Dojčenie - budenie dieťatka

lilla23
8. jún 2022

Ahojky. Viete mi poradiť,som čerstvá mamička a v nemocnici mi povedali ze mám každé 3 hodiny budiť malú nakŕmiť ju, mám mlieka a pikrmujem umelým. Podľa vas ju mám budiť alebo ju mam nechať aby sa zobudila sama? Ďakujem za odpovede

tinkavvv
8. jún 2022

@lilla23 ak ma jemnu zltacku, tak by som budila. Ak nie, tak by som skusila cakat ak prosperuje / pribera. A podla mna zbytocne dokrmovat, mlieko sa bude tvorit viac, ak ju budes castejsie kojit.

tani777
8. jún 2022

Najjednoduchsie je vybrat ju z perinky,vyzliect len do plienky a dat na svoj nahy hrudnik..vtedy si cucne presne vtedy kedy bude potrebovat a tolko,co bude potrebovat..aj Tebe sa bude robit viac mliecka,lebo ju budes citi..ziadne um by som v porodnici nedavala..
Gratulujem k malickej a prajem vsetko dobre ❤️🍀

sandra19901990
8. jún 2022

Ak mate svoje mliecko neprikrmujte umelým. 1. Princíp satia z flase je úplne iný ako z prsníka. Z flase je to jednoduchšie a bábätku to viac vyhovuje (nemusi sa namáhať) a časom bude prsník odmietať a vam bude tvorba mlieka klesať. 2. Nenukat vodu ani čaj ani cumle. Ked place, treba prilozit a nech pije. Je teplo. Niekedy sa chce len napiť, niekedy poriadne najesť, niekedy len ukľudniť 🙂 3. Kojene Bábätko sa budí častejšie. Nebudila by som vobec. Moje druhé babo ma 5 mes a od zaciatku tvrdo spala a budila sa 2x v noci a krasne priberá. Skúste to nechat prirodzene plynúť a uvidíte 🙂

any_soj
8. jún 2022

@lilla23 odporúčam kontaktovať laktačnu poradkyňu z mamily. Sú v každom meste, alebo aj online aspoň. Ja vďaka nim ešte kojim, dcéra má 11m. Dokrmujem cievkou, aby som nestratila aj to málo mlieka, čo mám. A presne ako baby rádia - vyzliecť seba aj dieťa a nech spí na tebe, ty sa podloz nejakým vankúšom nech ti je pohodlné.

lienka.7
8. jún 2022

@lilla23 prvú som vobec nebudila, načo aj keď pekne spala. Kamoska to robila lebo jej to povedala doktorka a dototo jej cely rytmus. Druha mala zltacku, cize tu som fakt dávala pozor, aby papala plus mínus aspon 4 hod. Sledovala som si čas. Cize pokial mas malu ok, vobec by som ju nebudila.

zuzanka.zuzu
8. jún 2022

NEBUDIT !!! NEPRIKRMOVAT UM !!! sestričky došli z roku 1990 či?🙈 prosím ťa toto sa ešte kde robí??? ak nie je predcasniatko alebo choré (čo by si mala zmieniť ihneď aby si dostala adekvátne rady) tak nie je dôvod budiť a prikrmovat

sandra19901990
8. jún 2022

Treba aj veľa veľa pit. Voda, čaje - rascovy alebo fenikel, rasca, aníz alebo pre dojčiace mamky (z lekárne). Matyšákova hroznova stava - treba riediť 1:1. Polievky….Držím palce 😉

zuzuliennka1
8. jún 2022

ja som budila, lebo syn mal zltacku, teda musela som ho budit, a aj som prikrmovala um, mala som mlieka malo.
ziadny rytmus nam to nenarusilo, neskor sa mi laktacia spustila este lepsie, kojila som stale viac, a menej dokrmovala, az sme sa dostali do stavu “vylucne kojeny syn”

hovori sa, ze “spiace dieta sa nebudi”, okrem vynimky, ked budit treba, kvoli zltacke, ale nepises, ci je to vas pripad.

simona1306
8. jún 2022

Ja som tiez budila kvoli silnej zltacke . Pediatricka mi odporucila budit kazde 3hod kym nedovrsila vahu 5kg. Od vtedy nebudim a kojim na poziadanie. Co sa tyka prikromovania UM, ano na laktaciu je najdolezitejsie prikladat casto, no ked to babatku nestaci nesmie sa nechat predsa hladne , tragicky by som to nebrala, stale ste iba na zaciatku.

