Dojčenie do samoodstavenia
Ahojte, zaujímalo by ma v akom veku vaše detičky už nepotrebovali mlieko a odstavili sa samé? Prípadne čo vás presvedčilo o tom, že to chcete nechať na dieťati a neurčovať tú hranicu dokedy sa môže dojčiť? 🙂 Dcérka veľmi obľubuje prsník, má skoro rok a bežnej strave veľa nedá. Premýšľam, či by jej odstavenie pomohlo alebo je jednoducho "taká" a nezmenilo by sa u nás v podstate nič... Ak majú niektoré mamičky skúsenosť aj s tandemovým dojčením, tak by ma zaujímala vaša skúsenosť, či by ste do toho šli znovu alebo nie. Je tandem aj v nejakom zmysle nebezpečný? Ďakujem vopred za odpovede 🙂
@tinka8301 my sme sa odstavili cca pred mesiacom 😁 malý bude mať v novembri 4roky. Mal cicik len na zaspávanie takže len večer a na obed, v škôlke vôbec nemal problém zaspať a ani s ockom 😊 ja som to nechala na ňom lebo nám dlho trvalo kým sme sa skoordinovali na začiatku a ináč vôbec ma to neobmedzovalo ale práve naopak mi bolo dosť ľúto keď sa odstavil ale veď už je veľký chlapec 😁😁😁🥰
Najstarsi: samoodstavca 4r2m (od 3r mal oen vecer na spanie), dcera nedobrovolne odstavena 3r(bola som tehotna a bolo mi to velmi neprijemne) a tretia 5m je stale kojena.
Starsi s jedenim nemaju problem, zjedia vsetko, je malo potravin co im nechuti. Kym som kojila, tak som to ani neriesila. Boli lepsie a horsie dni.
@tinka8301 dcéra má 2 roky a 3 mesiaca a tiež ešte kojim. Takisto nebola veľký jedák. Zlomilo sa to okolo 18m ale stále sú dni keď je zje menej. Ale v roku som už kojila len na uspanie, na obed a večer a v noci. Nočné kojenie sama od seba prestala vyžadovať tiež v 18m. Prišlo to nejako postupne sáme že sa stále menej a menej budila. Teraz kojim už len pred spánkom na obed večer. Okolo toho roku som sa ale práveže snažila nenahradzat jedlo mliekom keď toho málo zjedla radšej som ponúkla obed o hodinu alebo dve neskôr a veľa krát sa stalo že potom zjedla. Do kedy budem kojit netuším. Sú dni keď si vravím že už je na to aj celkom veľká a bolo by fajn keby vedela zaspať aj bez toho a inokedy si zase poviem že veď sú deti čo v tom istom veku ešte majú večer mlieko z fľaše alebo cumel, že v čom je toto iné a prečo to niektoré matky tak strašne odsudzuje a príde im nevhodné tak dlho kojiť. Možno to príde samé ako s tým nočným kojenim.
Moj malý sa odstavil sám v necelých 16 mesiacoch. Okolo roka sa nám zlepšil nočný spánok a kojila som v noci už len 1x, v 13tich mesiacoch prestal v noci sám vyžadovať prsník, len preliezol z postieľky ku mne do postele a spal, cez deň kojený 3x - po zobudení a pred spánkami.
Keď mal 11 mesiacov som znovu otehotnela a keď som bola v 3 mesiaci, čiže on mal 14 mesiacov, začalo byť kojenie hlavne z jedného prsníka veľmi nepríjemné a tak som pomaly začala pracovať na tom, aby došlo k samoodstavu. Sám začal prejavovať záujem o moje raňajky (v tehotenstve jedine čo mi chutilo a stále chuti je Chocapic do mlieka) tak som kojenie nahradila tým, že sme jedli spolu, dala som mu pár chrumiek s mliekom. Vždy keď šiel spať tak som mu rozprávala, že už je veľký chlapec,že by si mohol ľahnúť do postieľky bez prsa, že už ma toľko nepotrebuje atď… jeden deň som skúsila prsník nedať, chvíľu pomrnkal no za 2 minuty zaspal… trvalo to pár dní a zrazu si uz nespomenul… zostalo posledné, večerné kojenie - uz dlhší čas sme skúšali vetu “skús zobrať tata so sebou spinkať” a jedného večera toho tata ozaj zobral za ruku, tak som nakojila a odišla som preč. Mali sme pred dovolenkou a skúsili sme to asi tak 5x, z toho zobral muža asi 2x, raz som musela zakročiť lebo uz moc plakal… keď sme boli na dovolenke zobral nás večer oboch za ruky, ľahol si a v pokoji zaspal… bez toho aby vyžadoval kojenie, bez toho aby sa po mne sápal, bez toho aby hľadal, jednoducho ľahol a zaspal…
A to bol koniec nášho kojenia 🙂
Ešte dodám, že všetko sme to zvládli postupne a aj moje telo sa s tým vysporiadalo úplne perfektne, žiadne preplnené prsníky, žiadne zápaly, žiadne tabletky na zastavenie laktácie…
@budajova09 krásny a veľmi pokojný záver dojčenia 😊 mne sa prieči nejako predstava, že dcére zo dňa na deň vezmem prsník, nedám ani za nič, ona vystresovaná z veľkej zmeny, ja možno napol zmeravená či to je ten správny čas... A to už teraz keď dcéra bude mať pomaly rok sem-tam dostávam otázku dokedy chcem ešte dojčiť a že už by mala mať prsník max večer atď
Ja mám jednu dcérku, čerstvých 15m, dojčená na požiadanie (doma, dojčenie vonku mi začalo byť nepríjemné a nepohodlné, to už max v baby gyme alebo po plávaní). A čítam podobné témy ako táto, lebo sa pomaly zamýšľam, čo ďalej. V tehotenstve som kde čo čítala a páčilo sa mi jedno vyjadrenie že “chodcov nekojím”, tak som myslela, že tiež odstavím malú, keď začne chodiť. Zatiaľ nechodí, vyzerá, že sa čoskoro pustí a ja nie som pripravená ju odstaviť. Dcérka je prskový závisláčik, plus na jeseň začnú všelijaké virózy…zatiaľ som sa rozhodla pokračovať a možno to potiahneme až do samoodstavu 😅.
