Čo dať 13 mesačnému dieťaťu namiesto materského mlieka?
Ahojte,dobrý deň. Má niekto skúsenosti co ponúknuť 13mesacnemu dieťatku namiesto Materskeho mlieka?? Už mu nestačí, slabucko pribera pritom jedlo papa pekne. UM odmieta, vyskúšané 3znacky.... Dať kravské mlieko? Alebo stačí viac jogurtov? Poradite? Podotýkam ze na zvýšenie MM som spravila skutočne všetko...aj tak uz mam málo...Dr.radi jedine dat UM, ale proste nechce ho...ďakujem
v podstate mlieko vobec nemusi, ak mu budes davat mliecne vyrobky, ktore v jeho veku uz moze.
Mna by len zaujimalo, preco si vsetci myslia, ze deti nutne potrebuju mliecne vyrobky 🤔 co take v nich maju, co inde nie??? Ako si prisla na to, ze mas malo mlieka? Pokial bude maly tahat, tebe sa mlieko tvori. Za jeho nepriberanim hladaj ine dovody. A co znamena, ze slabucko pribera? Ako dlho to trva?
@lucana82 13 mesacne ved to ma viac ako rok. Moze uz jest v podstate vsetko. Asi tazko nepribera z toho, ze pije malo materskeho mlieka, kedze to uz prakticky nepotrebuje. Vsetky ziviny a latky, ktore potrebuje, dokaze prijat z normalnej stravy.
A namiesto materskeho mlieka moze pit kravske mlieko, alebo kozie, ovcie, ale uplne staci ak bude v rozumnej miere jest napr. tvaroh, biely jogurt, syry.
Skúsila si sunar UM - oranžová krabica ( to bola pred pár rokmi- neviem ako teraz ) , je ozaj sladké chutne- to som používala po MM nejaký čas v takom veku ako pises. Ma isto viac živín ako kravské mlieko. Sa ani nečudujem, že nechce UM, naše boli tiež dlho kojene a tie UM maju tu pachuť prisernu... čo som ja ochutnala ( Beba nutrilon- no fuj des ), ten sunar je Mnamka. Skús. Ale v tom veku aj keby jedla len jogurty a iné mliečne produkty bude jej stačiť. A podľa mna to nemá zásadný vplyv na priberanie- lebo 13 m dieta už ma podľa mna mlieko mat len ako chuťovku.., a jesť bežne. Nie som v žiadnom prípade zástanca toho, že ráno decku flašku mlieka prip večer... to potom tie deti maju 3r a nič okrem mlieka nejedia poriadne.. čiže nemajú dostatok živín.. aj keď tuku v tele asi áno 🙈
@lucana82 kludne koj dalej. Ja som v roku musela prestat kojit kvoli rizikovemu tehu a odmietol akukekolvek UM. Par tyzdnov jedol kazdy den na ranajky jogurt a ovocim. 150ml jogurt je ako 300ml mlieka. Teraz uz spapa aj krupicovu kasicku, robievam mu smotanove polievky. Po roku uz deti velmi pomalicky priberaju, no stress.
Ak sa bojis dat kravske tak mu mozes UM zapracovat do jedla. Napr do kase, kremovej polievky, zemiakovej kase. My mame 15 a uz vsetko robim s kracskym mliekom alebo smotanou ale ked som ho zacala postupne odstavoat tak som mu ako nahradu takto zapracovala UM do prikrmov. Popri tom jogurty, maslo, mozarela
Este doplnim ze ani nas nechcel cisto pit UM skusali sme Sunar, Babylove, Nutrilon a raz sme skusili Kendamil a to mu chuti do teraz (pije uz len vecer).
@lindusss2016 A vápnik na rast kostí, ktorý je v prvých rokoch naozaj rýchly, majú brať odkiaľ?
Normalne uz mu davaj normalnu stravu neboj se toho ;) davaj mu jedlo a zapit cajikem 🙂 opravdu v roku uz moze papat ked mliecko nechce a um skus len na spani aby bol kludny a ked nie tak kravske s troskou kasicky jestli to mu bude chutit ked nie tak cajicek aj na noc ...🙂
@basska_b z maku, kapusty a inych zdrojov napr.
@lucana82 ahoj, tiež by ma zaujímalo čo je to slabé priberanie, koľko váži? Lebo môj má 15 mesiacov a zdá sa mi že už cca 3 mesiace váži okolo 10kg, nedávno na preventívke mal 10180 a rr. Povedala že je to ok, že deti už teraz pomaly priberaju. 🙂
@lindusss2016 v metabolickej ambulancii a na Gastro mi tvrdili, ze podstata výživy v tomto veku je stále mlieko. MM ALEBO UM...asi toľko... pribral za 2mesiace len 160g a tento mesiac nič...pritom jedlo papa krásne...
