icon

Je bezpečné užívať proteín, keď dojčím?

13. aug 2025

Ahojte , pomaličky idem na popôrodné kilá
Som 7 mesiacov po pôrode a chcem ísť nato úpravou stravy a počítaniu kalórií...časti však nemôžem naplniť bielkoviny. Tak uvažujem nad just whey proteínom ako doplnením...lenže stále kojím, prikrmujem, ale dcéra nemá veľký záujem o kašovitú stravu , čiže kojím v priebehu dňa a noci 8 a viac krát. Len v noci je to asi 3 krát...môžem si kúpiť proteín , nevadí to pri kojení? Rozmýšľam aj nad súrodencom malej, môže sa proteín počas tehotenstva? Ďakujem.

kiki68
13. aug 2025

@anonym_autor ano, ale nie hocico, ja osobne som mala a teraz mam zase pri dojceni v bio kvalite ryzovy a ryzovy-ovseny- bananovy. Nebol problem a to som 3,5 roka kojila. Teraz kojim zase a podla mna min 1-3 roky aj kojit budem.

sara07
13. aug 2025

však si pozri na obale, na niektorých sa jasne uvadza nie pri tehotenstve , nie pri dojčení teda serioznejšie značky to maju
skôr skyr, sezam, fazula ,strukoviny ak chceš zvyšit bielkoviny v strave

milanemila
13. aug 2025

Prptein je OK aj pri dojceni, ale skus pozerat taky co ma co najmenej zloziek a nejakych umelych sladidiel a bordelu v sebe. Ja som spokojna s tymi z aktinu, lebo maju jendoduche zlozenie a su sladene steviou nie sukralozou a podobne.

iwesska
13. aug 2025

Ked si kupis cistu mliecnu srvatku,nema byt aky problem.

natalka13
13. aug 2025

@anonym_autor hlavne pozor s bielkovinami, vsetci treneri ig kocky propaguju proteiny, ale lekar ti povie ze ich nadmerne uzivanie zatazuje pecen.

majka034
13. aug 2025

Tiež som chcela pri chudnuti po pôrode suplementovat bielkoviny, no vyzivova poradkyňa mi povedala, že aplikácie na pocitanie kalórií často tvoria (resp.spolupracuju) tí, čo predávajú tieto proteíny a normy si nadhodnocuju kvôli podnikaniu. Lekárske normy na proteíny sú vraj o dosť nižšie. Tak som to nechala tak a len sa snažím prijímať viac prirodzených zdrojov bielkovin (tvaroh, skyr, syry, vajcia atď.)
Ako keď sa nad tým zamyslím, je to aj celkom logické, vyváženú stravu by mal vedieť dosiahnut aj menej vzdelaný človek na základe zdravého rozumu, bez počítania a tak. Toľko bielkovín, co by sme mali podľa apky prijímať, tak asi ani nevieme reálne zjesť každý deň. A tiež nadmerné množstvo je záťaž pre obličky.
Mňa osobne KT skôr stresovali, lebo som vždy myslela na jedlo a co budem v blízkom čase jesť.

sara07
13. aug 2025
@natalka13

@anonym_autor hlavne pozor s bielkovinami, vsetci treneri ig kocky propaguju proteiny, ale lekar ti povie ze ich nadmerne uzivanie zatazuje pecen.

@natalka13 plný suhlas , a tiež obličky neskáču radostou ked dostanu naraz pecku

sisska96
13. aug 2025

A úplne by mohla stačiť normálna vyvážená strava ako umelé prášky

kik2022
13. aug 2025

Môže sa užívať, ale nie v nadmernom množstve. A určite by som zvolila nejaký prírodný bez zbytočnej chémie. Ja som spokojná s touto značkou Natural Proteín. Majú aj proteinove tyčinky. Tie si občas dám. A občas proteín do jogurtu. https://www.naturalprotein.sk/?gad_source=1&gad...