@evaachesa no naša malá si dojčenie vyžaduje ešte celý deň. Nikdy nezje takú porciu, že by jej stačilo a jednoducho sa potrebuje zasýtiť mliekom. Akurát nikto v rodine nemal takýto prípad, tak na mňa pozerajú trochu zvláštne 😄 a kamarátka tá napr vždy okolo roku odstavila dieťa na noc, už ani cez deň nedala a aby nebolo málo tak deti ešte aj presunula zvlášť do izby. Tak v tomto si potom samozrejme "nerozumieme" 😄
@tinka8301 V rodine to mam zatial podobne, co sa nasich deti tyka, nasej generácie. (Skor strana rodiny mojej mamy plus svagrina.) Ale! Svokor bol dojceny do 4 rokov cca. Koluje story o tom, ze si realne k mame pristavil stolicku a obsluzil sa. 🤣
Len ti chcem napísať: si svojpravna zena, matka, je to tvoje dieťa. Pokial to tebe a malej vyhovuje, razne si povedz, ze si do toho kecat nedas. S kamaratkou to nemusis riesit. To je to iste: jej dieta, jej nastavenie. Kym ti do toho nekeca, neries ani ty ju. Kazda mate vlastny pribeh. ☺️
Ľudia sa zvyknú pýtať a riešiť a hodnotiť a radiť.
Kašli na to.
Rob podľa seba.
Prestaneš a prvé čo povedia, ochorela, lebo si ju tak krátko dojcila.
Lebo si ju (asi) skoro odstavila.
Nemala si..
Kamarátka, ja, sesternica, koňa brata dcéra to robila inak..
Prosto vždy si nájdu.
Prd na poznámky a rob ako ti srdce veli
@tinka8301 tak vidíš, vieš si predstaviť že by si ju teraz na tvrdo odstavila? Len preto že niekto ti povedal že by si už nemala dojčiť? Je to malé bábätko a je najlepšie pokiaľ môžeš dojčiť a máš mlieko, pokračovať ďalej. Je to veľký bonus pre jej imunitu a určite jej to pomôže aj keď ochorieš ty alebo ona, plus teraz rôzne virózy a covid. Presne ako píše @maggiba ... si svojprávna a pokiaľ chceš ďalej dojčiť, tak ťa reči iných nemôžu nijak ovplyvniť. Absolútne by som ich neriešila. Môj endokrinológ mal blbé reči že načo ešte dojčím 10 mesačné...prd ho do toho. Takisto dr na usg prsníkov že to už treba ukončiť, veľký je .. a to mal malý 2 roky. Zaujímavé že môj gynekológ mi dojčenie aj po 2 rokoch len a len schvaľoval a ďalší gynekológ takisto. Who má na to tiež jasný názor, takže názory iných neodbornikov mi môžu byť a aj boli ukradnuté. 💁
@tinka8301 na názory druhých nehľaď, tiež bola veľa krát reakcia po roku že “a ty ešte kojíš?” Alebo ešte lepšie “ty kojíš keď si tehotná? To ale nesmieš”
Najlepšie spravíš keď sa budeš riadiť vlastným rozumom a urobíš tak ako to cítiš… ja som otehotnela a tak som sa snažila premyslieť si šetrnú taktiku k tomu, aby sa maly odstavil sám pretože tandem som určite nechcela a určite som tiež nechcela to že zrazu SEK a prsník nedám… príde mi to voči tomu dietatu krute a nefér pretože ono nevie prečo zrazu nedostane prsník… ja som na mojom malom videla že už tomu začal pomaly chápať, na nič som ale netlačila a nechala som mu čas 🙂
ja by som kojila max do roka a potom už by som prešla na umele mliečko. Su velmi kvalitne. Kojit do troch rokov je podla mna šialene :(
@essenceee A davat umele mlieko po roku do troch je uplne v poriadku, hej? To uz nie je sialene, odstavit a platit niekomu za nahradu materskeho mlieka?
Prepac, ale ak si si s dieťatom neprešla cestu do samoodstavenia, tak nemas asi predstavu, ako sa deti 1+, 2+ ci 3+ realne dojčia. A hlavne to, co si napisala nijakym sposobom nie je odpovedou na otazku autorky.

@tinka8301 Napisem uplne v skratke, len fakticky:
Starsi samoodstav 3 roky a cca 3 mesiace, mladsia 2 roky sa este dojci. Jedli obaja horšie, kym nemali cca 18 mesiacov. Potom sa to zlomilo. Ale samozrejme su dni, kedy to aj po tomto veku bolo take nijake (lebo zuby a choroba a....).
Mna nic nepresviedcalo, jednoducho som tak bola a som aj teraz nastavena. (Samozrejme 1 rocne dieta sa dojci inak ako 2 rocne a to sa dojci inak ako 3 rocne. 😉 )
Tandem: mam kamosky, tandem mali, vsetko v poriadku.
Ty urob tak, ako vam OBOM je dobré a bude vyhovovať. ☺️