Keď budem mať druhé dieťa, nebudem ho kojiť
Ahojte baby, zakladám tuto diskusiu len prosím vyhnite sa nejakému osočovaniu, hadaniu a podobne. Jednoducho ma to zaujíma. Rozmýšľala som nad tym ze ak by som mala druhé dieta, nechcem už kojiť. Vôbec. Mam na to svoje dôvody to je moja vec prosím nerozoberajte to. Zaujíma ma ako to je potom v pôrodnici. Myslím ze lekári z toho budú asi na prášky a sestry zrejme tiež ak budú musieť prikrmovať. A co robiť aby sa mi vôbec nerozbehlo mlieko? Dakujem
I kdyz jsem ja kojila celkem dlouho tak neodsuzuji toho kdo se rozhodne nekojit, je to jeho svobodna volba, jak jsem psala vys, u me kojeni fungovalo dobre bez nejakych vetsich omezeni, proto jsem i kojila dele nez jsem puvodne chtela, kdyz tu ale nekdy ctu co jsou nektere pro kojeni ochotne udelat, jak se boji dat z flasky, tak radeji pouzivaji cevky, davaji po lzicce a pak jim deti zase nechteji nic jist a nic vypit z flasky tak do toho bych nesla 🙂
Ahoj, prvého syna som nemohla lebo bol malinky a dávali mu fľašu od začiatku, a neľutujem že bol na nutrilone. Dcéru som koníka doteraz čo je rok a 8 mesiacov, a už ľutujem lebo premena to je strašné. Chudá teraz ju oducam od prsníka že ho potriem octom, nespime v noci, nechce normálnu stravu a keď ma vidí tak plač a nech didu vyťahujem. Viem to porovnať a som za Nutrilon. Najprv som sa bála aby som mala mlieko a teraz sa bojím ukázať dcére 😂
@uglybetty1234 suhlasim, že je to každeho vec. Stačí, ak si prečítaš imunologické zloženie materského mlieka a nemôžeš napísať, čo si napísala :D Ano maš pravdu, veda sa vyvíja a časom možno vznikajú nové metódy, ktoré prinášajú nové fakty. Ale zavrhovať vedu s dodotkom, že aj tak to bude o 20 rokov spochybnené...teda čomu veríš?
Ja som pri prvom mala strasne problemy a pekne sme sa zladili s dcerkou.. doslova som videla ako kazdym kojenim sa pomaly ukludnuje a stav sa zlepsuje.. Bohuzial som mohla kojit len 12tyzdnov.. boli sme dlho v nemocnici koli vaznym traviacim problemom.. (vysvitlo ze keby som ju nekojila tak by mozno dopadla horsie) a pri druhom dietati sme pri prvej najdlhsej hospitalizacii a totoznych prejavoch som hned vedela co mam robit.. nakoniec som to druhe kojila 7 mesiacov a 4 plne vsetko RUCNE ODSTRIEKANYM mliekom.. deti som vypiplala a robia mi radost. Su zdrave a mudre. Okrem stravovacich obmadzeni su ok.. takze tak s vlastnou pohodlnostou pri tak vaznej teme ako je materske mlieko sa rola matky NEZHODUJE!!! Potom si kupte radsej psika.. Ps.. kaslem na vase hejty. Stojim si za tym..
V nemocke bola so mnou na izbe jedna pani ktora kojit nemohla koli liekom ktore mala od psychologa,aspon ona tvrdila ze ich uziva a tak,dako moc to nevysetrovali a neprikladala ale prsia si stiahla elastickym obvazom aby sa mlieko nerobilo a to jej kazali aj sestricky aby to urobila.Troska sa jej robilo,ale to aj asi psychika zariadi ze aby sa moc nerobilo a este ked nepriklada tak sa nebude robit vo velkom.
Pozri, ak budes mat druhe, zoberies si rovno umele mlieko, povies im, ze dojcit nebudes a hotovo. Nemozu ta donutit. A zeny, co nevedia pochopit a prijat iny nazor a budu si nadalej presadzovat dojcenie za kazdu cenu, si nevsimaj. Oni vidia, ze len dojcenie je to naj a ine nechcu prijat, je to mimoch presvedcenia. To je to, co je na Slovensku "normalne" a to tlacit dojcenie ako to jedine spravne
Zober si do porodnice vlastne mlieko. A zacni rovno s nim...budes v nom pokracovat doma. Naco potom menit doma mlieko, bohvie co daju v nemocnici..Niektore nutrilon, ine Sunar. Vyber si sama a davaj od zaciatku.
