icon

Dokrmovanie cez cievku

ballenka
9. apr 2013

Maminy napiste prosim ake su Vase skusenosti s dokrmovanim cez cievku, ci Vam pomohla naucit babo sat a ako dlho to trvalo?alebo nie. My len zaciname,, a nie vzdy sa nam podari nasosnut cievku z prska, ked je hlad tak to riesim aj cievkou cez palec, maly si obcas pososava pred tym aj priamo z prsnika, ale na cele krmenie to rozhodne nie je. Nastastie dokrmujem MM.

beton
11. apr 2013

@ballenka len vytrvaj, najhorsie za vami. ako pozeram na veky tvojich ostatnych deti, tak neviem, s ktorymi mas viac starosti...:o)) obdivuhodna mamicka, si vzor pre mnohe ostatne, aj ked o tom mozno ani nevies. drzte sa.

sjuzan77
11. apr 2013

@ballenka @cicamica1980 ja som mala s cievkou tiez skusenosti, malu som musela cez nu dokrmovat 6 mesiacov. u nas bolo dojcenie obrovske peklo, nechcela sa prisavat, pila velmi malo ( cca 20-30ml) a dojcenie trvalo v priemere 1 a pol hodiny. laktacna si uz nevedela dat rady, nakoniec sa zistilo, ze ja mam slaby tok mlieka a vysledky krvi potvrdili dcerkinu chudokrvnost, takze preto nevladala sat. proste idealna kombinacia 😔 do toho prisli este infekcie, ale to je uz o inom. malinku som dojcila na poziadanie a dokrmovala UM, tiez som mala malo mlieka, po dojceni som si dokazala odsat max. 20 ml mlieka. senovka, benedikt a ostatne veci u mna absolutne nezabrali. postupne sa mi zacalo tvorit viac mlieka, takze dokrmovanie UM som znizovala a zvysovala som davku MM, az som UM mohla vynechat. cievka mi velmi pomohla, bez nej by to neslo, ale nam trvalo dlho, kym sme sa jej zbavili - az kym nezacala papat prve prikrmy. potom sa to zrazu vsetko napravilo a ja bez problemov dojcim dodnes - mala ma uz rok 😉

ballenka
autor
11. apr 2013

@beton no momentalne je to najtazsie s dcerou je v puberte a dava nam to vsetkym pekne vyzrat, chalani sa casto biju a hadaju, ale vsetci su super. A najmladsi ich tak dojima, ze az mna a muza to dojima. Su k nemu uplne dokonale dobri. A toto mozno ovplyvni aj dcerinu pubertu, vidim pozitivne zmeny. A velmi mi pomahaju, tatko ich pekne vycvicil, lebo presne po porode odisiel za pracou 300km vracia sa v soboty odchadza v utorky. Pred porodom bol dlhsie doma, deti mali tvrdy nacvik ako si urobit ranajky, desiatu, pozdravit mamu a urobit jej caj pre kojace matky🙂 a este aj upratat v kuchyni. Dokonale to nie je, ale je to dost na tie deti, a my s Brunom sa mojkame v posteli cuckame odstrekujeme a dospavame a ja pridem k caju posedim s nimi a oni sup do skoly. Takze aj dakujem muzovi, ze ich cvicil.
@sjuzan77 Super, ze ste tak dlho vydrzali a hlavne, ze ste teraz pekne kojeni. Ja som to tusila, ze je mozne, sa plne rozkojit aj v 6. tom mesiaci, ved ked to ide adoptivnym matkam a ich nebiologickym detom, preco by to neslo aj nam🙂

cicamica1980
12. apr 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@ballenka ano, ta otazka, ci je laktacna poradkyna, ta mala byt pre @beton - som trochu unavena🙂
k vazeniu. ca. raz za tyzden si malu odvazim pred a po kojeni, aby som mala aspon odhad kolko MM vypije. viac ju nestresujem..

ked maala nespi, tak prve co spravim pri akomkolvek naznaku mrnknutia je 1. prst do plienky, ci je mokra /prebalit - je dost fajnova na mokre plienky/ a potom hned do mliekarne.

medzi 6:00 a 10:00 kojim ca 2x, ale s tym kojenim o 6:00 je to 3x.
interval v noci je dlhsi - ano myslela som si to, ale ked ja som taka rada ze ma necha mala spat, som unavenaaa a cez den sa mi neda zaspat aj ked skusam☹

to ze mam malo mlieka sudim podla toho, ze malej z prsa najprv tecie dobre - pauzy v brade, a potom uz iba dudluje a pauza v brade je len obcas a zacina sibrinkovat rucickami, odtahovat sa od prsa. vtedy nasadim cievku.

