icon

Dojčenie na verejnosti

sherynkamalinka
26. mar 2013

Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?

reanda
26. mar 2013

@mirkave vidis to a nad tym sa takmer nikto nepozastavi, nad neslusnostou a 'uchylnostou' kameramana, ktory bezostysne "cumi" kamerou dojciacej zene na prsia 😕

zivika
26. mar 2013

@sherynkamalinka ako zakladatelka temy mas moznost poziadat admina o zamknutie temy...kedze tu vela zien nepochopilo, o co ti vlastne islo a otaca sa to tu v hadku, mozno by si mala tu moznost aj vyuzit 😉

reanda
26. mar 2013

@simca06022011 to je prave o tom uhle pohladu.. vsetky potreby cloveka su prirodzene, to len my sme niektore vylucili cisto do sukromia, ako nepristojne.. v niektorych kulturach je bezne sa aj s vylucovanim napr. neskyvat.. ale o tom nediskutujeme, diskutujeme o dojceni.. v nasej spolocnosti sme z dojcenia spravili nepristojnost na urovni curania na verejnosti a mne stale nedochadza, ze preco? co konkretne vam na tom tak vadi? ten nahy prsnik? ja tomu nerozumiem 😕

tehula
26. mar 2013

kojenie na verejnosti netreba chapat iba takto nevhodne, co pani predvadzala v telerane. Nie som za nekojenie, aby sa zena schovavala po kanaloch a kojila vylucne doma a tym obmedzovala seba aj dieta vo vzdialenejsich vychadzkach, ale vzdy sa to da robit diskretnejsie, a nezatazovat tym okolie, ktore nevie, kde by bocilo pohladom, ked sa mu prsia stkaju do tvare.
Ja som videla len niektore zabery z toho telerana, no ta zena dobre ze nemala oba prsniky von vyvalene, lebo dieta sa na druhom tusim s bradavkou hralo. A v tom kostole, neviem co dodat, ale taketo veci sa jednoducho nehodia, ani ako bozkavat sa v kostole. Nepatri to tam a nie fararovi strkat pred oci hole prsia.
To, ze ide o 2rocne dieta uz len pridava na fakte, ze pani sa sprava nevhodne, lebo dieta v tomto veku nie je na mlieku zavisle ako niekolko mesacny kojenec, a jednoducho to dieta nepride k ujme, ked ten prsnik dostane neskor.

Takza ja som za dojcenie na verejnosti, ale zachovat diskretnost a intimitu, medzi matkou a dietatom, aby sa tak predislo trapnostiam, ci uz zo strany dojciacej matky, ktora pokial nie je exibicionista, tak nestoji o pohlady zvedaveho okolia, a jednak zo strany okolia, ktore nie je povinne bocit pohladmi, aby nevyzerali ako zvedavi cumili.

anos18
26. mar 2013

Neviem naco tu ludia riesia, co sa ich netyka. Je to kazdeho vec, kde dojci a ako dojci. Ine problemy na Slovensku nemame? Asi je to tu len jedna velka dedina ☹ Ak to mamicke nevadi a dietatko si to ziada, tak nech ho koji, kde im to vyhovuje. Ja som sice tiez kojila v ustrani, ale neodsudzujem ani tie mamicky, ktore koja verejne. Je to ich vec a nie moja.

anos18
26. mar 2013

@reanda Presne tak. Neprirovnavajme curanie na verejnosti s dojcenim. Ved dojcenie je krasne.

soldi
26. mar 2013

@anos18
@reanda zeny, ale preco neberiete do uvahy nazor inych ludi?
ja som kojila 9 mesiacov a na zaciatku som si to tvrdo vybojovala, kedze v nemocnici mi nanutili klobucik, a tym padom sa maly nevedel prisat. ale nic krasne som na tom nikdy nevidela. maly bol hladny, nacucal sa za 5 minut a bolo hotovo.

