Je lepšie materské alebo umelé mlieko?
Milé dámy, minule som dostala takú, musím to takto napísať "sprostú" otázku: prečo kojím? či mi nie je lepšie dať bábu umelé mlieko, že moje dieťa vôbec nemá režim, že ja sa nemôžem stravovať ako predtým a či v tom nejaký rozdiel UM a MM, že dieťa na UM je také isté ako nekojené, položil mi tú otázku človek, ktorý o tom nič nevie, pekne povedané, ale jeho dieťa vyrastlo na UM tak jasné, chápem, ze sa zastal svojho..ale už som nepochopila, že mi naša detská lekárka položila tú istú otázku, vraj moje dieťa pije nejaké výlučky, či alergény....akože nemala som na to slov...áno poznáme niekoľko nahrád za MM, čo sa dokonale zložením podobajú na MM, ale nikdy to nebolo a nebude fakt dokonala náhrada.
Ja som s kojením začala veľmi ťažko, mlieko som mala už hneď v pôrodnici, ale (iste aj vy máte také skúsenosti), moje mimi mi viselo na cicke neskutočne dlho, keď som ho od prsníka zobrala tak plakalo, v noci som kojila aj dve hodiny, proste bol to horor, potom sme mali koliky, aj keď som sa stravovala podľa všetkých tých rád, proste si myslím, že keď raz dieťa 3-mes. koliku má, tak na to nepomôže nič iné, len vydržať, ale zasa si nemyslím, že je to preto, že som ho kojila...Ďalej, že moje dieťa nemá režim...prsník som dala mojmu mimi na požiadanie, neviem či bolo hladné alebo smädné, tak isto nekojeným deťom mamičky dávajú čajík alebo vodu a myslím si, že je s tým viac roboty ako priložiť na prsník...moje dieťa je taký malý nerváčik, na prsníku ho ukľudním, uspím, umlčím 🙂 proste neviem si predstaviť, keby som nekojila čo by som s tým mojím mimim robila...ale to sú zasa dve strany...keď sa raz dojčiť nedá tak sa nedá, ale keď sa dá, tak prečo by sme nedojčili? veď je to krásna záležitosť 🙂 keď na vás vaše mimi pozerá a na prsníku sa usmeje a mliečko mu tiečie po kútiku 🙂 myslím, že je to to najlepšie čo mu môžem dať a aj keď existuje niekoľko druhov náhrad NIKDY to nebude materské mlieko!
@stastnevydatam moja krasna, nie pri kazdej flaske nestojim pri babätku ... pri kazdej flaske pri babätku lezim - aj teraz hoci ma 14 mesiacov a mozno by tu flasu udrzal aj sam, lezim pri nom a drzim ho za ruku ... od narodenia ho nosim v satke ... do 6.mesiaca bol vyhradne noseny, spava pri mne od narodenia ... este donedavna som kazdy vecer uspavala na rukach - aj cez den uspavam na rukach ... no ale podla teba - dokonalej dojciacej matky mu seba nedavam
@stastnevydatam zasa dristas, odpust. Tak dieta si same podrzi flasu? A Ty si odkial spadla? Asi z visne, nie? Kolkomesacne dieta je schopne samostatne si podrzat flasku? Vies mi na toto odpovedat? Ja neviem, ale podla tvojich reci hadam ani dieta nemas. Lebo ak si to myslela vazne, to ci si napisala, potom mam silne pochybnosti.
Za dalsie, ja som kojila. Nie 17 mesiacov, ale kojila, viem velmi dobre porovnat oba sposoby krmenia. Tak tu by som na tvojom mieste tiez brzdila. Ty si myslis, ze si jedina kto koji? Inde si neuspela, ze prave kojenim si potrebujes dokazovat, ze mas navrch? Nepride Ti to ani trosku od veci?
