Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia
Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.
Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.
Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.
Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.
RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.
Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.
Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.
ja som mala obcas bolestive bradavky. nebolo to prijemne. velmi mi pomohla mast bepanthen. je taka jemna a hojiva. ukludnila mi bradavky a mohla som v pohode kojit dalej.
ja som si tiez ozila svoje,ale kojila som nakoniec...a som na to velmi hrda,ze som vzdzala vsetky zapaly,pretrvavajucu zltacku maleho...atd...naozaj treba vydrzat,mamicky...stoji to niekedy vela slz,ale mliecko je to naj,co mozme dat papat...ja som mala nakoniec stale problem s bolestou...vraj nervove zakoncenia 😒 lebo vsetko ostatne sa vylucilo....ale tak,vydrazala som
Ja by som len chcela povedat, na margo rad nekvalifikovanych laktacnych.🙂
Ja si robim kurz(dvojrocny) v zahranici, momentalne mam prestavku, sustredim sa na iny kurz, no ale k veci, politikou nases "spolocnosti" cez ktoru robim kurz je, ze ak niesi kvalifikovana, nemas pravo radit! Je to velmi zodpovedna praca, a casto sa naozaj stane, ze clovek, kedze ma limitovane (iba osobne) skusenosti, ze poradi zle , alebo nevie celkom dobre a objektivne poradit.
Byt laktacnou poradkynou nato treba roky skusenosti, pozoranie inych mamiciek, a vela studia. Velmi lahko sa stane, ze clovek poradi, lebo uz sa s tym stretol , ale kazdy pripad je jedinecny a nesmieme nic porovnavat. K vsetkemu sa pristupuje individualne.
Samozrejme v sukromi ja mozem radit, znamym, kamaratkam, ak niekto poziada.
Ale oficialne nemozem. Aspon nie pod menom spolocnosti, s ktorou spolupracujem.
Takze pozor nato, co radite a baby pozor na informacie, ja byt vami urcite si radsej necham poradit od nie len skusenej ale aj vystudovanej laktacnej poradkyne, apropo aj tie su iba ludia a vedia sa mylit neni to len tak 🙂
poradíte mi?.. malá má jeden pidizúbok a tak ma s ním pohrýzla pri dojčení, že už 5 dní kojím v nehoráznych bolestiach. skúšala som si prikladať repík, lebo mi to mokvalo a natieram Bepanthenom.. žiaľ nepomáha.
vyskusaj Bioclin.....kompresy, alebo krem :D mne to pomohlo
http://www.magister.sk/produkt/detail/podla-zna...
mna mala tiez obcas dohryzie , pomoholo mi natierat Bepanthenom
Ahojte,
som 5.deň po porode, prsia naliate, malú kojím, pije dobre (cca 50ml plus/minus troska) na jeden šup, len castejsie ako kazdé 3-4 hodky nechce. Mlieko odstriekavam, len mám pocit, že vobec nemizne. Rovnako po dojcení. Vidím, že som odsala z jedného za chvílu 30ml, ale pocitovo nic. Odsávačka mi narobila ranky na bradavkách, takže ma pobolievajú. Používam calciovu mastičku. Je to Ok ci existuje niečo lepsie? Tiež som zvedavá, čo je lepšie v mojom prípade naliatych prs - byt bez podprsenky alebo ju nosiť. Ked ju mám, tak sa prsia nalievajú a tvrdnú, ked ju nemám, tiež sa nalievajú, no mlieko mi vyteká a volné tričko súcha citlivé a poranené bradavky 😒 Poradíte, prosím?
