Dojčenie počas tehotenstva
Veľa mamičiek otehotnie popri dojčeni a začnú sa vynárať otázky: Prestať, či neprestať kojiť? Ohrozuje dojčenie bábo v brušku? Nebude mamička vyčerpaná príliš? Nespusti sa predčasne pôrod?
Mamička môže kojiť naďalej, pokiaľ gynekológ nenájde reálny dôvod, prečo prestať. Pri kojení sa vyplavuje oxytocín a maternica naň reaguje fyziologickými sťahmi. Ale oxytocín sa vyplavuje aj pri intímnych činnostiach, čiže pokiaľ nie je zakázaný sex, netreba sa báť ani dojčenia. Príroda to zariadila tak, že živiny si ako prvé berie bábätko v bruško, potom idú do mliečka a zvyšok ostáva matke. Čiže pokiaľ sa mamička cíti dobre, tak ani detičkám nič nechýba. Základom je plnohodnotná a pestrá strava matky, po pripade vitaminove doplnky.
Laktácia v tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov klesá. Okolo 16. týždna sa zloženie mliečka začne meniť pomaly na kolostrum. Niektoré deti reagujú na zmenu chuti a toku mliečka odstavením, iným deťom to nevadí a dojčia sa bez problémov až do pôrodu a potom tandemovo s mladším súrodencom. Dieťa sa nedá do dojčenia nútiť, nedá sa dopredu povedať či sa po pôrode vráti k dojčeniu alebo nie.
Po pôrode má prednosť pri dojčení novorodenec, potrebuje kolostrum – to prvé mliečko. Podľa veku a režimu staršieho súrodenca mamička môže kojiť naraz obe deti alebo každé zvlášť. Každé dieťa môže mat pridelený svoj prsník, ale môžu si prsníky aj striedať. Mala by sa rešpektovať individualita každého dieťatka. Rovnako to platí pri dojčení dvojčiať či viacerčatách /alebo troch a viacerých deťoch rozličného veku/, je to trošku náročnejšie, ale mliečko sa tvorí podľa potreby a pokryje potrebu všetkých detí. Pri viacerčatách sa väčšinou deti koja buď každé samo, alebo sa koja dve naraz a ďalšie odpočívajú, pričom vynikajúca pomôcka je vankúš na kojenie, deti sa koja vo futbalovej polohe a matka ma voľné ruky pre ďalšie dieťatko.
@cajova_lienka inak peknu vahu mate..aj ked si to napisla do inej temy 😉
@strapco13 heheh to je takmer kazdy den - snazim sa mu naplno venovat vzdy - aj varim vtedy ked spi 🙂 okrem zachodu a jedenia som len jeho - sa hrame, mojkame, nosime, kojime , papame a prebalujeme. kocikujeme a spime. jedine spava sam - ked som skusila lahnut s nim tak mi nechcel spat vobec, vymyslal skrabal sa na mna, stipal.... a to mi uz vie zaspat aj cez den aj vecer sam - len v noci to nejak zabudol.....
@strapco13 🙂 je zrutik po mne - od narodenia
@cajova_lienka to je tou uzkostou..proste sa v noci zobudi a nevie kde je coje..potrebuje ta..skus si ho na noc nechat u seba, cez den nech spi ako doteraz, to nemen
@strapco13 ale ja ked ho vezmem do velkej postele sa zacne zlostit, odtlacat, pretoci sa na brusko a place, ked sa mu neda pretocit tak ma kope, stipe skrabe. a zaspi jedine na prsniku a aj to ma zaroven musi skrabat a stipat. - akoby ho ten odpor mojej koze voci jeho nechtiku ukludnoval - neviem nakolko poznas macicky ale to co robi mi straaasne pripomina macaci tzv. "mliecny krok" - kedy prednymi labkami preslapuju na mieste ked sa ukladaju na spanok - ukludnuju sa a vytahuju a stahuju drapky pri tom - len on si vytahuje "drapky" na mojom xichte, krku a dekolte.... alebo mi vopcha prst do nosa druhy da zvonku - stisne a zacne takto tahat von - a teda mi poskrabe 2cm nosnej sliznice zvnutra... alebo nieco obdobne mi urobi v puse na vnutornej strane spodnej pery-.... a ked mu to zatrhnem zacne sa metat, zlostit a jacat.... pritom cez den je to obvykle straaasne kludne, vysmiate ukecane dieta
@cajova_lienka nejdu mu aj zubky?..vtedy deti strasne vymyslaju
zatrhnu mu to..zacni cez den jemne..skus to s tym nahrdelnikom, ci ho to nezaujme
@strapco13 zuby sa mu tvaria ze idu od 4 mesiacov a zatial nevyliezol ani jeden. pod dasnom zpredu ich vidiet aj ich takmer vsetky citit hmatom - vratane stoliciek a ocnych zubov ale nejak ne a ne vyliezt.... a zubky zvyknu mat par dni a pauzu - a donedavna to aj tak bolo - 4-5 dni pruser a potom tyzden dva klud....teraz je taketo chovanie nonstop. a nejaku gebuzinu na krk budem musiet vymysliet, aj som uvazovala ze skusim kojit vo futbalovej polohe - tam ma predsa kus menej moznosti manevrovat prsnikom aj hlavickou.....