@jabadaba - ja len tak off topic, max si vie flasku drzat necely mesiac a na UM je od roka 😅
ziadne UM na svete nie je poovnatelne s MM. a ci dieta ma svoj rezim? samozrejme ze ma.... hlasi sa ked je hladne.... a ci je problem upravit jedalnicek? kazda normalna matka by s tym nemala mat problem....
ja som kojila presne rok, potom sa mala sama odstavila, som znova tehu. doteraz je mi luto, ze ju uz nekojima tajne dufam, ze bude chciet ochutnat mliecko po porode a papat so surodencom....
ja by som povedala, ze nazory "vedcov" sa menia pomaly kazdy rok...najviac dovedrujem prirode, ked mi dala mlieko, tak budem dojcit, a ot dovtedy, kym nebudem mat pocit, ze moje dieta potrebuje uz aj cosi ine. co samozrejme nenzanmena, ze prestanem potom dojcit. vzdy sa najdu rypalovia a mudrci, co ti budu radit ako dojcit, dokedy, a hlavne preco je UM lepsie 🙂 velmi smutne je, ak ta o tom presviedca pediatricka, myslim si ze si mozes byt ista, ze je platena minimalne firmou co vyraba UM, a predpokladam, ze aj pri ochoreniach bude tlacit do tvojho dietata tolko liekov, kolka sa len da, aby jej firmy platili co najlepsie :( smutna realita..... nikdy nic umele, nemoze byt lepsie ako prirodne. A dristy ako ze "vylucky a alergeny" tak to je uz fakt chore.
kazdej matke by som dopriala zmysluplnu a dobru oporu v dojceni a nie taketo podryvanie :(
@stastnevydatam boze drahy, Ty sa uz spamataj. Akoze stoji pri babatku? Ty si vobec ako predstavujes krmenie z flase? Zasnem, s kazdym tvojim prispevkom viac a viac. Ved pri krmeni z flase mas rovnako blizky a tesny kontakt s dietatom. Ano, nezuzle Ti bradavku, to je ten jediny rozdiel. Ak si odmyslime druh mlieka. Sposob krmenia vsak odlisny nie je. Ci Ty si myslis, ze par mesacnemu kojencovi matka vramuje do ust sklenu flasu a odmava si to naspat do postele ci kam, na kozmetiku? A dobre Ti je dievcatko?
@anjelicek26 no ved to treba asi objasnit tuto sudruzke... 😀
nemam slov, sak ste najlepsie, to zas chcete vy pocut...
vobec som sa neobula do tych, co nemozu kojit...
kazda si pod pojmom dat seba predstavuje svoje.. no kolko mesacne si podrzi same flasku? od hadam 6 mesiacov som videla rodicov ze opru flasku a len obcas sa kuk co a ako...po roku ani nemusia byt pri nom..
tak 1- davam seba, lebo pri kojeni, musim a chcem byt.... nekojaca nemusi, da babo k babke, k niekomu, ten zarobi co treba
2- aj ked je mimi mensie, mliecko z prsnika, menej zasyti, co zname budenie sa podstatne castejsie, ako pri UM..
a este viac je toho, preco si myslim ze davam seba...
3-
bože môj!!! nehádajme sa! o to mne, ako zakladateľke ako píšete vôbec nešlo!!!!!keby som vedela čo sa stane, ani túto tému nezačnem! a dokonca na túto stranku ani nejdem, myslela som, že si tu pokecám so super mamičkami a nie že sa tu budeme hádať :((((( alebo že rozpútam hádky medzi vami :( PREPÁČTE!!!
ja som asi tá posledná, čo potrebuje nejako nakopnúť alebo povzbudiť, som taká svojská, že nepotrebujem potľapkávať po pleci a urobím si aj tak sama po svojom...chcela som len vedieť, či ste sa aj vy stretli s takýmito názormi na dojčenie...a nehnevajte sa nedojčiace mamičky, keď sa vás to dotklo :( o to mi vôbec nešlo... neviem čo ďalej napísať...keby som mohla hneď túto tému vymažem! aspoň už viem, že tu už nikdy nič písať nebudem...
