Hnusí sa mi dojčenie
Myslite že to je v poriadku? Existuje aj žena ktorej to nepripadá dokonalé, úžasne a nechce to robiť ? … v tomto svete mi príde, že vyjadrit moj názor tohto druhu je hodné ukamenovania…
Ja som aj chcela skúšala kadejako aj odsávala... u mňa to bola postupna strata mlieka..malý hladný, nervózny, uplakaný prešla som na umelé a malý je zdravý nikto sa nad tým nepozastavoval, aj keď stretla som sa aj s takými ohlasmi za každú cenu kojit kojit 🤷🙄
@777januska777 nechutne??? To ako vazne? A to sa Vam nehnusi, ked chlap olizuje zene bradavky len tak, lebo...a dieta chce proate len jest, zakladna zivotna potreba. Kdezto olizovanie bradaviek pri sexe, teda nie je zakladna zivotna potreba.
Prepacte, teraz to uz pisem vseobecne, mne naopak pride strasne cudne, ze zenam toto pride nechutne a ine praktiky, napriklad aj oralny sex, je akoze strasne uplne fajn. Netvrdim, ze nie je, ale...
@bublinka1426 ja vytasim, ked bude treba, aj na krizovatke. Nerobim to zamerne, aby som sa pretrcala, ale ked musis, tak musis. Hlavne pri malom babatku mi to pride normalne. Vacsiemu decku uz vysvetlis. Ja teda urcite. Furt lepsie, ako vytasit v reklame, kde je zena sexualnym objektom a chlapi nad nou slintaju. To je nechutne podla mna.
@nevenka no keď sa človek zamysli nad akoukoľvek ľudskou činnosťou všetky sú dosť hnusne. Také cikanie, jedenie, umývanie sa, bozkávanie a aj sex. Všetky sú dosť hnusne a ľudské bytosti sú dosť čudné tvory.
inak mna by zaujimalo ci zeny, ktore toto vyhlasuju boli ako deti dojcene…
@nevenka male babetko isto par minut vydrzi ;) na hlad neumrie. mne to pride scestne sorry ;)
@nevenka Ale ved vyššie popisujeme a vysvetľujem viaceré, že prečo nám to nebolo komfortné.. Mne to teda vyslovene nechutne neprišlo, ale nemala som z toho príjemný pocit. Nemôžem za to, sú to moje subjektivne pocity,ktore neovplyvnim. Keby som hovorila a písala niečo ine, tak by som klamala. Nevidela som nič krásne na tom, že som bola non stop polepená od mlieka. Mne to vadilo. Vôbec mi nevadí ak iné dojcia, hoc aj na verejnosti, považujem to za prirodzené. Chápem, že niektoré mamky si to ani nevedia predstaviť, ale tak ľudia nie sú rovnakí..
@oblecenie99 vieš čo podľa mňa je to len zvyk, čo človek pozná odjakživa príde mu normálne....keď niekto vyrastal niekde kde sa robili zabíjačky bežne a spracovalo sa to tak mu to nepríde hnusné jesť takú pašteku 😁 ako keď sa stým niekto stretne pomaly až dospelosti alebo len výnimočne ....príde mu normálne len to hotové z obchodu.
Ja mám mladších súrodencov,o dosť... a mama všetkých kojila, ešte mne dala ochutnať mlieko na lyžičku som bola zvedavá ako chutí 😁 takže pre mňa zas normálne bolo kojit ani som sa nad tým nijak nepozastavovala.
Akurát som minule pozerala s malou dokument že pijú niekde dobyvatelia Himalaji mlieko od jakov som si pomyslela, že to musí byť aký hnus ....no pre nás ....oni sú zvyknuti ako my na kravy 🤷
Kojenie bolo najhorším obdobím môjho materstva. Radšej 2x rodiť, ako raz kojiť. Druhého syna som nekojila vôbec. A áno, vôbec sa za to nehanbím.
@nickpick Ja napr. nie, mamka chcela, mala aj mlieko, dokonca dostala škaredý zápal, snaha z jej strany naozaj bola a hovorila, že bola zo mňa zúfalá, lebo kojenie si vždy predstavovala ako najkrajšie puto medzi matkou a dieťaťom, ale ja som odmietala, hocijako so mnou mordovali aj v pôrodnici aj doma, nechcela som. Ani prababka jej nepomohla a neporadila a ta odkojila tri deti za vojny, kedy nemali na výber, a vyhlasovala, že mačky sa nikto nepýta, či vie.. A u mňa nevedela rady. Vraj som sa ako mala nechcela ani veľmi objímať a nenechala sa pusinkovat. Pritom nie som ľadová kráľovná, objatia mam teraz už rada 😁 čiže keď mama videla syna, ako sa odmieta prisat, vyhlásila, že ma deja vu..
