icon

Je dojčenie takmer trojročného dieťaťa vhodné?

25. jan 2025

Ahojte, idem si pre radu… Moje dieťa je dojčené už skoro 3 roky a rodina a priatelia sa z toho smejú odhovaraju nás od toho že to sa už v tak vysokom veku robiť nema a že je to fuj. Moje dieťa sa stále rozplače keď počuje takéto veci. Ja kojiť nechcem prestať dovtedy dokedy sa samo neodstaví. Je to v poriadku? Moje dieťa ma o mesiac 3 roky… ďakujem

Strana
z2
elli333
25. jan 2025

Ja som bola kojena do troch rokov 😀. Svoju starsiu dceru som kojila az do 3rokov a mladsia ma 15mesiacov, kojim a zatial zrejme neprestanem. Myslim si, ze pokial to tebe a dietatu vyhovuje tak je to v pohode a je to len o vas dvoch. Proste o tom nerozpravaj a ked sa niekto opyta tak neodpovedaj a hotovo. Ved naozaj nikoho do toho nic nieje. Moja starsia do 12rokov ani nebrala atb taku ma dobru imunitu, vraj aj kojenie zohralo svoju ulohu, ale su nato rozne nazory aj medzi lekarmi ci kojenie v takom vyssom veku ma este vyznam alebo nie.

domka222
25. jan 2025

@nika23t presne. Mojej tak isto starej už príde čudné, že vidí v škôlke dva a pol ročné deti s cumlom. Nie to,keby si rozprávali, že pijú mlieko z cicky.

rk123
25. jan 2025

@belllinka nie, napisala som keby to vyhovalo mne/ mojmu dietatu a myslela som tym obe zucastnene strany.
nemusime asi zachadzat do krajnosti, nemyslim si ze sa nejake dieta kojilo do puberty

evcagabi
25. jan 2025

Ak to vyhovuje tebe a dietatu je to ok. Znamych a rodinu posli niekam

siska53
25. jan 2025

Tak im to nehovor.

luciad7
25. jan 2025

@fliacik presne s tebou súhlasím. Ja som moju kojila do 3,5 roka. Postupne sa sama odstavila. Koj do kedy máš pocit, že ti to je príjemné. Iní nech sa starajú sami o seba.

jazula
25. jan 2025

Ja som dojčila do skoro 2,5r, už to nebolo o jedle podľa mňa, skôr potrebe blízkosti. Mne to už nevyhovovalo (hlavne v noci) a tak som využila pobyt v nemocnici a dcérku odstavila. Na ňu to ale bolo podľa mňa príliš skoro…stále sa pred ňou nemôžem ukázať nahá, hneď hádže zaľúbené pohľady a chce “mojkať prso” 🙄. Takže možno ešte pár mesiacov by prospelo. Čo už teraz.
Ja som zástanca toho, že dojčenie je ok, kým to vyhovuje obom. A nikoho to nemusí zaujímať. Veď aj tie deti rastú a nebudú sa dojčiť, nosiť, spať pri nás a podobne až do 18ky.. Ale neviem si za seba predstaviť, že by mi vyhovovalo dojčiť 5-6 ročné dieťa.

tetapetra
25. jan 2025

To už je len o zvyku a pocitu blízkosti. Trojročné dieťa, je už "samostatné" prijma už tuhú stravu. Ty mu už nedavaš nič. Ale ak ťa to baví 🤷🏻‍♀️

rachel36a
25. jan 2025

Pre mňa to v poriadku nie je, je mi to proti srsti, ale ak to vyhovuje tebe tak ho koj do dospelosti...
Raz som ale zažila super komunikáciu v skolke, kdd sa mamička dožadovala aby mohla svoje dieťa do skolky chodiť kojiť....samozrejme neuspela...a riadne jj to vytočil.

