Dojčenie na verejnosti
Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?
@erikasadek
@nalla
Uz som sa nechcela zapojit, ale tiez mi nedalo:
Nejdem to hladat, ale myslim, ze Nalla nikde nenapísala, ze materske mlieko NIE JE VHODNE pre 2 - 3 rocne dieta. Napisala, ze v takomto veku uz deticky papaju plne aj normalnu stravu a materske mlieko uz nema taky nutricny význam ako v prvych mesiacoch zivota. Je vseobecne zname, ze zlozenie mm sa casom meni a dietatu uz nestaci a straca postupne na nutricnom aj imunologicom vyzname - CO BOLO AJ VEDECKY a LEKARSKY DOKAZANE. Potvrdili to samotné materské banky, imunologovia, gastroenterologovia.....atd.
@erikasadek 🙂 pretože materské mlieko po 2-3 rokoch tvorby už, bohužiaľ, neobsahuje toľko výživných látok a neobsiahne už tak náročné výživové potreby dieťaťa.
Nepísala som, že nie je vhodné, iba som písala, že už nie je z nutričného hľadiska dostatočné pre dieťa v takomto veku
Materske mlieko je jednoznacne najlepsia vyziva pre babatko. ale to, co predviedla ta mamicka v telerane a v kostole, je podla mna trapne. to babatko nebolo ani take malicke, ani to netrvalo tak dlho, aby nemohlo chvilu vydrzat.
ja som tiez kojila (dve deti) a aj mimo domu, ale nikdy som nemala potrebu otrcat prsia do priestoru. da sa to urobit aj diskretnejsie. 🙂
damy netahajme sa tu za slovicka, pre mna j eto to iste;;; materske mlieko sa vekom meni asi sme necitali rovnake informacie, ja viem ze materske mlieko dojcacej matky ni eje pre novonarodeniatko... ale co sa tyka nutricnej hodnoty je vhodne pre dieta pretoze sa nutricne prisposobuje veku dietata; a v tom je rozdiel..
vedeli ste ze dotyk choreho dietata teda prisatie na prsnik sposobi ze telo matky zacne vyrabat protilatky a buduce kojenie dieta dostava presne protilatky ake potrebuje na danu chorobu..
davnejsie som to citala neako som to brala s rezervou... teraz tomu verim po tom co moja dcera ani nie dvojmesacna mala chripku typu A!!! kojenie ju zachranilo.....
som za ze dvojrocned ieta dokaze vydrzat bez kojenia na verejnosti....
ja som len zato aby kazdy mal slobodnu volbu vedenia svojho dietata ako chce kto chce kojit nech koji, a ludia nech nepozeraju ako telata.. co to ta matka robi ma pocit ze kojacia matka v niektorych koncinach je horsie videna, a ako neaka tlapa na plazi ktora je hore bez a nikomu to nevadi.. pricom jedna upokojuje ludsku potrebu dietat odhalenim malej casti prsnika, tak prirodzene, a druha ich vystavuje na obdiv samozrejem ludske hranice a ohlad sa menia..... 😅
no ako teraz to vidím prvý krát a mám dosť☹( áno kojenie je prirodzené aj ja som kojila dokonca aj na námestí na lavičke pretože moja malá bola neskutočne urevaná a keď ju napadlo že chce jesť tak som sa mohla postaviť na uši inak sa ukludniť nedala aj keď som sa všeliako snažila ale bavíme sa o veku do 6 mesiacov,no garantujem vám že nikto ani netušil že ja kojím vždy som si prehodila niečo cez pleco a aj keď nás niekto videl tak si myslel že ju čičíkam..ale tak toto je už veru moc☹( a ako som aj tu čítala tu ide už o zlozvyk a nie o potrebu najesť sa 😀
@mia18112
@nalla
Máte linky na odborné a medicínske štúdie o tom, že bolo VEDECKY a LEKARSKY DOKAZANE, " ze zlozenie mm sa casom meni a dietatu uz nestaci a straca postupne na nutricnom aj imunologicom vyzname".
