Čo s nadbytočným materským mliekom?

daniellev
17. feb 2022

Ženy milé, moje telo si myslí, že chovám trojičky 🙂 denne mam aj o liter viac mlieka ako je moje dieťa schopné vypiť. Mam už plný mrazak, no nie je šanca ho spotrebovať, tak ho len obmieňam. Kontaktovala som laktarium, dotazník o spôsobilosti spĺňam, som teoreticky vhodný darca, no musia prebehnúť formality ako odber krvi a vytery a keďže som s malou poväčšine sama a ma len mesiac, nechcem s nou ísť v dobe omicronu do nemocnice na odbery na opačný koniec mesta, kde to vraj trvá cca hodinu. To je momentálne nemysliteľné. A vylievat mlieko do kanála mi príde ako veľká škoda.

ivangeline
17. feb 2022

Mrazak a sacky na materske mlieko.

kika2810
17. feb 2022

@daniellev Niekedy mamicky ine zobzufástva hladaju darkyne mlieka aj tu takto.

daniellev
autor
17. feb 2022

@ivangeline už v ňom mam asi 10 litrov... Lenže tiež to v mrazaku nemôže byť ktovie ako dlho..

selenka7
17. feb 2022

Neodsavajte navyse. Iba tolko, aby popustil tlak v prsiach, postupne sa tvorba mlieka prisposobi dopytu. Tym, ze odsavate, stimulujete tvorbu mlieka navyse.

dzina007
17. feb 2022

darujte. kamaratka tak mala navyse a mamicka dvojiciek bola ochotna prejst 100km aby to mlieko vzala. Lebo z mliecnej banky je velmi drahe. A jej dvojky mali strasny problem s umelym.
A takych mamiciek co zhanaju mliecko je viac. 🙂

ivangeline
17. feb 2022

@daniellev Myslim,ze az 3m. A po 6sto nedeli ako sa pise sa tvorba mlieka ustali...ak nebudete tolko odsavat..

amelie2017
17. feb 2022

Ja som mala ten isty problem. Ale mlieka este viac ako ty. Ja som len za noc nazbierala vyse litra. Hyperlaktaciu. Darovala som mlieko do mliecnej banky, ale uz som bola unavena z toho neustaleho odsavanie, nic ine som nerobila, nezila som, nespala som. Dr. mi predpisala tabletky, ale tie son nakoniec nevzala, lebo si nemozes vobec odsavat a po 6 hod som plakala od bolesti. Nakoniec som tvorbu znizila sama. Postupne som znizovala frekvencie a mnozstvo odsateho mlieka. Vysledky bolo vidno az po takmer 3 tyzdnoch. Boli to tazke tyzdne, prsia boleli, ale dala som to. Este asi mesiac som odsavala len pre potreby maleho, ale potom som skoncila aj s tym. Uz som nemohla odsavacku ani vidiet.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sirka9
17. feb 2022

och, co by som za to dala mat aspon polovicu. skus predat alebo darovat, vela zien hlada pre svoje babatka. tiez by som zobrala mat tu moznost.

daniellev
autor
17. feb 2022

@neanonymna odsavat musím, lebo mala sa na moje prsia nevie prisat, takže flaskujeme moje mlieko. A keď odsajem menej, tvoria sa mi v prsníku bolestivé hrce tvrdé...

daniellev
autor
17. feb 2022

@sirka9 som v BA, keby si chcela..

sirka9
17. feb 2022

@daniellev skusim sa dohodnut s muzom, mozno by sa mi cez vikend podarilo zbehnut. urcite sa ozvem. som iba kusok od BA.

daniellev
autor
17. feb 2022

@sirka9 oki 🙂

amelie2017
17. feb 2022

@daniellev skus naozaj posunut frekvenciu o hodinu dlhsie. Ak teraz odsavas kazde 3 hodiny, posun to na kazde 4. A ak odsajes z jednejo napr. 150, 3 dni odsaj len 125. Potom 3 dni 110. Az kym nedosiahnes take mnozstvo, ako potrebujes. Hrce by sa ti tak nemali robit. Pravidelne masiruj v sprche a nenos prilis stiahnute podprsenky. Ono sa odporuca stahovat na znizenie tvorby, ale prave vtedy sa robia hrce.

amelie2017
17. feb 2022

Toto som bezne odsala po 2-3 hodinach cez den. V noci 500ml na jedno odsatie. A nie je to dobre. Chudla som kilo a pol tyzdenne, aj ked som jedla porcie pre 2. Neskutocne padanie vlasov, uz vyse 3 mesiacov, prisla som o polku vlasov, bolia ma klby.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cervenaruza123
17. feb 2022

@daniellev Mlieka sa tvori tolko, kolko je "stimulovane" pre babatko. Ak teda mas dobru tvorbu mlieka. Cim viac dieta pije mlieko/odsava sa, tym viac sa ho tvori. Ked dieta zacne pit menej mlieka, v prsnikoch je prebytok, ktory ked ale odsajes, tak nadalej sa bude tvorit vela, lebo telo si mysli, ze to vypilo dieta a ze musi tvorit este viac mlieka. Ze sa ti tvoria hrce, to je normalne (ak nie su extra velke a extra bolestive), da sa povedat, ze ak chces, aby sa tolko mlieka netvorilo, len vydrzat. Ja som si tym presla viackrat, ked dcerka zacala jest viac prikrmov, tak mlieka tolko nepila, jasne, ze som mala naliate a bolestive prsniky, mlieko samo vytekalo. Potom presla takmer uz len na prikrmy, zase ten isty problem bol. Vzdy prsniky naliate, trochu bolestive, obcas hrcky. Vzdy som odstriekala jemne mlieka akurat tak, aby povolil tlak a aby sa nehromadilo mlieko v hrckach, hrcky som uz pri vzniku jemne rozmasirovala. Ked dieta vydrzi tak dlhsie, tvorba mlieka sa sama upravi na nizsiu uroven. Momentalne napriklad moja dcerka vymysla s prikrmami a zacina pit viac mlieka, tak zase sme tam kde sme boli, ze sa mi zacina tvorit mlieka viac, aj ked uz som mala menej a ked zacne zase jest viac prikrmov, tento proces ma caka znova. Priroda to ma dobre vymyslene, telo si to reguluje samo, len mu treba davat spravne signaly.
Ked mas v okoli niekoho, komu by mlieko pomohlo, tak sa da pomoct, ale ked nie, tak nelutuj prilis mlieko, je zdrave, je uzasne, ale je to len mlieko, ked je ho tak strasne vela, tak co zase s nim? Nasilu do kavy si ho davat asi nebudete. A naozaj plati, ze cim viac budes odsavat a stimulovat, tym viac mlieka ti vznikne. Ja som to tiez riesila, ale nemala som komu darovat, tak som len pomalicky prirodzene sa snazila to zvladnut, aby tvorba mlieka poklesla na znesitelnu uroven. Ak si nebudes vediet rady, porad sa pripadne s nejakou laktacnou poradkynou, moze poznat niekoho, komu mlieko pomoze a ked nie, tak ti aspon poradi, ako znizit tvorbu mlieka.