Dojčenie na verejnosti
Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?
Hm dojčila som rok a prax je naj skusenosť či?
sranda je,ze pidimini sukienky a vytrcene kozy a hole pupky su ok a dojciaca zena je nieco strasne nechutne? toto je nikam neveduca diskusia.......ked sa budu vsetci schovavat pocas jedenia,tak aj ja budem vyhladavat kanaly a dojcit,aby ma ani myska nevidela. toto je moj nazor.moj skromny nazor
Ja nevidim nic zle na kojeni na verejnosti. Moja mala ma pol roka a ked to nejde inak, tak sa kojime hocikde, aj v kaviarni a nepripada mi na tom nic divne. Ale chapem, ze niektorym to moze pripadat divne. Hold kazdy sme iny a ked je babo hladne, je mi uplne jedno co si ostatni myslia.
@eveenka vieš to tu maš marne, žienky vychovavane v komunizme štylom studený čumak pre toto proste nemaju pochopenie. Moje trojročné dojčiace dieťa je pre nich fuuuj, tak čo im už na toto povieš. Len mavnuť rukou, nič viac nič menej. Zrejme je prirodzene zaoberať sa viac tym ako sa pri dojčení vlastného dieťaťa citia pre mna cudzí ludia ako to čo je najlepšie a najvhodnejšie pre moje dieťa.
ja som dceru dojcila rok a ten prvy polrok bola skoro stale na prse, takze som musela dojcit aj na verejnosti. Vzdy som si vsak nasla tiche miestecko a vzdy som mala prehodenu plienku cez malu. Tu nejde len o to, ze druhym to moze byt neprijemne, ale mne osobne to bolo velmi neprijemne, aby cudzi ludia videli moje prsia. Ked sa chce, vzdy sa da najst kompromis. Tiez sa mi nepaci, ked starsie deti trhaju tricka z matiek a matka vytasi prsia vo vsetkej krase priamo na najfrekventovanejsej lavicke v obchodaku a necha dieta, aby sa jej s prsnikmi hralo. Zazila som aj obed v restauracii, kde matka vytiahla fakt velke prsia, uplne cela sa obnazila a prilozila vyse 2-rocne dieta. Mozem vam povedat, ludom priam prestalo chutit. Tak velke dieta naozaj nepotrebuje MM namiesto potravy. V tej restauracii boli aj take tichsie zakutia, kludne mohla ist tam a v sukromi si nadojcit dieta. Toto vyzeralo skor ako provokacia... 😖. Moje deti v tom veku pili mlieko iba rano a vecer, syn dokonca nepil uz mlieko vobec. takze nie je pravda, ze je to potreba, ktora musi byt za kazdu cenu uspokojena.
@vejula ak by si to 3-rocne dieta dojcila len rano a vecer, tak ako ma dieta v tom veku pit mlieko, tak by sa nad tym nikto nepozastavoval. Ale ak niekto tak velke dieta dojci pri kazdom nepokoji, buchnuti a pod., tak si myslim, ze to s dojcenim ako takym nema nic spolocne. Teraz pisem vseobecne, neviem, ako dojcis ty svoje dieta. 3rocne dieta nepotrebuje cez den vyhrnat matke tricko na verejnosti a cucat MM. To, ze to tak robia v Afrike a inom zoastalom svete, tu uz niekto pekne vysvetlil a neznamena to, ze je to tak spravne a aplikovatelne na uplne cely svet. Kazdy narod vychadza z charakteru svojej krajiny, podnebia, kultury, nabozenstva a kazdy to robi tak, aby prezil v tom svojom prostredi. Je to skor z nudze cnost a nie vseobecne platne pravidlo, ako by sme to mali vsetci robit.
@aliza je to potreba. Dojčenie nieje len o potrebe sa najesť a napiť. Dojčenie plní omno viac funkcii. A prave na toto sa velakrat zabuda. Dieťa si dojčením naplna aj množstvo inych potrieb nielen jedenie a pitie. Ale práve na toto sa velakrat dojčenie zužuje. No to je len nevedomosť a ochudobnovanie dieťaťa o ostatné funkcie dojčenia, lebo ono na ne nikdy nepríde, pokial mu je dojčenie korigované vhodnosťou či nevhodnosťou alebo pohodlim matky, upiera sa jeho možnosť a schopnosť pomocou dojčenia zvladať mnoho ťažkych situacii. A ano to môže mať aj do buducnosti nasledky. Ale za toto ma isto všetky moderne mamičky ukrižuju.