nevidim na kojeni nic krasne, ani uzasne, takisto ako nevidim nic krasne a uzasne na tom, ked tela pije mlieko od kravy.

ked nejaka zena predomnou koji, je mi to trapne.

proste to tak citim. ale akceptujem, ze to niekto citi inak. u vas ta tolerancia chyba.

saranata
26. mar 2013

@sherynkamalinka v prvom rade je to ale vec tej zeny nie?

sherynkamalinka
autor
26. mar 2013

@saranata no coby nie, ale podiskutovat o tom hadam mozme :}

sherynkamalinka
autor
26. mar 2013

@anos18 akoze ked tu zeny rozoberaju handry ako next na 50 stran, preco by som nemohla otvorit diskusiu na temu dojcenie na verejnosti. nevidim na tejto teme nic abnormalne

cecil36
26. mar 2013

Takze za mna, pozerala som telerano a naozaj som nechapala. Pozeral telerano moj mm aj jeho kolega a obaja v soku. Aby som to vysvetlila. Vobec nejde o to ci dojcenie na verejnosti ano alebo nie. Ta mamicka v telerane nemala ani stipku slusnosti, aby sa zakryla (ved nech dojci, ak to potrebuje dieta), dojcila diskretne, pripadne sa na dve minuty (viac to cele netrvalo a dieta urcite nebolo hladne ani smädne, len potrebovala zo zvyku cuclat matke prsnik) ospravedlnila a isla dieta nadojcit. Za seba mozem povedat, ze mi nevadi ak zena diskretne (v satke s podobne) dojci dieta aj na verejnosti, ale nie som ochotna pozerat sa na cudzie, extremne obnazene prsia. Je mi to neprijemne a nepovazujem za vkusne. Rovnako ako to bolo neprijemne hostom na tej svadbe (staci si pozriet zaznam) a rovnako ako to bolo neprijemne moderatorovi.

katka1981
26. mar 2013

Tiez som citala ten clanok. A este viac ma prekvapili fotky zo svadby, kde ich knaz oddava a mala je nacucnuta. Mne to skor pripada, ze je mamicka rada, ze konecne ma nieco pod trickom, tak to ukaze, lebo ked strati mlieko, zas tam nic nebude. Ved to nie je ozaj normalne, aby dvojrocne dieta muselo jest prave v case obradu. To nie je kojenec, ktory place od hladu a niet inej moznosti a da sa kludne nakojit aj na verejnosti, ale nie v style, kludne ma vyzlec, ved ja rada ukazem aj ostatnym. Videla som v lete x mamiciek dojcit na verejnosti, ale robili to tak, aby boli zahalene a toto uz ozaj nemoze nikomu vadit. Jej dojcenie mi pride akoby sa potrebovala predvadzat. Mozno trhne rekord a ked pojde dcere na stuzkovu, tak sa jej mozno mala tiez nacucne lebo vysmadne.

cecil36
26. mar 2013

@soldi velky lajk za posledny pispevok 😉

cecil36
26. mar 2013

@saranata je to vec tej zeny len v pripade, ze ma do toho nezatahuje a ja sa nemusim pozerat na nahe prsia ked naprikad obedujem v restike. Ak vsak zena dojci diskretne, moze pokojne vedla mna sediet, nevadi mi to. To je ten rozdiel.

katka1981
26. mar 2013

@reanda, sa spamataj, to ozaj nema daleko od toho ako ked dostanes chut na svojho partnera, tak ho pretiahni rovno na mieste, lebo si dostala chut. Ved je to prirodzene. Da sa nakojit aj tak, ze nic nevidno, ale nie ze decko jej tam vyzlieka aj prsnik, kt. necuca.

anos18
26. mar 2013

@soldi Preco by bola u nas tolerancia chybou? Len neriesim, co sa ma netyka, pokial mi to neublizuje. Len na SK riesime vsetci vsetko. U nas v malom meste, ak si niekto nafarbi vlasy na zeleno, su vsetci v soku. Napr. v Anglicku ludia neriesia, ci mas vlasy cervene, zelene, modre alebo fialove. Je to kazdeho vec. a nikto si Ta ani neobzera, ani sa nad Tebou nepohorsuje. Tym nechcem povedat, ze mne osobne sa to paci. Len sa riadim heslom: "Zi a nechaj zit."

