icon

Kojenie je utrpením

luss121
24. jún 2021

Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .

beis
25. jún 2021

@luss121 odporucam aj skusit xkko bambusove vlozky do podprsenky miesto jednorazovych a vela vetrat a aspon docasne odstriekavat mlieko iba rucne..ja som mala taketo problemy hlavne vdaka jednorazovym vlozkam a pripadne neskor pouzivat na prevenciu napr avent ktem na bradavky...kazdopadne pre babo je zaklad spokojna mamina..ci s kojenim alebo bez 🙂

ludp
25. jún 2021

@luss121 kludne na par dni prestan, davaj z flasky a ked budes mat prsia zahojene a vyliecene, mozes znova skusit kojit. Mozno v tom objavis caro ked bolest pominie. Ak nie, nevadi. Kojenie je precenovane a to plne kojim uz druhe dieta. Flaskove deti lepsie neskor spia, ocenis to, sa ti kojo kamosky budu stazovat ako su ich 1,5 rocne kazdu hodinu v noci hore. To flaskove deti (zvycajne) nerobievaju.
A akonahle sa prsia zahoja, treba vymysliet byvanie tak, aby ti svokra nepozerala cez plece, lebo takto ta dodepta este na stovkach inych veci, ako teraz s tymto kojenim.

vasjar
26. jún 2021

Ahoj, tak ja mam ten istý problém. Kojím už 3 týždne a pri každom začatí kojenia, len to pomyslenie že idem kojiť a ako to bude bolieť mi je do plaču. Malý pekne saje iba bradavku (dvorec nevezme do pusy). Vtedy viem ze sa na papa. Ale mne sa na oboch bradavkach vytvorili bolestivé ragady a nezahoja sa lebo stále kojím. Tiež počúvam z okolia, že to musím kojit atd. Tiež ma boli srdce, že skončím s kojenim, aj keď odsavam tak max dám iba 60 ml mlieka (a to robim hodinu). Ako si sa rozhodla?

luss121
autor
26. jún 2021

@vasjar Keďže mi našli pravdepodobne zlatého stafylokoka mám na bradavkach už aj hnis tak kojím len do uvoľnenia a potom dávam pomaličky viac a viac umelé. Ak mi nasadia antibioticku liečbu od pondelka zatiaľ mám len masticky tak prestávam úplne . Jednak naozaj nechcem aby mala si dávala do úst stafylokoka a tá bolesť aj po kojení je už neznesiteľná keďže je tam baktéria . Je to ťažké rozhodnutie a škoda že sa o tom nevraví ale myslím si že už aj to umelé mlieko je kvalitnejšie ako moje z tych stresov ani poriadne nejem . Ten tlak okolia je neskutočný a úplne tá chápem . Ja kebyže viem ako to celé dopadne už od pôrodnice by som nekojila . Nech sa rozhodneš akokoľvek spravili sme pre to naozaj všetko neodstavujeme sa kvôli pekným prsiam ale kvôli tomu že nás niečo boli a sme z toho smutne a sklamane . A to dieťatko to cíti ja to vidím na malej ako plače pri tej cicke keď ja plačem s ňou.

vasjar
26. jún 2021

@ledgerka ahoj, a keď si odsávala, mala si dosť mlieka? A fľašku si mala obyčajnú? (pýtam sa lebo sú vraj ak také co sú v tvare bradavky, teda ta gumená časť) ja by som teda vyskúšala dávať mu papať iba z fľašky pokiaľ sa bradavky nezahoja, ale každý deň keď odsavam (a to stále cca hodinu) tak odsajem iba max 60 ml mlieka. Co je podla mňa malo

poopsie
26. jún 2021

@luss121 tak nekoj, nebudeš o nič horšia mama...ja som také problémy nikdy nemala a naozaj by som sa tak netrápila.. keď to nejde, tak to nejde

vasjar
26. jún 2021

@luss121 jaaaj takže tebe našli až stafylokoka, úf to už len z názvu znie zle. Mne sa dokonca upchal na jednom prsníku aj mliekovod, mam tam dosť veľkú hrcu, a nech robím co robí (masáže, obklady, maste) nechce to ustúpiť. Pri každom masírovani to boli a tiež som z toho v strese. Aj bábätko to cíti, a preto tiež place. Ja sa bojím, že keď dostavím tak sa mi prsníky zapália...

zltalienka
26. jún 2021

@vasjar ragady sa robia preto, lebo je dieťa nesprávne prisate. Musí chytiť aj dvorec. Musí viac otvoriť pusu a vtedy mu vlož prsník hlbšie do úst.
Prečo odsávaš mlieko? Máš ho priveľa? Ak máš ragady, radšej iba ručne odstriekať. Tak či tak pri odsavaní/odstriekavaní zbytočne tráviš hodinu. Odsávaj iba kým niečo tečie, vymeň prsník. Potom sa vráť naspäť k prvému prsníku, stihlo ešte trochu dotiecť, ale zas len kým tečie mlieko. Znova druhý prsník. Môžeš otočiť aj tretiu "vlnu" odsávania, ale v tej poväčšine už veľa nejde, do minútky bude hotovo. Mne to spolu vychádzalo tak na 20minut. V prvej vlne po 7-8 minút, ďalšie už boli oveľa kratšie. Pri 3 týždňovom som tiež neodsala viac než 60ml.
Máš upchatý mliekovod? (Bielu bodku na bradavke) tak ten treba uvoľniť (prepichnut) sterilnou ihlou a staré mlieko dostať von.
Ak bielu bodku nemáš, nahrievaš a masíruješ pred dojčením, po dojčení chladíš a aj tak to neprechádza (24-48 hodín), tak nečakaj a choď ku gynekológovi, pravdepodobne dostaneš ATB. Samé sa to neporieši.