nosenie - mam vak aj nosic, ale nevie mi v tom zaspat, ak tak zaspi na 10-15 min.som vdacna za ten 2,5-3 hod spanok v kociku cez den. lepsie by bolo asi, ak by spala na mne, ze? len ona ma kludnejsi spanok vonku na cerstvom vzduchu. co s tym?

spime spolu. mam jej postielku bez bocnice prirazenu k mojej posteli. aj tak sa budi 1-2x, vacsinou iba 1x. okolo tej 20:30 ked ideme spat do izbicky, tak kym nezaspi ju mam stale na prse - kojim, necham ju zaspat na prse - vacsinou to trva 1, hod

prisatie je spravne. mala som tu laktacnu 2x. 30-40 min nesaje v kuse. na zaciatku saje ca. 5 min, a potom s prestavkami. snazim sa ju nechat na prse dokedy chce, je to ok? aj ked nepije, iba dudluje...

prsnik stlacam pri kojeni tak ako pises.

mokre plienky su, ca. 7-8 za 24 hod - je to dost? niekedy aj viac... posledne dni mi pocas spanku necika.

prirastky: vazim ju vzdy ked sa mi vykaka, nahatu. z porodnice sme sli 20.2. s vahou 3030g /porodna bola 3300g/ a 8.4. mi vazila 4,15 kg.

inak ked nespi, tak cey den je cely cas na mne. mam ju v naruci, v lahu na mojoch kolenach, v polohe na srdiecku... t.j. v case ked nespi - 3 hod okolo obeda 1,5-2 hod poobede a este v noci - tak vtedy je teda v mojej blizkosti, ale bez satky, nosica, vaku.

inak musim napisat, v noci som ju nakojila skoro bez um. o pol 2 ma zobudila, dala som prso a po tom cievku, lebo zacala byt nekludna, ale um potiahla iba 5-10ml. rano detto🙂 uvidime aky bude den

na to striedanie prs sa pytm preto, ze pediater mi "zakazal" striredat prsia, bo sa mu zdalo ze je chuda, aj ked mi za ten konkretny tyzden pribrala ca. 170g. ze ked striedam prsia, tak ze sa nedostane k tomu vyzivnejsiemu mlieku...a preto je chuda
no a teraz som zmatena. ty /aj laktacna/ radite striedat, pediater nestriedat....

ballenka
autor
12. apr 2013

@cicamica1980 len k tomu poslednemu ja by som nepocuvala pediatra, inak sa mi zda vstko urobene na maximum, 🙂 🙂 verim, ze sa rozkojite a to ze vypila malo UM je tiez podla mna super asi naozaj viac tahala od mamy🙂

beton
12. apr 2013

@cicamica1980 no, ja myslim, ze ukazkovy postup, akurat by som to UM vynechala. minimalne v noci sa s tym urcite nezaoberaj. prave vtedy potrebujes, aby pila len a len od teba a okrem toho sa aj vyspat musis. to, ze je nepokojna, alebo place nie je nevyhnutne od hladu. dieta place aj z inych dovodov - samota, strach, zima, teplo, bolest. urcite si nekompikuj noci. cez den, dajme tomu, pridaj cievku, ale uprednostni striedanie prsnikov hoci aj donekonecna. k tomu bylinky, najlepsi postup. to, co si opisala je ukazkovy sposob, ako zvysit tvorbu mliecka. krasne sa nosite, hoci bez satky. na to si tiez casom zvykne, treba to skusat pomalicky, ked ma naladu. ulahci ti to mnohe. ked spi len v kociku, v poriadku, umozni jej to. aj ty si trosku oddychnes. ked je to velmi dlho, mozes skusat odstriekat svoje mliecko.
dostatok mliecka signalizuje 6-8 mokrych plienok denne. takze toho mate akurat dost, ked aj viac. prirastky su uplne v poriadku, nemas co riesit. tabulky su robene podla deti na UM...
Podla popisu usudzujem, ze mliecka mas dostatok. To, ze prsia su makke alebo ze nevies nic odstriekat nehovori nic o tvorbe mliecka. ono tam je a dietatko si ho vie vytiahnut, ak je spravne prisate. takze len prikladat. finta je v tom, ze dietatko si za prve minuty vytiahne cca 90 percent toho, co potrebuje. sama si to spozorovala, ze prvych
5 minut naozaj saje. aj tie dalsie minuty, polhodiny :o)) su velmi dolezite. akekolvek sanie dietatka stimuluje tvorbu mliecka, hoci nie az tak efektivne, no minimalne pre dieta je tento cas velmi dolezity. na upokojenie, uzivanie si tvojej blizkosti a pod. ked prestane sat, prejdi k stlacaniu prsnika, ako aj robis a potom ju nechaj, dokedy chce. presne ako pises. ak na tebe zatial nezaspi v nosici....neboj, vsetko sa meni, dieta sa vyvija, aj ty. spolu si hladate k sebe cestu. a robite to velmi dobre. ja by som skusila na tvojom mieste vylucit UM a robit vsetko tak ukazkovo ako popisujes, ze robite nadalej.
ad. striedanie. vysvetlila som ti zhruba princip dojcenia a tvorby mliecka. len ak vyprazdnime prsniky, ma telo signal, ze treba mliecka tvorit viac. ked vyprazdnime jeden, prelozime na druhy. to znamena, ze v prvom si mala vypila aj zadne tukove mliecko, kedze uz chce ist na druhy... nech ti to skusi vysvetlit pediater jeho dovody, preco sa nedostane k zadnemu tukovejsiemu mliecku. lebo mozno sam zisti, ze ich nepozna, lebo dojceniu mozno velmi nerozumie. to je dost caste u detskych lekarov a smutne. verim, ze sa dobre rozhodnes. vedieme 2:1 :o))