Podla mna toto je riadna tema na pohadanie sa :( Na co to baby bude dobre? Nepoznam zenu, co by do toho sla, ze kojit nebude z nejakych blbych dovodou. U vsetkych to neslo :( Prikrmovali im deti v porodnici, nerozbehli mliecko, mali mliecne krizy, zapaly, nedostatok mliecka, inak ste vedeli, ze zeny, co maju problemy zo stitnou zlazou - ze sa im casto nespusti mlieko? Vobec? No skuste rozkojit bez hormonou spustajucich laktaciu.. Su zeny, co uzivaju lieky, nemozu kvoli tomu kojit. Je milion dovodov, preco to nejde. A ma to kazda zena brat ako katastrofu, zlyhanie, koniec sveta, nedam dietatu kus seba??
Nemam rada ludi, co takto sudia :( My sme kojili dlho, dcerku 2,5 roka a maleho rok, takze myslim, ze o kojeni viem svoje, pri malom sme skoncili skor zo zdravotnych dovodov - osmy zapal prsnika :(
Umele mlieko nie je jed :( Je uplne ine, ako bolo roky dozadu. Rastu na nom zdrave deti. Viem, co je prirodzene, a co je umele. Nevyrovnaju sa. Ale stacia obe.
Dámy, moc často jsem na sk verzi nechodila, ted díky @irris 😀 občas nakouknu, ale máte tu veselo...co téma, to zásek. Může dítě do nákupního centra? Dělám dobře, když kojím? Ale lidi jsou všelijaký, na cz i sk 😀 , spíš mě to mrzí, že dřív než vlastní názor a trocha přemýšlení je MK. Obyčejný virtuální svět ☹. Copak tady se vyřeší to, jaký vztah má mamča, co dává UM a jaký vztah má mamča, co kojí??
@doominique len pekne koj... moja bude mat v januari 2 roky a v kojeni rezim nema dodnes... kojim ju kedy chce ono sa to upravilo same a uz chce menej ale stale je to cca 4-5x pocas dna + v noci neviem kolko lebo spi pri mne... inak rezim ma uplne dokonaly spinka kazdy den v rovnakom case vecer aj cez den a papa (tuhu stravu) vzdy v rovnakom case - nikdy nebola uplakana - len prve mesiace kedy som jej davala kojenie podla hodin - na radu lekara ktory uz ale nie je nasim lekarom... odkedy kojim na poziadanie je praveze pokojna - hyperaktivna ale pokojna... takze podla mna jednoznacne materske mlieko ... a neodsudzujem toho kto ma mlieko a aj tak da UM len ho nechapem, ale moja vec to nie je🙂
@doominique predne, aj mne to je luto, lebo tu nedavam casto prispevky, takmer vobec.. a najprv som sa aj ja pousmiala, preco sa pytas taku otazku, ked je jasna odpoved.. ale ked som si precitala uvod, tak som pochopila, aj ja som presla kadecim, ked nam lekar odporucal nutrilon, napriek tomu ze sme krasne priberali a tak dalej...
ale supy sa tu pustili do uplne inej temy, 🙂)) ale ok...
@doominique vymen doktorku ako idem teraz ja spravit 🙂 aj moja ma problem s kojenim...a aj s prikrmom. tiez nam hovorila,ze mame zacat od 4,5mesiaca,ale zacala som nieco pred 6.mesiacom,ale dieta nechcelo nic-teda domacu stravu-niekupovane veci- a ani sa mu necudujem,vsak jedlo bez chuti... a v 10 mesiaci bol stale vylucne kojeny,tak som to milej dr aj povedala a mi povedala,ze maly si som mnou robi co chce ...ked som jej argumentovala,ze vsetko vyvrati,tak povedala,ze sa mupodvolujem 😀
potom povedala,ze som mu mala dat INSTANTNE kase a jogurty-kravske mlieko namiesto materskeho 😀 😀 chapete??? a nakoniec mi vynadala,ze je ,,obezny,, z materskeho mlieka 😠
akoze tak takym pediatrom mame akoze zverovat svoje deti...a nedajboze im protirecit...
jasne,ze mila MUDr. musela oboznamit pol polikliniky s tym...