@dahra mne pomohol tento krem http://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-... nemusis ho umyvat pred kojenim len musis davat pozor na oblecenie lebo nechava mastne flaky ktore som nevyprala.miesto podprsenky som nosila vrch s plaviek alebo som si zaviazala plienku okolo prs
Ahojte,potrebujem radu.Malu som kojila cez klobucik od narodenia,no pred tyzdnom sa nam podarilo prisat na hole prso,tak sme sa kojili bez klobucika.Ale strasne ma to prisatie bolelo,aj boli doteraz.Uz ked saje,tak sa to da nejako vydrzat.Ale vcera a dnes je to uplne des ☹ Mam take dokatovane bradavky,ze neznesiem ani tricko na sebe,strasne to boli a mam tam take akoby krvave ranky.Neviem co teraz,ci kojit dalej,alebo odsavat?Alebo zase klobucik?Boli aj jedno aj druhe aj tretie.Natieram si to Bepanthen-om.Uz sa desim dalsieho kojenia ☹
@evii upravit polohu babatka a prisatie...netahaj prso k malej ale malu k prsu ...nech sa nastokne doslova a do pismena a nie prisaje ako prisavka...za 2.prsia si musia zvyknut na to ze su ocumlavane preto praskaju odporucam zmenit krem...lanolinovy alebo kalciovu mast...avent robi vyborny z propolisu...na nete lansinoh z tych drahsich a vela chodit po byte vyzlecema nech sa luftuju didi ;) a hlavne NEUMYVAT MYDLOM!!!iba cistou vodou...pred kojenim kludne matriet po kojeni nechat luftovat a potom natriet!zmenit polohu a hlavne to prisatie...vela stastia ...bohuzial to prisatie sa neda vysvetlit ani ukazat tuto :/ ale skus tak aby si hlavku dala na prso nie prso k hlavke...a hlavne skus vydrzat tu bolest do dvoch tyzdnov by sa mala stratit a jasne poziadaj laktacnu o radu ...ja som mala taketo bradavky az krvave cca mesiac nez som prisla ma to vsetko co som ti pisala vyssie...a hlavne meodsavaj ale sa kojte pretrp to :/ lebo moja skusenost je ze sa zacnete este horsie prisavat a mlieko bude ubudat a skoncite na flaske...ked to islo z klobukmi pojde to aj bez nich 😉 vydrzaaaj slubujem ze tie rozstrapkane bradavky prejdu ;)
@luba41 jasne,viem,ze na klobuky sa prisava aj saje inak ako z prsa. Dakujem za radu 🙂
@itwasajoke asi mas pravdu,prsia si musia zvyknut,ja ich mam odjakziva strasne citlive,hlavne bradavky.No nic,skusala som teraz kojit s klobucikom,ale herecke sa to nepaci-takze vyriesila to sama 😉 Zaradila som futbalovu polohu,vetram cely den,tak hadam to bude v poho...teda dufam.Inak prisatie sa mi zda,ze je celkom v poriadku,akurat asi najhorsie je to,ked uz len tak dudka na konci kojenia,to asi budem musiet zatrhnut,ze?Akurat sa budi na papanie,tak zatnem zuby a ideme na to.Uz sa mi vlasy dupkom stavaju,auuuu 😀 Dakujem za radu 🙂
@evii ja som mala pri prvom ragady. Kupila som si chranice na bradavky - aby boli na vzduchu a nelepila sa mi na tie rany podprsenka. 2 mesiace som sa trapila. POtom som si nasla radu na nete - Bradavku som natrela genciankou - to zasusilo a dezinfikovalo ranky a pretrela cistym lanolinom z lekarni. Za tri dni polo po dvojmesacnom trapeni.
Ovsem ZAKLAD je naucit sa spravne prisatie!
Teraz som prisla z porodnice. Prikladali mi tam maleho vo vankusi stylom, ze ma stipli do bradavky a tu mu strcili do ust a ten za zahryzol do bradavky - takze hned pluzgiere. Som aj sestram vravela, ze ho nechcem v tomto dojcit!!! Vrrrrrrrrr.
no sme dva dni doma, chranice a gencianka nasadena a uz je klud 🙂 a spravne prisatie samozrejme🙂
drzim palce, viem ako velmi to boli!
