Celý proces odsatia mliečka

frikul
26. nov 2014

Ahojte baby, chcem sa s vami poradiť ako je najlepšie absolvovať celý proces odsávania mliečka, jeho skladovania a zohrievania. Synček bude mať o pár dní 4 mesiace a keďže potrebujem od neho asi na 5 hodín odísť kvôli škole, chcem si to celé naplánovať a odskúšať. Plne kojím a preto nemám predstavu, koľko mliečka by som mu mala nachystať, ale je to veľký papkáč (už máme vyše 7kíl 😀 ). Ale z toho čo som čítala, by mu okolo 180 ml mohlo stačiť, či?
Skúšala som si už odsať mliečko ručnou odsávačkou, ale za 10 minút som si odsala asi 40ml. Je to v poriadku? Mám byť trpezlivejšia a odsávať, odsávať, odsávať, aby som mu vedela nechať dostatok mliečka 🙂 ?

siska53
26. nov 2014

@frikul ja som raz sla od maleho,ked mal 4m. Cca. To uz vedel pit z flase. No ja som si z toho tazku hlavu v tom case nerobila,lebo rano som mala vzdy este strasne naliate prsniky.
Takze rano som nadojcila,odsala si a sla. Mala som byt prec cca 4-4,5r. Podarilo sa mi odsat 270ml.(inak naposledy,ked som to potrebovala neskor,tak uz nikdy sa mi tolko nepodarilo).
Maly napapany,ja spokojna odisla (asi o 7:45). Podotykam od nadojceneho dietata. Okolo 11volam,ze ako maly,ci ma este mliecko. A dozviem sa,ze asi hodinu a pol po mojom odchode vypil celych 270ml mlieka. Takze som si rychlo vybavila posledneho dr.a utekala domov. A nieco po 12som ho uz dojcila znova..
On cez den totiz papaval kazdu hodinu az dve,len som si myslela,ze tych 270ml bude na tu dobu stacit.
Takze moze tvojmu stacit 180,mozno to bude aj vela,no aj mu to stacit nemusi.

Mal to vo flaske v chladnicke. Ohriali mu to asi v ohrievaci flias (inak zbytocnost,ktoru sme dostali) alebo v hrnceku dobre vyumyvanom a nenahriat to velmi. Skusat kaedu chvilu lyzickou na zapastie kvapnut.

frikul
autor
26. nov 2014

@siska53 takže tvoja rada znie, nachystať čo najviac, nech sa nemusím stresovať, že bude málo :D ale pri mojom synovi sa budem báť aj tak.
A ako to, že ti už malý vedel piť z fľašky?
JA som mu dnes vyskúšala dať tých 40 ml z fľašky a úplne mu to šlo. Tak snáď s tým nebude problém. Asi plánujem ešte vyskúšať odsať riadnu dávku a dať mu raz piť celé z fľašky, len sa bojím, aby sa mi nenaučil na to, že to z tej fľašky ide jednoduchšie... Ale tak keď to bude len raz za čas. Aj keď, svokra mi hovorila, že mu to mám dávať len s lyžičkou, ale to si celkom dobre neviem predstaviť, koľko by to celé trvalo a koľko z toho by sa mu reálne dostalo do úst a nie kade tade :D

lusytta81
26. nov 2014

frikul mnozstvo ti neporadim, lebo ani u mojej netusim kolko vypije, ale ani mne sa nedari naraz odsavackou odsat viac ako 50-60ml z jedneho prsnika a to musia byt mega naliate...ale vacsinou je jeden "vypity", takze nedam naraz 120...ale skladovanie urcite v chladnicke a ja zohrievam mliecko v horucom vodnom roztoku, urcite ho nedavaj do mikrovlnky! 😉

dana_l
27. nov 2014

ja som skusala odsavat s rucnou odsavackou - odsala som asi 5m po 15 minutach. pri dvojickach som si kupila tandem odsavacku - aby to naraz z oboch vytiahlo a po 15 minutach som mala tiez len 5ml. tak som to nechala tak, a len kojila. deti priberali aj bez toho aby som musela mat extra zasoby kdesi. je mozne ze neodsajes potrebne mnozstvo a budes musiet zarobit formulu pre ten extra cas co budes prec z domu. ale z tej jednej davky sa nemesis bat zeby sa odstavil od kojenia. len bude mat "kombinovanu" stravu 😉