syslik81
8. jún 2022

moja bola spachtos ale nikdy ani razsom ju na kojenie nebudila.... zobudila sa najedla grgla prdla prebalila ... to bolo co chcela ... keby som sa riadila kazdou "skvelou" radou doktorky tak sa zblaznim ... deti niesu stroje .. nemaju v sebe budik kedy treba jest kedy spat etc

veronika946
8. jún 2022

@zuzanka.zuzu podľa teba je ok že pár dňový novorodenec saje raz za 6-7 hodín?? No nie, nie je. A v perinke zababušené dieťa kľudne toľko vydrží spať. Takže neviem, z ktorého roku došli, ale asi tiež zažili mamičky, čo si myslia, že dieťa stačí nakojiť dvakrát za deň.

sandra19901990
8. jún 2022

@veronika946 moj novorodenec v januári sa fakt budil 1-2x za noc až som pozerala a budila sa ci je Ok, plus ma boleli plne prsia. Ale dcerka proste tvrdo spala a ked sa zobudila, poriadne sa napila a spala ďalej. Cez den spala len hodinu, ale v noci takto tvrdo. Za mesiac pribrala cez kilo, cize žiaden strach

veronika946
8. jún 2022

@lilla23 ja som to pochopila tak, že ste už doma, tak neviem… ak je dieťa donosené a zdravé, nemá žĺtačku, tak ho budiť každé 3 hodiny netreba, ale počas prvých dní nie je ani dobré, aby spalo cez deň 4-5 a viac hodín… najlepšie je mať dieťa čo najviac v kontakte koža na kožu, vtedy sa dieťa zobudí a vypýta si papať ako potrebuje, nie je umelo predlžovaný spánok ako v perinke.. tak isto na tvorbu mlieka je prospešný kontakt koža na kožu a hlavne časté dojčenie! Ak sa ti mlieko pekne spustilo, dieťa je po napapaní spokojné, nedokrmuj, uvidíš na najbližšej poradni, ako prospieva.

veronika946
8. jún 2022

@sandra19901990 cez noc je to ok, kludne aj celu, ked ma niekto to stastie, cez deň nie.

lilla23
autor
8. jún 2022

Má zltacku ale jej klesá, snažím sa čím viac ju dat na prsia aby jedla odtiaľ aby sa mi tvorilo mlieko. Ale ináč keď je nespokojná dá to najavo

beata_k
8. jún 2022

@lilla23 Aj ja som v porodnici prikrmovala UM. Si nenecham dieta hladne. Najprv prsnik, potom ked bolo nekludne, tak UM. Doma sa dojcenie rozbehlo. Ak ma zltacku, tak urcite budit. Take deti su spave. Potom uz nebudit.

zuzuliennka1
9. jún 2022

@syslik81 az na to, ze deti s novorodeneckou zltackou sa do isteho casu budit musia

zuzuliennka1
9. jún 2022

@beata_k presne moj pripad 🙂 dojcenie sa aj s flasou a dokrmovanim v zaciatkoch - rozbehlo tak, ze som syna ja odstavila pred 2narodeninami.

simona1306
9. jún 2022

@beata_k mne tiez malu v porodnici dokrmovali UM, ked sa mi rozbehlo mlieko, dokrmovali ju z flase mojim MM. Bohuzial dcerka mala silnu zltacku 6 dni bola na fototerapii , domov nas pustili s vykricnikom budit kazde 3 hodiny aby prosperovala. Neviem si predstavit ze by som ju nebudila . A je jedno co je to UM , MM, hlavne nech je babatko zdrave. Neviem co to je dnes za trend trapit sa dojcenim ked to nejde a citit sa byt zlou matkou ked sa dietatku da UM.

zuzanka.zuzu
9. jún 2022

@simona1306 kde kto píše o zlých matkách s UM? 🙈 ježišikriste koník nesklamal.... sama som dokrmovala UM ale moja spolubývajúca mala po pár hodinách po pôrode (doslova do 2-3h) toľko mlieka, že 4x v noci odsávala okolo 150ml (ja som vtedy ledva 20ml) lebo jej malá celú prespala - našťastie dala na svoj inštinkt a aj napriek žltačke nebudila, malá jej krásne celú noc spinkala 🙂 ale áno, tvoj názor je najsprávnejší, iný treba zhejtovať 😉

simona1306
9. jún 2022

@zuzanka.zuzu a toto je co za komentar ?