@strapco13 dakujem za rady, ak ta este nieco napadne tak sa potesim ked napises ale ja si idem lahnut.... bo budem total grogy zajtra 🙂 dobru nocku a este raz dik 🙂
@cajova_lienka inak deti vymyslaju https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/vsetko-o-dojceni/ ma strane 699 som dala jeden obrazok, na konci stranky skoro..ten to vystihuje
moj ladil radio a prestal az teraz ked dojcim malu, kedze prsnik je obsadeny 😀
treba zaujat niecim inym..nam obcas pomoze aj auticko..pije a chodi po mne autickom..stekli to ale lepsie ako nechtiky..ale zas auticko sa da skor cez den ..na noc skus nejaku makku hracku nejakeho uspavacik do ruky
@saranata ahoj, pytas sa na skusenosti mamiciek, tak ja som Ti chcela povedat, ze som mala dost problem otehotniet, nakoniec sa to podarilo, narodila sa nam princezna a ked mala dcerka pol roka, zrazu som znovu otehotnela, bola som velmi rada, ale tiez som riesila dojcenie, ci sa sama neodstavi, ci ju nebudem musiet odstavit a tak, ale kedze som vedela o tom ze ak nie je zdravotny problem, tak dojcit mozem (aj ked gynekologicka mi povedala ze tak do 20t.....), tak ja som nadalej plne dojcila, v podstate az do porodu, to uz mala dcerka skoro 15 mes. a po prichode z nemocnice s malym syncekom sme pekne-krasne presli na tandemove dojcenie 🙂, je to super, ale niekedy rozmyslam ci tam je dost mliecka hlavne pre synceka, lebo dcerka uz teraz ma 1,5 roka a ona z hladiska vyzivy ho az tak nepotrebuje ako on, ktory bude mat 4 mes. ale syncek prospieva, tak snad je ho tam dost 😉 dcerka je tiez uz zavisla, ona ked vidi ze dojcim synceka, donesie si vankusik a prida sa hned k nemu 😀
Ahojte, aké máte skúsenosti s dojčením v tehotenstve? Dokedy vám gynekolog dovolil dojčiť, ked ste boli tehotné? Mám 10-mesačného synčeka a dve čiarky na tehotenskom teste... jasné, že mat o prekvapilo, no moja najvačšia obava je, že budem musieť drobca prestať dojčiť. Je na mne strašne závislí, len vidí cudzích ludí a už chce "cicu".. bez dojčenia nezaspí ...Predtým som bola na rizikovom tehotenstve, prvý syn sa narodil tri emsiace skôr a pri druhom mi roibli serkláž, pretože som sa začínala otvárať.., nodonosila som až do termínu... tak sa obávam asi právom chcela som ho dojčiť aspon dva roky, at eraz toho. Resp. kolko pred pôrododom ste prestali dojčiť? Chcela by som totižto po pôrode pokračovať v dojčení oboch detí.. len enviem, či si syn "neodvykne"
@luciferkax mne hovorili, ze ak nie su nejake problemy v tehotenstve, moze sa dietatko dojcit v pohode do porodu a potom prejdes na dojcenie oboch...ja som pocas tehotenstva dojcila asi len 3 mesiace, lebo ma zacali pri tom velmi boliet bradavky, tak som s tym radsej skoncila...syna som odstavila v 10,5 mesiaci, po porode som mu davala znova materske mlieko, ktore som mala navyse, ale pil uz z poharika
ahojte žienky🙂 už dlhsie pokukujem po podobnej téme, tak som veľmi rada že som Vás tu našla🙂 tiež si robím veľkú starost s kojením, netušim či a ako to zvládnem..syna som kojila dva roky a dcérka je tiež pekný závislák,spí s nami v posteli, v noci si pýta min.štyri krát, cez deň zaspí len na mne..rozmýšľam či počkať, začala by som prípadne odstavovať pomaličky niekedy v máji, lebo netušim ako sa dá zvládnuť starší syn, škola, domácnosť, mladšia a bábätko keď je manžel v práci..o spaní nehovoriac..teším sa na bábätko, ale som veľmi zmätená..ak niektorá máte podobné skúsenosti, prosím si rady🙂 a o rannej nevolnosti ani nepíšem, chystám sa za dr.pre nejaký liek, nech môžem fungovat aj doobeda. Ďakujem vopred za každý názor..
