcene deti nemaju taky krasny vztah s mamou ako dojcene... ten krasny pocit ked sa dieta ukludni na prsniku jej neviem ako nahradim.. bude mi to hrozne chybat a neviem ako si bez dojcenia vybudovat taky blizky vztah s nou.. je mi hrozne..
prosim piste mamicky ktore chcu poradit nie mamicky ktorym vadi ako som to napisala a chcu kritizovat.
@anjelicek26 moja ked zaspi uz usta neotvori.. aj v noci ked sa zobudi zoberie prsnik ale iba dudlikuje takmer vobec nepije.. predtym pila..
myslis ze ta uzdicka by mohol byyt dovod aj ked prvy mesiac pila pekne ?
@mariannan mala uz nema sopliky a napriek tomu nechce... absolutne prsnik netaha a to zacala robit este predtym ako som prvy krat dala flasu.. z flase este tahat nevie ale ked chce tak sa jej podari iba ze ja mam pocit ze ona nechce.. lebo ona od hladu neplace... ona sa stale tvari ze na co musi jest..
ona ked este ma trosku naladu tak si da prsnik do pusy a ked zacne ist mlieko tak ho prsnik vypluva.. a zase nestrieka jej na neviem kolko stran.. podla mna tak normalne a ona netaha ani to mlieko co ide lahko..
Tak k tomuto sa aj ja vyjadrim 🙂 podla mna je uplne jedno ci kojis alebo nekojis,,,ja som prvu dcerku kojila, mlieka som mala tolko, ze som mohla rozdavat,,,,no potom prislo obdobie, kedy som musela brat lieky , ktore sa vobec neodporucali pri kojeni .... najskor som trpela, nenasadila si liecbu a 4 mesiace sa trapila kvoli tomu aby som mohla malu kojit, bola som unavena, nervozna, vystavena a strasne ale naozaj strasne som chudla,,,uplne ze kost a koza,,,,,mlieka bolo stale velmi vela a aj mala chcela a o to to bolo pre mna narocnejsie,,,odstavovanie dietata, ktore je ozaj zavisle, bolo asi to najhorsie pre hromonalne zmenenu mamu,,,,ale musela som, naozaj sa nedalo inak,,,bud chora mama alebo kojenie,,,,tak sme to nejako zvladli a ked mala dcerka 10 mesiacov odstavila som ju,,,,vsetko sa zrazu ukludnilo, ona bola spokojna, lebo ja som bola spokojna a hlavne citila som sa zdravotne ok 🙂 tym padom chcem povedat, ze kojit ano, ale nie za kazdu cenu,,,,nestoji to za to,,,,o chvilku idem rodit svoje druhe babatko a uprimne? Neviem ci budem moct kojit, ja som mala panicku poruchu po vaznom uraze mojho brata a musela som brat lieky,,,to obdobie sa mi spaja s tym poporodonym a pri pomysleni na to, mam az zimomriavky na tele,,,no myslim pozitivne,,,a netyram sa, ak sa dat nebude, kojit nebudem, proste k tomu aby som sa dokazala starat o moje deti a milovat ich plnohodnotne, musim byt v pohode a nie vystresovana z toho ze nekojim,,,,cize hlavu hore 🙂 bude ako ma byt 🙂 a bude to to najlepsie co len moze v danom okamihu byt pre Vas vsetkych 🙂 drzim palce a bez vycitiek 😵
Tak nebudes dojcit a co...nic take strasne sa nedeje...su omnoho horsie veci v zivote...mas tretie dieta (az ma prekvapil tento prispevok od tretorodicky ), urobila si pre to vsetko, tak uz to nesil...pretoze tak uskodis svojmu babatku ovela viac, ked budes takato vystresovana...vztah , laska k dietatu nema nic spolocne s tym ako dlho a ci dojcis svoje dieta...aj zeny co nikdy nemohli kojit su skvelymi matkami a maju uzasny vztah so svojimi detmi
@natas4 Vztah dietata a matky nazavisi od litrov MM, ktore dieta dostatne. Ano je to krasne, ale nie je to vsetko! Ked to nejde, tak to nejde. Vsak nedavas dieta niekomu inemu na krmenie. Tu flasku mu ponuknes ty, s rovnakou laskou ako by si ponukala prsnik. O tu lasku ide. Tej mas dat co najviac. Nie sa tyrat trapenim nad vecami, ktore sa jednoducho nevydarili. Ty si spravila co si mohla a vedela. Mas dalsie 2 deti, ktore potrebuju maminu. Venuj sa aj im a malicke kludne krm s flaskou. Ma obrovske stastie, ma milujucu mamicku, ktora robi vseko co moze a vie pre neho. Ale zazraky nemoze a nevie robit.
