icon

Dojčenie na verejnosti

sherynkamalinka
26. mar 2013

Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?

itwasajoke
26. mar 2013

ja ako kojacia matka (teda kedysi kojanica ) som nikdy nevystrkovala prso len tak hop sup...hocikde a nie len v kostole...bez ohladu na jeho vek...podla mna uz 2 rocne dieta naozaj hladom urcite nemrie islo len o komfort ...mozn je to ucinna metoda ako dieta utisit ale zas nevidim dovod na to aby sa mamicka pokial nieje nevestou nemohla utiahnut niekam do uzadia 😉 celkovo podla mna to tu kazda beriete prilis osobne kao kojanie tak nekojacie maminy ;) co jednej vyhovuje inej nemusi...ja som ojila na vsakovakych miestach aj vo vytahu v obchodaku kedze som mala este kojenca 😀 ale pekne s plienkou okolo krku aby zakryla co nemalo byt vidno...navyse aj babatka s acitia bezpecnejsie ked su schovane 😉

reanda
26. mar 2013

@soldi ale ved ja ti nenanucujem, ze musis brat dojcenie ako nieco uzasne a krasne.. ale ani tvoj pocit, ze je ti to trapne, nie je normalny.. dojcenie je proste vec NORMALNA a ak s tym ma niekto problem, tak ten problem je v nom a nie v tom dojceni.. ja sa napr. citim blbo, ked na mna cumia muzi, mam snad od nich ziadat toleranciu, aby sa nevyskytovali v mojej pritomnosti a nekukali na mna, lebo mne to vadi?
ak by sme boli zname a ja by som vedela, ze ti pohlad na dojciacu zenu vadi, tak by som pred tebou nedojcila.. ale nemoze sa odo mna ziadat, aby som sa takto 'pre istotu' chovala pred vsetkymi ludmi, lebo co keby im to nahodou vadilo.. to by som ani nemohla z domu vychadzat, lebo vzdy sa najde niekto, komu na mne nieco vadi.. a myslim, ze pocit trapnosti z pohladu na dojciacu zenu, nema dovod byt pocitom vacsiny ludi.. a ak je , tak je tu proste nejaka chyba, chyba v ich vnimani.. ked im vadi nieco, co im v podstate nema vadit preco..
ved historia je plna podobnych veci, kedysi sa zeny nesmeli ani vo vani kupat nahe, iba v nocnej koseli, lebo sa nemali co pozerat na svoje nahe telo, bolo to nepristojne, takisto bolo nepredstavitelne, aby si zena obliekla nohavice, nieco neskutocne, poburujuce, fuj.. ale to uz zachadzam niekam uplne inam

maca_p
26. mar 2013

za mna.

mam tiez 2 rocne dieta, 70% jeho stravy tvori mm. proste nechce nic jest.
v kostole dojcit absolutne nie
pred kamerou dojcit dvojite absolutne nie
na verejnosti dojcit v style ako predviedla dotycna dama nie
na verejnosti dojcit nie zababusena, ale vhodne nachytana ano. bezne tak robim, ked sme mimo domu.
v materskom centre tiez dojcim, ale prsia neukazujem vsetkym zenam, nie kvoli sebe, lebo aj inym moze byt pohlad na mna neprijemny. takisto je neprijemne mne, ked mi zrak behne na prsia inej zeny, cize sa taktne otocim, aby som nerusila.

pred casom boli v telerane manzelia laci a anicka strikovci. anicka si odisla mimo kamier, aby sa danko nacuckal a verte, telerano skoncilo aj bez pohladu na anickine prsia. sice dali taky maly zaber, ale ziaden prsnik netrcal.
😎
@reanda dnes si uz tusim zaparala v teme, o odstavovani 3 rocneho dietata. 😲

ladyka8
26. mar 2013

@maca_p pekne si to napísala 🙂

maca_p
26. mar 2013

@ladyka8 dik 😉
aj dojcenie by malo mat aku taku kultornu uroven. doma je doma, na verejnosti je na verejnosti. si predstavte, ze top managerke, co ide po 6 mesiacoch od narodenia bejbyna do prace, prinesu dojca a na schodzi predstavenstva si zlozi sako, rozopne bielu bluzku a pred 20 ludmi, zacne dojcit tak ako to bezne robi doma... ja doma lezim na gauci, prsia hole a dieta si cuca, raz z jedneho, raz z druheho. doma ma volnost, nech sa paci... alebo ked je u mna kamoska, ktoru poznam a nehanbim sa pred nou. ale aspon pre mna je diametralne odlisne to takto prevadzkovat doma a tasit zbrane na verejnosti.