Dievcata prosim Vas o radu.
Dcerka ma 7,5 mesiaca a ja som v 7.tyzdni. Planovala som ju kojit urcite aspon do roka a potom som myslela, ze budeme mat cca 4 mes na odstavenie. Avsak vyzera, ze sa zacala odstavovat sama. Cez den skoro vobec nepije, iba dudluje, dokonca pravy prsnik uplne odmieta. Pije iba vecer pred spanim a pocas noci. Tiez sa zacala casto budit, ale to neriesim, viem, ze je to vyvojova faza. Dokonca mi kojenie vyhovuje, neviem si predstavit ju v noci cicikat, uspavat, pripadne robit UM, takto dam prsnik a spi 🙂
Trapi ma vsak ci ma dostatok mliecka, lebo do roka by to malo byt predsa hlavna sucast potravy nie? Ona pije rano okolo 7mej, potom ma ovocie, na obed zeleninu maso (skusala som aj prikladat, ale nechce), okolo 14tej si trosku cucne, potom sa normalne napije az okolo 16tej, potom o 18tej kasa a 19,30 znova kojenie, vtedy sa napije poriadne. Takze plnohodnotne kojenia su za den iba 3. Staci to? Nevyzera byt hladna, len mi ide o ten prijem mlieka. A este myslite, ze si mam ten pravy prsnik stimulovat napr. odsavanim? Mozno ho odmieta, lebo slabo tecie? A na zaver, vsetko sa to zacalo cca okolo datumu otehotnenia. Dakujem!
@matken pri tehotenstve sa tvorba mlieka spravidla znizuje, na co niektore deticky reaguju predcasnym odstavenim. v tvojom pripade by to naozaj bola skoda. dieta do 1 roka, by malo mat mliecnu davku zhruba 75percent stravy. zda sa mi, ze uz pri zavadzani prikrmov si dojcenie nahradila inym jedlom, co (najma do buducnosti, kedze budes mat dalsie babo) nie je spravne. prikrmy dojcenie len doplnaju a teda po kazdom prikrme treba aj dokojit, aby sa zachovala tvorba mlieka. pocet dojceni sa zavedenim prikrmov nema znizit. preto mam pocit, ze dcerka sa odstavuje kvoli tomu a nie vylucne kvoli tehotenstvu. v kombinacii je to samozrejme rychlejsie. ak mate 3 plnohodnotne dojcenia, je to super. skus k tomu pridat nejaky jogurt, acidofilne mlieko napr. na olovrant, kasu mozes skusit mliecnu alebo nejaku mliecnu polievku mi este napada, teda ak nemate v rodine alergiu na kravske mlieko. po roku by mala mliecna davka byt cca 500ml denne (pokojne aj kravske plnotucne). ale to uz bude prirastok na svete a mozno sa budete dojcit tandemovo a mala si to dobehne :o))
@beton Dakujem, je pravda, ze som s tymi prikrmami postupovala podla odporucani doktorky, ze ked zje viac ako 100 ml prikrmu, tak mlieko uz nemam davat. Az po nejakom case som sa radila s laktacnou a ta mi poradila prikladat aj po kazdom prikrme, ale mala uz nechce, lebo jej prikrmy strasne chutia.
@matken prikrm je len na ochutnanie, zoznamovanie sa, nie na naozajstne zasytenie. na to ma babo do roka najma mliecko. ked sa odmieta po prikrme dokojit, tak treba davku prikrmu znizit v zaujme zachovania laktacie. to uz je odporucanie pre nove babatko, ak ho mas zaujem dlhodobo dojcit. zelam pekny porod a zaujimave skusenosti s detickami, prid sa potom podelit.
Ahojte, potrebovala by som poradit. Mala ma 2 roky, stale dojcim na poziadanie, som v 15tt.
