Je lepšie materské alebo umelé mlieko?
Milé dámy, minule som dostala takú, musím to takto napísať "sprostú" otázku: prečo kojím? či mi nie je lepšie dať bábu umelé mlieko, že moje dieťa vôbec nemá režim, že ja sa nemôžem stravovať ako predtým a či v tom nejaký rozdiel UM a MM, že dieťa na UM je také isté ako nekojené, položil mi tú otázku človek, ktorý o tom nič nevie, pekne povedané, ale jeho dieťa vyrastlo na UM tak jasné, chápem, ze sa zastal svojho..ale už som nepochopila, že mi naša detská lekárka položila tú istú otázku, vraj moje dieťa pije nejaké výlučky, či alergény....akože nemala som na to slov...áno poznáme niekoľko nahrád za MM, čo sa dokonale zložením podobajú na MM, ale nikdy to nebolo a nebude fakt dokonala náhrada.
Ja som s kojením začala veľmi ťažko, mlieko som mala už hneď v pôrodnici, ale (iste aj vy máte také skúsenosti), moje mimi mi viselo na cicke neskutočne dlho, keď som ho od prsníka zobrala tak plakalo, v noci som kojila aj dve hodiny, proste bol to horor, potom sme mali koliky, aj keď som sa stravovala podľa všetkých tých rád, proste si myslím, že keď raz dieťa 3-mes. koliku má, tak na to nepomôže nič iné, len vydržať, ale zasa si nemyslím, že je to preto, že som ho kojila...Ďalej, že moje dieťa nemá režim...prsník som dala mojmu mimi na požiadanie, neviem či bolo hladné alebo smädné, tak isto nekojeným deťom mamičky dávajú čajík alebo vodu a myslím si, že je s tým viac roboty ako priložiť na prsník...moje dieťa je taký malý nerváčik, na prsníku ho ukľudním, uspím, umlčím 🙂 proste neviem si predstaviť, keby som nekojila čo by som s tým mojím mimim robila...ale to sú zasa dve strany...keď sa raz dojčiť nedá tak sa nedá, ale keď sa dá, tak prečo by sme nedojčili? veď je to krásna záležitosť 🙂 keď na vás vaše mimi pozerá a na prsníku sa usmeje a mliečko mu tiečie po kútiku 🙂 myslím, že je to to najlepšie čo mu môžem dať a aj keď existuje niekoľko druhov náhrad NIKDY to nebude materské mlieko!
@doominique no neuveris mna sa toto opytal gynekolog na preventyvnej prehliadke pred tyzdnom je super vo vsetkom som max. spokojna ale toto ma zarazilo vraj sa mam spytat s pediatrickeho hladiska či je MM potrebne ved predca ma dcerka uz 15m a vraj či je postačujuce a či mala na didke nevysi len s psyhologickeho hladiska či vobec mlieko mam skoro ma šlahlo o zem tak som mu vysvetlila ze mlieka mam aj pre 2deti.Kojit prestaneme az sa dcerka rozhodne a pediatrička nas v kojeni podporuje kedze naozaj vidi ze mala je spokojna,prospieva,je sikovna 🙂 stale zdôraznuje kojit co najdlhsie ale su lekari ktory su podporovany propagatormi značiek um su za to odmenovany ci v podobe darou a zliav (priatelova matka je zdrav.sestra)spolahlivy zdroj.
@zuzanockamt presne. Vies co, obcas sa neviem zdrzat smiechu nad podobnymi nazormi. Trosku zabudli, ze intelekt je do velkej miery geneticky podmieneny, potom podnety samozrejme, ale zeby podnety poskytovali vyhradne matky kojacie...dietatu je taaaaak jedno ci ma v sutach matkyn prs alebo dudel od flase, dolezita je atmosfera pri krmeni. Fakt netusim o akych podnetoch navyse pri tom kojeni pisu dotycne damy.
