Dojčenie na verejnosti
Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?
@aliza nie je pravdou ze dojcenie a praca sa nedaju robit sucasne, a prave v zahranici kde su viac udomacnene pojmy praca z domu a ciastocny pracovny uvazok to nema byt preco az taky problem. ked je vola tak je cesta...to je to comu ja hovorim ci zena skutocne chce alebo nechce dojcit. ak chcem tak si to nastudujem, poziadam o radu, prisposobim sa potrebam dietata, pri prvom probleme nevytiahnem z komory UM, poziadam zamestnavatela o alternativny sposob spoluprace, atd.....vzdy musi ta zena chciet a ona sa snazit prisposobit situaciu svojim potrebam, necakat ze situacia sa prisposobi jej. myslim ze tie mamicky, ktore sa na materskej 3 roky tzv. "zasivaju" (cize ani ich to doma uz nebavi a nenaplna ale do roboty nejdu, lebo tam ich to tiez nebavi a nenaplna) su skor lenivejsie a o dlhodobe dojcenie uz len z hladiska svojej lenivosti asi zaujem nemaju. ale mozno sa mylim.
dojcenie je ok, a miminko na verejnosti je nutnost ( ja som to vzdy riesila tak, ze sme odisli trochu bokom, dala plienku cez plece a dieta sa spokojne v klude napapalo a mohli sme byt von s vacsou dcerou spolu dlhsie - to v lete na ihrisku ), ale to video, ze pocas svojho svadobneho obradu, resp pred kamerou- je na mna moc. a hlavne to nie je uz miminko. na tej svadbe to mala predpokladat a poziadat niekoho , kto dieta zabavi, postrazi, ponukne caj vodu... ved sa vydat moze v klude 😉 dtto v tom telerane- ved tam nebola v zabere 2 hod non stop, aby sa to nedalo riesit diskretnejsie 😉 ja som za dojcenie, ale take "ukazovanie" sa mi nepaci. ine je dojcenie na verejnosti, ze odidem trochu bokom a uplne ine v priamom prenose pred celym Slovenskom.
@reanda ok, tak tomu nechápem, ale aj tak mi to príde čudné... ešte by som niečo napísala, ale radšej si to nechám pre seba
@lylkatomaskova jasne su, ja tiez vyhladavam pri dojceni sukromie, ale nijak mi nevadia mamicky, ktore to vybalia kde im treba. kazdy z nas uz hole prsia videl, tak o com tocime?
@eveenka ahoj drzim palce nech kojis dokedy budes chciet ja som malu kojila dva aj pol roka no pri malom som kojila asi styri mesiace a neprestane mi to byt luto brala somdva krat silne lieky no pokazila som to uz ked som prisla s porodnice mala som malo mlieka a maly si zvykol na flasu a ked videl cecok tek len plakal teraz vsak musim ist s malou na pozorovanie na styri dni a keby kojim tak by to bolo ovela horsie aj pre mna aj pre maleho takze tak nedaj sa odradit kazdej zene to podla mna je luto ked nemoze kojit nech ma na to akykolvek dovod 🙂
Vec a uhol pohľadu
@lylkatomaskova nie, vec tolerancie 😉
@vejula podla mna dojcenie je normalne a vacsina zien na slovensku dojci. Akurat tym dojciacim niekto nacpal do hlavy, ze na to maju byt straslivo hrde. Takze su. Je to uplne normalne vec,neviem,co take je na tom, aby zeny na SVK rozpravali vety typu...dojcila som xx mesiacov a som na to hrda! No boze a co teraz? Navyse, ked UM je drahe a cele to flaskovanie je este aj narocnejsie. A tiez to vobec neznamena, ze dobra matka, ktora ale nekojila, sa ma hanbit za to. Lebo v tejto krajine uz asi zacnu tie chudata, co nekoja asi kanalmi chodit. A kolke sa s tym trapili a neslo to a este si to kvoli fanatickam budu do smrti vycitat a mat z toho depky. Ozaj a len tu na MK najdes kopec deti, ktore sa odstavili aj bez priciny same aj skor, aj okolo roka, aj pred rokom. Su snad kvoli tomu vadne? To mas snad z nejakych statistik alebo sama robis prieskum?
