Boj s dojčením

saska00
19. feb 2023

Prosím som už zúfalá 😒
Mám malinku má 6dni a vždy keď má ísť papať strašný boj. Trvá to aj hodinu kým sa napapa a mna to strašne bolí. Strašne chcem kojiť. Čím to môže byt že sa tam tak jeduje s odťahuje akoby jej nič nešlo. Prsníky vždy striedam , no robí to dlho na oboch.
Mám ich zapálene a dosť bolestivé. Snažím sa aj odsávať a vždy dosť odsam. Prečo teda keď mala ťahá jej nejde? 😒 čo robiť prosím ?

dada13288
19. feb 2023

@saska00 no nebolestive je spravne a samozrejme laktacna. No za mna klud, vellllla jedla a vody a ak sa da pokoj a skusat polohy. Ked sa jeduje jemne odsat prso a nasledne prikladat aj keby hodinu. Proste len skusat a ano mysel chce to chce ukoncit ale len skusat prikladat. U mna pomohla futbalova poloha. Az nasledne spredu. Inak to nejde len prikladat. Bohuzial. Tie vitaminu stylu senovka a benedict nepomaha. Zena z toho len smrdi ako seno. Cize aj keby odtrpiet kazdeho aj keby mesiac pediatra a ist za svojim. Pri prvom som dokazala kojit a pri druhom ne lebo mala nepriberala asi 3 mesiace :(.

luccija
19. feb 2023

@saska00 kontrolovali jej uzdicku?mas ju dobre prilozenu naucili Ta to v porodnici?hlavne klud este sa to len spusta mozno si musis trocha odsat nech sa lepsie prisaje?

lienka.7
19. feb 2023

@saska00 skus tu laktacnu poradkynu. A tiež prsia si daj do poriadku, lebo keď ta kojenie boli, tiez to nie je ok.
V nemocnici si nekojila? Poskusaj rozne polohy, co ta napadnu, možno jej aj to vadi... Ja som mala tiež problém s kojenim aj keď trosku iný ako ty. Moja mala pri kojenie to mlieko tak doslova hltala, ze sa potom furt zakuckavala, rev potom, od toho zaspala a kojila som ju aj hodinu a nic z toho. Vydržala som to 4 mesiace, ale poviem ti, bola som s nervami v koncoch. Potom som to vzdala. Uz som si len odsavala a davala jej flaskou. To sa napapala uplne v pohode. Po 7 mes.som prešla na UM a potom prikrmy.

mimi3008
19. feb 2023

@dada13288 mne Benedikt a Senovka zachranili pri prvom dietatku kojenie. A poznam este niekolko takych mamiciek. Lenze autorka pise, ze mlieka ma dost

mimi3008
19. feb 2023

@saska00 Neskusala si klobuciky? Mne sa prvy syn v porodnici vedel celkom prisat a posledny den, ked uz nas pustali, prestal chytat prsnik. Nechcel, ci zrazu nevedel, to uz neviem...Viem, ze sa neodporuca pri dojceni cumel (obe deti ho mali, starsi dojceny 20 mesiacov, mladsieho 16mes.stale dojcim) klobuciky a pod., no akonahle som si dala po prichode domov klobuciky, tak mi s nimi papal prve mesiace, bez nich nechcel a potom sam od seba z nicoho nic zacal pit aj priamo bez klobucikov.