Ale tak ja sama by som sa nikdy netrápia, že dieťa neviem nakojit, pôvodne som bola uplne stotoznena s fľašou, neriešila som, či kojiť ci nie, brala som to tak, že príde ako príde, nebyť bkbych reči a poznámok okolia od pediatricky po šoféra autobusu, lebo každého to zaujíma 🤦♀️ ja sa presne pamätám, kedy prvýkrát v pôrodnici som sa konečne cítila aspoň polokompetentna byť mamou môjho syna. Bolo to po zufalych pokusoch o kojenie, vreskote hladného dieťaťa a vyhrážok, že ak nebude jest a ja nebudem teda kojiť, tak dostane zltacku a zostaneme tam atď. Ja som robila co som mohla, ale sa vôbec neprisal, mlieko som vtedy tam vôbec ale ze vôbec nemala a nepomáhalo nič. Zahlásila som teda, že buď mi prinesú fľašku s mliekom, alebo okamžite posielam muža po umelé mlieko a fľašu. Tak mi tu fľašu priniesli, ja som malého držala v náručí a keď som mu ju konečne priložila k ústam, hneď sa ukludnil, prestal plakať a chudák vyhladovany sa konečne najedol. Prísahan prvýkrát som mu videla oči, dovtedy ich mal zatvorené, lebo plakal nonstop od hladu. A vtedy som sa konečne ukludnil aj ja.. A po čase aj POCHOPILA, že mojou úlohou je postarať sa o dieťa a nakŕmiť ho. Nie nakojit, ale nakŕmiť. Trápiť seba aj dieťa hladom, skúšať cievky a poháriky a pritom drepovat s malým v naruci, nič nevarit, nerobiť, len zaliezt polonaha Skin to Skin s dietatom do postele na pol dna, odsavat každých už sa ani nepamätám koľko hodín aj v noci, umývať sa, utierat sa, pritom samozrejme riešiť aj UM a fľaše, počúvať neutisitelny hladny rev malého a výčitky pediatricky, že chudne, zároveň že sa nesnažím dosť, lebo malý nie je plne kojeny, brat tabletky a vitamíny, piť čaje a VINEU na litre (to fakt? Dali by sme to aj tomu dojcatu priamo..?!) mi teda neprišlo ani pohodlné, ani praktické, ani pekne a najmä nie PRIRODZENE. Keď som ale pripravila fľašku s mliekom, držala moje dieťa v náručí, a krmila ho, pozerali sme sa pritom do očí, držal ma za prsty, cítila som sa prirodzene, mamickovsky, oddane a úplne úžasne.
@martinoocka Robili sme zabíjačky, naši prakticky chovali dovtedy, kým neprišiel ten africký mor a potom povedali, že stačilo 😅 napriek tomu ja tu pasteku jest neviem, aj keď mi chuti, lebo ochutnať som ju ochutnala, ale neviem ju zjesť 🤷♀️ to som len dala taky príklad že fakt sme rôzni, možno aj cudni, ale tak je to proste fakt. Mlieko z obchodu vypijem, domáce od kravičky by ste do mňa nedostali 😀 Mama sestru aj kojila, pamätám sa na to, vraj som jej povedala (ako trojročná) že sa mi to nepáči 😀 (vyššie aj popisujem, že mňa nekojila, aj že prečo).
Je to asi normálnejšie ako sa môže zdať. Všade vidieť reklamy na šťastné matky, čo koja svoje deti. Na sociálnych sieťach sa ženy rozplývajú, aké krásne to je... A ženy čo kojením trpia sú radšej ticho, lebo sa boja odcudzovania, aké hrozné matky to sú. Ja som kojila dosť dlho. Vyše roka, lebo som chcela dieťaťu dobriať tú najlepšiu stravu. A som rada, že je to za mnou. Z mojej strany to bola obeta. Psychicky som to neniesla ťažko, ale fyzicky mi to bolo veľmi nepríjemné. Mám citlivé bradavky a ako ich dieťa saním dráždilo, bolo mi to vrcholné nepríjemné. Rozhodne nie si sama, komu kojenie nepríde krásne a príjemné.
@zazvorka87 ved prave, vela zien zo stresu prichadza o mlieko. ale nevadi, aj tak deti milujeme vsetky rovnako, ci uz s kojenim ci bez.
Aké veľké máš dieťatko? Tie prvé mesiace sú veľmi náročné na dojčenie. Držím palce!
Máš už dieťa? Či čakáš?
Úprimne....ja som si to vôbec nevedela predstaviť. Tiež mi to bolo divne...