@ave17 tak....plne suhladim..ja som sice kojila a ak by som mala druhe tiez by som kojila...je to strasne pohodlne😂😂😂vytiahnes cecok a uz je navarene😄ale plne suhlasim ze ak matka nechce nemoze nema nevidim dovod naco to silit nutit...to uz je potom o trapeni nie radosti. Pre mna kojenie bola uzasna chvila..
pozri, mam neter ma rok a pol a tiez bola na UM a co? kazdeho vec ... segra chcela kojit skusala vsetko co sa dalo ale mala nervozna plakala hladna bola ... tak sme dali um a hotovo ... natrapili sme sa malicka mala koliky menili sme asi 3 mlieka kym sadlo a je tu zdrava ... miliony deti bolo na UM a su tu ... a podla mna staci ked povies ze nechces kojit a su aj tabletky sa mi zda 🙂
no tomu, že vďaka dojčeniu je najsuper imunita neverím, nech to potvrdí neviem aký vedec. brat bol dojčený 3 týždne+očko a je zdravý ako repa. ja som bola dojčená 3 mesiace+očko a mám asi všetky alergie sveta.
Ono je to skoda nekojit. Resp aby som mala byt presnejsia..je nespravodlive, ze niektorej to ide relativne v pohode a ina sa musi trapit. A to doslova.
Neviem ci to je civilizacny dopad. Viac a viac matiek sa stazuje, ale jedno je iste, ci menej my kojime tym menej bude kojit aj dalsia generacia.
Ja osobne som sa bohuzial tiez trapila a po 2 mesiacoch sme koncili cisto na UM. A to mam dve deti, vzdy ten isty scenar. Ale aspon som to skusila. Dakujem za kazdy den, kedy sa mohla napit mojho mlieka. Nie z dovodu vyzivoveho -dnesne UM mlieka velmi dobre supluju MM - ale skor z citoveho, intimneho hladiska mi je luto, ze sme nekojili dlhsie.
@alicka850 samozrejme, ze to mozem povedat. Keby materske mlieko bolo naozaj takym skvelym prostriedkom na imunitu a naozaj vsetky vysledky by tomu nasvedcovali som ticho. Ale sama to vidim okolo seba, ze kojenie nema dopad na imunitu deti. Preco potom kojene deti maju alergie, ekzemy atd..?! Zvlastny vysledok studii musim povedat. Nakolko fakty tomu nenasvedcuju.
A nespochybnujem vedu, ze vsetko bude aj tak o 20 rokov inak. Pouzivam zdravy sedliacky rozum a neverim vsetkemu, co niekto niekde prehlasil.
Nasa generacia je pomaly cela vychovana na UM. Niekto zdravy ako repa, niekto sa potyka s mnozstvom zdravotnych problemov. Problem imunity treba hladat a skumat hlbsie.
@gupka27 Povies to v porodnici este pred porodom, aby boli na to pripraveni, a po porode dostanes lieky, ktore zabrania rozbehnutiu laktacie. V porodnici bola jedna kocka-fajciarka-a nechcela sa vzdat fajcenia, preto sa rozhodla pre tabletky, nikto z lekarov ci sestriciek neriesil, ved je to slobodne rozhodnutie kazdej zeny
@uglybetty1234 nebudem sa s tebou dotahovat o ucinkoch materskeho mlieka, nie je to cielom tejto diskusie. Vedecke studie sa robia na tisicoch a desattisicoch pripadov, cize ked z takej vzorky vyjde nejaky vysledok, konkretne ze materske mlieko ovplyvnuje imunitu, asi na tom nieco bude. Ked mi povie mamicka, ze to nie je pravda, lebo ona vo svojom okoli ma dojcene deti (max mozno par desiatok), ktore maju alergiu a nedojcene, ktore ju nemaju, je to pre mna iba subjektivny nazor, z ktoreho si nevyvodim ziadny nazor. Okrem toho alergia je multifaktorialne ochorenie, kde neplati rovnica nedojcenie=alergia, ale dojcenie je jednym z faktorov, ktory moze vznik alergie ovplyvnit. Opakujem ale svoj nazor, ze je to kazdeho vec dojcit ci nie.
Vsetky studie su nanic lebo sa vzdy zohladnuje len jeden faktor a v tomto pripade ci je dieta dojcene alebo nie.Dalej sa uz neskuma napr. v akom prostredi dieta zije,jeho geneticka vybava po rodicoch,strava matky pocas tehotensta... . Prveho som dojcila 6mesiacov a nema alergie ani ekzem(klop klop),druheho som dojcila rok a uz dva mesiace bojujeme s ekzemom a vyzera to na potravinovu alergiu.
Ahojte baby, mam 2 synov...21 rocny odchovany na UM, 5 rocny dojceny 1,5 roka...zdravi obaja ako buky 😀😁😂ten starsi okrem nadchy1x max 2x do roka nepozna choroby...velmi si prajem nech to tak zostane.Mladsi zatial tiez. Imunitu ovplyvnuje aj vela inych faktorov, nie len samotne dojcenie.Najpodstatnejsie je spokojna milujuca maminka...ci dojci...ci ohrieva vodu na UM je jedno. Byt cerstvou matkou je samo o sebe sice krasne...najkrajsie...ale, velmi narocne obdobie...je na kazdej z nas ako si to ulahci a prisposobi pre svoje pohodlie. S cistym svedomim by som davala dietatu UM. Ako nic 😀😁😂 pre mna bolo pohodlnejsie ale narocnejsie dojcit. Nas malicky bol velmi narocne babatko, celu noc prespal prvykrat ako dvojrocny. Vela stastia prajem
Pre autorku - mlieko sa podľa mňa rozbehne, môj lekár mi povedal, že na ukončenie laktácie treba hlavne neponúkať prso, obmedziť tekutiny na minimum a obviazať prsia - úplne ich stiahnuť. Prípadne opakovať.