@soldi podla teba nie je uzasne ked ti dieta hladi do oci, hladka ta po hrudi, baca ta po ruke alebo hrudi, stipka, hmka si pri tom ako mu ten cicik/mliecko chuti, dudluckuje si a ked si po odpojeni spytam ci jej chutilo mliecko ci cicik tak sa opatovne pritulu a da bocku ciciku na znak ze lubi mliecko 🙂 tak mi povedz ako toto nemoze byt uzasne...toto pri flasi nezazijes...!!!
A ked sme pri odstaveni tak podla mna sa vie dieta odstavit az ked ma rok a viac pri predcasnom odstaveni je za tym vela prikrmov a MM je v uzadi a aktivne sa neponukalo!!!
@lylkatomaskova tak potom isto vies ze odsavanie mliecka je pakaren, a urcite by som to ziadnej mamicke neodporucila vymenit za dojcenie, aby nahodou nepoburila niekoho pohladom na jej prsnik. 🙂 nehovoriac o tom ze ked je babo starsie tak sa proste uz mliecko odsat neda, cize potom co budem sediet doma na zadku, alebo ked si dieta zapyta tak s nim ruciacim na rukach budem niekde hladat nejaky "ukryt"? akoze ta mamicke v telke si servitku nebrala, ale televizna stanica mala zaujem to odvysielat presne tak ako to odvysielala. ziadny priamy prenos nie je v skutocnosti priamy prenos a mohli to proste do eteru nepustit, mohli to nasnimat z ineho uhla, nie ze zoom prs na celu obrazovku....
@eveenka mala by si si uvedomit, ze ked nieco Ty citis nejako, tak to neznamena, ze to je to najlepsie na svete a vsetci to musia citit rovnako 😉
co sa tyka odstavenia- rovnaka kravina ako vsetko ostatne, co pises. (konzultovala som to aj s vybornou laktacnou poradkynou, ktorej sa stalo so synom to iste a v tom istom veku, cize reci o prikrmoch a flasi si mozes strcit vies kam 😉 )
a ja sa so svojim dietatom tulim, hladkam a hladim si do oci aj bez toho aby som musela mat cecek vonku 😝
@eveenka pokial chceš isto dotiahneš. Začiatky su najtaťšie, ved vieš, teraz je už malička velka, pokial ju ty neodstaviš a budeš ju dojčiť na požiadanie nema čo vaše dojčenie ohroziť. LEn sa netreba nechať nastrašiť mudrymi radami napriklad aj lekarov. KAždý liek ktorý označia lekari ako nevhodny pri dojčení si treba odkonzultovať s LP, ktoré sa riadia zoznamom vhodnych a nevhodnych liečiv mudr. NEwmana. LEn maloktorý liek je skutočne nevhodny a aj ten ma väčšinou vhodnejšiu nahradu za ktory ho je možne vymeniť. Takže nieje o čom, uživajte si mliekovanie až do prirodzeneho odstavenia 😵 😉
@canama
@lylkatomaskova ale tiez nie je dojcenie ako dojcenie, podla mna sa neda nazyvat dojcenim 8 al 9 mes dieta ktore je vacsinu dna na tuhej strave a dojcenie ma 1-2 krat za den....ja povazujem plnohodnotne dojcenie do roka aspon 80% za 24 hod teda do roka tak max 3-4 prikrmy aby sa nesnazili nahradit dojcenie za prikrmy, vtedy sa stava ked je moc prikrmov ze dieta sa zrazu odstavi a matka place a cuduje sa ze dieta sa jej uz nechce dojcit.
@soldi v dnešnej mytmi prerastenej spoločnosti plnej reklamy a dezimformacii, ktoré sa na ženu po pôrode valia z každej strany má žena, ktorá napriek tomu všetkemu dojčí, právo byť hrdá na to že uspešne dojčí.
KEby tu to dojčenie bolo tak normalne ako by malo byť, zrejme by na to hrdá nebola, lebo by dojčili všetky ženy a koniec koncov takato diskusia by ani nevznikla.