@stastnevydatam poznam dojciacu matku, co nemala problem zaniest par tyzdnove dieta k babke a ist sa zabavat s kamoskami vonku a domov prisla len kvoli tomu, ze potrebovala odsat prsniky ... ja co dvam umelinu som za 14 mesiacov vecer alebo v noci od maleho neodisla
a este.,to ze som napisala mamine, autorke, ze dava seba, bolo pre POVZBUDENIE.. napisala som nieco, ze ostatne maminy su zle??? ale mam pocit, ze su tak citlive, ze az... no fuj... 😢 maximalne sklamana.. nastastie vas nepoznam a je to len tu...
@zuzanockamt ale dokelu... precitaj si moj prvy prispevok, pisem ze nekojaca matka nedava seba?????? sak ste jak supy, hned ste sa chytili.. napisala som autorke, aby som ju povzbudila v kojeni..
@stastnevydatam nie draha moja, zda sa, ze Ty mas potrebu tu pocut, ze si najlepsia. Svedcia o tom tvoje prispevky, jeden po druhom. Svojim obsahom, predsudkami a mylnymi predstavami.
Hadas velice spatne. Nie, od siesteho mesiaca si dieta nedrzi flasu samo. Najma ak je to ekologicka sklena flasa, ktora je fest tazka.
Nie nedavas viac seba ako ine matky. Kde beries tuto bohorovnu istotu? To, ze dieta rodic zveri na varovku nema nic spolocne s davan im seba. Nie, nie si ani obetavejsia matka ked vstavas k dietatu viac lebo MM je menej sytive. Aj ine matky skacu.
Na zaver uz len doplnim odporucanie, zacni nieco robit so svojim respektom k druhym, s pokorou, ktora tebe absolutne chyba, so svojim prehnanym egom, ktorym tu disponujes. Pretoze mysliet si o sebe ako davam viac zo seba samej ako druhi, je viac ako trufale a postrada skromnost.
A este postreh z pred par tyzdnov, mater co vlliekla tak surovo ani nie dvojrocne dietatko za ruku, dieta priam lietalo v lufte a zalostivo volalo "mama, mama, mama"... a tato "citliva" mamicka nic, len si drzala svoje dospele tempo, kmasuc dieta za rukav. Zle sa na to divalo, bolo mi smutno. A mozno to bola matka co kojila. Mozno kojila rok, mozno to chuda kojila doposial. Mozno....co tym chcem povedat? Asi tolko, ze kojenie nie je ziadnou garanciou nehy matky voci dietatu, negarantuje to nic, co sa spokojneho detstva naplneneho smiechom, radostou a laskou tyka. Preto je fajn prestat posudzovat matku podla toho cim krmi svoje dieta. Na to su tu ovela dolezitejsie a zivot ovplyvnujucejsie atributy.
skoda, ze sa zakladatelka nesla radit do exist.tem o kojeni. Alebo az chces radu, napis mi do IP. Tu to bude iba vriet.
@stastnevydatam len som reagovala na cast tvojho prispevku, citujem "tak 1- davam seba, lebo pri kojeni, musim a chcem byt.... nekojaca nemusi, da babo k babke, k niekomu, ten zarobi co treba"
@jabadaba aj ty si precitaj moj prvy prispevok, napisla som ze ta co dava UM nedava zo seba? infantilne poznamky ma z tvojej strany netrapia..
ja tiez prejdem na UM a nemyslim si ze som zla mama!!!!
ale nastatsie som spokojna mama zdraveho babatka, a nemusim si nic dokazovat!!!
