Kojenie je utrpením
Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .
Neviem no, si rozhodnuta prestat a len si si to sem prisla odobrit. Nemam pocit, ze hladas nejaku rozumnu radu, ktoru chces este vyskusat. Co je samozrejme v poriadku, ale na co potom toto. Normalne treba ist ku gynekologovi, ci nemas na bradavkach plesen, soor potom ma aj babo v pusinke (biely povlak na jazycku) a len si to prenasate... Klobuciky funguju, ked si zvolis spravnu velkost. Medzi tym osusit a natriet vazelinou, nech sa tam nedostane nic a neni to drazdene... Kazda sme si niecim s tym blbym kojenim presla prve tyzdne nie su med lizat, ono sa to potom unormalni. Odstriekavat za mna nie je riesenie, ale zbytocna praca navyse...navyse si masirujes a drazdis bradavky rukou a tu infekciu pravdepodobne este zhorsujes. Bud alebo, toto na pol je len na nervy.
@luss121 neodstrekovala som si nič lebo aj to ma bolelo. A po pár dňoch som normálne zasa nabehla na kojenie.
@luss121 ahoj, skus klobúčiky, síce to laktačné moc neodporúčajú, ale mne to veľmi pomohlo, ako si bradavky zvykli na ten podtlak postupne som ich dala dole a bolo to fajn. Super že si tak dlho vydržala, kojenie je veľmi pohodlne uľahčuje nočnú starostlivosť o dieťa. Ešte som mala také obrúsky s takým chladivým gélom čo sa prikladali na bradavky a bolo to veľmi prijemne, nemusela si ho ani zmývať, len názov si už nepamätám.
@luss121 :( tak neviem, ako aj ja som mala bolesti pri kojeni, ako keby ma rezali so ziletkami, pomohol nastrih uzdicky pod jazykom, jeden den bol syncek nevrly, ho to bolelo, ked mu to spravili, ale na druhy den uz v pohode a sa kojenie dost zlepsilo, aj sa lepsie najedol, bez dokrmovania, zacal priberat a nemala som uz bolesti,ja som si hojila s vodickou z grepovych jadier myslim 15 kvapiek s trochou vody a olivovy olej trosku a tym som si bradavky potierala, mala som chrasty a krvacalo mi to, zahojili sa a luftovala som, po byte som chodila hore bez, von som nosila taku uplne lajbavu, volnu podprdu na kojenie....
@luss121 vobec sa s tym netrap,ja som tak isto bola,mala.hladna,ja vystresovana unavena,nic ine som nerobila len sa jej venovala,zaspavala pri kojeni,o chvilu hore a hladna,ked konecne zaspala odsavala som aj to bolo malo,zas plac,rozuzlane prsia,no nervy cele. Vydrzala som to 6tyzdnov a potom skm s tym sekla. Odvtedy mi mala prespala celu noc. Ja som teda neni fanusik kojenia ani za nic. Ked to nejde tak to nejde,nezblaznim sa
@luss121 no a? Tvoja priorita máš byť ty a tvoje dieťa nie čo si myslí nejaká svokra ako ktokoľvek iný. Veď nech sa s tebou nerozpráva, aspoň budeš mať kľud. Kebyže sa toľko trápiš kvôli sebe a kvôli svojim pocitom a emóciam, Ale toto riešiť a trápiť sa kvolit tomu že čo si pomyslí svokra, prakticky uplne cudzí človek? To je úplne mimo misu ;)
@mabenn ja by som šla hneď preč len on je v zahraničí a nemôže teraz prísť . Lebo mi dáva pociťovať ako som mama. Keď mne plače na rukách s ona ju uspi potom v kočíku mi aj 10 krst príde ukázať že ju ona uspala . A raz mi povedala či by som chcela malu kebyže mám na vyber hlúpa otázky iba som sa postavila a odišla som
@luss121 ten stres s toho dokazovania, ze si dobra mama ti urcite nerobi dobre. Neviem, co by som robila, toto ste mali riesit este pred narodenim mimi... bud budes brat svokru ako pomoc - to sa s nou porozpravaj na rovinu, ze si rada, ze ti pomoze, ale nech prosim neporovnava, neriesi a nema pindy, kazda s nas ako mama niekedy zacinala a nech si spomenie na seba, ak je rozumna - pochopi... a ak to nepojde tak k vasim, aj ked to zas neznamena, ze tvoja mama nebude robit toto iste, bohuzial kazdy clovek navys v dome si neodpousti povedat svoj "nazor", svoje "tipy" a takto to rob a hentak, preto je vzdy najlepsie, ked mladi byvaju sami...zavolaj muzovi, prijst nemusi, ale nech ti aspon nacrtne riesenie v dohladnej dobe, lepsie sa ti bude dychat.
