Kojenie je utrpením
Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .
Ahoj, to čo prežívaš som si zažila úplne presne pri prvorodenej. Desila som sa momentu kedy sa zobudí a ja budem musieť utíšiť jej plač kojením. Bola to bolesť až sa mi chcelo škrabať nechtami do steny a plakala som s ňou. Krvacajuce ragady na bradavkach... Ale vďaka Bohu!!!! Natrafila som na tu najúžasnejšiu laktacnu poradkyňu v Žiline ,malej sme dali pod strihnúť uzdicku... Ale hlavne mi pani ukázala, že pri správnom priložení/prisatí to bolieť nebude. Bradavky som osetrovala nejakymi kvapkami - tuším citrovital + Lanolin masť Avent, doma máme biolampu, takže som si bradavky nasvecovala a chvalabohu sme sa z toho dostali. Vďaka nej dojčím aj tretie dieťa a nie je to už utrpenie. Možno si nenatrafila na tu správnu laktacnu. Veľmi s Tebou súcitim a prajem nech tá bolesť rýchlo prejde. 🌷
@luss121 ja som mala presne toto iste. Bohuzial mozem len povedat, ze bud vydržíte alebo to vzdate. Pri prvom synovi to zacalo kratko po navrate z porodnice. Bradavky popraskane, ozmolene, kedze vacsinou sa s nimi hral ako tahal 🤨 do masti tak isto investovane nemale mnozstvo penazi, nic vsak nepomohlo. Z obidvoch bradaviek chybal kus (nastastie sa to zrastlo a to co chybalo dorastlo). Plac pred kazdym kojenim - ale moj, zatinala som zuby, päste, aby som to nejako vydrzala. Vydrzala som to presne 3 mesiace, potom som prestala ,kedze maly mal porodnu vahu vyse 4kila ,takze sa aj dokrmoval odzaciatku,ostali sme iba pri umelom.
Pred 4mesiacmi som porodila druheho syna s porodnou váhou 4810g,takze vam nemusim pisat kolko toho zjedol 🤦♀️🙈 uz v porodnici presne to isté, bradavky popraskane, krvavé, bolave.. Mlieka som mala na rozdavanie, tak som si ho zacala odsavat, no viac to asi pokazilo ako zlepsilo.
Ked som prisla domov z porodnice mala som permanentne teplotu do 38, maly zvracal krv, kedze mi opat krvacali bradavky, neskôr som si v prsniku nahmatala hrcku. Nasledovalo BB mamacentrum, vraj to bol absces, ale sam sa stratil chvalabohu. Maleho som odstavila po 2 tyzdnoch. Milujem ho nadovsetko, ale milujem aj seba. A kojenie ma byt cinnost príjemná, ide o najblizsi kontakt dietata s matkou. Ale ked matka pri tom trpí blestou a place, tak to zmysel podla mna nema. Vela šťastia ❤️❤️
baby som velmi rada, ze sa tu otvorila tato tema... Podla mna je to dnes neskutocne, ako to na cloveka zo vsetkych stran dolieha - casopisy, media, televizia... Odvsadial na vas dolieha, aky by sme mali vsetci byt bio, eko, ezotericky vyrovnani... Vsetci sa chcu strasne vracat k prirode a ok, ja to nikomu neberiem ani nevravim... ale co sa kojenia tyka, ako mne samej povedala lekarka - priroda spravodliva nie je a ak jedna zena koji bez problemov, u druhej to tak byt nemusi... a to mlieko fakt nie je ziadnou zarukou spokojneho zivota... mrzi ma, ze sa o problemoch s kojenim nehovori castejsie, akoby to bolo povazovane za nejake hrozne tabu... kazda mamicka miluje svoje dietatko najviac na svete a presne plati, ze ziadne dietatko nepotrebuje mrzutu a nestastnu matku... potom je nestastne i ono. Nebojte sa toho umeleho mlieka, zijeme v 21 storoci... Je to uzasna varianta, to mlieko je dostupne a hlavne, je ho tolko, kolko potrebujete.... ❤ posielam objatie vsetkym mamickam, co sa trapia s touto temou... hlavu hore! 🙂
To je teraz take moderne sa pytat a kojis? Podla mna je to kazdeho osobna vec. Co koho do toho. Nie kazdemu je to dopriate vlastna skusenost. Ak nebudes kojit nie si horsou ani zlou matkou. Kazda svoje dieta miluje najviac ako sa len da. Spokojne dieta spokojna matka. Vobec sa nad tym netrap. Ak mas mat problemy prestan kojit a zacni si uzivat malinke. Nikdy sa ti toto krasne obdobie nevrati spat. Drzim palce 👍
Svokru posli kade lahsie s vycitkami. To ze muz nie je doma neznamena ze ju musis na slovo pocuvat. Popracuj trochu na asertivite, do buducna sa ti to velmi zide.