veronika946
9. jún 2022

@zuzanka.zuzu to je krasne ze spinkala… zltacka sposobuje okrem ineho spavost. A bilirubin sa odburava stolicou, preto dieta trpiace zltackou musi vela/casto papat, aby mal cim odchadzat… zas je rozdiel aku ma dieta hodnotu, je rozdiel “mat zltacku” a “mat zltacku”.
@simona1306 6 dni na foto je extrem 🙊 mate inkompatibilitu v krvnej skupine?

simona1306
9. jún 2022

@veronika946 mala som tazky porod, a dcerka vyssiu porodnu hmotnost ako sa predpokpadalo. V podstate sa dcerka zasekla , tak mi museli tlacit na brucho aby sa vobec narodila. Tym ze to bol rychly zakrok narazila hlavickou o stenu maternice , a vytvoril sa jej hematom a opuch cez celu hlavicku. Mala odkysliceny mozog, 24 hod. v inkubatori aby sa jej ustalili zivotne funkcie, krvou podliate ocka, no hroza. Pediatricka mi to vysvetlovala tak, ze modre farbivo z hematomu sa vstrebava , ale meni sa na bilirubin. A kedze ten hematom bol cez celu hlavicku, hladina bilirubinu bola extremne vysoka. Dcerka potom zacala extremne chudnut, bola vysilena a spava a nevedela sa poriadne dojcit. Dokonca nepomahalo ani koza na kozu . ale vdaka budeniu a dokrmovaniu sa to po dvoch mesiacoch upravilo. Teraz ma 5 mesiacov ,9kg a prespi cdlu noc.

veronika946
9. jún 2022

@simona1306 ach áno, kefalhematóm zrejme, zvykne sa aj odsávať krv z neho, ak je to taký pupák, ak je to rozliate tak tam sa to musí veru len vstrebať a potom to niekedy tak dopadne 😏 ono je to skôr tým, že sa hlavička “zasekne” v tvrdých pôrodných cestách, než ze by narazila na maternicu, tá je už mimo hlavy počas pôrodu 🙂 no hlavne že ste to zvládli a pekne rastie 😊 nech robí len radosť 🙂

simona1306
9. jún 2022

@veronika946 uprimne, bol to stres, takze aj pocuvat vsetky detaily bolo tazsie kedze som myslela len na to aby bola mala ok 🙂 ale zvladla to super , dakujeme pekne 🙂

lilla23
autor
9. jún 2022

Moja malá má zltacku ale aj ju budím každé 3 hodiny papať. Keď mám mlieko tak s mojim a keď nie tak s UM ale stolicu nemá často. Dneska vôbec nemala. Neviem ci je to normálne. Mne hlavne záleží na zdraví dieťaťa.

sandra19901990
10. jún 2022

@lilla23 pokial ju neboli bruško, ze je nervózna, nemá kŕče, je to Ok. Kojene deti nekakajú pravidelne. Moje kaká raz za 3-4 dni. Rekord je 10 ale bruško mäkké, veselá nálada. Aj pediatrička potvrdila ze je to v poriadku. Pijem pravidelne rascovy čaj, bábätko potom nemá vetry. Mne to pomohlo pri oboch deťoch. Skúste 🙂

lilla23
autor
10. jún 2022

@sandra19901990 ďakujem už som kúpila feniklovy čaj ktoré môžu aj dojčatá

lilla23
autor
11. jún 2022

Mojej treba pomôcť pri kakani ťažko jej to ide von, zvyknem jej nohy dávať hore k brušku a potom ona tlačí ale neplace ze by jej bolelo bruško.

mikadooo
11. jún 2022

@lilla23 nie, ja som nebudila. Cez deň každé dieťa dobehlo čo zameškalo. A to bolo len na materskom mlieku a narodili sa drobnučké, prvá mala dokonca k tomu aj žltačku. Stačilo mi cez deň, čo som ju musela stále budiť, lebo zaspávala aj pri kojení. Ale to bolo z tej žltačky, vtedy sú deti také spavejšie.