Vďaka.
Je jasné, že nestačí, také veľké dieťa už nemôže byť výlučne dojčené, jedno však nechápem, že presne ako píše
@erikasadek že sa do 3 rokov odporúča piť mlieko vo forme mliečnej formule, a to čo tečie z prsníkov už akože mlieko nie je?
Dr. Newman, najväčší odborník na dojčenie a lekár - pediater tvrdí, že:
" Ale hovorí sa, že materské mlieko už nemá žiadnu hodnotu po šiestich mesiacoch.
Možno sa to hovorí, ale je to zjavne nesprávne. Keď ktokoľvek (vrátane pediatrov) môže povedať takúto vec, poukazuje to iba na veľkú nevedomosť o dojčení toľkých ľudí v našej spoločnosti. Materské mlieko je však stále mliekom. Aj po šiestich mesiacoch naďalej obsahuje bielkoviny, tuk a iné z výživového hľadiska dôležité a primerané látky, ktoré dojčatá a deti potrebujú. Materské mlieko naďalej obsahuje imunologické faktory, ktoré pomáhajú chrániť dieťa. V skutočnosti niektoré imunitné faktory, chrániace dieťa pred infekciou, sú prítomné v materskom mlieku v druhom roku života vo väčších množstvách než v prvom roku. Je to samozrejme tak, ako má byť, pretože deti staršie ako rok sú vo všeobecnosti vystavené viacerým zdrojom infekcie. Materské mlieko aj naďalej obsahuje špeciálne rastové faktory, ktoré pomáhajú dozrievať imunitnému systému a mozgu, črevám a ďalším orgánom vyvíjať sa a dozrievať.
Bolo dokázané, že deti v jasliach, ktoré sú stále dojčené, mávajú oveľa menší počet infekcií, ktoré sú menej závažné, než tie deti, ktoré dojčené nie sú. Tak matka po návrate do svojho plateného zamestnania vymeškáva menej pracovnej doby, keď pokračuje v dojčení svojho dieťaťa.
Je zaujímavé, že marketing spoločností vyrábajúcich umelé mlieko (ktoré je veľmi úbohou kópiou skutočného mlieka) vnucuje konzumáciu umelého mlieka do jedného roka života, príp. do troch, a napriek tomu nás presviedča, že materské mlieko (podľa ktorého je ich úbohá kópia vyrobená) je hodnotné len prvých šesť mesiacov alebo dokonca menej („najlepšia výživa pre novorodencov“). Príliš veľa lekárov prebralo túto pesničku."
@carodejnica nemám iné na práci, len ti hľadať linky na medicínske a odborné štúdie.
Vygoogli si ich sama, ak ťa to tak zaujíma, prípadne sa obráť na vášho pediatra.
este stale sa tu vadite? 😀 ... a ja som myslela, ze to uz admini stopli 😀
@zuzanockamt jansé, vadíme, a čakali sme netrpezlivo na Teba 😉 ale už si prišla, už to môžu aj admini stopnúť 🙂
@nalla len som nakukla, nemienim sa vadit 🙂 🙂 🙂
Dojcenie a nabozenstvo, dojcenie v kostole....
http://www.art-breastfeeding.com/rel2/bern.htm
@nalla
Som myslela, keď niečo také tvrdíš, že to vysypeš z rukáva... a práveže som na gúgli nikdy nič také nenašla, odkedy sa dojčeniu venujem ... 😎
@carodejnica ale jasné, moja celodenná každodenná práca je ukladať si do hlavy celé linky a aj konkrétne state a mená odborných článkov 😉
slabo si hľadala.. Hľadaj v angličtine predovšetkým.