dankabg
25. jan 2025

Ja som dojčila malu dokiaľ mala 2 roky a 5 mesiacov. Dúfala som, že jej tým zabezpečím dobrú imunitu, ale teda rozdiel medzi nou a synovcami, ktorí neboli kojeni takmer vôbec, nie je v chorobnosti žiaden. Dlho to bohužiaľ fungovalo tak, že mi zvracala príkrmi a jediné, co prijala, bolo mlieko. Bolo to strašné obdobie. Našťastie keď už mala vyše dvoch rokov, trochu sa to zlepšilo.
Odstavovala som ju postupne až som to úplne utala. Celé dojčenie som si ja vôbec neuzivala, žiadne krásne pocity som pri Tom nemala. Robila som to čisto len pre to dieťa, ja som mala mlieka dosť a laktačná ma naučila správnu techniku.
Moja mama doteraz tvrdí, že som tým malu zachránila...ja neviem. Ťažko povedať. Možno keby vkuse nebola na cecku, tak by jedla omnoho lepšie...ale to už teraz nezistím.
Myslím si že do tých troch rokov je to ešte ok ale potom už ako uff. Je to ozaj len dudlovanie, možno snaha sa upokojiť, ale také veľké dieťa už materské mlieko ozaj nepotrebuje.

ahhola
25. jan 2025

Mala si ho odstavit pred 2 rokmi, teraz ho budes kojit po SŠ😅

nevenka
25. jan 2025

@belllinka ale nehrot to, kazdemu je jasne, ze 15 rocnemu je toto uz fuj, ved chce uz sex pomaly s inou babou a mama je trapna predsa.

belllinka
25. jan 2025

@nevenka a od akeho veku je to uz fuj?

nevenka
25. jan 2025

Vsetky deti som dojcila tak do 2 rokov cca, chlapcov som odstavila, lebo som cakala dalsie dieta, tak to vyslo. Postupne, bez nejakej traumy. Prva dcera mi v 20 mesiavoch povedala, ze dakujem, neposim si.
No a najmladsia ma 2 roky a mesiac a dojci sa stale. Aktualne ma crevnu chripku a dakujem za to dojcenie Bohu, ze ma tekutiny. A protilatky odo mna. Dojciy este budem, ak mi nepovie sama fuj (ako pred 2 tyzdnami na cumel, ze fuj a odvtedy ho nema). Bez dojcenia by som ju ani nevedela ukludnit a uspat, chce to u nas cas. Mne to este vyhovuje, ocividne aj jej. Ale tak u mna su tie 3 roky a nastup do skolky asi strop. Postupne by som to redukovala.

sasesoe
25. jan 2025

Ahoj, pozri web mamila alebo skupinky typu nosíme a dojcime, tandemove dojčenie, dojčenie do samoodstavenia a pod. Tam nájdeš kopec žien, ktoré dojcili aj staršie deti. Dĺžka dojčenia je kultúrna záležitosť, sú krajiny je je doteraz bežné dlhodobé dojčenie a detto v minulosti to tak bolo (viď rôzne obrazy kde je to vyobrazené a nik sa nad tým nepozastavoval).
Ja som dojčila všetky deti "dlho" aj keď samoodstavenia sa podarilo až s najmladšou, mesiac pred 4narodeninami, niekedy je to až okolo 5r.
Okolie si na to "musí" zvyknúť alebo "byť ticho".

nevenka
25. jan 2025

@belllinka co ja viem? Tak moj 4 rocny mi.povie, ze on chce normalne mlieko. Tak sa ho spytam, ze ci moje je nenormalne 🤣. Svagrina mi povedala, ze keby sa ona dcery spytala, ci si da, tak podla nej to pride minimalne skusit 🤣. Nase deti ked uz sa odstavili, tak im to prislo skoro "nenormalne". Nie mne, im. Ja mam strop cca tie 3-3,5 roka.

sasesoe
25. jan 2025

@belllinka pokiaľ dieťa chce/ to potrebuje a má len mliečne zúbky ;)