jaj zabudla som. bezna slovenska zena je doma do 3 rokov, inak je materialistka a macocha a nedba na zdravy vyvin svojho dietata.... 😀

hradnapani
26. mar 2013

zaujimava tema,,, pred casom tu bola jedna tema o nahote v mediach a vacsine diskutujich paradoxne neprekazala, ani s ohladom nadeti... a dojcenie uz vadi. Zvlastny dvojity meter... trochu chory, ale tak co uz.
ja osobne som sa hanbila dojcit na verejnosti, ale neprekaza mi, ak to vidim... zazila som to aj na prac.stretnuti.
A povedat "fuj" nadojcenie na verejnosti, tak to je celkom silna kava 😕

zeleny_cajik
26. mar 2013

Aj dojciaca zena je stale zena, manzelka, priatelka, kolegyna.... nie iba chodiaci mliekomat.

Sama som na verejnosti dojcila, samozrejme s ohladom na potreby dietata, ale aj na moju dostojnost - netasila som prsia na verenosti ani predtym, neviem, preco by som to mala robit pri dojceni, ked sa to NAOZAJ da aj bez toho tak, aby dieta nestradalo....

Toto demonstrativne dojcenie na verejnosti v style "ja dojcim, kto je viac" mi teda vobec nepripada ako naplnanie potrieb dietata, skor jeho matky....

lizatko1009
26. mar 2013

sa cudujem co tu uz rozoberate za somariny to je nuda na rodicaku. Ved to je kazdeho osobna vec a kazdeho cecky nechapem Vas.

abbey1
26. mar 2013

Ja vôbec nechápem, čo vám na odhalenom prsníku a dojčení na verejnosti príde nechutné. Nikto vás nenúti pozerať sa, nikto vás nenúti robiť to rovnako. Len tie vyjadrenia, že to je nechutné, choré a podobne naozaj nechápem.
A nechápem, že máte vôbec čas a chuť také niečo riešiť. Každého osobná vec, nikoho tým nikto neobťažuje, a že to niekoho pohoršuje? No problém pohoršeného! Rovnako ako pohoršovali pred pár rokmi minisukne, piercing, dlhé vlasy u chlapov. Stále má potrebu niekto niekoho riešiť, i keď vlastne nie je čo. Je to naozaj každého osobná vec.

maca_p
26. mar 2013

@zeleny_cajik presne si to vystihla - demonstrativne dojcenie. 😉

maca_p
26. mar 2013

@abbey1 presne takto sa pohorsuju dve strany. tie ktorym je to prijemne a tie ktorym je to neprijemne. kazdy svojim nazorom. za/proti

abbey1
26. mar 2013

@maca_p Mne je to jedno, nechápem, ako to niekomu môže byť nepríjemné, prečo to vôbec sleduje a rieši. To je pre mňa záhada.
Len by ma zaujímalo, koľko z tých "pohoršených" žien sleduje po večeroch Farmu, Zámenu manželiek, Farmár hľadá ženu, Smotánku, a podobné formáty. 😉
Mne sa tiež nepáči piercing v nose, potetované celé telo, zelené vlasy a lá punk, ale nech si nosí kto chce, čo chce, pokiaľ tým nepotiera moju slobodu, či práva. 😉

maca_p
26. mar 2013

@abbey1 nesledujem ani jedno z uvedenych, nemam ani piercing, ale tiez mozem vyjadrit, co sa i paci a co nepaci. to, co sa nepozdava mne, neznamena, ze to zakazem. len vyjadrujem nazor o vkuse a nevkuse. sama dobre viem, ze to ide aj vkusne bez odhalovania a tasenia. ale nazor na vkus a nevkus ma kazdy iny. takisto na to, ze ci 2 rocne dieta vydrzi 30 min bez mlieka alebo ci odpadne dehydrovane.