saranata
26. mar 2013

@cecil36 prečo by mal niekto menit svoje slobodne rozhodnutie?? Lebo niekomu sa niečo nepači? ty robíš všetko v zivote podla vôle ostatných?
ak ti to vadí tak sa nepozeraj nie? to je jednoduchšie...
naozaj nechapem ako moze niekto prirovnavat dojčenie k vykonavaniu potreby , alebo k sexu a rovnako nepochopím ako moze byt dojčenie aj takto odhalene pre niekoho nepríjemne alebo nechutne...

macamac
26. mar 2013

no ja si myslím, že sa to tu vyostruje úplne zbytočne 😉
každý má právo na svoj názor

ale myslím, že vyostruje sa to zbytočne preto, že téma bola o KONKRÉTNEJ situácii, zadanej, a nastal odklon
skrátka:
- väčšie dieťa
- odhalenosť pŕs
- miesto dojčenia
- momentálna situácia

všetko toto bolo zadané a zakladateľka chcela vyjadrenie k tomuto
a nie že to tu niektoré poňali všeobecne a začalo sa tu ozaj spletať dve na tri

takže aby som bola aj k veci:
ja osobne v kostole veľké dieťa dojčiť - NIE
pred kňazom a cudzími ľuďmi v chráme - NIE
bavím sa o nejakom 2 ročnom dieťati, nie batoľati

jednoducho, každý máme hranice inde
síce kostol je pre mňa chrámom Pána, môjho Otca, kde sa cítim "ako doma", ale napriek tomu by som sa tam nevedela uvoľniť a nastaviť na dojčenie väčšieho dieťaťa ( myslím, že na foto sa nejednalo o život ohrozujúcu dehydratáciu 😀 😉 )
a ak by dieťa potrebovalo ukľudniť, tak je viac možností ako dojčenie. resp. mohli prerušiť dianie 😀 a ísť sa ukľudňovať von 😉
a ešte k tomu ukľudneniu a pocitu bezpečia...a prsníku, ako "všemohúcemu nástroju" k tomu....
ako by podľa vás ukľudnili nekojace maminy dieťa v tejto situácii?

totiž, podľa mňa v tomto konkrétnom prípade nešlo o ukľudnenie 😉
som zvedavá,ako by ho ukľudňovali v jasličkách, keď by ten prsník bol tak "smrteľne" nevyhnutný

skrátka, fakt, zbytočné točenie sa dokola 🙂
každá má právo na vyjadrenie svojho názoru 🙂 😉

cecil36
26. mar 2013

@saranata tazko sa nepozerat ked oproti mne sedi takto odhalena zena a ja ju mam rovno vo vyhlade. To si mam vykrutit krk alebo jest otocena bokom? A inak tvoje slobodne rozhodnutie konci tam, kde zacina moja sloboda 😉

soldi
26. mar 2013

@anos18 cudzie odhalene prsia v priamom prenose sice neublizia, ale su mnohym neprijemne. preto to riesime 😉
a v anglicku som zila a ano, kojili tam aj 5 rocne deti, ale tiez sa tam nie vzdy stretli s pochopenim pokial to robili takto okato na verejnosti 😉

ano, tiez uznavam zasadu zi a nechaj zit, ale pokial by na mna hocijaka zena pri rozhovore takymto sposobom vytasila prsia, tak by mi to bolo velmi neprijemne

soldi
26. mar 2013

@saranata lebo pre niekoho je dojcenie jednoducho len uspokojenie potreby. dokazes to pochopit uz konecne?
a ano, niekomu je to neprijemne, kazda sme ina, tak bud aj Ty trosku empaticka a ked uz nedokazes pochopit, tak aspon akceptuj.