@eevicka83 od 2 tyzdna do cca 8 tyzdna som to takto kombinovala a potom postupne vysadzala flasky pod dohladom porodnej sestry -v Anglicku,oni su zaroven aj laktacne poradkyne..
Ale nehovorim,ze je to univerzalny recept, ja som zacala ju dokrmovat od 14 dna na par dni,,,,na radu porodnej sestry,lebo nenaberala porodnu vahu. kvoli velmi velkej spavosti nemala akoby zaujem krmit sa, potom som zostala pri tom odsavani, plus prikladala som a potom som postupne oducala ju od flasky..mozno som mala len stastie,ze sa dala oducit, neviem..stalo to ale kopec nervov, neistoty, vazeni atd..
@eevicka83 to urcite nemalo vplyv na jej povahu, juuj, to je proste jej povaha..ved okrem krmenia si jej davala lasku tak ci tak...nic si nevycitaj...ja som mala ako motivaciu ist dalej to,ze som uz nevladala odsavat, vedela lom,ze to mlieko tam bolo, nemala ziaden zdravotny problem ,aby nemohla byt dojcena....ale bola som pripravena aj umele mlieko ak by to zlyhalo..dat, nemala som s tym problem..aj ho zopar krat dostala.,ked sa mi nepodarilo odsat vela, pocas toho obdobia bolo viac laktacnych kiz a ja nemam nervy dieta vyhladovat stoj co stoj..a uz toboz ma nenapadlo,ze by sa to mohlo na jej povahe odrazit ak bude len na flaske..ved bola a je stale obklopovana laskou..
Aku povahu bude mat neovplyvni kojenie /nekojenie,ale geny a vychova..uvidis ,ze za par rokov v nej zacnes spoznavat niekoho z rodiny..a ;povies si,ze Aka som bola ,ze som sa takto trapila,takymito myslienkami..
@eevicka83 ale ako vies ,ze nepije v noci?ja som napr zo zaciatku nepocula ju preglgat,ale laktacna ma ubezpecila,ze ak pocas krmenia hybe bradickou hore dolu a prejde 3 fazami pocas krmenia-zacne s rychlim sanim,potom sa to spomali a v tretej faze- ked saje zadne mlieko akoby len dudlovala,tak sa krmi..a potom zvykla zaspat, samozrejme som sledovala ci ma dostatok mokrych a pokakanych plienok , no a pekne aj priberala, tak som vedela, ze vsetko je na dobrej ceste...
Ako pises, ze mas dni,ked vypije len 80ml za den, tak to urcite jej nestaci..., ved potrebuje 120ml na kazdy kilogram vahy na cely den=24 hodin, teda ked ma povedzme 6 kil, tak potrebuje aspon 720 ml mlieka na 24 hodin...ak ozaj tak malo vypije, tak urcite by nebola spokojna, a vsimla by si si,ze malo cika, kaka, v extremnych pripadoch, ked je uz dehydratovana by mala velmi tmavy moc az cervenkaste flaky na plienke a by aj necikala a fontanela by jej klesla...
Ked ma takyto vazny problem s krmenim, hned ju zober k doktorovi, hoci aj na pohotovost,ze odmieta aj flasu aj prsnik..inac ,niekedy,ked maju deti zapalene uska, tak nechcu sat, boli ich to...tak aj to pripada do uvahy, a nemusi mat ani zvysenu teplotu..preto ju zober na vysetrenie co najskor...