Off topic - stále čakam kedy sa zapojí Mamila gang 😂😂😂😂
@alicka850 Vedeckými štúdiami? Myslíš tými, ktoré nik okrem Newmana a spol. neuznáva? (Kto si tie vedecké štúdie zaplatil, čo myslíš?). Nie sú uznané celosvetovo za významné vedecké štúdie ani za smerodatné pre ďalšiu vedeckú činnosť, nie sú uznané odborno verejnosťou. Neučia sa o nich medici na fakultách atď. atď.
Práve naopak, neexistuje žiadna vedecká štádia, ktorá by dokazovala, že dojčené deti sú zdravšie alebo inteligentnejšie.
👍😂
@gupka27 Ahoj, ak nechces tak nechces. Sestricky asi budu z teba zufale ale je to tvoje slobodne rozhodnutie. Moja znama to tiez tak urobila sice neviem ako to brali v porodnici. Ona ale prve nedojcila a druhe uz hej. Nakolko chcela aby mala pekne prsia. Urobila to tak ze si napevno obvazom obviazala prsia a mlieko sa jej prestalo tvorit. A prsia ma pekne lepsie ako pred prvym babom.
Žena,matka, dobrovoľne nekojit,pre mňa nepochopiteľné!
@malasandrika A uz je to tu....dlho sme cakat nemuseli.😉
@evittam to aby som si spravila pukance 😂😂
@gupka27 myslim, ze ked budes mat druhe, tak aj tak budes sa snazit kojit 🙂)) kedze ako pises, pri prvom si vyskusala vsetko mozne aj nemozne, takze si ho chcela kojit, zalezalo ti na tom, ono ked pride ten porod a stanes sa dvojnasobnou matkou, tak to sa ti kludne moze zmenit myslenie zo dna na den, viem o com hovorim 🙂) takze podla mna skusis tak ci tak, ale ved nemusi kojit, staci ze sa posnazis a ak nevijde, tak nevijde, svet sa nezruti a das um. A porovnat nevies kedze si normalne dieta nekojila bez problemov, mozem ti povedat z vlastnej skusenosti, ze vsetko ma svoje plus aj minus, aj um aj kojenie, ale bola by fakt skoda ani sa nepokusit, tak vela stastia pri druhom 🙂
keby mm vplyvalo na imunitu tak ja tu som ani nemala byt 😀 pdchovana na krabicovom mlieku riedenom pigi cajom to iste mala na um do roka a max 2x chora aj to odo mna ... jednoducho povedane kazdeho osobna vec aj keby dvaali zeny detom nvm co je to ich vec ... a ja sa ani necudujem ze zeny maju depky ked nekoja ked citame na nete ze deti na um su agresivne ze deti na um su chorlave atď. nikomu vsak tie co davali um neberu to ze naozaj mm je najlepsie ved uz len kolko penazi stoji UM ale ked nie tak nie ...
inak skoda ze musim do roboty ist by som si pukance urobila 😀
@uglybetty1234 tak zbytocne sa tu ohanas, materse mlieko je prirodzena vyziva pre dieta, je to dane prirodou, umele vyrobil len clovek, cize umele je len umele a aj po roku obsahuje materske mlieko prospesne latky pre dieta, niekto koji do roka, niekto dlhsie, ale kojenie nie je len o strave, pokila dieta nema cumlik, tak nahradza aj ukludnenie, pomojkanie a ine veci. Dokedy maju tak cumlik deti? do 2 rokov? do 3 rokov? do 4 rokov? sama si odpovedz a tak isto aj dojcenie moze tak dlho trvat, pokial to matku neobmedzuje, tak preco nie. Ja som za to aby kazda matka dala sancu dietatu pit aspon kolostrum, lebo kolostrum je velmi doelzite pre imunitu a to uz nijako nespochybnis. Pokial sa da, tak nech kazda matka skusi kojit, ked nepojde, tak nevadi, maju um. Ja by som zmenila si cele porodnictvo, chybaju sestricky co by pomohli matkam so spravnym prisatim a nevodili im deticky len na kojenie. Ja som rodila v irsku a obe deti som mala hned po cisarskom pri mne.

@gupka27 myslim, ze su na to aj lieky, na potlacenie laktacie. Zijem v BE a tu sa ta normalne v nemocnici pytaju, ci chces kojit a ak povies, ze nie, tak ti ich nasadia. Ja som, ale kojit chcela, takze uz nazov ti nepoviem. Skus pogooglit. Inak tusim aj nejake bylinky - salvia a nieco este tiez potlaca laktaciu.