bajana
27. nov 2014

Ja by som sa odsavanim nestresovala a nachystala UM, trebars 2 davky, zje, ked bude velmi hladny...a davala by som mu ich striekackou...presne tak sme fungovali v porodnici, kym sa mi rozbehlo mlieko...ked to nevadilo novorodencovi, 4-mesacny bude OK...a sorry, ak som neporadila

siska53
27. nov 2014

@frikul no ja som ho po 3.m.ucila pit aj z flasky,keby som potrebovala na dlhsie odbehnut. Vyse mesiaca trvalo,nez sa naucil. Ale z flasky pil len vo vynimocnom pripade. Ja som bola od neho asi 3xprec na 2-4hodinky maxi(to ta preventivna prehliadka a kadernictvo a raz kozmetika). A obcas na von,ked som chcela byt dlhsie,lebo vtedy som sa hanbila dojcit vonku (pri dcere uz stud opadol).

Ale dcerka sa naucila pit z flasky az v roku. Ked som bola v nemocke,tak jej moje mlieko lyzickovali a zduvalo ju z toho. Tak tie 4dni prezila na prikrmoch. Zlcnik nastatsie vydrzal do doby,nez bola na prikrmoch aspon ako-tak.

Radia ti tu UM,no moze sa stat,ze ho maly nebude chciet pit. Dcerka si zvykla na chut ineho mlieka az vo veku 23m. Dovtedy moje pokusy privykat ju na daco ine zlyhavali.
No syn v 9.m.vypil aj UM,ked som bola na atb a bala sa ho kvoli tomu dojcit.

Ja by som to na tvojom mieste spravila tak,ako som pisala. Inak mne na viac mlieka zaberalo aj to,ze na 1prsniku dieta,na druhom odsavacka a po par minutach to zacalo lepsie tiect. Tak som to spravila,ked som sla na kozmetiku. To uz mal cez 6m. Sice som odsala 120ml,ale v tom case to uz bol odsavackom uspech.. Zas bola som.prec ledva 3hodky a bol predtym nadojceny a prinajhorsom by este dostal vodicky trosku. No a po navrate po hygiene siel rovno na prso.

ichbinich
27. nov 2014

@frikul
Mozes s kludom odsavat uz 2-3 dni popredu, a tak si nazbierat "zasobu". Mozes dat aj do mraziaka, potom das rozmrazit pomaly do chladnicky a potom ohriat vo vodnom kupeli.
Daj si caj na podporu tvorby mliecka, a po par hodinach mozes veselo odsavat (ale nedaj si ho samozrejme pred tym, ako podjes prec, lebo vytecies 😉 😀)
Kolko ti vypije, to sa neda povedat... Tak si radsej sprav zasobu, a co nevypije, to mu daj potom do kupela ako prisadu, jeho pokozke to spravi iba dobre 😉
Mne mliecko slo odsavat velmi lahko, ale su zeny, co plne koja, ale neodsaju ani kvapku... Takze ak sa ti na prvy krat podarilo 40ml, tak si odsaj zase neskor dalsich 40 ml a tak dalej. Mozno po tom caji pojde viac... Ja som to tak robila, ked som potrebovala tiez rezervu pre dceru, ze som si dala caj a potom som odsavala. Ale vypila to mliecko iba jeden krat, ostatne 2 razy ho nechcela takto, tak uz nechystam (ale uz ma 20 mesiacov).
Vsetko dobre a neboj sa, tych 5 hodin bude v pohode!

jankacaa
2. dec 2014

ahojte maminy, kde kupujete sáčky na uskladnenie mliečka?

siska53
2. dec 2014

@jankacaa ja som mala avent pohariky.

hatapkagb
2. dec 2014

Mamicky,prosim vas,ja mam mliecka dost,dcerka pekne pribera,ale neviem si vobec odsat mliecko,mam rucnu odsavacku,no odsavam 10min a len za kavovu lyzicku,skusala som aj rucne,no nijak to nefunguje.Prosim vas kde robim chybu?dakujem vopred za rady

siska53
2. dec 2014

@hatapkagb rucnou? Tou som si za totalne plnych prsnikov odsala tak 10ml. O daco lepsie to slo s elektrickou.
A naco potrebujes odsat mliecko?

lalus
3. dec 2014

@hatapkagb skús ručne odstriekať, možno pôjde lepšie