beton
12. apr 2013

@cicamica1980 este mi napadlo, ze ste dobry adept na bezplienkovu komunikacnu metodu, podla toho, co popisujes nespokojnost s mokrou plienkou a suchu noc. vyskusaj ju dat vypiskat, mozno sa vyriesia aj "bezdovodne" stavy nepokoja. krasne s tebou mala komunikuje a takto si mozno este lepsie k sebe ziskate cestu. drzim palce.

cicamica1980
12. apr 2013
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@beton dakujem za povzbudenie. na bezplienkovu nemam odvahu🙂 /pouzivam moderne latkove plienky/

k tomu mlieku - mas pravdu v tom, ze naozaj neviem, ci ho mam malo, alebo mala nevie dobre vypit - prisatie je urcite OK, 2x ma kontrolovala laktacna /podla mna mam velke dvorce, mozno aj to torchu robi svoje, neviem/

k tomu UM: budem teda pri kojeni vzdy striedat prsniky. uz dnes rano som to tak urobila. dala som jej z jedneho, 4-5 min pila, potom zacala byt nervozna - neboli pauzy v brade, odtahovala sa, zacala "boxovat" rucickami. dala som na druhe, tam chvilu tahala potom zaspala na 15 min. potom ked sa prebrala som ju dala na jedno, druhe prso, ale stale sa na prsiach jedovala - zrejme sa za 15 min nevytvorilo mlieko - tak som jej dala UM cievkou na prse a vypila 50 ml UM.
proste ked uz jej nejde, tak dokrmujem. ja zasa nechcem, aby mala bola hladna.

k noci: niekedy sa mi v noci podari ju "uspat" kojenim bez cievky, ale niekedy nie. proste vypije co to da, potom jej uz nejde /priznaky uvedene vyssie/ a vtedy dam cievku, este si odpije a zaspi.
ak by som jej v noci nedala cievku, tak sa jeduje, a nezaspi ... to si myslim ja. resp. ked jej uz v noci nejde mlieko, a ona je hore, co mam robit, ak nemam dokrmit cievkou na prse?

dakujem velmi pekne za rady

a pravda je, ze v prvom mesiaci ma pediater "buzeroval" ze malo pribera, nemozem ju nehchat hladnu.

dnes ideme k pediatrovi po 3 tyzdnoch na kontrolu, tak som zvedava na vahu malej.

a este sa chcem opytat - kolko cca. by malo babo

cicamica1980
12. apr 2013

@beton este otazka, pises ze rastove tabulky su pre deti na UM. kolko by malo teda priberat dojcene dieta?
da sa napisat aspon nieco orientacne? napr. od - do mesacne/tyzdenne?

