Kedy dokrmovať a kedy dojčiť 5 dňové bábätko?

kiss1234
4. nov 2020

Ahojte viete mi prosím poradiť koľko krát za deň sa ma bábätko dokrmovat a dojčiť? Malinký ma 5dni a 3,5kg za každú radu ďakujem.

fokuska
4. nov 2020

@kiss1234 Prco chces dokrmovat ked dojcis? Je s dojcenim nejaky problem, alebo co?
Za normlanych okolnosti tak malinkemu babu uplne staci dojcenie - idealne na poziadanie, cize vzdy ked vidis ze mrnci, place, tak ponuknut prsnik a ak je hladny, tak potaha.

luciannka83
4. nov 2020

Vzdy ked je dieta nespokojne treba nadocit. Prve tyzdne to moze bot aj kazdu hodinu, kym sa rozbehne tvorba mlieka. Jak zacnes s dokrmovanim je to pravdepodobny koniec dojcenia.

miadi
4. nov 2020

Nikdy som nedokrnovala Ved das prso na požiadanie nemusis ho trapit s um ked kojiš. 5dnove to sa ti len mlieko zacalo tvorit vcera prve si mala kolostrum . Novirodenec moze byt dojceny aj kazdu hodinu ak mrnči.

anavivana
4. nov 2020

Tak, ako bolo vyššie spomenuté. Akonáhle je dieťa nepokojné, mrnká, plače tak dať na prsník, na požiadanie, aj každú hodinu.
Otázne ale je, či máš mlieko a dieťaťu stačí. Ak dieťa prospieva, je spokojné, má dosť pocikaných plienok, nejaví sa Ti ospalé a nezvyčajne dlho spiace či strácajúce na váhe, tak je to v poriadku.
Ak ale stráca na váhe, chudne, je apatické či veľmi dlho spinká a má suchú plienku, tjst. málo ciká, zrejme nemáš mlieko a v tomto prípade to treba riešiť s pediatričkou, laktačnou poradkyňou alebo s niekym z fachu. Následne potom áno, treba jednoznačne dokrmovať, aby dieťatko nebolo hladné..

sika206
4. nov 2020

@kiss1234 ahoj som laktacna poradkyna mozes mi napisat spravu.

ada85
4. nov 2020

Ahoj mám 2 dcéry už v škôlkarskom veku- nie dvojčatá . A pri obidvoch bol rovnaký scenár. Asi 2 alebo 3 týždne som sa ich snažila čisto kojiť a vyskúšala som asi všetko čo má pri tvorbe mlieka pomôcť. a baby stále umrnčané. Potom mi detská poradila že najskôr nakojiť a tak dorobiť umelé. Vydržala som tak asi do 8.mesiaca a potom sa samé odstavili. Po pridaní umelého mlieka to boli ako vymenené deti-konecne sýte 😀

ivka21
4. nov 2020

Asi sa bojíš ci ma dosť mliečka od teba. Ponúkaj mu prso často podporí to tvorbu mliečka, čajík si daj pre dojčiace matky, a cierne pivo.. A aby malo dosť výživy malo by mať precikanych 6 až 8 plienok za 24 h. Ja som aj dokrmovala hlavne na večer v prvých týždňoch ale len preto ze som sa bála ci dostatočne papa.