gabikula
26. mar 2013

Podľa mňa sa tá mamina nevhodne obliekla. Keby sa obliekla normálne , vhodne k danej príležitosti a predvídavo, tak by sa jej tam tá maličká tak ľahko nedostala. Sú chvíle a momenty v živote, kedy treba bať ohlad aj na iných ľudí a vážnosť situácie -svadba, veď tam bola nevestou. Tú chvíľu by tá maličká počkala, má už predsa dva roky. Ale je to v podstate vec tej maminy a jej hlúposť, že sa nechá kedykoľvek kdekoľvek povyzliekať svojou dvojročnou dcérkou donaha.

anos18
26. mar 2013

@soldi Tak prepni kanal. Tiez, co sa mi nepaci, nepozeram. A tolko nahoty je vsade inde. Ze vadia vsetkym zrovna kojace prsia.

katka1981
26. mar 2013

@soldi, nevzrusuj sa, dala si uplne normalnu otazku. Nie je to normalne, hlavne na tom obrade, musela vediet, ze ked vezme malu na ruku, ze sa nacucne. Mimochodom mali mat dieta az po svadbe ak su taki pobozni. Cele chore. Nebavime sa tu o normalnom dojceni na verejnosti.

soldi
26. mar 2013

@anos18 na TV nepozeram 😉

anos18
26. mar 2013

@soldi A prepac, nechcem sa Ta dotknut, ale ako moze byt zene-matke, ktora uz kojila, kojenie neprijemne? Ale zasa - je to Tvoja vec, len to neviem pochopit.

ladyka8
26. mar 2013

ja sama som kojila skoro 14 mesiacov a stalo sa mi že sme u detskej lekárky dlhšie čakali a maličká mi vyhladla. bez váhania som ju nakojila, boli tam len ženy a malé bábätká takže som si myslela že to bude v pohode ale keby ste videli tie výrazy tvárí tých žien... bolo mi to hrozne nepríjemné ako na mňa až čumeli. Ja som včera teleráno sledovala a poviem vám, prišlo mi to najprv smiešne keď ukazovali ten svadobný obrad 🙂 ale keď tam tú malú nakojila v priamom prenose a tak okato - už som z toho mala zmiešané pocity... Ja osobne by som toho nebola schopná. Slušne by som sa ospravedlnila a odišla ,niekam do zákulisia. Kojenie je normálna vec, ale nie tak okato... To že kojí 2 ročné dieťa je jej vec, každí nech kojí kým to uzná za vhodné, ale ja si myslím že dvojročnému dieťaťu sa dá rozumne vysvetliť že nie všade je vhodné vytiahnuť cicu.

something
26. mar 2013

Ja si myslim, ze nech sa stara kazdy sam o sebe...kto chce dojcit nech dojci aj u zubura na kresle. Je to strava deticiek predsa...a dvojrocne dieta sa asi na prsniku ukludni, potesi, padne mu to dobre..preco nie? Kazdy nech hladi sam na seba!

monika15
26. mar 2013

@sherynkamalinka no sorry ale ocividne islo o maminu aby ukazala cecok.... vsak rada sa ukazuje ..... 🙂))))
da sa to aj civilizovane urobit pekne dat plienky alebo tie satky ale nie tak sorry otras......nevkusne....

saranata
26. mar 2013

@soldi ale ved o to ide nie? Ludom ktori boli ma svadbe to evidentne nevadilo tak preco vam?
A v telerane to bolo uplne bezprostredne a to ze to kameraman zobral tak ako to zobral to je uz o inom

Cela tato debata je chora a nie zena ktora nadojcila dieta v priamom prenose alebo na svojej svadbe

Tvoj negativny postoj ku kojeniu je citit v kazdom prispevku.vies dojcenie je v hlave a nie je to len o hlade a krmeni. A kedze ti kojenie neevokovalo nic prijemne tak je tvoj postoj do istej miery pochopitelny.