Ako zvládnuť zníženie tvorby materského mlieka?
Ahojte mamičky, idem si k Vám po podporu. Malý má zajtra 3 mesiace a doteraz bol plne dojčený. Bohužiaľ posledný týždeň cítim, že mám menej a menej mlieka, malý je nespokojný a cez deň nám skoro nič neprespí. Aj v kočári vydrží max 30 min a keďže som na neho cez deň sama (nemám tu žiadnu rodinu a manžel chodí domov večer), tak som už skoro šedivá (domácnosť alebo čas pre seba 0 bodov). Posledné dni mu dávam na noc Nutrilon ako dokrm a konečne krásne zaspí (predtým bolo večerné uspávanie a dojčenie na vyše hodinu a pol). Včera a dnes cítim, že toho mlieka je menej aj cez deň a nezaspí bez dokrmu. Včera dal spánok po dokrme konečne 2 hodiny v kočíku.
Som z toho smutná, keďže som chcela kojiť do 6 mesiacov, ale už neviem čo robiť. Pijem čaje, beriem tabletky, skúsila som odsať, boli sme koža na kožu a nič.
Ešte dodám - keď som kojila, dosť rýchlo som chudla a bola som stále biela, aj keď som jedla viac ako manžel. Odkedy mlieko strácam, konečne som nabrala farbu a cítim, že sa mi vracia aj sila. Myslite, že proste telo si povedalo dosť? Alebo môže to byt len dočasné?
Inak ak mi poviete, aby som častejšie prikladala - robím to stále, dnes sme sedeli vyše hodinu na gauči, nechala som ho nech stimuluje prsníky a ťahá aj “na prázdno” a aj tak bol chudák hladný a vynervovaný 😔
Rodina mi vraví, aby som sa netrápila, že veď aj 3 mesiace sú super, ale tak samozrejme mám výčitky 😞
Môj spí 2x po polhodine aj po príkrmoch ako 8m, síce je kojený, ale hladom netrpí, takže nie vždy je zlý spánok o hlade. Urob tak, s čím si stotožnená. Možno dieťa prechádza normálnou spánkovou regresiou, rastovým špurtom. Ja si myslím, že ak sa začne dokrmovať UM, materské mlieko už nepribudne. To by si musela odsávať dodatočne. Takže rob tak, aby si ty bola spokojná 🙂 Je to tvoje dieťa.
Ahoj, tak ja myslim, ze rodina Ti dobre radi. Hlavne aby si bola spokojna aj ty aj babatko. Ja som to mala podobne, mne sa mlieko stracalo po 4 mesiacoch, aj ked teda ja som od zaciatku mala malo mlieka a moja 4,5 kg hladoska musela mat aj nutrilon uz v porodnici.
Tak som kojenie stopla a vybavene, presli sme pomaly na prikrmy. Netrap sa tym a drzte sa 🙂
no akoby so o sebe citala, tiez som mala pocit ze kojenie zo mna vysava zivot. 3 mesiace po porode som mala o 5 kil menej ako pred tehotenstvom, totalne vycicana, mlieko zacalo odchadzat, potrapila som sa este do konca stvrteho mesiaca a presli sme plne na UM, teraz uz pomaly prikrmy. Jasne ze som si to vycitala ci som spravila dost, ale s odstupom par tyzdnov citim, ako sa mi rozjasnil svet ze uz nemusim riesit kojenie, pre nas to bol boj od zaciatku az do konca. Popravde od kedy nekojim, totalne si materstvo uzivam.
Vôbec nemusíš mať výčitky. Hlavne, že je bábätko spokojné a prospieva. Ja mám 4 mesačného synčeka, doteraz bol na MM. Musela som na večer tiež začať dokrmovať umelým mliekom. Postupne bolo toho mlieka menej a menej. Mne to trvalo len 2 týždne, čo som úplne prišla o mlieko aj keď som mu ho dávala cez deň. Takže aj u mňa si asi telo povedalo dosť. Ale inak tiež som chcela kojiť aspoň do začiatku prikmov. Ale tak čo už, nebudem sa trápiť celé dni a hlavne večery. Mám ešte ďalšie dve deti a tie tiež potrebujú mamu.

Plne ta chapem, bola som na tom rovnako. Syn bol na MM do cca. troch mesiacov, potom mi mlieko jednoducho odislo...a to som skusala mozne aj nemozne, zavolala som si domov laktacnu poradkynu, robila vsetko podla jej rad a aj tak sme skoncili na UM.
Na zaciatku som mala vycitky ako ty, no zrazu som si uvedomila, ze som spokojnejsia ja a aj maly.
Syn prejavoval nasledne velky zaujem o prikrmy, s ktorymi sme zacali na doporucenie lekarky od ukonceneho 4 mesiaca. Dodnes je to velmi dobry jedak (teraz ma 2,5 roka), zje naozaj vsetko ovocie, ci zeleninu (okrem citrusov a cerstvej paradajky 😁). Radost pre neho varit! 🤗 Doteraz nebol vlastne ani chory, iba mal nejake kratsie sopliky. Takze ja odporucam iba jedno, ak to nepojde, tak to nesil, pre dietatko budes rovnako skvelou maminou aj ked nebudes dojcit! 👍❤️