😅 že aké merania inteligencie podľa kojenia 😅 😝
to sú ale štúdie 😀
70-te roky sa niesli v znamení UM a koľkooooooooooo vedcov, inžinierov,..... vyrástlo z tých detí
ach Bože dobrotivý, zas sú tu extrémistické výzie 😝
takze ja mam genialne dietatko? Ja to viem. Ale i kebyze nekojim a od pol roka nezahodime kociar a nenosime sa iba, teraz uz samozrejme chodi sama, tak by genialna bola. Ze sa Vam chce handrkovat. Kazda robime pre svoje babo len to naj a kazda mame najuzasnejsie, najinteligentnejsie, najmudrejsie, najkrajsie, naj...dieta na svete 😵
velmie dobre to zhrnula @anjelicek26 ... ja ako nedojciaca dojcenie plne akceptujem, ano je to prirodzene, zdrave, pre dieta lepsie ... UM je len nahrada a nahrada nie je 100%, ale neznesiem, ked niekto zhodnoti, ze len dojcenim sa vybuduje vztah matka - dieta a nedojcene dieta je ochudobnovane a co ma najviac dviha zo stolicky je argument, ze dojcene dieta je inteligentnejsie
dojcim,UM som nikdy nekupila,netusim ako sa zaraba flaska a dovolim si povedat aj napriek tomu,ze dat flasku urcite nie je jednoduchsie. dam za to ruku do ohna,pretoze ja mam stravu stale so sebou pre malu,aj teraz keby sa nieco stane a uz je normalne prikrmi,tak nejaky cas by vydrzala v krizovej situacii na mlieku,ak dojde voda,mam je co ponuknut...ale nedojciace matky musia vsetko ohladne krmenia sakra planovat,ked idu niekam mimo domu napriklad na dlhsie. vzdy na letisku som bola vdacna zato,ze dojcim,lebo tie kontroly co by nas cakali a podobne. o tom,ze pri dojceni mozu nastat problemy viem tiez dost,ale myslim si,ze dojcenie je jednoznacne pohodlnejsie a jednoduchsie ako UM.
len dufam,ze toto nikto nepochopi ako utok na nedojciace matky,lebo to tak nemyslim.
Ďalšia vojna medzi dokonalými matkami? Súťaž, kto je lepšia matka? Každá matka sa snaží dať svojmu dieťatku to najlešie, jasné, že materské mlieko je jedinečná strava pre dieťatko a kojenie je úžasná vec, lenže nie vždy to ide tak, ako by malo. A keď to nejde, tak to nejde, všetko prejde. Žiadna matka nie je zlá len preto, že nekojí- určite má na to nesebecké a vážne dôvody. Hádam sa nezblázni len preto, že kojenie je pre ňu utrpenie a kríž. Teda materské mlieko určite áno, ale nie za cenu zdravia matky-hlavne psyhického 😉
@zuzanockamt plne dojcim,ale uplne suhlasim
@jabadaba
@macamac vysla taka študia niekde som otom čitala no študie jeden rok podporuju a o 2r sa vedci mylili atd...ja si myslim ze je to tiez o pristupe a otom ako dieta papa mam kamosku co strci malemu flasu podopre vankusom a robi vsetko ine ...nez pri tom kojeni je dieta pri matke je tam ten osobny kontakt no nemyslim tiez ze intleligencia je vylučne na zaklade MM urcite spravne vytaminy,kyseliny atd..s mlieka podporuju rozvoj mozku to beriem ale tak ci tak musi rodic dieta podporovat,venovat sa mu ved kolko zien v osadach maju deti zavesene na ceckoch aj do 3r. lebo je to zadarmo,ale to nieje vsetko ...inteligentne su len na to na čo ich naucia!dufam ze som to spravne napisala a nikoho sa nedotkla.
dievčence, prepáčte, ale toto tu už začína naberať smer- ja dojčím, som najsuper mama a mám najiteligentnejšie dieťa
samochvála a hladkanie si ega.....dokazovanie si niečoho....dvíhanie sebavedomia....
trošku trápne na to,že je to fórum aj pre nedojčiace maminky
tak trošku zdravého rozumu a empatie nezaškodí 😉
@estterka no to ver, ze je to riadna otrava zarabat umele. To je cely ceremonial okolo. Flasky treba mat vysterilizovane a pripravene k pouzitiu, tazke treba ich pocas dna niekolkokrak riadne vyumyvat a nasledne naukladat do sterilizatora. Zarabanie s vodou, ktoru treba prevarat je o cosi komplikovanejsie este. Kym sa voda prevari...toto treba spravit v istom casovom predstihu, nie vzdy su k tomu podmienky, dietatko si ziada svoje, chce sa mojkat. A do toho treba pripravovat krmu. Situacia s prechadzkami, treba vymysliet ako a kde pripadne mlieko ohriat, alebo na krmenie utekat domov aj ked je vonku krasne a nam sa strasne nechce. Krmit treba. Ak to clovek poriesi, tak je treba vlacit vsade flasu vody, zohriatej a uskladnenej pekne v termo obale alebo termoske, zvlast flaska s praskom mlieka, to su hned veci, ktore zaberaju miesto....No ale mna to nejakym zazrakom vobec neotravuje, je z toho rutina, sice cas pozierajuca, ale zvyknut sa da na vsetko. Mat po ruke plny prsnik, tak mam neporovnatelne lahsi zivot. Nielen kvoli tym flasiam co treba umyvat, sterilizovat a vlacit so sebou, ale aj tym, ze pri nedojcenom dietati o cele dva mesiace treba zacat s prikrmovanim, takisto doplnanim vodicky kvoli pitnemu rezimu.