@cecil36 mohlo isť o klasicky dojčenský štrajk, ktorý bolo treba riešiť s LP. Takýto štrajk môžme badať už aj pri ovela menších detičiek. Lenže ked začne štrajkovať dajme tomu dvojmesačné dieťa, mamička si nepovie : no čo dieťatko sa ide prirodzene odstaviť, ale samzorejme to rieši, lebo ide o male dieťatko. Narozdiel od toho ked sa takyto štrajk dostavi dajme tomu v roku. Tu iode o presne ten isty princip ako pri tom malom dieťatku, lenže tu si už väčšinou mamička mylne myslí, že ide o prirodzene odstavenie, pričom tyo bolo treba riešiť, lebo o prirodzene odstavenie nešlo, kedže to nastava najskôr po 2a pol roku
@lauricka nikomu nič nevyčitam. A rovnako, ked sa matka citi hrdo, že zvladla problemy v dojčení, ktore v tomto systeme jednoducho nastavaju. Dôvody - pôrodnice, ktoré už v prvopočiatku kazia čo môžu. Dalej mylne informacie rady od kde koho, maximalne dostupna nahrada čiže UM, vyroba pomôcok, ktoré dojčenie niči - cumliky, klobučiky atd atd.
Ja napriklad som problem nemala, preto možno tu hrdosť až tak nepociťujem, ale chapem, ked je hrda mamička, ktora si to doslova vybojovala cez krv.
Ja zas napríklad som, neviem či hrda, ale velmi šťastná, že som svoju druju dcerku napriek nepriazni okolia dokazala porodiť prirodzene. A to preto, lebo môj synček je cisarskym rezom a dokonale som si prešla stavmi obvinovania zo zlyhania. Dcerka pri pôrode važila 4, 26 kila a všetci lekari s tym mali problem, lebo vraj po sekcii tak velke dieťa porodiť nemôžem. O_ to viac si človek potom uvedomí, ake je užasne ked je to prirodzene. LEbo poznaš aj tu druhu stranku mince. Takže rozumiem tomu, ked nejaka žena napiše, že je hrda na to že dojči. Rovnako aj ten pôrod je prirodzený, nič vynimočne som vlastne nedokazala, ale pre mna to je jeden obrovsky zazrak, za ktory som Bohu neskutočne vdačna
@cecil36 rieišla si to s LP z mamily? Lebo nieje LP ako LP. A na lekara by som sa čo sa dojčenia tyka nespoliehala, väčšina z nich nema takmer žiadne vedomosti ohladom dojčenia - hovorim väčšina, nie všetci ak by niekto chcel chytať za slovička. A
Štrajk dokaže trvať aj dlhšie nie den či dva. Ja sa teraz neodvažim posudiť o čo išlo v tvojom pripade, lebo som vaše dojčenie nevidela takže môžem len hadať. Možno šlo len o pokles mliečka, teda zniženy tok, na ktory tvoj synček reagoval odmietanim prsníka. Možno bolo treba len nasadiť domperidon na zvyšenie produkcie. Ale mohlo to byť aj v niečom inom, ako važne teraz to takto nemôžem posudiť.
@vejula v prvom pripade sa nejedna o mojho syna, ale o dceru, je to uz 14 rokov, takze pochybujem, ze v tom case existovala mamila 😉 Ale poradkynu s ktorou som to riesila bola z dietata a lekarka s ktorou som to riesila tiez bola MUdr. Vicianova- pochybujem, ze niekto kompetentnejsi ako ona by mi v tom vedel poradit 😉 Druhy pripad bol moj syn a ten nemohol mm z dovodu 100% vrodenej laktozovej intolerancii. Nezniesol ani bezlaktozove mlieka, iba rastlinne. Keby ho vysetrili skor, nemuseli by sme skoncit zo zauzlenymi crievkami na operacke. Len problem bol v tom, ze kazdy tvrdil, ze je dojceny a stolicu moze mat aj 20x denne, je dojceny tak moze mat koliky z mojej stravy a bla bla bla zaver dojcite nadalej je to pre dieta to najlepsie. A hups, nebolo 😠
@lauricka myslim ze keby vacsina zien dojcila, tak by sa s tym nikto takto nebabral. Ale na slovensku tusim dojci len okolo 50% zien. Napriklad v anglicku pri narodeni dojci okolo 80% , co je sice super ale uz o mesiac neskor je to 24% a v pol roku 1% zien co dojci. Aj tu uz prichadzaju na to ze to nie je dobre, tak sa snazia dojcenie presadzovat, odporucat a robit osvetu. Ja mam pocit ze tie tvoje fanaticky sa len snazia aby si zeny zacali dojcenie viac vazit a mali sa na koho obratit, ked je problem, nie hned siahnut po umelom alebo inom mlieku.