zdenka99
26. mar 2013

ako som čítala reakcie v tejto diskusii, myslela som si, že na videu žena vytiahne prsia a s hrdým úsmevom kojí... ale keď som vzhliadla video, mám pocit, že som videla niečo iné ako väčšina z vás... veď akonáhle tá mamička zbadala, že má prsia v zábere, tak sa ich snažila zakryť rukou. To tu nikto z vás nevidel?... fakt je skôr na zaplakanie ten úlisný kameraman. V slušnej televízii by mal promptne zareagovať a zamerať vyššie, aby nebolo nič vidno. Ale to by už nebola senzácia.
Čo sa týka svadby, tak môj názor je, že si mamička nechcela nechať pokaziť sobáš, ktovie aký cirkus by urobilo to dieťa, keby mu nedala piť. Ja by som na jej mieste zareagovala určite inak, ale za to ju určite neodsudzujem.

hradnapani
26. mar 2013

aj toto je dojcenie na verejnosti 🙂 Ten muz je terajsim papezom... a evidentne netrpi predsudkami 🙂 (ano, babatko nema dva roky, ale podstata je nezmenena)

hradnapani
26. mar 2013

@zdenka99 ulisny kameraman zrejme dostal pokyn od este ulisnejsieho rezisera 😒 Mne to video tiez nepride take hrozne, aby sa z neho robila taka afera napriec mediami...

skolara
26. mar 2013

podla mna zle reagoval kameraman ktory mal jednoducho otocit kameru. Ale vobec mi to nevadilo bolo to krasne.

zeleny_cajik
27. mar 2013

@hradnapani obrazok je naozaj krasny, dojemny ALE tu sa predsa neriesi to, ci kojit alebo nekojit mimo domu, ale to, ci je ozaj nutne a potrebne kojit tak, aby bol nielen nepriehladnutelny fakt, ze zena koji (co je podla mna uplne ok), ale aj vsetky "technicke" detaily kojenia... Inak fotka je evidentne z nemocnice, cize mimo "verejnosti" v tom zmysle, ako sa tu prebera.

namarie
27. mar 2013

Oh len sa zerte,.že vás to baví... Za mňa, dojčím na verejnosti takmer 14 mesačnú dcéru, lebo napr v škole si asi ťažko nájdem kútik a nevládzem ju držať a kojiť postojačky niekde na wc kde je zle aj mne a sama by som tam v živote nejedla, detto v autobuse, jednoducho je nervózna a nevyspata a ja ju odmietam trápiť ešte aj tým, že jej nedám ten jediný pocit bezpečia, ktorý vtedy má...
Áno, cecky, ako ste ich tu mnohé nazvali mi možno vidno, lebo mám strašne vytahane tričká, ktoré nikdy neboli určené ňa kojenie, no snažím sa zakrývať, lenže posledné týždne dcérka okrem pitia z jedného prsníka drží ten druhý a hoci jej ho vyberiem z.rúčky tak to nie je v sekunde keďže nikdy to neviem predpokladat a keď už je veľmi nervózna tak ju nechám nech s si ho drží.
A pre mňa je dieťa stredobodom vesmíru a komu sa nepáči, má ďalších 365 ° a moznosti o ktoré môže pootocit svoje zvedavé oči.

mircalla
27. mar 2013

Mne osobne nevadi, co niekto dojci na verejnosti. Ale tiez odtial potial. Kojila som 26 mesiacov, ale na verejnosit uz od urciteho veku nie, len doma. Ale trochu ma vadia tie statusy typu: Dnes som dojcila dcerku na ihrisku atd....Podprahovy odkaz jasny: Som uzasna dojciaca matka za kazdych okolnosti....

