Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia
Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.
Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.
Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.
Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.
RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.
Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.
Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.
Prosím Vás, som v 40 tt, strasne ma pália bradavky a dvorce, aj 3 x za deň na striedačku. je to tým, že sa mi tvorí mliečko ? Dajú sa tieto príznaky nejako zmierniť ? Je to hrozná bolesť ? Alebo to môžem mať z niečo iného ? Dakujem
@strapco13 Ahoj, vidím, že tu pomáhaš vo veľkom, prosím Ťa o radu, ak vieš: Prosím Vás, som v 40 tt, strasne ma pália bradavky a dvorce, aj 3 x za deň na striedačku. je to tým, že sa mi tvorí mliečko ? Dajú sa tieto príznaky nejako zmierniť ? Je to hrozná bolesť ? Alebo to môžem mať z niečo iného ? Dakujem
@renatadominik moze to byt aj v plyvom tehu hormonov a bliziaceho sa porodu..s tym neurobis nic...co najskor porodit 😅
ale je mozna aj mykoticka infekcia..ak to bude pretrvavat aj po porode ...vtedy skus Canesten 2x denne natierat, vetrat a pred kojenim nemusis umyvat
to zacalo len teraz? predtym si take nemala?
kedze sa ti blizi porod..mas nastudovane veci kolo dojcenia? stranky www.mamila.sk a
http://dojcenie.wordpress.com/ ti urcite pomozu a samozrejme kedykolve sa mozes opytat tu v laktacnej poradni 😉
@strapco13 . zacali mi tieto bolesti v 33 tt. Predtým nie, nikdy. Chodila som 6 týždnov na školenie s porodonou asistentkou, síce až tak konkrétne sme sa dojčením nezaoberali. Myslíš, že mykózu ? hygienu dodržujem, nikam nechodím, kde, ako by som to mohla dostať ? Ten canesten skúsim, ale to je bolesť, trvá tak 5-10 min, bradavky mi najprv stmavne, drží, potom rýchlo zbelie a hned sa upokojí. Ďakujem za link, aj za odpoved. Renata
@renatadominik mykozu sposobuje mikroorganizmus plesne..Candida napr...tu mame v malom mnozstve normalne na kozi a na slizniciach..ale moze pri oslabenej imunite, vplyvom hormonov a pod premnozit a potom robi problemy
to co popisujes je vazospasmus...cize taky krc cievok..bradavka sa odkrvi zbelie a to boli...akonahle sa bradavka prekrvi spt do normalu mala vy bolest ustupit..pomoct by mohla aplikacia sucheho tepla..mas to sposobene pravdepodobne tehotenstvom..asi to nebude mykoza, aj ked sa tento stav moze vyskytnut aj pri nej
@strapco13 . Ďakujem veľmi pekne za odpoved, si ma aj upokojila. Nooo, suché teplo a ja trubela si dávam ľadovú sprchu 🙂)) . Dakujem. papa
Ahojte potrebovala by som poradit, v noci som si vsimla ze mam pravy prsnik na jednej strane hore citlivy na dotyk, pretrvava to po cely den, je to trosinku zacervenane to miesto ale nie velmi...moze to byt upchaty mliekovod?ak ano co s tym??
ahojte, potebovala by som poradit. Asi som chytila mykozu bradaviek. Mam ich stale zdurene, moc ruzove (oproti dvorcom) a bolia ma na dotyk dokocna aj ked sa sprchujem tak ma boli ked na ne dopada voda. Citim pocas aj mimo kojenia akoby mi niekto do nich pichal ihly. Mam mykozu na kozi pri jazve po cisarskom sa mi to zaparilo..., tak sa chcem spytat ci si mozem bradavky natierat napr. lmazol - mast ktorou si natieram kozu pri jazve, alebo co by ste mi odporucili. Taktiez si odsavam odsavackou co je pre mna velmi bolestive a bradavky mi potom zostanu take velke vycucnute☹ Maly je stale nekludny moze to byt tou mykozou? dakujem moc za pomoc a radu.
@strapco13 ahoj, chcela by som ta poprosit o radu a konzultaciu. Asi som chytila mykozu bradaviek. Mam ich stale zdurene, moc ruzove (oproti dvorcom) a bolia ma na dotyk dokocna aj ked sa sprchujem tak ma boli ked na ne dopada voda. Citim pocas aj mimo kojenia akoby mi niekto do nich pichal ihly. Mam mykozu na kozi pri jazve po cisarskom sa mi to zaparilo..., tak sa chcem spytat ci si mozem bradavky natierat napr. lmazol - mast ktorou si natieram kozu pri jazve, alebo co by si mi odporucila. Taktiez si odsavam odsavackou co je pre mna velmi bolestive a bradavky mi potom zostanu take velke vycucnute Maly je stale nekludny moze to byt tou mykozou? dakujem moc za pomoc a radu.