@xjakubikovak 7,6kg.... ma 13 mesiacov... alergie nema,krvný obraz ok, dcko ok, metabolické odbery ok... asi tak...za 2mesiace pribral 160g, tento mesiac nic
@mimimiruska ďakujem veľmi pekne
Moj syn medzi 11 mesiacmi a 22 mesiacmi nepribral ani pol kila. A to zje vsetko co nezje jeho, od 15mesiacov som nekojila a umele mlieko som nedavala, vlastne ani obycajne lebo nechcel flasu. Len jogurty a syry. Kazdopadne nepribral absolutne nic, lebo v tom veku deti rychlo rastu, su vkuse v pohybe. A je uplne v poriadku zdravy jak repa, nic mu nechyba. Ak vidis na tvojom, ze je ok, ma dobry krvny obraz, je spokojny a papa, tak sa netrap s nejakym priberanim.
@lucana82 ale kojenie vobec nič nemá s piberaním..ak vám vyhovuje, určite neprestávajte..a ved tá váha dietata nie je až taká nenormálna..aj moja dcera najmladšia mal v 1 roku 7,7 kg a nikto nič neriešil..a tak kopa dalších detí..proste genetika..za obdobie od 1 do 2 roku priberie dieťa tak 2kg-.za celý rok spolu..je potrebné ho stále vážit? ak je spokojný, dojčí sa / aj v tomto veku sa može dojčit n-krát denne a je to normálne/..tak je to OK...čo rieši doktorka, nechápem..
@lucana82 a oreco ti teda nedali tie nutri drinky Infantrini, ci ako sa to vola, nepamatam si to uz presne. A on sa kojit chce alebo moc nema zaujem? Ja mam pomaly trojrocneho, ktory ma doteraz podstatu svojej vyzivy mm, ale tym, ze on sa kojit chce, ja nemam problem s tvorbou mlieka.
@lucana82 13 mes. dietko nema priberat z mlieka, respektive mlieko nech je akekolvek, by nemalo byt zakladom stravy. ( ked sa dieta vela dojci, tak strava sa moze pomalsie zavadzat, ale po roku, by uz malo dueta jest aj inu stravu, UM uz po 4.ukoncenom sa na nahradzat stravou.....) Po jednom roku odporucam dojcit, ale nie pre priberanie, zvysovat tborbu nema zmysel. Skor dojcenie ponukat, ale primarne riesit stravu. Prave naopak mnoho deti netoleruje UM pre kravske mlieko, detto aj kravske mlieko ako z krabice a prehana ich to.... Ja na priberanie by som zacala s pestrou stravou, urcite aj masko, tam su bielkoviny., obilniny by som pridala, roznu zeleniny, ovocie, ano aj kvalitny jogurt, ale... vidim, ze mnoho ludom kravske produkty nerobia dobre. A teda riesila by som to stravou vyvazenou. A druha vec nie sme veci, aby sne vsetci rivnako priberali!...
@egiginka veľmi pekne ďakujem za príspevok... samozrejme papa mäsko zemiaky ryžu zeleninku kaše ovocie chlebík....a pekne papa neodmieta...tak ma to fakt desí to nepriberanie a chudost...všetky oblecka sú nám široké len na dĺžku dobré...s manželom sme tiež štíhly celý život,ale toto sa mi zdá až moc na to ako papka... tak som sa nechala tak psychicky ovplyvniť doktorkami ...pričom osobne tiež súhlasím ze UM neni dôležité, viac strava
@lucana82 ... pokial pekne papka, vidus, ze rastie, je vesely, zvedavy, ribi mentalno fyxicke pokroky, nemas co riesit. Vy dvaja s muzom ste stihli, dalsi dovod, preco tvoje dietatko nie je tucko. Tiez mam utlejsie mensie dievcatko a klop klop nikto neriesil... lebo teda nastastie nasa doktorka nie je ta stara tabulkova skola. .... poznam mnoho deticiek co maju 16 kg skoro 7 rokov a 115 cm a ako buk zdrave...! .. no hold ked rodicia si tintitka🙂 ... dojcit urcite dojci, kym budes ok aj dietatko a nenechaj sa stresovat. Ja sledujem, ze dieta rastie na oblecku... neporovnavam s inymi, ale vidim, ze vyradujeme a to je pre mna dolezite rovnako ako to, ze rastie aj mentalne a celkovy zdravotny stav. Vahu neriesim... pokial je fibry zdravotny styl a je ok dietatko co vsetkom co pisem, tak di nemyslim, ze vaha je ukazovatel.... noa inak my dospeli ako vazime..🙂

@lucana82 ahoj moj maly ma sice 9m ale ja mu uz pd 8mesiacov davam mliecne, ciste mlieko som este neskusala ale okolo roka chcem nhradit UM kravskym...ja si myslim ze kludne by si mohla davat kravske ak UM nechce a nema ziadne problemi s mliecnym...