@kovarovicova nesúhlasím...čo sa týka kojenia problém je skôr v tom, že mamičke, ktorá začína dojčiť nemá kto adekvátne poradiť a pomôcť. Aj tuná, keby hneď od začiatku riešila bolesť, tak by to takto ďaleko nezašlo.
Lenže aj ja som v pôrodnici počúvala, že dojčenie "bolí" rovno od sestričiek.
Ak v pôrodnici nedostane poriadne info, od mamy či svokry tiež nie, lebo nedojčili poväčšine, od laktačných poradkýň...to je tiež otázne aké info dajú a aký záujem budú mať. Ja som mala šťastie, na dobré a ochotné, lebo to boli kamošky. Ktovie ako by to bolo, keby som bola cudzia a či by som mala "odvahu" toľko ich "otravovať" a či by som nemala problém povedať, že nepotrebujem pekné reči (však podľa potreby, .... keď sa zobudí, ... koľko si dieťa zapýta) ale poriadne info.
Možno generácia našich dcér to bude mať ľahšie, ak my im budeme vedieť adekvátne poradiť.
Ua to ma mrzí - toho zlatého stafylokoka si chytila v pôrodnici?
Skoré uzdravenie
@axaris ahoj.ako sa vola ta pani?tiez hladam a natrafila som len na 2 a nie dobre.dakujem
Kojenie neboli, ked je vsetko v poriadku. Ak to boli a mas komplikacie, ake popisujes, treba veci riesit. Je velmi dobre, ze si to nenechala len tak a snazis sa. Nie vsetko sa da vyriesit hned.
V prvom rade si odpovedz na otazku - ak by sa vyriesili vsetky problemy a kojenie by prestalo boliet, ci by si chcela kojit.
Ak ano, tak urob kroky pre to, aby sa bradavky vyliecili. AK mas mlieka aj pre dalsie deti, tak o mlieko neprides za tyzden, dva - ked budes liecit bradavky. Ja som kojila deti kazdu 2 roky a mlieko mi postupne mizlo polroka po odstaveni. Ano, aj ked som bola tehotna s druhou a prvu som odstavila, tak som este par mesiacov mlieko mala.
Ked sa bradavky zahoja, tak vyskusaj inu laktacnu poradkynu, aby si sa nevratila k predchadzajucim problemom. Pri spravnom prisati je takmer cely dvorec v puse dietata. Tam nema co boliet. U nas ked isli zuby, tak boli prisate aj polhodinu a nikdy som nemala trhliny ani nic podobne.
Ak si z toho vsetkeho vycerpana a nechces uz riesit kojenie, nie je to nic zle. Dnesne UM su na takej urovni, ze by zeny zo zaciatku minuleho storocia zavideli. Je fajn ak zena chce kojit a dari sa jej. Este lepsie je, ze ak sa nedari problemy vyriesit, dokaze sa zena rozhodnut, ze takto nie a nenici hlavne seba.
Tazko sa radi v rodinnych veciach, ale riad sa tak, aby si ty bola spokojna. Svokra to moze mysliet aj dobre a nevie to adekvatne povedat alebo aj ty to v strese z bolesti vnimas inak. Skus jej povedat, ze potrebujes cas, aby si preliecila problemy a poprosit, nech ti v tom case pomoze. Ak jej ide o babo a dobre rodinne vztahy, myslim si, ze to pochopi. Drzim palce 😉
@kovarovicova presne tak , aj včera som to akurát mužovi vravela že cela poporodna starostlivosť sa smeruje na dieťa a matka je kde. Nik sa nezaujíma o jej pocity nálady či ju niečo neboli alebo netrápi . Každý to berie ako samozrejmosť stala si sa matkou musíš rátať so všetkým . Viem že sa o tom vraví viac v iných štátoch akurát včera som čítala rozhovor po anglicky jednej mamičky čo nemohla kojiť . Škoda že tu sa o tom nevraví .