Ale keď sa ten malý tvor prvýkrát pricucol...dala by som mu aj neviemčo ....doteraz sú to naše najkrajšie spoločné chvíle... (Aj keď...vybojovane....8 mesiacov cievkovania, litre čajov a desiatky doplnkov....ale je)
@julie19 presne.ked to nejde to nejde. a to ze my sme sa zbytocne velmi trapili to babatko tiez citilo z nas. ten stres a smutok a neskutocne sklamanie.
Ja mam odkojene 2 deti a dlhodobo, ale uplne ta chapem. Nikto ta nemoze odsudit, ak nechces dojcit, tvoje dieta, tvoje prsia, tvoj zivot. Presla som si pri prvom dietati takymi vecami, ze ja verim len v jedno: spokojna mamina, spokojne dieta, aj keby to malo znamenat umele mlieko. A vsetky manila mamicky sa mozu aj na hlavu postavit, oni za teba dojcit nebudu, tak to nie je ich vec.
@bluka2 mne to tiež pred pôrodom prišlo nechutné. Nie na iných ženach, to v pohode, ale pri predstave, že zo mňa niečo vyteká a niekto to doluje zo mňa.. po pôrode sa to nejako samo zmenilo (a ja tvrdohlavo kojim už štyri mesiace s dokrmovanim cievkou, hoci mlieka mám naozaj málo). Ale úplne chápem ten pocit. Veľmi ma prekvapilo, ako sa to u mňa zmenilo.
@any_soj všetko fakt by ma ale zaujímalo z čoho to pramení. Ja som sa nikdy nad tým nezamýšľala, že to tečie, odkiaľ, že to doluje ani nič. V nejakej bližšej analýze nevidím zmysel. Nečítala som knihy, ani nič k tej téme, proste som to brala ako že idem porodiť, rovnako idem dojčiť a koniec. Ale asi záleží od typu človeka, niekto sa radšej viac pripravuje a zamýšľa sa nad tým z každého uhla
Musím ale napísať (a vidím to na MK aj v iných témach) že to nie je iba o výmene názorov jedného a druhého brehu, ale diskusia skôr zostane v rovine opisu pocitov a skúseností a akéhosi pochopenia pocitov druhej strany, inej ženy ;) čo ma naozaj teší.
@koniarova je super kedsi to zena vie priznat. na nekojeni nie je nic zle. v nemocnici na mna pozerali vsetci jak na vraha akoze fakt.

Ja som mala rovnaký pocit skrátka mi je to nepríjemné. Pri dcere som kojit nemohla kôli liekom ktoré mi lekári dali mala som veľké problému s tlakom. A pri synovi aj som si ho priložila no vadilo mi to. Povedala som že kojit nechcem v pôrodnici to akceptovali a dali sme fľašku. Maly má 2 roky a je v poriadku.
@oblecenie99 moja mama ma kojila cca polroka, normalne mala mlieko ale udajne detska doktorka na nu tlacila, ze ma zacat prikrmovat sunarom aby som vyraznejsie pribrala, bola taka doba, sunar zacal byt popularny a mama tvrdi, ze bola mlada a hlupa, nemal jej kto poradit, lekarke doverovala, kojenie stopla a presla na sunar, ked som otehotnela ja, nejak extra som sa nad kojenim nezamyslala, mala som naivnu predstavu, ze porodim a z kohutika potecie, dost ma prekvapilo, ze az take jednoduche to nie je, malu som si v nemocnici pravidelne prikladala a teda dost ma prekvapila ta bolest ked sa prisala, bradavky ako v ohni, mlieko sa tvorilo len velmi zlahka, po 2 dnoch sa nekonal ziaden gejzir, na upresnenie rodila som v Hainburgu, starostlivost skvela, sestricky mi trpezlivo vysvetlovali ako to cele vlastne funguje, dali naplaste na bradavky, ukazali co robit aby sa mala prisala spravne, ako menit polohy aby ma to tak nebolelo, prvy a poslednykrat som otestovala elektro-odsavacku, na 3. den sa mlieko spustilo tamtadadaaa, osobne si myslim, ze keby som rodila doma na SK tak skoncime s flasou a UM, mne totiz velmi pomohol v odhodlani ten pristup sestriciek, ze mi to vsetko tak prirodzene povysvetlovali a ukazali co treba robit, postupne sa z toho stala taka rutinna zalezitost, vnimam kojenie ako predovsetkym prakticku formu vyzivy dietata (v noci sa netreba serinkat s flaskou a prso je naporudzi ked dieta nechce jest/pit napriklad ked je chore, cestujeme atd.), nikdy som to nepovazovala za nejake posvatne ci ezotericke spojenie matky s dietatom, ale jednoznacne ma svoje benefity, myslim si ze keby nase zdravotnictvo fungovalo trochu inak ako na zotrvacnost a zeny by v porodnici citili vacsiu podporu a mal by ich kto usmernit, pomoct s kojenim a zaroven ich podporil v rozhodnuti trebars vobec nekojit (lebo proste kazda sme ina) tak by sme takuto diskusiu ani nemuseli viest…
Ja teraz kojim dceru,aj syna som kojila, ale teda neuzivam si to vobec. Je mi to skôr neprijemne. Najväčší des je pre mňa hľadať miesto na kojenie niekde na verejnosti. To by som radšej to UM zarabala. Ale v pôrodnici som začala kojit a akosi prirodzene to išlo, bez nejakej mojej väčšej snahy. Tak v tom pokracujem. Ale keby boli na UM, vôbec mi to nevadi. Ale v okolí tiež nemám pochopenie 😁
Joooj,kolko som ss v porodmici naplakala,ze nekojim. Tie pohlady na mna boli hrozne. Ked mi to dali este podpisat,ze nechcem kojit,som sa citila akoby som ho davala na adopciu. Ale jak sme prisli domov postupne zo mna opadli pocity viny. Mne sa kojenie nehnusi,len tie bolesti som nebola ochotna trpiet.