@eevicka83 ano, davala som mu UM na striekacku po malicku do pusy. Najmensia striekacka, postupne po kvapkach, ktore stekali po mojom maličku. MM som mala dost malo, syn bol stale hladny a chcel viac. Tak je tomu aj doteraz, furt by len jedol. To som ale vtedy nevedela, ze chlapci su takito hladosi. Takze cucal z prsnika a ked este chcel, tak som dorabala UM a malou striekackou po malicku spustala do pusy. Dakedy po kojeni vypil este dalsich 100 ml UM, takze bola to drina. Po troch mesiacoch ma to ale prestalo bavit, dobre priberal na vahe, tak som UM stopla a dalej bol len kojeny. Problem bol aj vo mne, neverila som, ze dokazem uspokojit jeho apetit len MM, po kojeni som ho stale vazila a umarala som sa tym, ze mam malo mlieka a maly je hladny. Az po 3 mesiacoch som nabrala sebadoveru a razne sekla s vazenim aj dokrmovanim
@veriiii my sme na vysetreni boli. dr. jej do usiek nepozeral ale zhodnotil ze je vsetko o.k. ze je spokojna a neschudla a ze ma teraz asi take obdobie povedal.. ale to je nepochopitelne ked krasne prvy mesiac papala a tento druhy raz papala raz nepapala ale teraz uz dost dlho papa tak ako pisem... moje mlieko urcite vypije minimum lebo predtam krasne tahala brada isla hore a dole s pauzami a teraz len dudlikuje a je to zo dna na den horsie takze uz to nezachranime.. lebo musi dostavat flasku kvoli tomu ze netaha... ma malo pocikanych plienok a fontanelku ma aj prepadnutu ale koza je v pohode dr. hovoril ze keby bola dehydratovana tak koza by vyzerala ako staremu cloveku.. mna hrozne mrzi ze nam dojcenie islo a nebol problem ani s prisatim a myslela som si ze tentokrat bude cele dojcenie pekne a dlhe lebo som preto spravila od porodu myslim maximum...a o to je to moje sklamanie vacsie ☹ ☹
@eevicka83 no, ale ked ti nechce ani flasu,ani prsnik, nejako sa krmit musi, ziviny a tekutiny,potrebuje.. to musis vyriesit tak ci onak, lekar poznal vtedajsi stav,ale pri takom krmeni sa moze vsetko rychlo zvrtnut..preto som myslela,ze by som na tvojom mieste este raz isla..mozno odmieta flasu,lebo nie je na nu zvyknuta a prsnik z inej ,neznamej priciny..ale urcite keby bola hladna tak by schmatla cumel s flasou aj keby nevedela co s tym..zelam aby sa to co najskor vyriesilo..a ak ozaj uz nebudes moct kojit, pozri zivot ide dalej, mala ti urcite bude krasne prosperovat aj na UM,ty nebudes musiet sa stale umarat ci mala alebo nemala dost, a lasku jej das takj ci tak.a hlavne ,ze mala kolostrum po porode a aspon mesiac -dva MM..aj to sa rata....
@eevicka83 ahoj, chapem, ako Ti je, ja som tiez 1. dieta kojila iba necele dva mesiace. ALE. Ak Ti mozem poradit, ja by som sa drzala uz tej flasky, aby sa naucila z nej dobre tahat. Nie je nic krajsie, ked je babatko napapane. Aj Tebe sa ulavi, ked uvidis ako pekne vypila a budes kludnejsia a ono to pocase preboli. Su predsa aj horsie veci ako to, ze nekojis. To nie je predsa koniec sveta! Hlavne je, ze ste zdrave a mala aby prospievala. Netreba zbytocne tlacit na pilu, mozno to tak ma byt a hotovo. NETRAP SA.