@heln no asi ano, asi trepal. 😀 😉 Asi nevedel ako motivovat niektore mamicky ku kojeniu. Ja som taku motivaciu pana primara nepotrebovala, kojila som aj bez tychto bonmotov dva dni po sekcii. Na intelekt mojho dietata ma nikto lakat nemusel. Vsak viem co ma v genetickej vybavicke. 🙂
Baby kľud a nohy v teple... už dávno sa nevyjadrujem k diskusiám na túto tému, lebo ma vždy dvihnú zo stoličky. A aj tak si myslím, že moje deti nijak neutrpeli, keď som kojiť nemohla. 😎
pre info, ja nie som odporca UM.....
@olifcek 😕 vieš čítať? myslím,že áno 😉
píšem o empatii a zdravom rozume 😉
a to sa mi u niektorých dojčiacich začína zdať, že im akosi "uniká"...žeby s mliekom?
veď si pozri ich príspevky....alebo si sa našla v mojom? 😉
ja sa nehádam s nikým, píšem len svoje postrehy 😉
a už vôbec olej nikam neprilievam....žeby podľa seba súdim teba?
nechajme to tak 😉 🙂
ja som dojcila 23 mesiacov, presne 10.10. som malu odstavila, zaciatok ale aj koniec bol tazky ale obe sme to zvladli, ale neodsudzujem maminy ktore nedojcia, aj ja som s tym chcela hned na zaciatku skoncovať ked mi z bradaviek namiesto mlieka tiekla krv ale nevzdali sme to a sme tu zdrave obe 😉
podla mna je toto tema na zamknutie. Od zaciatku bolo jasne, ako to tu dopadne. Ako som pisala, kazda milujuca mamina robi pre svoje dieta to najlepsie, co vie. Tu nie je priestor na nic ine. Laska je to najviac.
@jabadaba nie je zač
ja len na margo fanatizmu a fanatických názorov ohľadne čohokoľvek- bol tu raz článok o dojčení, veľmi sa ma dotkol 😔 útočil na nedojčiace maminy 😔
bola som smutná....lebo ja som zo zdravotných dôvodov o mlieko prišla
a bola som veľmi veľmi "vymytá" z tých rečí o dojčení, že len vtedy dávam dieťaťku to NAJLEPŠIE....že potom som mala-nazvime to-veľmi veľmi zlé obdobie,keď som pri každom kŕmení z fľaše plakala nad malou 😔 preto,že nekojím
nik si nevie predstaviť,akým peklom si niektoré maminy prejdú,len preto,že nemôžu dojčiť
tak NIK nemá právo sa k tomu vyjadrovať,ani ich súdiť a nedajboh vravieť,že to robia pre svoje pohodlie
lebo ja som nič pohodlné na kŕmení z fľaše nenašla
@nibiru ja viem, citala som podobne ladenu studiu. A dobre som sa pobavila. A sice preto, ze skutocne tam bolo opomenutych tolko dolezitych, inteligenciu ovplyvnujucich faktorov ako intelekt oboch rodicov, podnety, ktore boli dietatu poskytovane, socialne zazemie, v ktorom vyrastalo a pod. Presne ako si pisala, je to o tom kolko sa dietatu venujeme. A ver ci never, nekojaca matka sa uplne kludne moze dietatu venovat viac a kvalitnejsie, z hladiska buduceho vyvoja dietata a jeho intelektu, ako ta kojaca. To by potom podla tej studie boli ini lumeni v tych osadach...tam su zvacsa kojeni. Kto tam ma na umele mlieko? NIkto. Takze, to socialne prostredie a rodicia su ovela dolezitejsi co sa inteligencie tyka, to mlieko je podla mna v tomto zanedbatelne. Ake easy by bolo produkovat inteligentych ludi, vsak? Staci cecik von, a je hotovo, a je vystarano....no len tak to nefunguje a na to studia akosi pozabudla. Cisto ucelova vec pre mna.

necitam ani temu...ale asi dalsia zabomysia vojna🙂jasne, ze materske mlieko je skvele, ale niekedy to proste nejde a nemyslim, ze mamicky co nekoja nie su dobre mamky🙂