Je normálne dojčiť 1,5-ročné dieťa?
Ahojte maminy. V podstate ani neviem, ako naformulovať otázku a čo sa chcem opýtať 🙂 Dcéra má skoro 1,5 roka a je ešte veľmi často kojená. Asi ma len zaujíma, či je to v poriadku na jej vek 🙂 Ona je ceckoš a cez deň stokrát povie "mlieko" a snaží sa mi dostať pod tričko. Hoci len na chvíľu, len tak, asi pre ten pocit 🙂 Trochu ma to už aj začína "obťažovať" - pretože čo sa týka bežného jedla, ona toho zje strašne máličko. Fakt pár lyžičiek, má rada hlavne polievky, ale vždy tak max 10 lyžičiek zo všetkého. A už aj počas toho, ako jej dávam normálne jedlo, vraví "mlieko mlieko" a hladne mi kuká na prsia 😀 Ja ju kojím hocikedy, nemám v tom systém, aj zaspáva na prsníku, aj na obed spí na prsníku, mne to akože nevadí... Len si kladiem obrázku, či je to v pohode, alebo či by sa od toho mlieka už nemala aj trochu odpútať 🙂 Asi chápete, čo myslím 🙂
@janapeterjana moj maly ma 25 mesiacov, sme na tom velmi podobne, polievky boduju, ostatnym jedlam tiez moc neda. Za to cici, cici, to by furt. Uz by som ho asi aj najradsej odstavila, ale neviem sa k tomu odhodlat, lebo viem, ze to bude boj a viem, ake problemy so zaspavanim mi zacali pri starsom, ked som ho odstavila (mal 20 mes.), tak sa toho aj bojim
Môj prvý mal už vyše 2rokoch keď sa odnaucil...tiež takto v kuse sa pomne zliepal ...ja som si už dávala aj stipl.papriku,alpu,ocot na prsia a i cez to šiel ...potom to dáko samo od seba prišlo že som jednoducho už nepriznala sa a tvárila sa že neviem že chce mlieko. A On na to po čase zabudol.
@janapeterjana Jaaj ako ja závidím ženám, ktoré môžu a mohli kojit svoje deti.Ja som syna nemohla kojit vôbec.Ani raz 😢.Mala som to doslova zakázané od doktora.Ale nato si sa nepýtala.
Mam sice iny nazoru na kojenie a zaspavanie na prsniku, ale ak vam to vyhovuje, tak je to dolezite a v poriadku.
Co ti asi vadi a co mi pride povsimnutia hodne je to, ze tvoje dieta je sef a nie ty. 1.5 rocne dieta ma normalne jest a mlieko ma len doplnat stravu a nie naopak. Co vela mamickiek nechce pocit je to, ze kojenie nieje nic nadprirodzene, je to len krmenie a ked ti to zacina vadit, tak je to pomaly, ale isto problem. Ved na jedenie ma casy a porcie tiez urcene, tak s mliekom to urob tak isto, iba ako 'snack' medzi plnohodnotnymi chodmi.
Môj má 2,5 a funguje prakticky tak, ako si opísala, akurát mne to nijako nevadí, takže za mňa normálne 😄 staršiu som v tomto veku nekojila a aj tak jedla holý prd, vyzerala ako hladom týrané decko, syn má vďaka mlieku oproti nej luxusnú váhu a stavbu tela 😅 nevýhody nevnímam žiadne, manžel si v pohode vytvoril vlastný systém uspávania na dni, keď nie som doma.
@janapeterjana keď sa pýtaš či je to v pohode, tak nie, nieje to v pohode 🙂
1.5 ročne dieťa má mať plnohodnotnú stravu a nie sa domáhať prsníka.
Samozrejme, že nebude jesť, keď vie, že jej mamina aj tak dá prso, na čo by potom jedla, že ano?
V 1.5 roku je takéto časté kojenie zlozvyk. Proste je.
A ak ti to vadí, treba s tým niečo robiť. Ty si rodič, ty si vieš a musíš povedať, ale to aj dôsledne dodržiavať (dá sa to všetko samozrejme láskavo, s rešpektom a láskou).
A vo väčšine prípadov ale z toho robia problém matky a nie deti samotné 😉
@janapeterjana Keď sa pýtaš a máš obavy, je to z nejakého dôvodu.. Vadí ti, že je to často? Že malo je? Že ti vyťahuje tričko? Že papa, kedy chce a nemáte v tom systém a ona mieru? Skús si to najskôr sama ujasniť, čo chceš riešiť, akú odpoved či radu hľadáš.
Ak ti naozaj nič nevadi, a mala je zdravá, tak je to asi normálne.