Medicínsky med a kvapky výťažok z grepu. Mne pomohlo toto. Mala som také ragady že som so strachom kojila a plakala pri každom kojenia. Krvacalo mi to brutálne. Pôrod bol nič oproti tomuto. Ale zvládla som to. Skúste
@kamagma to akokeby som ja písala , kojenie u nás bolo veľké trápenie a k tomu všetkému tlak okolia na kojenie, akonáhle sme to vzdali tak šťastná mama a šťastné dieťa šťastná celá rodina. Pri ďalšom som neplánovala kojit za každú cenu ale 3 mesiace sme hľadali vhodné mlieko, celý deň som zbierala materské, aby bolo na jednu fľašu ktorá ukludnila bruško. Objav vhodného mlieka vniesol pokoj do rodiny.
@luss121 je mi ľúto, čo prežívaš. Svokru nepočúvaj, kojenie nemá bolieť.
Potrebuješ toho zriešiť viac naraz.
Bradavky - ak máš kvasinkovú infekciu a hoci si natierala bradavky mastičkou, pokiaľ si nepreliečila aj bábätko, tak Ti infekciu prenieslo opäť na bradavky. Preliečiť sa musíte obaja a vydenzifikovať všetko čo sa dotýka bradaviek a pusinky bábätka.
Ragady - tam už asi nepomôže nič iné, len pár dní bez dojčenia ☹
Ak si chceš udržať mlieko - ručne odstriekať, bez odsávačky. Cez deň aspoň každé 3 hodiny, v noci aspoň 1x. Stláčaj dvorec, nie bradavky.
Nakŕmenie dieťaťka - UM mlieko nie je otrava, svokra nech nevymysla a ide kúpiť 1 krabicu. Ideálne cievkou CN 01, ale to by Ti musel niekto ukázať. Samozrejme aj odsaté mlieko môžeš dať.
Opätovný rozbeh dojčenia - zrejme Ti klesne produkcia mlieka, kým sa ragady zahoja. Mne pomohli prípravky Benedikt lekársky a Senovka Grécka na zvýšenie tvorby mlieka a samozrejme potom časté dojčenie. Ale až po zahojení ragad.
Pomoc - pokiaľ je svokra aspoň kus pri rozume, tak jej povedz že potrebujes pomoc. Ty už vieš najlepšie s čím, aby si mala čas na odstriekanie mlieka a na oddych. Ber to tak, že teraz si chorá a máš PN, máš sa liečiť. Alebo skús poprosiť niekoho iného z rodiny, kamarátok.
Drž sa.
@luss121 šťastná mama=šťastné dieťa, základom je, aby si ty bola v pohode, potom bude aj bábätko a tým pádom budeš aj odolnejšia voči debilným rečiam... vyskúšala si toho dosť, svokre povedz, že si stratila mlieko... Zrejme z toho neustáleho tlaku a daj umelé 🙂 ❤❤❤ držím palce
@luss121 ja som sa trápila presne ako ty. Minimálne prvých 6 týždňov som revala pri každom kojení a musela zubami hrýzť do vankúša aby som to dala. Už nikdy viac!!! Nikdy!!!! Nech si vraví kto chce čo chce. Kojila som potom do 8m. Sama som ju odstavila a teraz by som to urobila ešte skôr. Viem, že sú matky ktoré kojenie berú akl niečo úžasne sú hotové z toho ako je na nich dieťa prisate ale pre mna to tak nebolo a nehanbím sa za to. Ja si kojenie fakt budem navždy pamätať ako nočnú moru
Ak ešte chceš bojovať o záchranu laktácie, skús Multimam náplaste (neviem, či ich už niekto radil, nečítala som všetko). Ja som mala obrovské ragády, plakala som pri každom kojení, no hrôza a des, pôrod bol oproti tomu malina... Tieto náplaste boli pre mňa ako zázrak z neba, okamžitá úľava a po troch - štyroch dňoch boli prsia zahojené. Nakoniec som kojila dcéru takmer do 3. rokov 😀 Samozrejme, ak už nechceš pokračovať v kojení, je to tvoje rozhodnutie, rob tak, aby si bola spokojná ty, aj dieťa. Svet sa nezrúti, ak prjdeš na umelé mlieko a svokrička keď silou mocou ťa do toho núti, tak nech si urobí vlastné dieťa a kojí ho koľko chce.