@doominique ahoj, dovolím si aj ja zareagovať na tvoju otázku, keď sa Ťa to spýta cudzí človek, pomyslím si že je to blb, ale keď sa to spýta pediater, tak nechápem, nechápem a nechápem! Nie je nič lepšie ako materské mlieko. Materské mlieko má presne to zloženie aké má mať, nie je vyrobené z kravského mlieka a najodlišnejšia vec od UM je to že vytvára prizodzenú obranyschopnosť. Okrem toho pre dieťa je blízky telesný kontakt nenahraditeľný, dôležité je budovanie vzťahu medzi matkou a dieťaťom, počas kojenia dieťa dostáva veľký počet podnetov, ktoré podporujú dozrievanie mozgu a vytváranie neurónových spojení a je dokázané, že kojené deti sú v priemere inteligentnejšie než nekojené. Takže nepočúvaj také sprostosti a nenechaj sa znechutiť ani odradiť. 🙂
A kto tvrdí, že kojené dieťa nemá režim? Samozrejme že má!
@zuzanockamt to som reagovala po tolkych vasich poznamkach.. pisala som, ze pre kazdu znamenaju tie slova,dat seba nieco ine... a vysvetlenie, co znamenaju PRE MNA!!!!!!!!! a tie 2 body
@stastnevydatam prejdi si este raz svoje prispevky a mozno Ti docvakne preco sme na teba reagovali tak ako sme reagovali. 😉
Autorke sme rtu hadam kazda napisali, ze kojit ma a ze nepotrebuje ziadne presviedcanie o prospechu MM. Ale aj to, ze nechapeme jej potrebu toto vobec riesit. Ano, ludia su rozni, dristnu zo seba kadeco, to ostatne vidno aj tu. Kazdy svojpravni si spravi podla vlastneho usudku. Niet co riesit. A konkretne rady ohladom kojenia tu isto su pod inymi, ovela zaujimavejsimi temami. Tam je kojenie rozobrane z kazdej strany.
@stastnevydatam ano, presne to si napisala. Mas kratku pamat.
A ja sa tiez cudujem preco si poniektore musia prave v tejto oblasti cosi dokazovat. Pre mna je to ubohe.
ešte k tomu prikrmovaniu, kojené dieťa stačí začať prikrmovať ku koncu šiesteho mesiaca, nie je dôvod prečo skôr.
prosím? to fakt Ti povedala doktorka, že nemáš variť, ale kupovať???? normálne odpadávam a nechápem.
@doominique - ono sa necuduj :( Maminky co nedojcia to beru casto ako velke zlyhanie, vycitky :( Preco? Lebo im to kazdy dava pocitit, ze nedavaju to najlepsie, ze by mohli, len sa "nesnazili dostatocne". Taketo temy im tnu do ziveho.
Ja som skoncila s kojenim z egoistickych dovodov. Uz som nezvladla dalsi zapal. Osmy v poradi pri synovi. Pätnasty celkovo :( Kamoska to zhrnula najlepsie - chces do toho oslabeneho tkaniva dostat rakovinu? Stat sa ti to moze! A za co sa ti tvoj syn podakuje? Za mesiac kojenia navyse? Ci roky navyse s mamou.
Velmi mudry vyrok. Aj tak som si to odplakala. Hneva ma, ked niekto o Um rozprava, ze hnus, jed, ako mozes. Dufam, ze sa nikdy nedostanes do situacie, kedy po Um budes musiet siahnut. Lebo ked je dieta hladne, clovek VELMI prehodnoti svoje priority.
@heln aj nedojcene ale nosene dieta ma tiez ovela viac podnetov na rozvoj mozgu ako sice dojcene, ale odlozene v postielke a kociku ... inteligencia je zavisla od mnohych inych faktorov

no tak jednoznacne je jednoduchsie kojit, aj ked zaciatky su tazsie, ako v noci rozospata, stastna, ze spim aspon polhodku, vstavat, ist na prizemie a prevarit vodu, spravit mlieko, ochladit, umyt fasu a o 2 hodky naspat... nechapem, ako niekto moze napisat, ze davat UM je jednoduchsie... ☹ 😠