ivanka.7
27. mar 2013

Dojcim na verejnosti a nerobi mi to problem. Ak mam moznost sa natocit tak, aby som sa nemusela ukazovat svetu, urobim to, ak nemam, tak prosto nemam. Ja osobne nepotrebujem vytvarat nejaky manifest takou akciou aku predviedla dotycna mamicka. Plienku/sveter cez seba a dcerku nemozem aplikovat, lebo Elianka to neznasa. Napriek tomu viem dojcit tak, ze len clovek, ktoremu idu vypadnut oci by videl nieco, co by ho mohlo pohorsit.
Dojcila som uz asi vsade (ano aj v kostole - na krste kamaratkinej dcerky, mala spala, ked sme tam prisli a ked sa zobudila, bol to najjednoduchsi sposob, ako jej zabranit v placi - dojcila som v bocnej apside na stolicke mimo ludi a hlavneho diania - neprislo mi to nepatricne).
Moje dieta je momentalne na akejsi hranici "akceptovatelnosti" dojcenia na verejnosti. Netrapi ma to. Na nikoho nic neotrcam a ak ma niekto problem s tym zvyskom, tak ho bude mat, ci mu svoj prsnik otrcim alebo ho budem mat pod plienkou.
Nie som ziadna ultra´s radikalna dojciaca mamicka, ale neostanem zavreta doma len preto, aby som nahodou niekoho neurazila a vzhladom na to, ako moje dieta je prikrmy sa mi naozaj este par dlhych mesiacov moze stat, ze nebude stacit jej strcit do ruky chrumku so slovami "vydrz kym prideme domov".

ivanka.7
27. mar 2013

@itwasajoke no, ako ktore babatka, moja to absolutne neznasa 😉

sisaka
27. mar 2013

nemala som problem dojcit na verejnosti, ale vzdy som to robila decentne, mimo davu ludi - v nakupnych centrach v miestnostiach pre dojciace zeny, ak sme boli niekde na aute, tak v aute, ak sa uz naozaj nedalo niekde vzdialit - lietadlo, restauracia ..., tak som dietatu hlavicku a moj prsnik prekryla satkou. I ked je dojcenie prirodzene a ide o prijmanie potravy, to ete neznamena, ze sa budem na verejnosti obnazovat a uputavat na seba pozornost. Ani v domacnosti som pred kamaratmi netasila prsnik, myslim si,ze by to muzov priviedlo zbytocne do rozpakov, u kamaratok som sa vzdy spytala, ci im to neprekaza ....
Dojcit dieta na verejnosti sa da aj bez odhalovania intimnych miest, naozaj nevidim dovod davat celemu svetu najavo, ze aha pozerajte, dojcim!

hradnapani
27. mar 2013

@zeleny_cajik dala som to na odlahcenie temy, povodne som chcela dat fotku, kde pred tusim ekvadorskym prezidentom stoji zena dojciaca dieta, ale nevedela som to vygooglit, ale nasla toto. Aj tak je to nestandardne, ved predsa katolickeho knaza by mal pohlad na prso poburit, ci? Ale evidentne v tom nevidel nic nechutne, sexualne,ale prirodzene. (a je jedno. ze je to z nemocnice).

Ja ale stale nechapem, preco taka burliva odsudzujuca debata, pretoze:
- kolko zien na slovensku dojci dieta na verejnosti, tak aby jej bol vidiet prsnik? no mozno percento, vsetky ostatne to robia skryto (robila som takisto). Mna stale viac vie poburit predvadzanie otvorenej sexuality v reklamach, filmoch, divadle (v divadle ma to obzvlast irituje) atd... to uz berieme ako normu 😒

majulino
27. mar 2013

ja som kojila kde si majko pytal tym ze sa narodil v lete a chodili sme s nim casto vonku aj na dlhe prechadzky aj som ho prebalovala v kociku mm sa zlostil ze ci sm niekoho ineho okrem mna videla kojit alebo prebalovat vonku tak som sa ho pytala ci teraz necham drobca pokakaneho alebo hladneho kym sa vratime s 3 km dlhej prechadzky az jeho otec mu vysvetlil ze je to normalne ze to len ludia z toho robia halooooo.. ked bol vacsi nosila som ho v babyvaku tak si iba sam vytiahol a cical nik ho nevidel tiez som prsniky neukazovala vsetkym vystrcila iba bradavku a tu hned drobec zobral do ust teraz by som to uz mala horsie lebo od roka ked cca tak musi drzat druhu bradavku v ruke a natahuje ju 😀 😀 😀 😀 😀 osobne si myslim ze dojcenie je normalne aj na verejnosti ved aj v clanku sa pise ze su nudisticke plaze a ked nie je na nich nic zle preco by malo niekomu reazat ze si nakrmim dieta a ak to niekomu prekaza nech sa nediva 😀 😀 ci nie?