beton
12. apr 2013

@cicamica1980 ja by som vystriedala prsniky aj viackrat. oni sa vlastne uplne vypit nedaju, to mliecko sa priebezne tvori. ale moze reagovat na to, ze je tok znizeny, tak sa hneva. na to ´pomoze stlacanie.
my sme v noci tiez vselico vyskusali. mm spal s manducou, aj take bolo. na fitlopte, no kadeco. prislo, aj odislo a keby si mi to nepripomenula, tak uz by som na to aj zabudla :o))
pekne tabulky su, rozdelene na percentily. skusim pohladat. ide o to, aby dietatko priberalo rovnomerne. niektore jednoducho pribera vzdy po menej, ale postupne mu to ide. niektore pribera ovela viac. zavisi, aj akej konstrukcie ste rodicia...poslem link, ked si najdem cas.

beton
12. apr 2013

@cicamica1980 ked mate latkove, tak bkm je uplne super. menej sa naperies :o)) netreba odvahu, len zacat. sama uz vidis, kedy je v poriadku a kedy nie, tak len to vyuzi. ked podchytis na zaciatku, tak sa este da. potom sa jej tie signaly stratia a sa na to vykasle. ale hlavne kvoli tomu praniu, je to prakticke :o))

ballenka
autor
12. apr 2013

@beton
@cicamica1980
dievcata aj my sme na latkovkach🙂
a cicamica som ti pisala, ze aj podla mna robis maximum, a ze to urcite pojde!!!
nad tou bezplienkovou rozmyslam aj ja ale tiez velmi zlahka, maly sa casto budi bez pocikanej plienky a cika az po rozbaleni, a pri tych predchadzajucich detoch som to mierne vyuzivala takisto ked som setrila pampersky, bloi sme chudobni studenti s 3 detmi za sebou🙂 a decka nemali plienky cca od 12- dcera po 14-15 mesiacov synovia najprv cez den potom ja v noci, cvicila som na nocnik kratko odkedy sedeli🙂

cicamica1980
12. apr 2013

@ballenka @beton obom vdaka za podporu. @ballenka aj ja tu drzim palec🙂

beton
12. apr 2013

@ballenka
@cicamica1980
tak sme sa pekne zisli. pre mna je bezplienkovanie aj forma nosenia dietatka. lebo je vlastne v naruci na nocniku a opat to len podporuje vzajomnu spolupracu a porozumenie. my sme to robili tak rekreacne, kedy sa ako darilo. ale je pekne takto dietatko podporovat a od narodenia ho vlastne ucit, ze na potreby tu mame nocnik, nie plienku.
drzte sa, najprv sa "odcievkujte" na odplienkovanie je este casuuuu :o))

ballenka
autor
12. apr 2013

@beton jasne najprv odcievkovat! majte sa pekne obcas zahlasim zmeny dufam, ze len pozitivne

priadka
12. apr 2013

maminy, zostalo mi 12 ks cievok pre novorodencov s nizkou porodnou hmotnostou CN-01 od ceskej firmy Gama. Myslim, ze su to tie, ktore laktacne odporucaju na dokrmovanie na prsniku.
Prihlaste sa, komu to mozem poslat postou.
@ballenka Tebe by som to mohla v nedelu aj osobne dorucit, vsimla som si, ze si od Malaciek...

cicamica1980
13. apr 2013

@priadka ja pouzivam suplementor/medela

ballenka
autor
13. apr 2013

@priadka a ja mam teraz cievky nove , ak dojdu a my sa este neodcievkujeme
ozvem sa 🙂 som z V. Levar

majkushka
1. jún 2013

@cicamica1980 ano aj ja som rozkojila až po 3 mesiaci oni si už zvyknu na život vzduch a všetko okolo do 3 mesiaca sme použivali cievku s UM a potom už len na noc a nakoniec koncom 4 mesiaca sme ju už vyhodili a krasne sa dojčime ale teda hocikedy dam nehladim na hodiny a ani v noci nebranim spi so mnou a ked sa pricucne tak si potiahne 😀 hocikedy

egyptanka
1. jún 2013

@majkushka ako si to dokazala?