ja by som zas bola hrda na to, keby som uspesne ukoncila prestiznu univerzitu a nie na to, ze velke 2-3 rocne dieta zo mna vycucne deci mlieka na verejnosti... a tiez by som si nedvihala sebavedomie vytahovanim prsnika v restauracii...
ale aj trochu chapem zeny, ze su na to hrde, ved cele mesiace maju na starosti len krmenie a prebalovanie, vsetko sa im toci okolo toho. a ked ich manzel pochvali, mama pochvali, same seba navzajom (trebars na MK) pochvalia... niekto nieco dokaze v skole, niekto v zamestnani, niekto na zahradke... 😉
Inač ma napadá že ako tu bolo spomínané odsudzobvanie matiek ktoré nevedeli nemohli kojiť ..Mi pripomína matky ktoré odsudzujú ženy ktporé rodili cisárskym a tioež buď nemohli ja neviem nevedeli skrátka to nešlo prirodzene a odsudzujeme .ASni jedna z nás netuší v skutočnosti čím si z nám každá jedna prešla prečo nemohla kojiť prečo nerodila prirodzene...Ale súdime a súdime...v jednom kuse.Nič na tom nemení fakt že svoje deti milujeme a z láskou sa one staráme podľa svojich schopností a možností🙂
@cecil36 chytate nas tu za slovicka...my sme len chceli povedat ze na dojceni na verejnosti nic nie je pokial to nie je neprijemne maminke a komu to vadi nech sa nepozera, nejde o ziadny sex na verejnosti ktory by poburoval... A nie ze tu chceme presadit verejnu nahotu!!! Ach jaj....vzajomne sa nechapeme...
@lauricka pokial by to bolo normalne v tom zmysle ze ak by ziadna zena nemala problem s dojcenim dojcilo by nie len na svk ale aj na svete ovela ovela viac zien....ved skoro kazda druha zena ma problem s dojcenim a vela zien sa toho rychlo vzda lebo to jednoducho nezvladne...nema podporu okolia a o tom to je...mali by sme sa vzajomne podporovat a nie odsudzovat!!!
@eveenka ale ja proti dojceniu na verejnosti nic nemam, ak sa to robi kulturne a dostojne a nie ako opice. Vies, nie vzdy sa da nepozerat. Preto tento argument "nepozerajte sa" neberiem. Ako sa mam nepozerat ked zena v restauracii, pol metra pre mojim nosom vytiahne prsnik a nediskretne sa necha ocucavat 3 rocnym dietatom? Ved teda fajn, nech ho dojci, ale nie tak, ze sa ja musim pozerat na jej prsia, jeden prsnik v ustach velkeho dietata, druhy v ruke, cely obnazeny. Nejaka kultura stolovania by mohla existovat ci nie? Ak by som si chcela pozerat pri obede nahotinky, kupim si playboy 😀
@eveenka dietatko ma 2 ci 3 roky takemuto babatku uz vysvetlis aby chvilocku pockalo....ale o to vobec nejde, ze kojila na verejnosti, ved jasne ked je dietata hladne tak mu neda jest? ja som negativne hodnotila to, ze mamicka ukazala vo vysielani viac nez bolo nutne a nie ze kojila babatko. Moja mamka mi o tom vysielani telerana hovorila a ja som povedala super, ved na tom nic nie je, ale ked som potom videla obrazky tak som si povedala ze uuufff to je moc
@domak2 suhlasim, za to ze dojcim a dojcenie podporujem som automaticky fanaticka? alebo nebodaj nejaka zaostala zenska, ci leniva povalacka ktora svoj produktivny vek prezila na socialnych davkach?? tak to je naozaj velmi prostoducha logika. 🙂 tiez ma vedia pobavit mamicky ktore su za zdrave stravovanie, cerstve bio potraviny a podobne a pritom svojim detom od narodenia bez blbeho pocitu ze robia nieco zle davaju susene mlieko z krabicky?? 😲 moje dieta nie je teliatko aby pilo mlieko od kravicky a uz vobec nie chemicky priemyselne upravene. kravske mlieko vseobecne ako potravina nie je vobec take potrebne pre cloveka ako to mame kulturne zafixovane.

@eveenka ved ano, dojcit sa mozu, ale asi nie na poziadanie, ako sa to tu preferuje. Nepredpokladam, ze ta tvoja kamoska si odbehava z roboty vzdy, ked sa maly buchne alebo ma zly den, aby ho nadojcila, ci?