nevenka
25. jan 2025

@belllinka podla mna to ne o detoch, nie o nas.
Ked sa mi narodilo dalsie dieta, tak 2 rocny mi prisiel velky, ale kludne by som ho nakojila, babo moje.
@sasesoe ano, tiez si myslim, ze nie je to o nas, co si myslime, ze je to fuj, ale o nich samotnych, dokym im to nie je fuj. Ako nasej malej, cumel bol zrazu fuj, si uvedomila, ze uz nechce dudlit cumel, ale prsa sa nevzdala a ked je teraz chora, tak chodi casto za mnou a da si po duskoch a na ukludnenie. Ale ja si to uzivam, je to moje posledne miminko 😊. Dobrovolne si to priznam.
Tak ako ja nehodnotim, ked niekto nedojci, tak ocakavam, ze ludia nebudu hodnotit, ze ja dojcim.
Zrazu je tu dvojity meter. Ale ked je tu prispevok, ze nechcem dojcit, tak nikoho do toho nic, rob, ako uznas za vhodne. A zrazu, ked tu pride niekto a napise, ze dojci 3 rocne dieta, tak je fuj a uz by snad stacilo a blbe poznamky o dojceni 15, ci 18 rocnych 🙃😅. Ale co sa cudujem, toto je modry konik.

tianna
25. jan 2025

Je to v poriadku pokiaľ to vyhovuje tebe aj tvojmu dieťatku 🙂 ja som kojila najstaršieho syna pol roka, stredného cca 3,5 roka a najmladšieho drobca vyše 4 rokov 🙂 vždy sa kojili do samoodatavenia, nevidela som najmenší dôvod odstavovat ich nasilu. A dodnes s láskou spomínam na časy keď sa len večer prisali a do pár minút spokojne zaspali 🥰

suezuzu
25. jan 2025

Keď si s tým ty vpohode, tak ostatných nerieš. Ale pri takýchto vyjadreniach povedz jasne stop, že sa o tom baviť nebudeš. Synovi povedz pred nimi, že je to vporiadku, že ho budeš kojiť. Tým ukazuješ jemu, že je to vporiadku a nebude z toho neistý. Ja som si týmto prechadzala tiež pri synovi, dojčeny do 4 rokov. Teraz má dcera 3 a kojim stale, už mi z okolia nič nehovoria. Ja o tom vôbec nerozádzam debaty ani keď sa ludia čudujú.

svetlonos
25. jan 2025

Posli všetkých do riti a povedz, ze fuj je ich chovanie a nie len to ohladom debilnych poznámok voci 3 ročnému dietatu! Jemu tým ublizia a je im to jedno - haló charakter...
Prestaň sa s nimi baviť alebo im vytknúť niečo co robia fakt na 💩. Malemu povedz, ze fuj je chovanie tých ľudí.
Pre mňa osobne to už po druhom roku bolo príliš, nepríjemné, des. Ale to je vyslovene moja vec, osobny pocit a mat priblble poznámky na iné matky toboz deti je debilne. Kamosky kojil aj 4 roky, decka nie sú z toho narušené ani tie matky. Aj keď jedna to tajila.

evaachesa
25. jan 2025

Ja som syna dojčila skoro 3 roky no odstavila som ho pred nástupom do škôlky. Keby som to mala nechať na ňom tak neviem neviem. 😂Tak hádam pred nástupom do školy to už stopnete....lebo teda počula som už aj o takých prípadoch kedy prišiel školák domov a rovno pýtal didku. 😳🫣

zushorvath
25. jan 2025

Ufff… mam 3 rocneho a 5 mesacne dojcene babatko.. starsi prave pozera s manzelom rozpravku a je pritom pombear.. minule som sa ho zo srandy opytala ci chce aj on mliecko… pozrel na mna pohladom ci som sisi 😆. Ani len predstavit si to nechcem. Spravanim a slovnou zasobou je pomaly ako sest rocny, stravuje sa rovnako ako my. Naco je toto dobre.. nechapem. Ale budiz.. ak tebe to nevadi.. tak neries..

janulik2008
25. jan 2025

Na IG som citala ze sa kojilo aj 6.5 rocne dievcatko, takze ...

soraya25
25. jan 2025

Normálne som kojila do 4 rokov síce hlavne pred spanim. Absolútne nepočúvaj že si to nevedia predstaviť, hlavne že mužovi si vedia predstaviť dať..

sasesoe
25. jan 2025

@nevenka súhlasím a btw.ja som dojčila tandem 2rocnu s novorodencom, výhoda bola, že som ich vedela naraz/rýchlo uspať, najmä na obednajsi spanok

Strana
z2