Kojenie je utrpením
Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .
Ja som z toho bola v takom strese, že so s tým tiež sekla. Ale poviem ti, že s výčitkami aká som neschopná. Lebo moja švagriná, ktorá nikdy nemala deti mi do toho pindala, prečo nekojim a ze ci viem aké je UM mlieko drahé. No poviem ti na to obdobie nerada spomínam. Ale po týždni ako som malému začala dávať UM mlieko a videla som ako je zo dňa na deň spokojnejší som si povedala, že to stojí za to. Myslím si, že spokojná mamicka=spokojne bábätko alebo naopak 🙂🙂🙂. Držím silno palce
Ja si myslím, že už si urobila maximum aj tak. naozaj s kludným svedomim kasli už na to. Kojenie je telesna , chemia , biologia a matematicko vedecka disciplina. Uvidis, ze sa Ti ulavi a budes si dceru uzivat . Ako si ju mas naplno vychutnat ? len tak, že budeš Ty Ok 🙂
Inak ja fakt nechapem ako to mozes tak dlho trpiet a vydrzat. Co ta pri ton drzi? Co na to tvoj muz. Ja som plakala od bolesti raz ked sa mi vytvoril pluzgier a moj muz hned prisiel s tym ze mam prestat kojit a netyrat sa. Nastastie na druhy den splasol a bolest presla ale v hlave som uz bola rozhodnuta prestat ak by som mala znovu od bolesti plakat.
@luss121 to je akoby som to písala ja pred 11 rokmi... Presne to iste som mala. Dcérka bola úžasná, neplakala, proste poklad dieta.ale co sa kojenia týkalo... Hrôza. Ona ťahala a ja spotena, slzy v očiach a čakala som, kým to skončí... A keďže veľa grcala, tak pila veľmi často a veľmi dlho. Mlieka som mala pre dve ďalšie deti... Nakoniec som si začala mlieko odsavat a dávala som cez fľašu, po pár týždňoch sme prešli na umelé. A aj keď si to niekedy vyčítam, hlavne je, že ona bola spokojna. Netráp sa. Ak to nepôjde, tak to nepôjde. Našťastie máš aj iné možnosti 😊
@luss121 ahojky presne takto isto som sa aj trapila presne dva mesiace a skúšala som všetko, ako aj ty a pomohli mi chrániče bradaviek, a hlavne vetranie pŕs, keď som bola sama dala som dole podprsenku a tričko. Tie ragady potrebujú vzduch na vyliečenie. A keď som nemohla byť"holá# tak som nosila chrániče, aby sa bradavky ničoho nedotýkali a už po pár dňoch som videla ako sa mi rany sceluju 😚
@luss121 plne chápem ale vystresovaný matka je horšia ako umelé mlieko. Ak ti pije z fľašky tak skus odstriekat. Mlieko sa ti bude robiť až kým neodstavis dieťa (viem co píšem prvú dcéru som kojila 3r a mlieko odišlo až keď som s tým nadobro prestala)...
@luss121 ahoj u koho ste boli na strihanie uzdicky? Z vlastnej skúsenosti môžem povedať že to nevie spraviť každý ORL doktor, 1. Z sne boli u obyčajného, strihol asi 1mm samozrejme žiadna zmena, potom sne boli u jedného pána čo sa venuje takýmto malým detičkám a zmena to bola obrovská a (skoro) okamžitá. A mne LP poradila citrovital ( multimam boli vyhodené peniaze) mala som bradavky zničené zrejme podobne ako ty a toto proste pomohlo hádam už pri prvom použití 🙂
@zuzanka.zuzu skúšala nič nezabralo 😔 Určite nejakú rolu hrajú aj hormóny v tom ale tá bolesť je neskutočná pôrod má bolel naozaj menej .
@zuvelyn Ďakujem 😊 som rada že nezazivam tieto pocity sama . A som šťastná za to že aspoň tu má niekto tak podporí a podrží pretože žijem pri svokrovcoch muž je momentálne v zahraničí a svokra ktorá kojila svoje deti do 2 mesiacov mi stále vraví nech kojím aj za cenu bolesti že ju to tiež bolelo . A keď som povedala že mne ale chyba kus bradavky a je to bolesť pri ktorej plačem povedala mi škoda mlieka .