@vejula podla mna sa zase dojceniu pripisuju vlastnosti, ktore nema 😒. Dojcenie je predovsetkym potrava a aj tie africke narody to beru ako potravu a nie nejake puto, ktore inak nie je mozne vytvorit, ako sa tu casto prezentuje. Ja si myslim, ze ten nazor aky je dnes preferovany v nasej spolocnosti je len vysledok 3-rocnej materskej. Vo svete tak dlha materska nie je, takze nikto neriesi dojcenie deti starsich jeden rok. Nase zeny akokeby hladali dovod, preco tak dlha materska je naozaj potrebna pre dieta a dojcenie sa velmi hodi. ved keby nase zeny museli ist po roku do prace, tak by ziadna z vas toto tu nepisala a dlhodobe dojcenie takto neobhajovala. Vsetko je to len o spolocnosti, v ktorej zijeme, to formuje nase nazory a postoje a v konecnom dosledku aj nase konanie. Len Slovaci maju jednu chybu, ze si myslia, ze len to, co robia oni, je jedine spravne a vsetci ostatni to robia zle. Proste robit z dojcenych deti nejakych 'nadludi' je totalny fanatizmus. Nikto nedokazal, ze sa neda rovnake puto vytvorit medzi matkou a nedojcenym dietatom, ani ze nedojcene dieta je nejaky citovy mrzak a podobne somariny. Ja by som si nikdy nedovolila sudit cudzie deti len na zaklade toho, ci boli dojcene alebo nie.
@soldi tak si precitaj prispevky od zien ktore skoncili s kojenim kvoli flasi alebo prilis vela prikrmom...ja nechcem aby niekto citil tak isto nieco ako ja ale tiez by nemal odsudzovat hned ved toho cloveka tu zenu ani nepoznas!!! A tymi akoze smiesnymi spravami sa len ukazujes akasi prepac mi primitivna....ja som ti pisala v dobrom slova zmysle...
@canama To je pravda na začiatku som mala kopec mlieka odsavala som si davala do mražaka toľko zasob som mala ako mini mliekaren,ale zas na druhej strane niektore mamičky nemusia mať to šťastie a mať zas mliečko i na odsavanie.Len ja som to vo svojom prvom príspevku myslel askor len ako príklad že su možnosti.
nema to chybu jak teraz kazda feministka co ich podpurje uteka von s deckom a foti sa na verejnosti ze dieta cuca cicik hehehe jaaaaaaaaaja boze ze vraj stare fotky.... hmmmmm heheheheheh
Fajn dojčenie je super kdekoľvek a kedykoľvek a ako to každa mamina poklada za vhodne a basta zhrnula som to.Ale o tom že kojiť troj a viac ročne dieťa je ok o tom m,a nikto nepresvedčí!Sorky nechcem sa hádať veˇˇd sme dajake damy 😀 ale tak kaýždý može mať svoj názor
Bozemoj sa z kojenia dobreze nepos...te... Prva dcera bola na flasi,druha je prisavnik a ma uz vyse roka.urcite vsak mam dost zdraveho rozumu aby som otrcala kozy na poziadanie do 3sec.
Relaciu som nevidela ale pokial nema babatko menej nez 6m nepochopim ze jedna svojpravna zena sa vybali na obraz...2,5rocne devoid malo dostat chrumku nie cicku.
no necitam celu konverzaciu, ale moja skusenost je taka, ze s Gregorkom som cele dni bola vonku a tak som bola nutena kojit kdekolvek 🙂 a tak som si na to zvykla ze mi bolo uplne fukt kde ho nadojcim... ci v parku, ci v kaviarni, v restauracii, ked sme boli niekde, kde boli toalety a prebalovacie kabinky tak som kojila tam, v avione bol super kutik aj so sedackou 🙂 ale ak nebolo kde nakojila som kdekolvek... a moje kozy videlo zopar ludi, ale bolo mi to fuk.. NIKDY som sa nestretla s negativnou reakciou... A poviem Vam, ze som odvtedy ovela ovela sebavedomejsia napriklad :D jaj a mna v tom strasne podporovala stara mama, ktora odkojila cca 15 rokov vkuse lebo mala 5 deti a aj ked sme mali rodinne oslavy tak ma vzdy chvalila ze kojim a vzdy mi hovorila sak mu daj chlapcovi, aj ked sa naje mu daj hned prso :DDD nemala chybu :D jáj a este jedna vec, moj manzel je trosku viac ziarlivy, ale ked sa jednalo o kojenie, vzdy ma podporoval aj ked to bolo na verejnosti a trebars aj na futbale :D

@lylkatomaskova z tvojho prispevku je dost zjavne ze si bud nedojcila vobec alebo len velmi kratko....lebo informacii mas o nom dost malo.