V 1.rade musí byť dieťa najedene a priberať.
Napísať, že sa hnusí dojčenie je úplne pod čiarou!
Prečo? Lebo to píše žena-matka. Už od prírody ženy sú skvelé tvory, ktoré dokážu veľa aj na pokraji síl. Všetky sa učíme byť dobrými matkami a stále - každý deň nás pri deťoch niečo prekvapí, zarmuti, rozplače atď. Všetko záleží na tom, kde a v akom prostredí sme vyrastali.
Každé zviera nakrmi svoje mláďa. My ľudia máme 2 možnosti- UM alebo dojčenie.
Nepíšem o UM lebo nemám skúsenosti.
Pred 7 rokmi už pred pôrodom som sa rozhodla dojcit. Lebo som to videla u vlastnej mami keď dojcila sestry ( bez ostychu aj pred nami).
Takže mi to pripadalo normálne len nie HNUSNE v 12r!
Môj syn prišiel na svet a ja neskusena. 1x sa mi ho podarilo nakŕmiť ale nasledujuce 3 dni bol bez mlieka. Schudol 400g. Ja 2 noci v zimnici, teplotách, s katetrom v ruke som mala horúce navrete prsia k tomu ma ešte dekami museli prikryvat. Po vizite lekára 3.deň som mu " mala" dať UM.
VYLIALA SOM HO DO UTERAKA. ....vravela som si že musím dojcit. Nič iné nie je.
Poobede som už mala mlieko na rozdávanie...celych 8 dní v spitali v Anglicku, sami, ja s katetrom všade chodila, a dojcila. Lenže
bradavky som mala boľavé, že som až plakala.
Po návrate zo spitala ( s katetrom)som v bolestiach DOJČILA. Až po mesiaci keď mi ukazala jedna pani ako vytiahnuť šikovne bradavku z úst malíčkom a ošetriť bradavku sa skončil môj problém ale druhý začal.
Klasika, dieťa malo byť najedené ale bolo hladné, stále plakal keď som ho dojcila z ľavého prsa.Zistila som, že prso má len 20% mlieka druhé 100%. Preto mám teraz jedno prso väčšie a druhé menšie.
Nikdy v živote neľutujem ten 3m boj o kojenie v bolestiach. Dojčila som 13 mesiacov.
Neodsudzujem UM lebo niektoré mamičky buď nemajú dobré bradavky, zdr.problémy, alebo proste nemajú mlieko.
ALE napísať že je to hnusné? Hnusný musi byť akurát tak tvoj charakter a vôbec správnu matku také niečo nenapadne nieto ešte napísať.
@wewerka01 ale sa spamataj. Som SPRÁVNA matka a dojčenie je pre mňa hnusné. Menej takých dementnych ľudí ako ty útočiacich na ženy za to co si myslia a cítia a hned by sa uvidelo kolko MNOZSTVO žien úplne rovnaké pocity, len sú utlačené presne tymto "nie si dobra, nie si spravna, bla bla bla." Co si ty vôbec o sebe myslíš, ze mas odvahu napísať že žena ktorej spôsobuje dojčenie odpor nie je správna matka? Pre mna je hyena matka ktorá vyleje UM do uterka a necha DOBROVOĽNE hladovať svoje dieťa len pretoe lebo chce sebecky dojčiť a nemyslí na to, ze decko jej 3 DNI! Reve od hladu! A moze (a má!) mu pomôcť a ODMIETNE to! A ešte sa tým chvális ako dobre si urobila?! Trošku pomýlené hodnoty...

Poviem len jedno: suhlasim s tebou. Neprijemne obdobie v mojom materskom zivote. Obe deti mam na UM a takto mi to vyhovuje. Ak budem mat tretie, neplanujem kojit.