@barca127 je to este aktualne? alebo si fit?..dufam, ze hej 😉
@kekisa okrem ineho..zrus si tehotenstvo v pase 😉 ..ale k teme...podla toho co pises tak sa jedna o mykozu
doporucila by som Canesten /na volnopredaj/...natieraj 3x denne po dojceni, nemusis pred dojcenim umyvat, casto vetraj bradavky ..lecba ak zabera ma trvat aspon 2 tyzdne po vymiznuti priznakov
skontaktuj sa s laktacnou osobne, nech posudi prisatie babatka...popripade si prestuduj http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/ a j s videami a obrazkami ako na vyzerat spravne prisatie ..ak je nespravne prisatie, je bradavka drazdena, vznikaju mikrotrhlinky a tie ulahcuju infekciu
pokial Canesten nezaberie..cize do tyzdne nebudes citit ziadne zlepsenie skus si zohant od laktacnej poradky ne univerzalnu masticku...obsahuje lokalny kortikoid, antibiotikum, antimykotikum...poripade ti potom poslem zlozenie presne a moze ti to kozny predpisat..len nie kazdy koziar to pozna
neklud maleho..moze to byt mykozou, moze citit z teba, ze mas bolesti...na to treba vidiet dojcenie..cize aj z tohto dovodu by bolo dobte skontaktovat sa s laktacnou osobne
opis mi zatial aspon ako vyzera vase bezne dojcenie..ako dojcis, poloha, ako sa maly sprava pri prsniku, ci kojis z jedneho alebo oboch, ako casto dojcis, vahove prirastky maleho, ci pouzivas flasu, cumel
opis mi zat
dakujem za odpoved, bola som dnes na gynde a predpisal mi framykolinovu masticku, nejak sa mi to ale nezda on tvrdi ze su to len rankyo pretoze dlho kojim...ja ho kojim pokial on taha tak ze robi tu pauzicku s bradou niekedy to trva z jendeho prsniku aj 20-30 minut a potom odgrgavame. No je pravda, ze tato bolest a "opuch bradaviek" zacali az po tom co som zacala odsavat elektronickou odsavackou. Gyndosova teroria je, ze som dlho nechala maleho na prsniku, on mi rozmocil bradavky, a potom som tu rozmocenu bradavku pichla do odsavacky ktora mi ju vytiahla a doranala. Ja som si myslela ze mi robi zle ta odsavacka, tak som si kupila klobuciky ktore som pouzivala len pri odsavani, aby sa mi ta bradavka tak nenatahovala, Najcastejsie dojcievam v sede a maly je na kojacom vankusi bruska si opierame o seba, on dobre taha otvara velke usta a zoberie si do ust aj dvorec, nikedy kojim poleziacky ale to mi je nepohodlne pretoze sa musim operat o laket. Boli sme sa vazit len dva krat po 9dnoch pribral 430 gramov. Tak dnes som skusala kojit cca 8 minut z kazdeho prsnika, malemu to staci zatial pokojne spinka a budi sa kazde 3 hodiny. Odsavacku som este neskusala okvapkavam rucne,. No a pouzivam flasku na fenyklovy caj kedze mame problem s prdikmi a kakanim, mliecko dostava len s prsnika ja odsate mlieko mrazim a posuvam bratovi on ma o 4 dni starsie dvojicky tak sa im hodi. Cize pred kojenimmu dam cca 10 mililitrov caju z flasky. A mm a moja mama, mu davaju dudel, ked nezvladaju varovanie ja ho nechavam bez a zvladame to. Skusim predsa len zavolat lakacnej poradkyni nech sa na nás pozrie preistotu ci robim vsekto spravne a ci je mam tu mykozu alebo nie. myslis ze by mi ten canesten uskodil keby si ho dam len tak preventivne aspon kym nepride poradkyna?