@zuzanockamt si nejak zmiernila tón 🙂
@carodejnica Ja už som sa raz zapojila do istej diskusie o dojčení a tiež chceli poniektoré maminy odo mna dokazy. To si mam vsetko co citam a pocujem znacit? A Vy nemate usi a oci? Nesledujete TV, necitate clanky ? Uz som jednu takuto maminku stretla, podla ktorej boli asi vsetci doktori a vedci a pracovníci materských bank totálni obmedzenci a nevzdelanci. Jasné, ze poznatky z odborných kruhov a najnovsích studii NIE SU PRAVDIVE ! Lebo nie su totožne s ich nazorom. Viac nemam co dodat.
http://uhv.upce.cz/upload/panoch/kapitoly/3/3.2...
Existuje mnoho obrazov a soch o starcovi, ktoreho dcera ho chodila dojcit do vazenia a tym mu zachranila zivot... Tolko k materskemu mlieku, ktore podla odbornikov uz nema ziadnu vyzivovu hodnotu ako keby mavnutim carovneho prutika pre deti starsie ako 6 mesiacov....
nedalo mi, nurala som sa v tej starsej diskusii, aspon nieco:
@carodejnica vies tazko presvedcit niekoho ked si mysli ze mlieko od kravy moze byt lepsie ako mlieko ludske, na to netreba ziadne dokazy, ziadne studie....proste tak je to zariadene a overene prirodou po niekolko desiatok tisic rokov. 🙂
A z jedneho clanku, nemam zaznacený presny link, len okopirovane:
Dojčenie vytvára medzi matkou a dieťaťom veľmi úzku väzbu. Vo chvíli, keď sa dojča začína pohybovať, liezť, sadať si, vzpriamovať sa, tým sa zároveň aktívne otvára okolitému svetu. S ohľadom na túto otvorenosť je prirodzené, keď sa i v oblasti výživy začne dieťa postupne osamostatňovať a stavať sa na vlastné nohy. A to je opäť vo veku 9. mesiacov. Niekedy začnú deti sami zo dňa na deň prsník odmietať. Pokiaľ matka vylúči inú príčinu takéhoto správania, potom by mala svoje dieťa rešpektovať, aj keď to nie je pre ňu vždy ľahké. Ak je v rodine viac detí, mamina vie, že každé dieťa má k dojčeniu iný postoj, jedno vyžaduje dojčiť dlho a je to tak správne, iné je samostatnejšie a začne odmietať prsník už v 8. mesiaci.
To, že niektoré prírodné národy dojčia svoje deti až do tretieho roku ešte neznamená, že niečo obdobného je vhodné aj v našich podmienkach. V európskej civilizácii je prirodzené úsilie o rozvoj individuálneho- osobného postoja k svetu a životu. Rodinné, rodové a kmeňové väzby už nehrajú takú rolu, akú mali do istej miery ešte v stredoveku. Relatívne skoršie odstavovanie malých detí môžeme vnímať aj v tejto súvislosti, nehovoriac o úplne odlišných možnostiach živiť dieťa u nás v porovnaní s najchudobnejšími krajinami Afriky.
Deti, ktoré sú dojčené dlhšie, pijú väčšinou len večer pre upokojenie, nie teda z dôvodov výživy. Odstavovanie je potom často obtiažnejšie. Po 9. mesiaci veku si dieťa začne uvedomovať, že stráca niečo, na čo malo doteraz úplne samozrejmý nárok.
Keby som bola vedela.....dávno by som si vsetko poctivo znacila 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@mia18112 vypovednej hodnote takychto clankov by som velmi neverila....skus si pozriet studie o dojceni ktore robila WHO. ale urcite nikto sa tu nehada ze dojcene dieta znamena zdrave dieta.....ked bude zit nezdravy zivot bude chore, ak ma po kom zdedit dedicne ochorenia moze byt chore atd...musim povedat ze som nikdy nedojcila s tym ze nech len moje dieta je zdrave....proste nechcem svojmu dietatu davat umelu vyzivu, ktora obsahuje chemicky upravene mlieko v susenom stave....ja neviem mozno by pomohlo, keby mamicky videli nejaky zavod a vyrobny postup ako sa to vyraba. je to ako s kecupom.....je krasne zabaleny, super chuti (lepsie ako domaci), ale stacila by 2-tyzdnova brigada v zavode na to, aby ste videli kolko nahnitych plodov tam ide a uz by to z nas nedala do ust ani jedna...nikdy.