majkushka
1. jún 2013

@egyptanka tažko ked mal maly 2 mesiace bola som na kyrete a dali mu flašku od vtedy odmietal prsniky ale neskutočne , tak som ponukala vždy ked bol relativne kludny som ho prikladala aj ked každu pol hodinu prve tri mesiace boli utrpenie vkuse kolotoč plač jedy bruško kojenie a tak dookola ani v kočiku ani na rukach velmi pomahalo kupanie spolu tak sme sa kupali aj rano aj poobede aj večer a vždy som nakojila vo vani potom sa ukludnil pospal a pri spani som tiež mu prsnik ponukala a tak si zvykol a teraz super aj sam si pyta 🙂 ako ste vy na tom možno poradim

ballenka
autor
2. jún 2013

@majkushka dobra si ! moj neplakal ani ked bol hladny takze my sme mali doma opak, neviem si predstavit ake to je ked decko viac placka. My sme rozkojeni uz celkom, aj mm mam dost. Jedine co je problem, ze este stale obcas prikrmim, je moj problem, ze neverim, neverim a stale sa bojim ci je vsetko ok. takze ja pri prvej patminutovej nespokojnosti, teda ak je aj po nakojeni, vecer vytahujem este cievku. Ale v racionalnej rovine viem ze by ju uz nepotreboval, "Len ja sa este stale bojim.Toasi preto, ze predtym nesignalizoval hlad. Takze Vam drzim palce! A vy drzte nam obom!

majkushka
2. jún 2013

@ballenka no to ano my uz neplackame padli 3 mesiace a ja mam doma usmiate slniecko , drzim palceky

majkushka
2. jún 2013

@majkushka jej a ty mas velke deti super aj ja mam 15 rocneho

egyptanka
2. jún 2013

@majkushka u nas sa mala aj prisaje - teda jeduje sa ked je velmi hladna a netecie hned od zaciatku, ale netaha poriadne, mam malo mlieka, kedze sa jej nechce poriadne tahat, vytiahne predne mlieko a dost, viac sa nesnazi, ale na prsniku by bola vkuse, najhorsie je, ze dojcit na poziadanie a ked ju chcem ukludnit na prsniku a mlieko netecie tak sa viac rozcerti. Ona je v podstate spokojna, ale nehlasi, ze je hladna, tak jej davam v intervaloch. Teraz som skusila par dni vynechat par dojceni bez cievky a dopadlo to katastrofalne, menej pocikanych plienok a citim, ze aj tvorba mlieka sa znizila. Ja mam aj problem so spustanim mlieka, nechce sa spustat tak mala Katka taha naprazdno a mlieko nie a nie prist a toto neviem ako odstranit. Potom samozrejme musim dokrmit cievkou. Protokoly na mamilackej stranke mam nastudovane,. Neodsavam, lebo pol hodina odsavania a odsatych 10-20 ml je o nico a to ma este viac stresovalo, takze po dohovore s laktacnou sme odsavanie zrusili. Prikladam si mlau furt, doma nic nerobim, len sedim a malu na prehadzujem na prsniku, aby po kvapkach tahala. Ani jest nestiham, o seba starostlivosti ani nehovorim, keby niet mojej mamy tak sa o starsiu nema kto postarat, Teraz mi vecer povedala: "chybas mi ako sol" ☹ Som uz na pokraji zufalstva a rozmyslam, ze to vsetko vzdam.

majkushka
3. jún 2013

@egyptanka no moja presne viem o čom hovoriš ja som takto zanedbala prostrednu takže problem je v toku určite a ten sa zmeni až po tom ako bude mala mocnejšia a lepšie tahat skus Costi tie mi pomohli len musiš najst niekoho kdo ti ich bude predpisovat lebo sa nedaju kupit tie maju vedlajši učinok laktaciu možno tie mi pomohli k tomu aby som bola teraz tak ako som a dalšia vec ja som tiež nestihala ani jest ani nič ale či to mliečko aj tym neni v menšom množstve ja som potom sa začala až objedat sice som pribrala ale mliečka je dost vyskušaj ale ak sa maš stresovat a nebiť v klude tak to nema vyznam lebo je to hodne aj o psychike

egyptanka
20. jún 2013

Baby ako ste zacinali s prikrmami popri cievkovani?

lalus
20. jún 2013

@egyptanka my sme začali cca v 4,5 mesiaci... najprv kojenie (bez cievky) a potom príkrm... istý čas to mal mixnuté... denne niekoľko kojení s cievkou a niekoľko bez ale s príkrmom 😉

egyptanka
20. jún 2013

@lalus to znamena, ze si davala prikrm viac krat do dna?

lalus
20. jún 2013

@egyptanka áno. na radu laktačnej, ktorá mi povedala, že ak je už dieťa zrelé na príkrmy, treba seknúť s UM, že je to lepšie ako dávať UM. ale teda za podmienky, že dieťa tie príkrmy je. mne jedol...dokonca mi jedol viac v 5-6 mesiacoch ako teraz 😝
skúšala som samozrejme postupne, ale za cca 2 týždne od začiatku príkrmov sme už boli na 4 jedlách denne.