@kekisa canesten neuskodi
pokial je dieta prisate dobre, tak moze byt aj 24 hodin na prsniku a bradavku neposkodi
flasku nepouzivaj....kazi prisatie..cajik nieje vhodny pre tak male deti
tie prdiky...pijes ty nejake caje na podporu kojenia? ak ano skus ich vynechat,,niektore deti na ne zle reaguju a ak ich nepouzivas skus si ich nasadit..obbsahuju fenikel, rascu, cize sa mlieckom dosanu k malemu a neriskujes rizika z flasky
pozor na skaracovanie intervalov dojcenia..jednak moze klesnut laktacia a jednak pokial sa maly dostatocne nenapapa tak je riziko ze zoslaben, a preto bude dlho spat
nie je dolezity cas ktory dieta travi na prsnuiku ale ci pije efektivne...tu laktacnu si zavolaj..ukaze t kedy dieta pije efektivne
a rovnako zrus dudel..ma rovnake rizika ako flasa...a vysvetli pribuznym, ze utisit dieta sa da aj bez neho a ze ak si ty nezelas dudel, tak to oni musia respektovat 😉
je uzasne ako pomahas bratovi
@kekisa ja som pouzivala sprej candibene ked som mala take ruzove bradavky - tak to palilo a svrbelo a tym istym som aj malej vytierala jazyk (doktorka predpisala).. potom, ked uz som to pouzivala par dni a bolo to lepsie, len ma tie bradavky tak pobolievali som pouzila bepanthen na ne... ten som predtym pouzivala ked ma boleli bradavky od zleho prisatia malej a vzdy super zabral 🙂
vplyvom zlej polohy pri dojceni sa mi vytvorila ragada. Dost boli hlavne pri prisati, potom bolest ustupuje, nie celkom. mam si to potierat Bactrobanom, aby mi co najrychlejsie zmizla? alebo niecim inym? hlavne nech je rycvhlo prec. vdaka.
@nikush mozes aj Bactroban, alebo Framykoin mast..castpo vetraj, nemusis umyt pred dojcenim, skus kojit tak aby ta ragada sla so kutika ust babu..bude to menej boliet.
A skontroluj ci mate spravne prisatie http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn...
@strapco13 tak, v lekarni ma odpisali, ze obe maste len na lekarsky predpis 😒 ...ak sa to nezahoji samo do pondelka, tak si to pojdem tak k obvodnej predpisat. zatial to riesim tak, ze po dojceni necham trochu mlieka na bradavke a necham to uschnut. ono to pekne schne, vytvara sa taka akoby chrasta.
@strapco13 teraz mam iny problem, on bol aj pri synovi...hrozne citlive bradavky na chlad, miestami aj na dotyk...tak ako by mi tam slabucke spendliky niekto pichal...ak by to nieco vaznejsie bolo spojene so zmenou farby na bradavke, tak to nebudem vediet nakolko mam vitiligo aj na nej 😅 moze to byt nieco vaznejsie, alebo len prechodne? vdaka
@nikush tak to uz bude asi aj mykoza..pridaj na striedacku Canesten mast /na volnopredaj/ tiez aspon 2x denne, netreba zmyvat, casto vetraj. Pokial bolest po kojeni je velmi silna /normalne bradavka zbelie..len ty to asi neuvidis/..tak pomoze suche teplo /nahriaty uterak, fen/
Pokial by sa to do tyzdna nezpepsilo, poslem ti do Ip zlozenie univerzalnej masticky, to ti moze kozna predpisat/
len mykozu treba mastit minimallne este 2 tyzdne po odoznenych vsetkych problemov, inak sa vrati
mykoza lubi sladke..takze obmedz, tiez pozor na bielu muku
a tiez sa vyhni mastickam s obsahom lanolinu /take tie na bolesti bradaviek od roznych firiem/..lanolin podporuje premnozenie mykozy
@strapco13 ahoj, citala som, ze si lp, tak sa ta chcem na cosi spytat, s dojcenim som doteraz ziadne problemy nemala a prakticky ani nemam, len od vcera vecera mam bolestivy prsnik, teplotu zvysenu nemam a ani ziadny viditelny zapal sa mi neobjavil, ziadna hrcka, nic, mala mi vie krasne odsat mliecko, netusim kde moze byt problem, lebo sa snazim odpozorovat co to moze byt, aj som sa snazila si odstriekavat... mam sice pocit, ze to uz trocha ustupuje (aj ked to moze byt len pocit) a aj som rozmyslala ci to nemoze suvisiet s tym, ze ma mala pri prebalovani obcas kopne, ale to mi pride trocha prehnane... je aj iny dovod na bolest prsnika na dotyk, ked ziadny iny priznak niecoho vaznejsieho sa neda najst? dakujem

@strapco13 dakujem pekne, uz je lepsie 🙂