Dojčenie na verejnosti
Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?
@vejula ta situacia, ako pises, tym vobec nie je stazena, je normalna..nieco sa im stane a my to riesime inak..
no nic, idem ja, kazdy mame svoju pravdu, nema vyznam sa poucovat navzajom.
@briketa Neni to tak doslova..jak pises..Tva predstava neni skutecnost az takto "hororova"..
Mame rodinu ve Venezuele - Caracas.
Popsala jsi neco , co bych prirovnala k necemu, jako kdyz nekdo "neznaly ci ovlivneny predsudkami"napise, ze na Slovensku a v Cechach maji zachody na zahrade...a jednu pracku pro cely panelak.. 😉 🤐
@vejula no neviem, ja som veru nikdy takymto spôsobom svoje dieťa netíšila a teda netrvalo nikdy hodiny aby sa ukludnilo.
Toto mi už príde pritiahnuté za vlasy ako chcete (poniektore) stoj čo stoj kojenie vyniesť až do nebies 😕 Myslím si, že je to všetko o povahe dieťaťa (ako dlho a intenzívne plače) a nie o tom, či mu matka strčí prsník do pusy keď sa buchne.
@irriss napisala som, ze je to bezne, nie nezvycajne. to neznamena, ze tak ziju vsetci 🙂. poznam odtial dost ludi (predsa len byvam v casti s vacsinou obyvatelstva zo strednej a juznej ameriky) aj som tam bola. definitivne su tam kulturne odlisnosti, najma na vidieku a v chudobnych castiach miest.
mne ide len o to, ze ludia vytrhavaju z kontextu veci a porovnavaju so slovenskom veci neporovnatelne...
a stale si myslim, ze respektovat druhych je tak isto ukazkou inteligencie a normalneho spravania ako naplnit potrebu babatka.
PS mam tu studenta povodom z Piazza Armerina, taky je fajn a peknucky, chalan s pevnymi hodnotami, tak som myslela na teba ako ti je hej by tam obklopena takymi ludmi. uz sa tesim najblizsie do Talianska ked sa tam zase dostanem
@sherynkamalinka ahoj ja som sa vacsinou zakryla plienkou, a maly sa v pohodke napapal v centre mesta...ale to bolo v lete este 🙂 ale tak to boli take nudzove situacie ked sme nestihli dojst do priestorov kde nebolo vela ludi... :( ale viac menej mne bolo jedno kto ma vidi ved dokopy nic nevidel a hlavne maly bol syty 🙂
@michellinkalove dovolím si oponovať 🙂 nekojila som (nie z vlastnej viny) moje dieťa bolo od začiatku na UM, má 3 roky a ešte jeho telo nepozná, čo sú ATB ani iné lieky ... takže tvrdenia, že kojené deti sú zdravšie sú mnohokrát len fámy, pretože x detí v mojom okolí, čo boli dlho dlho kojené, sú veľmi často chorlavé ... nezáleží absolútne na tom, či kojíš alebo nie ...
prepáčte,ale dojčenie mi pripadá ako sekta.kto sa ozve s kritikou,je zadupaný do zeme.
@juliakocka prepac ucitelka?...to uz co je za hluposti? Moja je v skolke a ani ju daco take nenapadne...
@malinkaaninka ja som prve dieta kojila len malinko, druhe sa snazim co najdlhsie, aj mne niektore komentare pridu dost prehnane, ale taktiez aj komenty nedojciacich, ono to nie je o dojceni ci UM, ale o povahach 😒
@zuzkat1 sak jasne, ze ne len uz mi to ide na nervy........a sak je to kazdeho vec
@juliakocka teraz ma moja 3 roky a 2mesiace. Bola u dr -usnej... A dostala lieky ze na lacno... tak som sa spytala ze ci mozem dat po kojeni... a dr ze:vy dojcite?dobre robite!