@sirinka aj mna presne toto zarazilo ☹ ... a to sa netyka len dojcenia, ale celkoveho spravania sa k detom - nosenie, spolocne spanie atd ☹
@mia18112
@nalla
Existuje niečo ako záložky internetového prehliadača, ani ja nič nenosím v hlave. 😉
Za 3,5 roka som si toho nazhromaždila kopec.
K tým materským bankám, to že neberú mlieko od mamičky ktorá ma dieťatko staršie ako pol roka, nie je preto, lebo takéto mlieko je "menej výživné" , ale práve z toho dôvodu, že mlieko sa prispôsobuje potrebám dieťaťa a darcovské mlieko ide obvykle nedonoseným bábätkám.
Rovnako ako tvrdíte, že my nechceme akceptovať "poznatky z odborných kruhov a najnovsích studii", ktoré nie sú totožné s našim názorom, nechcete ani vy akceptovať tvrdenia, v rozpore s vašim názorom. Už som tu hodila link na zmieneného experta Dr. Newmana, napríklad... 😉
@mia18112
ako protipól k tvojmu článku z lifestylového magazínu 😉
dojčenie a astma
http://www.provita.sk/site/taxonomy/term/12?page=1
dojčenie a alergia na lepok
http://www.provita.sk/site/node/33
viac článkov tu
http://www.provita.sk/site/taxonomy/term/12
@mia18112 prepáč, ale link "ozene.zoznam.sk" 😀 😀 to ma fakt dostalo 😀
súhlasím s tebou v tom, že materské mlieko postupom času (kto povedal, že po 6. mesiacoch ???) stráca na výživovej hodnote, ale aby som považovala stránku ozene.zoznam.sk za relevantný zdroj informácii, to fakt nie 😀

ahojte vidim ze to tu poriadne vrie.... 😲
dovolim si len jednu poznamku @nalla
stale odpisujes ze materske mlieko nie je vhodne pre taketo deti teda 2 rocne 3 rocne..
osobne nechcem niako filozofovat;; o tomto kazdy mame iny nazor lae jedna vec ma zaraza, vsade kde pozeram pise sa deti do troch rokov maju pit preferencne mleiko pre dojcata teda tu v fr sa to vola lait croissance, co je rast v preklade vyvoj... ktory sa kupuje vo flasiach alebo v prasku; je to potrebne pre dieta obycajne kravske mlieko , nie je vhodne.... ok beriem ako reklamny tah .. pre niektorych.....
ale preco taketo mlieko je dobre pre nase deti a nie materske mlieko. ???????? ktore je plne vyzivnych latok ^re dieta bez umelin okolo.....
je to taka moja dilema,taka mala aler predsa..
vies niekedy zeny kojili dlhodobo ; mali deti hlavne chlapov ako valibukov , aspon takto hovori kazda rozpravka a povest... preco pretoze im nemali co ine dat co jest... hlavne v zime.... ze??? jedine vyzivne latky rovnomerne pocas celeho roku mali s kojenia aj ked to znie sialene.......
nie som absolutny zastanca kojenia za kazdu cenu...... ale veci vidim takto... 😉
kojit sa da aj inak nemusi byt cica v puse da sa aj odsavat.. 😉
teraz citala som tu ze su tu zienky ktorych deti nechcu jest skoro nic.... tak aspon s kojenia dostavaju vyzivu ktoru potrebujuna dobry vyvin....
osobne kojenie, ako umela vyziva!!!!!!!! pre tieto deti, stavim sa ze keby nekojili tak ich deti su davno lekarsky sledovane pre podvyzivu, deti su vseliake s mnohymi problemami....
len tolko som si dovolila napisat prepacte nedalo mi..