@eevicka83 rozumiem Ti, si nastavena na dojcenie a myslis, ze to nevyslo, tak si sklamana. Nebudem Ti pisat, ze je to jedno, ci je dieta kojene, alebo nie, pretoze ak si nastavena na dojcenie, sama vies, ze to jedno nie je. Sama som si presla dvojnasobnym zapalom prsnika po porode, hroznymi bolestami pri kazdom kojeni, vsetci ma uz odhovarali od kojenia, mala som tiez dvojrocneho drobca, ktory bol na mne uplne zavisly a este neskutocne ziarlivy...ale ja som nechcela, proste tiez som bola nastavena na dojcenie a viem, ze by som si to vycitala, keby som to vzdala, takze Ti uplne rozumiem. Mne vtedy velmi pomohla laktacna poradkyna, rodina tym, ze sa starali o varenie a domacnost a ja som sa mohla venovat svojmu zapalenemu prsu a babatku. Maly sa uz nechcel ani prisat a len spal a spal, 1 den papal s cievkou, druhy bez nej, ale lezala som stale vedla neho a nukala mu a nukala, aj ked si len ocucal, ale aj kazdych 20 min.....no a dnes ma 2 roky a 8 mesiacov a este si pride vypytat memenko 😉 . Ak citis, ze chces dojcit, tak to nevzdaj, ak si myslis, ze to zvladnes prelusknut a zmierit sa s tym, tak kludne bez vycitiek ponukaj flasku, urcite tym nebudes zla maminka ani Tvoj vztah s dietatkom to nezmeni. Drzim palce aby ste boli obaja stastni, spokojni a zdravi....lebo to je najdolezitejsie, ci uz bude babatko dojcene, alebo nie 😉 😉 😉
my sme sa trapili s dojcenim uz do porodnice, boli tyzdne, kedy som iba dojcila, potom par tyzdnom, ked som obcas prikrmovala z flase UM. a tak dookola, az od piateho mesiaca vecer uz mal vzdy aj UM /svojho som neodsala ani kvapku nikdy a to som roboili vsetko preto- homeo, senovka, bnedkt, caje...../, ale dozeraz /vyse 10m/, sa dojcime a vecer si da UM z flase a v noci doposial aj 10 krat sa pricucne. bala som sa,ze ked dam flasu, uz nebude chciet prsnik, ale je to taky pricicnik, ze bez toho nemoze byt. tiez spime spolu, nosime sa, myslim, ze dojcenie je len cast vytvarania vztahu s dietatom, a mozno ani nie ta podstatna. mozno to niekedy viac chyba nam mama, ta uplna blizkost pri dojceni, ako drobcekom. podla mna si robila, co sa dalo a ked to raz nejde, tak to nejde, navyse, si mama aj starsim detom. uz len to, ze ta to trapi, znamena, ze chces robit vsetko preto, aby ste mali krasny vztah a urcite to budete mat aj bez dojcenia. zmierait sa s tym budes musiet iba ty. a mozno potom sa aj to dojcenie rozbehne. sesternicina dcerka zacala odnmietat prsnik, tiez davala aj z flase UM a po nejakych dnoch, tyzdnoch sa opat zacala pekne prisavat a zase za dojcia. dieta citi matkinu nervozitu, tak hlavne bud v pohode.
@mcoya no momentalne mam pocit ze to nezvladnem prelusknut ze nebude dojcena ale co mam robit ked prisat sa uz velmi nechce a ked jej tam dam cievku citi to a nechce aj tak.. davala som cievku po prste ale to tiez nechcela tahat... a dokrmovala som aj poharikom aj lyzickou a to sa drhla a plakala.. to mi bolo smutno vtedy ze ju trapim... no a stravila som tym vela casu a mam este dve deti a tie su chudata teraz odstrcene... a nemoze to trvat takto dlho.. musela som ponuknut flasu aj ked ani z nej skoro vobec nechce ale uz ani muz sa na to nemohol pozerat a povedal ze bud bude mat prsnik alebo flasu ze nech si vyberie mala lebo ze takto sa to neda.. tak jej vzdy ponuknem prsnik a potom flasku.. zatial nema uspech ani jedno ani druhe.. a mam pocit ze zabuda na saci reflex co mala krasny...