Mala aj zaspava na prse a v noci sa ho tiez dozaduje ked sa preberie, tak najlepsie zaspi. Lenze sa mi zda ze zacinam citit akoby mi tvrdlo to mini brusko, je to mozne uz takto skoro? Ked tak dlhsie dudluje, napr 20-30 min kym zaspi, tak na konci mam pocit ze uz mam maternicu uplne napnutu, je to normalne? Alebo ju radsej mam zacat obmedzovat? Dakujem za kazdy nazor.
@matken za "normalnych" okolnosti by to bolo najlepsie riesenie, stopnut prikrmy na par dni a opat sa rozbehnut. podla mna to mozes vyskusat, ale niekedy ide tvorba mlieka dole uz len samotnym vplyvom tehotenstva. takze sa moze stat, ze sa uz az natolko nespusti. ale vyskusaj, ved za to nic nedas a sama uvidis, ci sa to rozbehne a bude jej stacit. keby si vsak citila nejake neprijemne pocity, tak sa na to radsej vykasli, napr.. keby ti velmi tvrdlo brucho alebo si zacala krvacat. este poprosim o nazor aj
@strapco13
@beton @matken su hlasim s nazorom beton
pokial mas neprijemne pocity pri dlhsom dojcenie, teda hlavne pri dudlani, tak to dudlanie zrus...mas uz velke dietatko..uz moze respektovat nejake pravidla..cize skus sa s nou dohodnut, ze ta boli brusko..ze nech sa nadojci a potom si vymysliet novy ritual na zaspavanie... drzat sa za rucku, skrabkat po chrbatiku, hladkat..proste o dojcenie ju nepripravis a zaroven jej das najavo, ze si stale pre nu, len inym sposobom 😉
ahojte baby,
ja uz svoju prvu dcerku mesiac nedojcim, mliecka uz bolo velmi malo, ale stale je. Raz za cas si ho odstriekam, ked uz mam neprijemny pocit v prsiach (nie je to casto, naposledy to bolo tak po 14 dnoch). Kedze som v 28tt, zaujimalo by ma, dokedy to mozem takto robit, bez nejakeho rizika predcasneho porodu?
Ahojte, tak ja som uz porodila - pred tyzdnom a 4 dnami, dojcit sa nam podarilo az do porodu, dokonca ked bol Petko na navsteve, velmi mi pomohol s prsnikmi tvrdymi ako kamen... 😉
Jurkovo mliecko mu velmi chuti, zatial sa mu velmi nepaci, ked vidi papkat Jurka, ale myslim, ze to je este normalne - doma nie sme ani tyzden.
pekny den
@kristip super..gratulujem moc k porodu aj k tandemu..on si zvykne...moj ked videl prvykrat malu papat tak spustil hysak, ze az 😀 😀 😀 a to sa v tom case nedojcil..ale po mesiaci po porode ako sa vratiul k dojceniu, uz si zvykol, ze mala sa tiez dojci..a teraz ak sa nahodou dojci sam..tak na druhy prsnik ukazuje, ze tam ma ist Kakulka /nevie povedat Kristinka este/ ..uplne v pohode..drzia sa za rucky, pripadne sa si tahaju vlasy navzajom 🙄 z toho az taku radost nemam lebo to konci vacsinou hryzancom do mojich bradaviek 😝 ..ale neziarlia na seba, maju sa radi ..velmi 😵 😵
tak drzim palce
Ahojte dievčata. chcem sa spytať na vašu skusensoť. Trocha sa obavam, Pomaly končim 13 tyžden. Už par dni som mala pocit že maly pri dojčeni vôbec nepreglga. Tak som bola v tom že mliečko sa už stratilo i ked po par stlačeniach mi kvapôčka vyšla. Dnes som počula že maly sem tam preglgol. Prepadla ma panika či to nieje nejaky zly signal že s mimi nieje niečo v poriadku.
Ženy čo ste dojčili počas tehu prosim poradte, striedali sa dni kedy vam dieťa nepreglgalo s dnami kedy sem tam preglgo? Dakujem za odpovede
nikto nič????

@cajova_lienka tak ked mleicko strieka tak naozaj nestlacat
cize 6 tyzdnov vymysla..no toa kurat spada do tej 8 mesacnej uzkosti..a tie 3 hodky to u neho spustili naplno
skuste si zajtra urobit postelovy den..vykasli sa na domacnost a vsetko okrem maleho...proste sa venuj len a len jemu...proste mu daj najavo ze si tam iba pre neho