@evii este som zabudla vzdy po nakojeni si vystrekni kvapkuMM a potri bradavku aj MM je liecive 🙂
@itwasajoke
@sonice
Dakujem za radu,vetram stale,chodim s vyhrnutym trickom.Muz si zo mna robi srandu,ze by ma mohli castejsie boliet bradavky-zlaty,ze?Posledne kojenie bolo uz lepsie,dala som jej roztahat s klobucikom a ked sa pustilo mliecko,dala som klobucik dole a dalo sa to vydrzat...Teraz uz skusim uplne bez klobucikaJa sa len bojim,aby sa to nezhorsilo este viac.Dufam,ze nie,lebo tak som sa strasne tesila,ze sa kojime bez klobucikov...ach jaj,asi som to zariekla.Ale budem bojovat,ja to dam 😀
@evii ee, treba kojit bez klobucikov! 1. dieta nevysaje tak dobre vsetko mliko a postupne ubuda v prsniku a 2 nedochaza k biochemicekj vymene slin - a teda reacii tela matky - protilatky a pod 🙂.
ver mi, ze ti fakt nezavidim! Ked som mala ist dosjcit az som plakala uz dopredu. No nakoniec sme sa kojili 3 roky :D.
ta gencianka je fakt super - mozes tam totizto mat ak mykozu - ako som mala ja, preto bola koza na bradavke oslabnuta a trhala sa (priznaky, bradavka je citliva na zimu, moze Ta az pichat v chrbte). Gencianka je protimykoticka - vylieci ti to. a aj ked je straslivo fialova, da sa v pohode vyprat.
to prisatie robi naozaj zazraky!! Neverila by som, no ked sa mi to konecne po 2 meciacoch prprvy raz zadarilo a NEBOLELO takmer som od stastia sa rozplakala. ze ide to aj bez bolesti.
njn, skoda, ze na toto maminy nepripravujui v tych predporodnych kurzoch! Co tam po porode za den je po tom,ale pri dojceni sa zena trapi aj mesiace.
@sonice no,uz som ten klobucik odlozila,aj tak ho mala uz nechce.Je to uz celkom dobre,uz to tak neboli,aj sa mi zda,ze sa mi to pomaly hoji-chvalabohu.Stary mi vcera kupil tu gencianku,tak dufam,ze pomoze 😉
Juj,neviem si predstavit,ze by som v takychto bolestiach kojila 2 mesiace...to ta velmi odivujem 😉
Ja som na predporodne kurzy nechodila,ale po skusenosti so synom som vela citala o dojceni,chcela som sa pripravit,aby to aspon s dcerou vyslo.Syn sa nevedel prisat,nic som o dojceni nevedela,to som brala akoze to je automaticke,prilozim,on saje a hotovo,nakoniec som tyzden odsavala a skoncili sme a UM.
Je mi to luto,ze som to tak rychlo vzdala,hlavne teraz,ked vidim,ze fakt sa to da,co mi vtedy pripadalo nemozne.Nuz co,uz nic nenarobim a tesim sa,ze malu kojim...
Vedel by mi niekto poradit a usmernit ma, co robim zle? Moja dcera ma uz rok a este stale je dojcena aj napriek bolestiam, ktrore som mala od zaciatku. Ked sme prisli z porodnice domov bolo vsetko OK no mala bola neskor na prsniku zavesana v jednom kuse a samozrejme odniesli si to moje bradavky :vytvorili sa mi ragady.Po usmerneni laktacnou porad. sa to upravilo a zahojilo. Mala ma uz rok a mne sa ragady opat vratili. Co robim zle, ved uz bolo vsetko OK a preco sa mi tie ragady vytvaraju ?
Rada by som sa podelila s vami o jeden fantasticky gel, volá sa UNIGEL a super rýchlo zaberá na prsné ragády, poradila mi ho kamoška gynekologička, a fakt pomohol. Natiera sa len tenučká vrstva, hojí akékoľvek drobné poranenia a na ragádky je skvelý aj v tom, že nemá žiadne vedľajšie účinky, pretože sa nevstrebáva, netreba ho ani umývať počas kojenia. Vyskúšajte, zatiaľ bol každý ním nadšený komu som ho poradila.