@ariesi pekne si to napisala.. no ja uz mam pocit ze mala uz nema ten saci reflex... uz ked sa prisaje tak len slabucko a netaha... ale takto to aj zacalo ked este nemala flasu ze nechcela tahat.. prisala sa a netahala...uplne drzala prsnik v puse a nic... a to jej skusila dat prsnik uz aj moja sestra ktora dojci 10 mes. syna. chcela som vediet ci je problem vo mne ale netahala ani jej... no skusila som to len 2x. stale jej ponukam prsnik...ale nema to uspech a to este predtyzdnom nevedela co je flaska... a teraz z nej spapa max 30ml.
a ked ju idem chovat tak necitim az taku nervozitu stale dufam ze sa prisaje aj mlieko sa spusta ale ona nema ziadny tah skoro.. a je mi cudne ze preco.. v puse nema ziadnu infekciu podla dr. tak neviem
@eevicka83 To s tým mojkaním nie je pravda 🙂 syna som kojila veľmi krátko a je to taký môj mojkáčik 🙂 pritúli sa ku každému, kto mu je sympatický 🙂
@eevicka83 Nerob si ziadne starosti! ani nam sa nepodarilo dlho dojcit a poviem ti uprimne aj mi to bolo luto,parkrat som si poplakala,predsa len po porode som bola este dlhe mesiace precitlivela 🙂 dcerka bola kojena asi 2 mesiace ,teraz ma 2 roky a je zdrava (nikdy nemala antibiotika,ani ine lieky,okrem soplikov nemala ziadnu chorobu,no zial teraz ovcie kiahne 🙂 ale aj to ma taku super imunitu,ze mala asi 20 vyražok,ziadnu teplotu ani sme nepocitili ze je chora 😀 ) je mudra,šikovna a mojkava,tuli sa ,objima a pusinkuje 🙂 hlavne si nerob tažku hlavu,urobila si co si mohla a hlavne co tvoje dietatko potrebuje je velaaa vela lasky a pokojnu a vyrovnanu maminku 😀
@eevicka83 Prosím ťa, nestresuj sa, lebo sa to prenáša aj na malú, keď si ty nervózna, je aj ona o to viac, potom to nebude fungovať vôbec.. Vyhľadaj pomoc laktačnej poradkyne. Ja mám prvé dieťatko, chlapčeka. Čiže neskúsená...na začiatku bol hrozne spavý, spal 5 hodín vkuse, papal, zasa spal..a tak dookola. Nedokrmovala som ho, tiež som chcela len dojčiť.. a nebudila ho na papanie skôr ako sa sám zobudil, aby nebol zlý, mrzutý..nevedela som, že ho stačí priložiť a vôbec netreba budiť..ja hlúpa. Malý mi schudol, skončili sme v nemocnici, kde ho naučili na trojhodinový interval vstávania, bol to boj- nechcel papať, prisať sa, prvé dni boli hrozné. Sestrička z Jisky mi veľmi pomohla, prikladať a prisávať sa, až kým sa nechytil a nepapal. Sama mi stláčala prsníky, aby mlieko správne tieklo, liala mu ho do ústočiek, aby si zvykol.. 🙂 Treba trpezlivosť. Môj mal od začiatku fľašu, lebo som mala cisársky a mlieko neskôr, doma som ale chcela ako som napísala len dojčiť, čo teda nefungovalo- chybu veľkú som urobila, že som ho nedokrmovala- hlúpa..neťahal mi dosť, čo sa naučil postupne až tam v nemocnici... 4,5 mesiaca som dojčila a zároveň dokrmovala, teraz je len na UM, ale nebojím sa, že nebudem mať s ním krásny vzťah, lebo ho hladkám, maznám sa s ním, bozkávam ho a prejavujem mu takto moju lásku..to je najdôležitejšie. Nemala som ani umožnené Bonding na sále, len mi ho ukázali a mohla som sa ho dotknúť ručičky, prvýkrát som ho dostala na druhý deň- bola som slabá, tak to bolo tak nachvíľu- tiež som sa strachovala a stresovala, či budeme mať blízky vzťah, keď to bolo také všeliaké..ale poviem ti, vzťah si buduješ celý život, jeho detstvo, tak buď milujúca mama, každý deň jej dávaj najavo ako ju ľúbiš a všetko bude o.k.