simca06022011
27. mar 2013

@anos18 dojcenie je krasne pre mamicky, ostatni ludia to tak nemusia brat.. preto je vhodne to robit diskretne... vzdy sa to tak da 🙂)) Nie sme opice

hajajanka
27. mar 2013

@namarie Ked otoci svoje oci o 365 stupnov, tak zas len skoncia pri pohlade na teba 🙂

@hradnapani Tu mas teda pravdu, ze to nie je 2-rocne dieta. Toto je babatko, ktore nepocka a neda sa mu vysvetlit, ze teraz nie. Nehnevaj sa, ale 2-rocne dietatko uz zvlada pochopit, co je to chvilocku pockat. Je ine, ked obrad trva dlhsie a takto male babatko sa jednoducho potrebuje najest. Tato zena ho nadojcila podla mna tak isto, ako to robi vacsina zien. Nijake vystavovanie obidvoch prsnikov, nijaky megavystrih ako pani v tv. Na takomto dojceni na verejnosti nie je poburujuce nic. Dojcenie na verejnosti tu nikto neodsudzuje, ved ho praktizuje 99 percent z nas. Ale hovorime tu o konkretnom pripade, ktory tak trochu nezapada do normalu. A ze kameraman neprepol na inu kameru? To uz z neho robite uchylaka alebo co? Mozno zostal tak prekvapeny (ako aj moderatori a ostatni v studiu), ze kym mu doslo, co sa stalo, tak to aj nejakych 10 sekund trvalo 😉
Nikto ti tu nepise, ze nahotu v mediach a casopisoch berie ako normu. Ver mi, ze ma totalne vytaca, ked po dopoludnajsej rozpravke ide film, kde sa veselo sexuje o 10 rano, kde sa striela, zeny behaju polonahe a o dialogoch ani nehovorim (ale hlavne, ze rozpravky chodia o osmej vecer). Takze nevrav, ze toto je tu brane ako norma 😠

lujza123
27. mar 2013

mne to nevadi, pride mi to take neutralne..ani ma to nepohorsuje ani ma to nenadchyna. Ja by som to nerobila, proste pri dojceni som vzdy preferovala sukromie ale kazdy sme iny.
Na druhu stranu si myslim ze je fajn ked sa dojcenie obcas mihne aj v telke, vacsinou sa na nas vsade valia babetka s flaskami v ustach, deti v hojdacich sedackach, ohradkach, pripadne znazornenie porodu ked zena zabalena v nemocnicnej koseli, ciapka na hlave, ruska na ustach nohy vyviazane...myslim ze takyto obraz prezentovany v mediach, filmoch akosi vtlka ludom do hlav ze toto je prirodzene a spravne a potom ked sa kdesi objavi dojciaca zena, dieta v satke, nosene na rukach je z toho senzacia

carodejnica
27. mar 2013

Na zamyslenie.

Túto mamu asi nikto nehreší, keď dojčí na verejnosti také veľké dieťa. 😎
Je jasné, že naše predstavy o dojčení sú hlboko poznačené tým, kde a ako žijeme a vyrastáme.

zdroj:
http://selchieproductions.tumblr.com/post/17060...

lauricka
27. mar 2013

@carodejnica tato mama vie, ze pri tych malo moznostiach, co ma, musi vyuzit, co sa da. A ked chodi hola s obnazenymi prsiami a listom na prirodzeni, tak ju tiez nikto nehresi. Vyskusaj sa tak prejst v Bratislave 😉 . Takto sa uvazovat, podla mna, moc neda.