Mne to začalo vadiť, lebo pýtala vkuse, vyrušovalo ma to pri každodenných činnostiach, doslova už oberalo o čas. Dať jej limity, obmedzenia nepomáhalo, i tak sa pýtala 10x, či už teraz môže 🤦♀️
Potom sme to obmedzili asi v 2r len na spánok. Začala oveľa viac jesť. V 2,5r som dojčiť prestala úplne.
Vždy bolo najväčším problémom moje odhodlanie, dcerka to zvládla na prekvapenie viac-menej v pohode. Teraz síce prespí bez budenia celú noc, ale to uspavanie je ozaj náročné a prvý týždeň bol totálna katastrofa.
Áno, treba dojčiť až kým dieťa nepôjde na intrák.. ženy, ste normálne? Ste aj niečo iné ako len chodiace mliekárne?
Nie, nie je to normalne.... v tomto veku ma dieta jest vlastne skoro vsetko a nebyt zavisle na materskom mlieku...ja by som to ani zlozvykom nenazvala, je to zavislost...nie si dojciaca masina, ale matka, kt.ma urcovat hranice aj v tejto zavislosti...
Pokiaľ to matke a dieťaťu vyhovuje tak je to úplne v pohode a nikoho do toho nič nieje. Máloktoré 1,5 ročné dieťa má "plnohodnotnú" stravu, bez ohľadu na dojčenie a nedojčenie. Keby to tak bolo, tak to príroda zariadi tak, že sa matke po roku prestane tvoriť mlieko a rodičia nedojcenych deti by už nemuseli zháňať UM a zbytočne by sa vyrábalo...
Ak to zasahuhe do stravovacich navykov,tak to podla mna nie je dobre. :/ Ja nie som za dojcenie do 3 ci 4 rokov.... ale ucenie a nachadzanie upokojenia aj v inych veciach/cinnostiach. Nech to ma dieta pestr a vie si poradit.
ked mala rok uz mi to zacalo byt neprijemne a ona velka .. a tak sme zacali odstavovat ... viacmenej aj tak sa len ukludnovala a nejdela poriadne .. nasli sme si iny sposob mojkania a prsia ako hracka sa odstavili .. podla mna kojit deti nad rok je uz zbytocnost a ano pocitam s tym,ze sa tu do mna pustia- je to moj nazor a za tym si stojim a ine nech si koja aj 15 rocnych ked ich to bavi -kazda to mame inak nastavene
Toto si ty a tvoje dieťa, na iných sa nepozeraj. Ak to tebe nevadí tak dojci, ak áno prestaň ale nie pretože na mk povedali. Ja stale uspavam pri kojeni 2,5 ročného. Už mám 11 rocnu dcéru, viem ako to rýchlo ubehne, pomaly s tým tiež prestaneme.
Keď tak čítam vaše správy, áno, máte pravdu, musím si ujasniť, čo chcem. A chcem v tom dojčení nájsť systém 🙂 Nevadí mi, že som chodiaca mliekareň, ako to nazývate. Ale to nemusím nikomu vysvetľovať. Skúsim si nastaviť kojenie len pred spaním povedzme a po ňom.
Pre dieta je to nnajlepsie co moze byt
@janapeterjana pokiaľ to tebe vyhovuje, tak nič nemeň. Dávaš dieťaťu len to najlepšie. Až to tebe bude nepríjemné, tak vtedy môžeš začať riešiť čo ďalej.
@janapeterjana ja mam tretie dieta, predosle boli na UM lebo sa mi nedarilo kojit a ani vpodstate nemali zaujem, chytali sa hned na flasku. Syn ma rok a pol a je to presne taky ceckoš ako si opisala... hocikedy mi hrabe do tricka, zaspava na prsniku... akoze je to obcas uz take ze chcem s tym skoncit, no na druhej strane sme mali take virozy (grcacky hnacky) kedy ho kojenie zachranilo od infuzii a nemocnice.... (predosle deti vzdy skoncili v nemocke pri takych chorobach), takze som si povedala ze odstavenie zacnem riesit tak par mesiacov pred skolkou....
Aj my máme toto doma🤓. Synček 2r. Mliečko mliecko. Kedže z kravského ho preháňa a UM nikdy nemal tak to nejako neriešim veď potrebuje mlieko. Jedlu tiež nejak neublíži ale tak beriem to tak že ak by bol hladný tak zje. Tiež uspávam na prse. Je to premňa neskutočná pomoc, neviem si predstaviť po celom dni aby som ešte hodinu uspával, takto dám prso a do minúty spí. Akosi sa mi nechce rozmýšľať o odstavení lebo viemže to bude strašný boj, ja dúfam v pokojný samoodstav🙏🏻.