@luss121 klobuciky na bradavky? Alebo prestat kojit pri bolestiach, si dobra mama, robis, co mozes, mozno zvazit kupit odsavacku,mliecko si odsat a krmit z flasky,zeny v rodine tak odkojili, odstriekanim vlastnym mliecko 8 mesiacov. Lebo aj tym ako je to stresujuce a bolestive, sa ovplyvni mliekotvorba a mozes prist o mliecko uplne.Skusila by som este tie klobuciky, no a odsavacku a z flasky krmit.
@janynyna Presne ti rozumiem . Do mna zas pinda svokra ktorá obe deti kojila maximálne dva mesiace potom prestala . Stále mi vraví ženám ju to bolelo a keď som sa spýtala že či aj jej chýbal kus koze na bradavke povedala že to nie ale škoda mlieka nech neprestávam . Chlap je v zahraničí a som tu s ňou sama . A naozaj je to pre mna najhoršie obdobie . Pretože ja viem čo je pre nás obe dobre ale potom počúvať tie výčitky od nej že je mala na umelom je strašne .
@ledgerka Muž chce aby som prestala . Je momentálne v zahraničí takze mu plačem len cez telefón. Žijem u jeho rodičov a svokra je zasadne proti tomu aby bola mala na umelom . Aj keď vidí že keď kojím sa zvíjam od bolesti . Nemám tu žiadnu podporu v tomto . Stále mi vraví že škoda mlieka že ju to tiež bolelo . A keď som sa spýtala či aj jej chýbal kus bradavky povedala že nie ale proste musím vydržať že to prejde . Kebyže bývam sama odstavim sa bez výčitiek a jej poviem že som stratila mlieka a hotovo
@xjakubikovak Boli sme v Banskej Bystrici pri doktorovi Peter Líška . Po strihnuti je to o niečo lepšie ale boli to stále keďže sú to otvorené rany . Už som si objednala ten citrovital vyskúšam to 😊
@luss121 ty svokru nerieš, to co ona chce alebo nechce nienei tvoj problém. Co je ju do toho ci kojis alebo nie. Tvoj muž má pravdu, dcéra potrebuje pri sebe vyrovnanú mamu a nie klbko nervov. Pekne jej daj flasu s UM a budete obe spokojné. A svokra nech si trhne. Neviem co je toto za móda že každý sa stará iba do toho kto ako ne/koji. Keď bude mať komentár jej slušne pobedz ze to nie je jej starosť a ďalej sa s ňou o tom rozprávať nebudes.
Ahoj ja som mala pri prvej dcére tiež problém s kojením. Bradavku poranene do krvi. Tak som prestala kojiť na cca týždeň pokiaľ sa mi bradavky nezahojili a dcéra bola vtedy na umelom. Potom som sa ku kojeniu vrátila a už to bolo v pohode. Možno aj tebe mi prospela pauza od kojenia.
Tak ma napadlo ešte že mne poradila laktacka jedny kvapky a tu fialovú vodičku a teda rýchlo sa mi to zahojilo. Žiadna suma 100€ možno tak 5€. Ak chceš dám ti na ňu číslo mne to povedala cez telefón.
@nikuska625 A zatiaľ kým si nekojila si si mlieko odstriekavala? A rozbehla sa ti potom normálne laktacia ?

@luss121 netráp sa prosím.. mala som to tak isto pri oboch deťoch, vzdala som to teraz pri dcérke po mesiaci a pri synovy som vydržala 6t.. bol to boj a plač pri každom kojení.. a mlieka som mala stále menej a menej, myslím že hlavne kôli tomu stresu z kojenia... a tak veľmi som chcela kojiť ale presne ako píšu maminy najdôležitejšie je byť v pohode, nemať stres a to keď si uvedomíš nemáš čo riešiť, nemusíš mať výčitky lebo robíš to najlepšie čo môžeš pre svoje dieťatko a už si skúsila naozaj všetko.. treba to len prijať a uživať si už tie spoločné chvíľe... pre nás bolo UM vykúpením, moje deti boli zo dňa na deň ako zázrakom spokojné a usmiate slniečka.. syn má 5 rokov, je zdravý a vysmiaty stále 😊