@dopka och to má mrzi že si si toľko musela prežiť . 😔 Moja mala bola prenasana 12 dni čiže sa narodila tiež s krásnou váhou pôrodnici mi ju síce nedokrmovali ale ja som doma musela začať lebo som jej nestačila a do toho tá bolesť mi blokovala tok mlieka . Som rada že je ru veľa žien čo si prešli podobnými vecami a že sa tak navzájom podporíme . Niekedy je ten internet zlý ako nám stále kladie veci čo mame a nemám robiť ale teraz som za neho vďačná že ste má tak podporili a vidím že koľko žien trpelo tiež kvôli kojeniu . V okoli mám kamarátky ktoré ani jedna nemala bradavky doranane čiže ani jedna má nevedela pochopiť ako moc to boli . Keď som im posielala fotky aké ich mám sa čudovali .
@luss121 to si trafila klinec po hlavičke... koľko je žien v depresii po pôrode... alebo má minimálne popôrodné blues....a nikto sa nezaujíma... alebo to bagatelizuje.
Opäť chýba adekvátna pomoc mamičkám ☹
Nechce sa mi čítať celú diskusiu... Ale prosím ťa, netýraj sa. Kojenie je určite super, ale nebudeš o nič horšia mama, ak dáš bábu UM. Ja som nekojila od začiatku, prišla som o mlieko a ani som nemala energiu to siliť, nebol šťastný ani on a ani ja. Prežili sme si ťažší čas po jeho narodení a ja som mala nábeh na depresiu. Syn je zdravý, krásne prosperuje a je šikovný. Vôbec to neľutujem a necítim sa ako zlá mama. Urobiť mliečko nie je žiadna veda ani v noci, vždy mám v termoske horúcu vodu a normálnu vo fľaši. Syn mi síce nepýta jesť už od štvrtého-piateho mesiaca v noci, prespí krásne až do rána. Časom sa naučíš aj pomer a trafíš správnu teplotu na prvý šup. Zaberie ti to pár minút. Bábo chce spokojnú a oddýchnutú mamu, potom bude dobre vám obom. Myslím, že nikoho do toho nič ako každá žena kŕmi svoje dieťatko a nikomu nič nemusíš vysvetľovať. S kľudným svedomím to ukonči, zahoj sa a uvidíš ako sa ti uľaví. Toto nikomu neprospieva, nie každej žene je súdené kojiť a je to v poriadku. Na trhu sú kvalitné mlieka, môj syn nemal žiadne problémy s bruškom, žiadne koliky ani relfux. Držím palce!
@luss121 a inak,co chces ty? Lebo ak nieco chces ty,mala by si z tym ist a eodina,okolie ta.podporit .. tonje podstatne.. ak chces bojovať bojuj,nevzdavaj sa a vela síl ti prajem ale ak budes mat pokoj ak to vzdas,bud ok,naozaj tonmas tazke a trpiet by si nemala, dôležité je az si šťastná ty,s tvojim rozhodnutim bez vycitok
My sme mali tiez tazke a velmi bolestive zaciatky a teraz s odstupom casu musim povedat ze je to kvoli tomu, ze mi nemal kto odborne a vhodne poradit...a to sme mali v sukromnej porodnici laktacnu poradkynu k dispozicii pol dna...ale teda nie je laktacna ako laktacna...tiez som mala poranene bradavky, chrasty, neskor hnis..obrovska bolest, frustracia a sklamanie. Mala som pocit ze ked toto ma byt dojcenie tak to nedam proste..plakali sme obidve...nastastie moja skusenejsia susedka mi velmi pomohla a poradila..cca 3 tyzdne som si odsavala mlieko (z jedneho prsnika, druhy zatial oddychoval, dalsi krat zase z druheho a naopak) a malu dokrmovala umelym, kedze to bolo malo. Krmila som ju striekackou a zaroven som mala v jej puse malicek, aby cucala. Bradavky som maximalne vetrala, skusala som rozne maste najviac mi pomohol asi ichtoxyl a zinkova masticka (natierane najemno a vzdy na prsnik, z ktoreho som prave odsala po vyschnuti, aby tam neboli pri dalsom odsavani nejake velke mnozstva)....a tiez potieranie repikovym vyluhom..bola to otrava ale bradavky sa mi postupne zhojili a ked mi zrastli najvacsie rany tak som skusila malu prilozit...dolezite ze po nastudovani si ako ma vyzerat spravne prisatie a ked som malu odpajala tak som jej do pusy dala malicek a tak odpojila - tieto dve info povazujem za klucove veci, ktore som predtym nevedela a pre ktore sa mi bradavky poskodili a skoro nam ukoncili dojcenie..teraz ma mala 8mesiacov, dojcenie je pre nas uz dlho bezproblemove a tesim sa z toho....uplne chapem pocity ubolenych frustrovanych zien, ktore nevedia ako dalej aktorym nema kto pomoct....sama by som to bez mojej drahej susedky, ktora ma povzbudzovala aby som to este skusila inak nedala....samozrejme netreba zachadzat do extremov, ale takmer vzdy sa dojcenie da zachranit, ked zena chce a ked sa zene dostane ta spravna pomoc a rada-co zial velakrat nie je. Nech to dopadne akokolvek, drzim palce a vela zdravia vam obom prajem! <3
@luss121 mlieko neodide zo dňa na deň, skus nechať zahojit a. potom začni odsavat. Dieťatko sa možno chytí, ak nie, môžeš mu dat odsate. Aj ja som mala problém, boli to kvasinky, ale nič vážne. Na začiatku som mala podráždene boľavé bradavky, celee červené, ale zvykla som si a prešlo to. Drzim palce.