@janapeterjana je to blbost co tu niektore pisu, ze ti nechce jest kvoli mlieku. Moj syn je uplne rovnako malo aj ked sa odstavil a viem, ze vela deti to ma podobne bud su jedaci alebo nie a nesuvisi to s kojenim. Mozno len skusat postupne znizovat pocet kojeni nenasilne, skusit nejako zakecat alebodohodnut sa, ze das, ale neskor a ked vidis, ze je s tym v pohode predlzovat intervaly. Takto yo slo u nas a uplne prirodzene bez jedinej slzy
V tom veku mi to vobec nevadilo, o rok neskor mi to uz vadi a zatrhla som denne kojenie, skrz velke place😄 podstate je, aby ste sa obe citili ok
@janapeterjana ahoj kojila
Som do 2,5 roka na požiadanie .dcera Bola na 80% kojená a 20% klasika strava . Je to úplne normálne .
@majlo1234 oki urcite sa neda pausalizovat kazdy ma inu skusenost ale proste trochu ma rozculuju nazory typu ze dojcenie dietata nad rok je zlozvyk a pod. Lebo nie je je to uplne normalna vec. Kazde dieta to ma inak a nebudem dieta trapit nasilnym odstavovanim len preto ze to spolocnost ocakava
@janapeterjana chapem ta.. ja som toto riesila s mojou.. v noci uz spala celu noc, ale cez den aj 20x dobehla a tiez zle jedla. Ked mala cca 21.m., zacala som ju odstavovat pomalicky.. octovala som si prsia. Rano a vecer nie, ale cez den ano. Uplne som ju ale odstavila vtedy, ked sme konecne nasli UM, ktore jej chutilo. Chvilu jedla lepsie, len ona je dost mliekova ( aj teraz 😅), takze zas pila dost UM. To som stopla tiez, rs
esp.obmedzila, potom sa ako-tak rozjedla. Doteraz je prplos celkom 🙂.
@luteam Najmä staršie dieťa sa dojčí i z iných dôvodov ako jedenie. Pretože to nie je iba o jedle, ako to niekto nechce pripustiť a to, že dojcenie pomáha upokojiť sa, znášať nepohodu, utíšiť bolesť, zaspať je v poriadku. No kto nechce pochopiť, nemá záujem si k tomu niečo zistiť a naštudovať, nemá zmysel presviedčať.
@luteam nikto nehovorí o násilnom odstavení.
A taktiež autorka uvádza, že to vadí jej, nikde nespomína spoločnosť 💁♀️
@tiika ja mám prvé dieťa čisto kojené, som si plne vedomá všetkých benefitov, atd, veď to absolútne nikto nespochybňuje, je to fakt. A aj tak si stále myslím, že upokojiť dieťa, dať mu bezpečie, utíšiť bolesť a vedieť ho uspať sa predsa dá aj inak ako iba prsom, ako jediná možnosť.. hlavne, keď to vadí matke v 1.5 roku. Čo už fakt neni vek, kedy je zdravé dieťa odkázané na kojenie. A hlavne by matka nemala ísť cez svoj diskomfort, lebo to je podstata tohto príspevku.
@emilka_1 a ty si aj citala diskusiu? Lebo to tak vyznie a doslova niektore pisali ze je to zlozvyk a pod. A ze autorka nespomina celu spolocnost este neznamena ze je to pravda. Na sr prevladaju mylne informacie o dojceni a mnohe zeny ani po spravnych info nepatraju ale to je jedno. Skratka ja som prispevok od autorky pochopila tak, ze si nie je ista ci je to normalne a ci jej mala malo papa normalnu stravu kvoli dojceniu a nie ze ju dojcenie ako take obtazuje.
@emilka_1 tak oficialne odporucania su dojcit do dvoch rokov veku(podla svetovej zdrav.organizacie) samozrejme, po zavedeni plnohodnotneho jedla v jednom roku uz dieta nie je odkazane na kojenie ako stravu. A vsetky tie dalsie veci, ktore to prso poskytuje, sa daju nahradit niecim inym, ale stale si myslim, ze to v tomto ohlade maju dojciace matky omnoho lahsie(preto stale dojcim aj cez diskomfort😀😀)
@luteam ja som to len tak podotkla, tiez ma to prekvapilo. Co sa tyka toho odstavu, on je asi do urcitej miery vzdy nasilny/manipulacny, ja nepoznam osobne deti, ktore by sa odstavili same. Ale beriem to tak, ze im pomaly dozrieva nervova sustava, a maju stale viac a viac moznosti, ako sa ukludnit pomimo. A zaroven bystavovanie frustracii je od urciteho veku pre deti zdrave, ale tiez suhlasim, ze to netreba robit moc skoro

@janapeterjana noooo môj drobec bude mať 3,5 roka a ešte stále ho kojim 😄 teda moja odpoveď je pochopiteľne že je to úplne normálne 😁