Tolko k tomu fuuuuj
@zuzkat1 sak hovorim, co clovek to nazor...kazdy sme iny, ja som urcite za kojenie, ale hrozi ti osteoporoza v starobe, cim dlhsie kojis, teda ako svokra hovorila, zvysene riziko osteoporozy-niekde citala
@amouramour napriklad moja neznasala kocik... Takze to nosenie neni hlupost... Kociky a umele mlieka tu neboli vzdy... Dieta sa rodi s instinktmi ktore su pre neho prirodzene...a to je nosenie a kojenie. To nam ulahcuju kociky a umeliny zivot,ale to neznamena ze detom to vyhovuje.
@juliakocka jedna pani povedala... Asi tak🙂
Fakt sa to tu trosku zvrhlo, ale cestne aj ked kuknem sem tam spravy na jojke tak tam na mna cumia ''cicky'' (ako to tu vsetky volate 😕 ) ked pozriem film, cumia na mna tiez, reklama, uputavky, serialy, billboardy......... , ja neviem ale na videu som nezahliadla bradavku, takze neviem aky je vlastne rozdiel ? Tiez sa potom snazila aspon rukou zakryt. No uz ani ostavaju len burky a zahalit sa od hlavy po paty, aby na nas teda nikto necumel. 😅 Nepripada mi ze tu niekomu vadia prsia ako take, ale to ze nie su objektom krasy ale uzitku 😉
ja sa pri dojceni na verejnosti nijak extra nezahalujem. je to dane aj tym, ze mala neznesie aby som jej zakryvala hlavu plienkou, comu plne rozumiem. a nemala som chut ani utratit celu matersku za tricka na dojcenie, takze som v pohode nosila aj obycajne tricka a ked bolo treba tak som vybrala prsnik, vrchom alebo spodkom, podla toho aky velky som mala vystrih. ale samozrejme uz len kvoli babatku som si vzdy hladala miesta kde je aky taky klud, neviem ako ine deti ale moja mala cim je vacsia tym sa lahsie rozptyli a dojcit dietatko napriklad v hlucnej restauracii by mi proste neslo. cize som casto dojcila v parku ale aj napriklad na parkovisku v aute. aj tak sa mi stalo ze na mna obcas kde tu niekto ziral......co uz, je to ich problem....ako bolo povedane prsia su prvom rade stvorene na dojcenie a kto to nepochopil ma pramaly kontakt s realnym svetom. 🙂
@moon1979 tak toto je do nemoty opakovana dezinterpretacia! aj hlupacikovi je jasne ze zdravie zavisi od stovky roznych faktorov. to ze dojcene deti su menej chore sa mysli predovsetkym v obdobi kedy su dojcene. cize ked je dieta atakovane nejakym virusom ab. bakteriami, tie sa prirodzenym kontaktom prenesu aj na matku, matkine telo efektivnejsie vyprodukuje protilatky ako nezrela imunita babatka a tie sa potom dostanu materskym mlieckom do tela dietatka. cize choroba bud vobec neprepukne alebo ma ovela miernejsi priebeh. preto sa odporuca dojcit maminkam az dokym dietatko nezacne chodit do jasli alebo skolky....aby si ulahcili klasicke obdobie prvych chorob.
@canama
pozri, mne je to aleže úplne jedno, či kojené alebo nekojené ... moje dieťa bolo čisto na UM a ako som písala, nevie čo sú lieky nebodaj nejaké ATB a choroby ... ak dostane soplík, za dva dni je po ňom, proste imunitne aj keď nedostal od matky látky dojčením je veľmi dobre (klop klop klop) a to je pre mňa dôležité ... ostatné ma nezaujíma ...
akuráttak môžem skonštatovať, čo vidím v okolí, že dojčené deti kamošiek sú vkuse soplavé a vkuse na ATB a to ich ešte stále dojčia .... mne je to fakt jedno, ja viem, že imunita závisí od x faktorov ale príde mi smiešne, ak si prečítam, že nekojené deti sú chorlavé a dojčené deti sú chránené "pancierom imunity materského mlieka a nedotknuteľné chorobou" 🙂
nemám záujem sa dalej dohadovať alebo to tu nejako víriť, len som napísala svoju skúsenosti na margo príspevku, že nedojčené deti sú stále choré ... 🙂
@zuzkat1 a neznamena to, ze nevyhovuje🙂inak je prirodzene chodit aj nahy...chodis naha?alebo v kozi?zijes v jaskyni?to je taka filozoficka debata na dlho🙂
@moon1979 je to hlupost, ja presne toto v okoli sledujem, ze castokrat dojcene deti su chorlavejsie...ale ako si spravne pisala ono to zalezi od velmi vela faktorov...