@luss121 ahoj. Ja som používala na záhojenie strieborné klobúčiky ..maste ani náplaste nepomáhali, skúšala som snáď všetko ..kamoška poradila klobúčiky a do 3 dní bolo po probléme...píšem ti súkromnú správu a pošlem link aby si vedela o čo ide
@dorotenka333 ahoj, vola sa Jana Mekyňová. Pre mňa bola ako anjel, veľmi mi pomohla. Snáď aj Tebe sa bude páčiť 🙏
@luss121 moja, tak mi je ta luto, ak sa mas tak trapit, potom naozaj to nema vyznam... Neviem si to ani predstavir, ja som odkojila 4 deti vyse roka, ale prvych par dni, mozno aj 2 tyzdne bolo to prisatie bolestivejsie, kym si bradavky zvykli, potom to uz bolo super a nic som necitila... Urcite mas len zlu polohu, babetko musi mat v ustockach aj cast dvorca a tak sa poriadne prisat... Inak zuzle bradavku a to je strasne bolestive... Este to vyskusaj nejak napravit,strcit mu tu bradavku viac do ustociek, aby siel aj dvorec, ale ked to nepojde, tak sa netrap, nebudes horsia mama preto, urobila si vsetko, co bolo v tvojich silach... A fakt si nepokaz to nadherne obdobie... Ulavi sa ti, inak pre kojenie je najhorsie take striedave dokrmovanie, to je zaciatok konca, bud kojit alebo prestat... Vela sil!
@luss121 no ked si budes odsavat a davat jej z flase?
@luss121 z vlastnej skúsenosti ti radim, vykašli sa na to. Mne totalne lezu na nervy premotivovane bio, eko neviem ake matky a vsetci okolo, vratane doktorov, ktori nutia zeny do dojcenia a nevedia, co zena preziva a ako trpí.
Mám podobnú skúsenosť ako ty. Dcerka sa uz v porodnici zle prisavala, dokrmovali ju tam UM. Doma to stale neslo, mala zurila, neprisavala sa dobre. Skusala som kojit s klobucikmi, laktačná poradkyňa bola u nas. Bolo to peklo. Ked sa nechcela prisavat,tak som odsavala o dušu a pomaly nic neslo. Vsetci okrem manzela mi furt vraveli, ze musim kojit, ze to je naj a bla bla bla. Bradavky do krvi rozdrapane, az jedneho krasneho dna zrazu horucky, prsník zapaleny a bol z toho absces. Tyzden som lezala v nemocnici lebo stale mi to hnisalo, zistili mi zlatého stafilokoka. O mesiac som bola v nemocnici zas s abscesom a to uz mi potom na moje naliehanie nasadili lieky na zastavu laktacie. Za mna kojenie strach a hroza, a keby sa raz pritrafi druhe dieťa tak si dam zastavit laktaciu hned v porodnici, cos neplánujem lebo aj toto je jeden z dôvodov,pre ktorý sa desim mat druhé dieta. Dcerka uz ma tri roky, odchovana na Nutrilone a je to krasne, zdrave dievčatko, prežila aj bez dojčenia. Zelam ti hlavne vela zdravia a netráp sa pre to. Ked to nejde,tak to nejdez svet sa nezruti, babatku bude lepsie so spokojnou maminkou. A k tomu nočnému vstavaniu a robeniu mlieka...ovela pohodlnejsie pre mna ako vytiahnuť cecok. V tom ta zastupi lahko aj manžel 😉🙂

@luss121 držím palce! 🙏🏻