@eevicka83 ja som Ti uz pisala v tej minulej teme-ak sa kojit da, je to super, ak nie, tak sa svet nezruti ... necitala som vsetko, len som zachytila, ze dietatko tak celkovo nechce pit (ci uz z prsnika, flasky, alebo inych zdrojov) a to si myslim, ze treba riesit ... samozrejme, moze to byt dosledok aj Tvojej nervozity, ale ja by som pre pokoj duse dala skontrolovat krvny obraz a specialne ci ma dostatok zeleza ... mozno je to blbost, ale mne sa proste nezda, ze si nepyta jest.
@eevicka83 zistim to od jednej mamicky,jej syncekovi to robili a uz bol vacsi,neviem presne kedy
@magdalenkami o.k. dakujem zisti prosim
Este musim napisat poradte nazor aj na toto: citam na mamile ako mam dokrmovat a teraz si nie som ista ci som sa rozhodla spravne ze ked nespapa z prsnika musim dokrmovat z flase.. tam pisu ze po prste s cievkou alebo na prsniku... ale ked sa na prsnik prisaje a nechce tahat a ked je tam cievka tak sa tiez tvari ze nebude tahat.. potom po prste ked zistila ze jej z toho nieco ide tak netahala.. a lyzickou urcenou na dokrmovanie place ... a ked netahala z prsnika alebo ked aj potahala ale mozno 10 ml musim ju dokrmit a z tychto alternativnych pomocok sa nam vobec nedari .... cely den sa stravit s dokrmovanim neda ved aj tak tomu venujem vacsinu dna... a co tie moje dalsie dve deti... pisem ze mam trochu vycitky ci to nevzdavam prilis rychlo.. a ci pouzivat tu flasu....
Ahoj. A čo tak skúsiť odsávať mliečko ? Ja som pri dcérke začala, keď mala 5 týždňov, lebo nepriberala, stále bola na mňa nacucnutá a bola hladná....skúsila som všeličo, UM som sa strašne bránila.....Ale kamoška mala odsávačku a len odsávala, tak som sa na to dala aj ja a celkom to šlo, dcérku som krmila len z fľaše a presne som vedela koľko toho spapala. Denne sa mi podarilo odsať asi 500ml a zvyšok som jej dávala umelé mlieko -7 mesiacov potom len umelé 🙂
@eevicka83 tvoj príspevok vyznel veľmi zúfalo, ale ver, že sú oveľa oveľa horšie veci v živote. 🙂
A čo sa týka vybudovania si toho vzťahu s dieťaťom, tak to nie vždy dojčenie až tak ovplyvnuje a krásne vzťahy si budujeme aj s inými ľudmi a aj s cudzími a nemusíme ich ani dojčiť. 😉
@eevicka83 neviem, co chces este poradit, sama si predsa odpovedas. To, co pise mamila, pri vsetkej ucte k tejto stranke, na Tvoje dieta vobec neplati. Prepac, teraz to bude tvrde, ale o co Ti ide? Za kazdu cenu kojit, alebo o to, aby dcera jedla? Vzdy je lepsie dat flasu, ked Ti z nej aspon cosi stiahne ako ponukat prsnik, z ktoreho nepije. Ak sa jej straca saci reflex, tak uz z prsnika pit nebude. Ja byt Tebou, tak by som prestala robit pokusy s roznymi pomockami a robila by som vsetko mozne, aby sa mi chytila na flasu a bola by som za to vdacna Panu Bohu, ze pije.

@aliza no ano druhej dcere som mlieko po 3 mesiacoch zacala odsavat lebo to neslo prirodzene a davala som MM z flasky.. mala je taka velmi aktivna.. mojkat sa zacala chciet az teraz ked ma takmer 6 rokov a dost tazko je zvladnutelna.. je taka odvravacna a pod... ale dufam ze dojcenie na to vplyv nemalo a je to o povahe..