@moon1979 jasne ja tvoju skusenost nijak nezpochybnujem. len som chcela napisat ze tvoja skusenost nie je dokaz "neucinnosti" materskeho mlieka. 🙂 okrem toho kazda zena ma pravo sa rozhodnut ci dojcit bude alebo nie. holt nezijeme vo velmi tolerantnej spolocnosti a preto sa vsetky zeny tvaria ze dojcit chcu.
@canama
mne neprekáža absolútne nič, ani dojčiaca matka na verejnosti 🙂 osobne ak by som dojčila a musela by som na verejnosti nakrmiť dieťa tak by som si zvolila menej rušné miesto a nevystavovala svoje prsníky celej verejnosti ale nejako diskrétne sa zakryla, ale dieťaťu by som najesť určite dala 🙂
je trošku na zamyslenie, či staršie deti (2 ba až 3 ročné) nutne potrebujú prsník na verejnosti, osobne si myslím, že to je už trošku moc, ale je to na uvážení každej mamičky ... ak to jej neprekáža, mne to naozaj nevadí a žily netrhá, je to čisto len jej vec 🙂
tak len toľko k tomu ...
@moon1979 nemyslim to teraz len na teba, ale toto mi vzdy pride take smiesne, moje bolo na umelom a nikdy nebolo chore a kamaratka dojci a jej dieta je v kuse chore . A to tie statistiky robili na tebe a znamej ci co? Ved asi su v tom zapojene tisice deti po cele roky. To nerobia nejaki zaujati statisti, malo by to byt objektivne. A ked sa to spriemeruje tak z toho vychadza ze dojcene deti su menej chore a preto sa lobuje za dojcenie, ale neznamena to predsa ze zakonite musi nedojcene dieta ochoriet, takze nerozumiem tymto debatam.
@canama
@moon1979 ci starsie dietatko nutne potrebuje prsnik v momente kedy si ho pyta je nezainteresovanemu tazko posudit. moja mala ma 14 mesiacov a okrem materskeho mlieka odmieta pit cokolvek ine, je to nas kazdodenny boj. odmieta tiez polievky a akekolvek prilis riedke jedla. cize dojcit musim pomerne casto a teda ked si zapyta, nemozem vediet ci sa chce len pomojkat alebo je smadna. a druha vec je ze vacsie deti sa vedia dozadovat prsnika aj slovne, pripadne sa zacnu driapat do vystrihu, cize to nejako poriesit musis. ale teda pred kamerami by som teda nedojcila......a uz vobec nie pri svadobnom obrade. mam svoje hranice. 🙂

@macamac nahodou tvoj prispevok je skvely!
Darmo sem date na porovnanie fotky z krajin Juz. Ameriky. Tam su ludia na nahotu v spolocnosti nauceni inak ako my. Deti nemavaju bezne svoje izby, su naucene delit sa niekolkogeneracne o jednu miesntost pozerat sa na sulozenie dospelych je normalne, zacat sexualne zit v patnastich je normalne aj mat v osemnastich dve deti je normalne.
Nemozete vytrhnut z kontextu jednu vec a porovnavat to so Slovenskom. U nas je uplne ina kultura, ine socialne chovanie.
A tak isto ako je normalne plnit prirodzenu poziadavku dietata na dojcenie je normalne akceptovat, ze okoliu nemusi byt pohodlne pozerat sa na vystavenu cicku a prehodit si nieco lahke cez plece. Ci naozaj ostane navzdy charakteristickou crtou nasho naroda bezohladuplnost?