leniel
19. feb 2023

V prvom rade ťa chcem povzbudiť. Väčšina žien má v úvode dojčenia takéto problémy, nie si v tom sama. Prešla som si tým tiež. Všetko má ale riešenie 🙂 Keď ťa dojčenie bolí, svedčí to o zlom prisatí. To bude momentálne alfa a omega zlepšiť. Akonáhle sa zlepší prisatie, zahoja sa prsia, a dieťatko sa bude vedieť efektívne nacuckať rýchlejšie. Pri zlom prisatí nevzniká podtlak, len žmolí bradavku, čo bolí, a preto to aj dlho trvá. I keď - máš 6 dňové bábätko. Teraz nie je na mieste pozerať na hodinky a stopovať čas. Musíte sa to obe naučiť, a najlepšie sa učí práve dojčením. Dojčenie nie je len jedenie, má desiatky ďalších funkcií a tvoje dieťatko zrazu nemá výživu pupočníkom 24/7, ani teplo 37 stupňov, ani stabilný hluk ktorý vydával tvoj krvný obeh a trávenie. Je v novom prostredí a ty si pre neho všetko, preto je úplne normálne, že mu je najlepšie na prsníku a na tebe. Hnevá sa preto, lebo je hladné - na spustenie mlieka treba sať naprázdno niekedy aj niekoľko minút a to spôsobuje tie nervy. *Skús dojčiť častejšie, žiadne časovanie. Ak je bdelé, ponúkni prsník. Pozri si obrázky, ako má vyzerať správne prisatie na mamila.sk. Noštek voľný, brada zaborená do prsníka, dieťatko prisaté na celý dvorec, nie len na bradavku. Tá je hlboko v krku, preto je jej tvar irrelevantný a preto správne prisatie nebolí - bradavka nie je nijako a ničím dráždená. Najjednoduchšie by ale bolo zavolať si domov LP, raz vidieť je lepšie ako 100x pozrieť foto, či si o tom čítať. LP takisto skontroluje uzdičky, tie môžu bábu brániť v správnom prisatí. Nám strihnutie veľmi pomohlo - a čím skôr, tým lepšie, ak je to treba urobiť. Odsávať nemusíš, načo? Stačí rukou odstriekať do uvoľnenia, odsávačka zbytočne dráždi beztak ubolené bradavky. Na záver určite odporúčam zrušiť cumlík a fľašku, ak si ich doteraz používala. Títo ,,pomocníci´´ dojčenie môžu výrazne skomplikovať.

martinka13
20. feb 2023

Mne sa syn nevedel správne prisať. Síce mu v nemocnici strihli uzdičku, ale málo. Skončilo to tak, že som len odsavala. Vydržala som to 4 mesiace. Dcéra bola dojčená bez problémov. A neboj sa, ak by to aj nevyšlo, hlavné je, aby bolo dieťatko najedene a spokojné. A aby si aj Ty bola spokojná a nestresovala sa pred každým jedením.

taktotedanie
20. feb 2023

U nas to iste, musela som odsavat vydrzali sme 2 mesiace, 3 laktacne neporadili, doma vsetko vyskusane na dojcenie co len existuje, nepomohlo nic
Sme na UM, mala kludna ja kludna
S dietatkom si matka vytvori a uz ma puto nie je to podmienene dojcenim alebo ze musi mat dieta zavesene na sebe 24/7, mna to trapilo velmi ale ked som videla, ze som ju len davala do polohy dojcenia alebo vytiahla prsnik a ona uz plakala az bola bordova nestalo mi to zato

svetlonos
20. feb 2023

@saska00
ahoj, nas mal akysi vyrus bral hned po porode atb a maaalinko si vytiahol. Z nemocnice v zazname pri odchode napisane - dieta plne kojene, haha 😂
Doma som niekedy kojila “az” raz za tyzden… Odsavala som a maly 90% z flase a obcas co to vytiahol.
Pokial neboli horka, bolo ok nachystat si 5 flias na noc. No ked sa oteplilo, nehrozilo uz.
Pri predstave, ze celkom zabudne vediet sat a ja mam 5 x za noc vstavat 😱 som si ho vecer po leziacky v spanku prilozila, a hla slo to 😂.
Odvtedy som kojila kazdu noc, maly spal od zaciatku s nami v posteli. Potom som zacala viac a viac aj cez den. Do tyzdna od toho nocneho uspechu bol plne kojeny dva roky 😁. Zacala som v 11 tyzdni az, dovtedy vacsinou lennta flasa. Pomohla mi aj laktacna velmi a bez zbytocnych kecov. Drzim palce 🙂