anonym_3d4953
13. aug 2025

@anonym_autor doplň radšej tvarohom, syrom, šunkou, masom, tie sračky by som nejedla ani keby som nedojčila

domiklik
13. aug 2025
@natalka13

@natalka13 co je to nadmerné užívanie bielkovín?

majamat
13. aug 2025
@domiklik

@domiklik ludia su tu cele generacie a nikdy sa nejdli take mnozstva bielkovin ako teraz. v dnesnej dobe mame bielkovin viac, ako v minulosti.
dostatok bielkoivin je tolko, kolko nam dokaze poskytnut strava.
ak clovek nema zvysenu namahau - napr pravidlene intenzivne necvici, potom bielkoviny ako doplnok nepotrebuje. jeho telo to nevyuzije.

travenie bielkovin je narocne a vznika pri nom ajviac odpadovych latok, co pretazuje pecen, oblicky sa viac namahaju a moze to redukovat aj crevnu mikrobiotu. ake mnozstvo to sposobi, to neviem, ale teda ak nam staci bezna strava, doplnat netreba.

bezne studovani vyzivovy poradcovia odporucali uz v minulosti 0,8-1g na 1kg hmotnosti.
pripadne som pocula odporucanie ze max 20%. co mne teda aj vychadza ten 1g.
no KT mi vypocitavaju 27% a to mam nadstavenu nizku aktivitu, co tvori z mojej hmotnosti 1,4g.

natalka13
13. aug 2025
@domiklik

@domiklik napr.2,5gr na kilogram vahy. uplne staci 1gr-bezna vyvazena strava.

natalka13
13. aug 2025
@majamat

@domiklik ludia su tu cele generacie a nikdy sa nejdli take mnozstva bielkovin ako teraz. v dnesnej dobe mame bielkovin viac, ako v minulosti.
dostatok bielkoivin je tolko, kolko nam dokaze poskytnut strava.
ak clovek nema zvysenu namahau - napr pravidlene intenzivne necvici, potom bielkoviny ako doplnok nepotrebuje. jeho telo to nevyuzije.

travenie bielkovin je narocne a vznika pri nom ajviac odpadovych latok, co pretazuje pecen, oblicky sa viac namahaju a moze to redukovat aj crevnu mikrobiotu. ake mnozstvo to sposobi, to neviem, ale teda ak nam staci bezna strava, doplnat netreba.

bezne studovani vyzivovy poradcovia odporucali uz v minulosti 0,8-1g na 1kg hmotnosti.
pripadne som pocula odporucanie ze max 20%. co mne teda aj vychadza ten 1g.
no KT mi vypocitavaju 27% a to mam nadstavenu nizku aktivitu, co tvori z mojej hmotnosti 1,4g.

@majamat presne a intenzivne cvicenie je priprava na fitnes sutaz nie 3x do tyzdna hodka vo fitku

kiki68
13. aug 2025
@natalka13

@majamat presne a intenzivne cvicenie je priprava na fitnes sutaz nie 3x do tyzdna hodka vo fitku

@natalka13 ano, to je fakt. Doplnala som ked som nemala cas jest pri dietati vs enormny vykon. Lebo ked cvicis a potom to s kocikom strandas 4 hodiny a tu same kopce, tak to ides do ohromneho deficitu.

anonym_04c5cc
13. aug 2025

Beznemu zdravemu cloveku staci 0,8-1,2g proteinu na kg hmotnosti, pocas dna rozdelenych do viacerych porcii, nie vseto naraz. V tvojom pripade kedze dojcis by som sa drzala hornej hranice. A mozes aj suprementovat, ale podla mna to das v pohode stravou.
Vrcholovym sportovcom pred sutazou staci 1,4-1,6g/kg, ale marketing je svina, takze suplementuju a vsetko vystia, lebo tolko telo realnevyuzit nevie a vyssie davky nemaju uz dodatocny pozitivny vplyv na rast svalov.
Takze si bud prestav kaloricke tabulky na spravnu hodnotu alebo koliesko s nenaplnenymi bielkovinami ignoruj.