@luss121 ja chapem ze ta to boli, ale musis mat prsia stale na vzduchu. Stale kym sa to nezhoji. Inac sa ti to nezahoji (vlastna skusenost). Ked sa ti to na vzduchu zasusi, iba si bradavky potri materskym mliekom a nechaj zase na vzduchu. Pripadne obycajnym bepanthenom a zase vetrat. Bepanthen zmyvat netreba. Prsniky nikdy neumyvaj mydlom. Aspon 3 dni nekoj, iba nevyhnutne rucne opatrne odstriekaj. Rano, na obed, vecer a v noci raz. Najprv si prstami jemne drazdi bradavku kym nepocitis ze sa ti mlieko “nalialo” a tak sa ti bude dat lahsie odstriekat. Potom na stvrty den priloz malu jedenkrat cez den a raz v noci. Kedze prisatie uz ma spravne, nemala by ti to znovu rozdrazdit. Ak budes vidiet ze to este nie je ok, postupuj ako prve tri dni. Ak budes vidiet, ze kojenie by uz mohlo fungovat, skus prikladat castejsie. Ked to uz bude zahojene, tvorbu mlieka zvysis castym prikladanim.
@luss121 Chápem presne co prežívaš, zažila som to pri prvej dcére stou som bojovala 3 mesiace a trápili sme sa obe, pri druhej som to po 3 týždňoch vzdala, nie vždy to ide a poviem ti za seba ze obidve boli spokojnejšie a hlavne dobre napapany po umelom mlieku a sú hlavne obidve zdravé, ja som tiež šťastná a žiadny stres, takže určite nie za každú cenu len kojiť kojiť, skúsila si a nejde to nič sa nedeje, uvidíš ze bude aj mala spokojnejšia aj ty keď sa prestaneš trapit
Ja síce kojim a kojila som aj prvú, ale toto nie. Trápiš hlavne seba. Investovala si do toho nemalé peniaze,možno ešte poslednú šancu by som videla v oslovení inej laktacnej,a ak príde na dôvod,prečo ta to tak veľmi bolí a trhá sa ti pokožka,tak by som zacala šetriť prsia čo najviac, nie odsavanim ale manuálnym ručným odstriekavanim mliečka ,vtedy bradavky nenamahas, a poradila by som sa teda s lekárom o maste. No určite ti klesne tvorba mliečka. Ak neprídete na to, čo je zle,prečo sa ti tie rany hoja,tak sa ďalej netrápte, môžeš spôsobiť infekciu nielen sebe ale aj maličkej a to určite nechceš. Najmä v tomto teple a ak ani vetrať prsia nemôžeš, je riziko infekcie veľké.
Dokonca túto druhú dcérku som odstavila na týždeň,počas ktorého som bola v nemocnici, užívala som senovkuu a Benedikt, manuálne som si mlieko odstrekovala,bez odsavacky, drobka bola medzi tým iba na UM a prikrme, a po týždni sme sa ku kojeniu vrátili, trvalo asi 2tyzdne kým opäť pristúpilo aj mlieko v plnej tvorbe. Takže ti držím palce a akokoľvek sa rozhodneš,bude tvoje rozhodnutie správne,no najskôr musíš byť spokojná a šťastná ty,a potom bude aj tvoje bábätko,pre ktoré si celý svet.❤️
@luss121 ja som to mala podobne pri prvom, stres a panika, boľavé doranane bradavky, prisatie, odsávanie, všetko brutálne bolelo. Ak s tým nechces seknut, poliec bradavky, skús si ich namáčať alebo potierať v klasickom repikovom, alebo kamilkovom odvare. Čo najviac na vzduchu, bez podprsenky, nech sa hoja.
Inak veľmi dobre sú náplaste myslím že laniloh sa volajú.
A umelé mlieko nerieš, len bábo prikladaj, čo najčastejšie. Aký dopyt, taká ponuka. Inak veľmi dôležité je, či sa dobre prisava, sleduj, či správne saje, dvojtaktove nasávanie (vygoogli).
Keď sa ti zahoja bradavky, uvidíš, že bude lepšie. Poprípade vyhľadaj lekára.
Väčšina z nás si tým prešla, neboj nič. Inak dojčila som prvého do vyše dvoch rokov, druhého tri roky, a tretiu 11 mesačnú dojcim.
Ak sa rozhodnes, že končíš, nič si nevyčítaj, sú omnoho podstatnejšie veci 😉.
@zltalienka akurát som volala dnes na kožné lebo mala mi zas otvorila ďalšiu ranu a začala vracať krv tak keď to kozna videla povedala že len dve ženy v takomto katastrofálnom stave mala a ja som tá druha . Dala mi ďalšie maste a zobrala výter ale že to je čistý stafylokok a sama mi povedala že ona by nekojila že si nevie predstaviť akú bolesť musím zažívať
@chrumka333 ďakujem ❤️
@livuska124 mala som 4 balenia nepomohlo ani trocha . Ja by som jej tiež povedala svoje len musím byt ticho lebo chlapa doma nemám s nemá si má kto zastať

Ty nemáš problém s kojením, ty máš problém so svokrou a vašim vzťahom. Rob, čo ty chceš. Odstav, keď chceš. Mlieko samo tak ľahko neodíde, do kedy chceš trpieť? Muž ti dobre radí, nech si on pokecá s mamou. A myslím, že aj lekcia do budúcna, odsťahovať sa.