Tu je link: http://www.adcc.sk/web/zdravotnicke-pomocky/det...
baby mne pomohli hrozne tieto náplaste:
http://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-...
už som myslela, že končím s kojením....kojila som asi 4 mesiace, potom mi niekto poradil tieto náplaste a moje bolesti naozaj zmizli......ak by ste niektorá chcela tak mam celú krabičku, kým mi prišla táto krabička, druhú som si zohnala u nás v lekárni (mimoriadne, lebo nikde o tom ani netušili) už som mala bradavky zahojené....
ak by ste niektorá chcela, napíšte správu a dohodneme sa na cene 😉
Ja som si prežila s ragádami vyše troch mesiacov, stále mi hnisali, nechceli sa zahojiť! Aj dnes, keď má malý osem mesiacov, mám mlieka na rozdávanie, a bolo mi veľmi ľúto s dojčením skončiť, tak som vyskúšala asi všetko, repík, kalciovka, Cicaderma, Cicatridina, Bactroban, gentamicín. koloidné striebro, Betadine, čajovníkový olej, vnútorne som užívala homeopatiká, dokonca som mala doma aj dve laktačné poradkyne, obe zhodnotili, že malý sa prisáva ukážkovo, ja tiež nikde nerobím chybu a ranky nie a nie zmiznúť! Bola som u kožnej, na gynekológii, robili mi stery, vraj tam mám nejaké baktérie, žiadne mykózy, pritom všetko nasvedčovalo tomu, že mám kandidu, tak cez LP som si zohnala aj univerzálnu mastičku, jednoducho som vyskúšala asi všetko, čo bolo odporúčané na rôznych fórach a bradavky mi stále len mokvali a mokvali! Nakoniec som si úplnou náhodou pomohla sama, malý mal upchaté slzné kanáliky a detská lekárka mu predpísala Pamycon, čo sú vlastne univerzálne framykoinové kvapky. Jednou vetou je v príbalovom letáku spomenuté, že sa používajú aj v gynekológii na ragády, tak som si povedala, že už nemám čo stratiť! Po troch mesiacoch, kedy som si každé kojenie odplakala, som mala po týždni zahojené obe bradavky! Pre mňa je Pamycon malý zázrak, zachránil mi dojčenie, a odvtedy, čo som to spomenula môjmu gynekológovi, to predpisuje na ragády jedna radosť! Všetky masti sú pri zapálených a hnisavých ragádach nanič, len všetko zhoršia mokvaním! Kvapky zaschnú, vysušia tak aj ranu a tá sa skôr zahojí!
Ahojte .podla laktačnej p. mam candidozu..prisatie v poiadku...už som vyskušala citrovital,univerzalnu mastičku od nej...nejem bielu muku,vyhýbam sa sladkému...aj keby som vraždila pre kusok čokolady...a bolí to,pali to ako čert...už som zufala a kupila som už aj UM....gynekolog mi zobral ster z bradaviek,zajtra by mali byt výsledky....skušala som kojit aj cez klobučik,ale to bola ešte väčšia bolest....všimla som si tiež že po kojení mam v strede bielu bradavku....a aby toho nebolo málo,včera som sa pri prisavaní od bolesti tak mykla že sa mi vytvorila na bradavke malá trhlinka....poradte čo ešte vyskúšat...dakujem moc
@elinka27 zdravím chcela by som sa opytat... urobila sa mi trhlinka v zahybe pod bradavkou.. asi tyzden som si vsimla ze mam poozku na bradavke suchšiu a vcera mi praskla.... kojim uz 5 mes. ale teraz je to dost bolestive... čitala som ze odporucate masticku Bactobran, mozem ju pouzivat aj ked neviem co presne sposobilo prasklinu?? alebo radsej framikoin ci calcium??
ahojte baby, co na soor u synceka?ma ho v ustach, ja mam prsniky ok,nebolia ani nic. On ma uz rok a pol, nechapem, doteraz sme to nikdy nemali... ☹
Baby ja potrebujem poradiť.Mam 16mesačného chlapčeka, od pol roka nechce cumlik, ale zato si žiada čo raz viac kojenia ...Už si prsniky aj sam vyberie a v spoločnosti, je to dosť trapne.Akonahle mu odmienem dať, začne mi plakať a v poslednej dobe sa začina zabúdať..a toho a veľmi bojim ....Ako ho mam odstaviť emoticon

ahoj skus odsavat aj rukou pod teplou vodou a masti bepanthenom mne pomohol, alebo tu uz pomoze len lekar a antibiotika