vlahjinka
Autor odpoveď zmazal
blanblan
26. jún 2021

@luss121uz je asi zbytocne pisat dalsi nazor, ale presla som si tym tiez a vydrzala som 4 mesiace, potom som tym prastila a keby som mala 2.dieta tak s tym ani nezacinam. U mna to bol taky spolocensky natlak ze proste to tak treba lebo ved najlepsie pre dieta....co je urcite pravda... ale oproti 2 roky kojenym slovenskym detom kt. potom idu tyzden do skolky a 2tyzdne chore... to som nikdy nepoznala. Ked to nejde tak to nejde, urcite aj dietatko to citi, tak sa neboj prestat.
Inac tie chranice mi trochu pomohli ale taka otrava to bola, ziadny zazrak

gazpalm
26. jún 2021

@blanblan ja nerozumiem "tlak okolia" ja som este s usmevom pozorovala matky ktorym div nevypadli oci ked mali moje deti flasky 🤣snad mam vlastny rozum a nejake mudrlantky si mozu rozpravat kolko chcu ,pokial ja mam iny nazor a postoj ... ja som nekojila,lebo mi to bolo neprijemne a uz vobec by som nekojila cez taketo bolesti ...hrozne ...inak deti su zdrave,sportovci,umelecke skoly aj sa pohadaju takze hadam som im tym umelym mliekom neznicila zivoty 🙄😁

leskovael
26. jún 2021

Veta ako je kojenie to najlepšie čo môžeš dieťaťu dať je pekná blbosť... V živote dieťaťa sú oveľa podstatnejšie veci, ako kojenie. Ak to ide je to super, ale ak to nejde, tak nejde... Si matka, čo ale neznamená že musíš preto automaticky trpieť len aby si silou mocou kojila. Ja som dieťa nekojila a nemám žiadne výčitky, ani som nemala... To že niektoré kojenie (na moj vkus priveľmi) prežívajú je ok, tak isto ako je ok to, že niekto nekojí 😉

ledgerka
26. jún 2021

@vasjar ked sa narodil tak sme 2 dni skusali kojenie, to este mlieko nebolo a hned sa mi spravili rany kedze sal ako blazon. Uz v porodnici mu davali z poharika ale aj s flasky mlieko a ja som si len osetrovala bradavky. Doma som mala MAM flasu, davala som najprv odsate a potom dokrmila. Mlieko sa len rozbiehalo a bolo ho kazdym dnom viac. Tieklo mi samo. Na 6 den sme presli uz len na kojenie. Bolest bola uz len minimalna a krpec nemal absolutne ziadny problem s prisatim. Mne ale v porodnici poradili nekojit kym sa to nezahoji a namiesto toho pouzivat kazde 3 hodiny na odsavacku na stimulaciu. Ale to nebolo na slovensku :D Tam by som asi zle dopadla ked citam ake poradenstvo tam je. Potom ked mal 8 mesiacov a zacal chodit do jasli tak pil z avent natural cumla a doma sa normalne kojil. Nebol ziadny problem.

stanka2912
26. jún 2021

@luss121 ja som tiež trpela asi 3 týždne, mala som ragady. Zúfalá som išla s babom ku krčnej nech sa mu pozrie na uzdicku, ta bola ok a ona mi odporučila natierať calciovou mastickou stále po kojeni, pred ďalším oplachnut bradavky. Predtým som vyskúšala snáď všetko a len toto pomohlo. Po týždni to už bolo bez bolesti. Držím palce 🙂

fialka77o
27. jún 2021

@luss121 mesiac sa ti bradavky nezahojili? Tak je možné že mala má infekciu v ústach...aj moja to mala a nešli sa bradavky zahojiť... No ja som si už len odsavala lebo tá bolesť bola taká,že sa nedalo vydržať... Keď som mala ísť kojit tak už mi bolo až zle že zas tá bolesť, skús aj klobúčiky.... Viem že ani klobúčiky ani odsávačka nieje dobre na dlhodobé riešenie ale aspoň kým sa ti nezahoji... Ináč keď len odsavala tak sa začne menej mlieka tvoriť..je to iné ako keď dieťa saje...no sú ženy čo aj rok a pol len odsavaju... A aj keď si dávaš klobúčiky tiež ti malička nemusí všetko vysať. Treba kúpiť také mäkké ( napr. značka medela) drž sa a metrap sa musíš tie bradavky najprv vyliečiť ...do týždňa by sa mali zahojit

kajka4949
27. jún 2021

Ahojte možno to tu nepatrí ale podobný problém mám aj ja že dojčenie je hrôza. Mám 3 mesačne dvojičky ktoré sú viac menej už z nemocnice naučené na fľašu. Na prsník sa prisaju len zriedka ale hlavným problémom je že keď sa mi nalievajú prsníky a ťažšie sa mi dycha a je to dosť nepríjemné hlavne keď sú prsníky zle odsate alebo málo chcem sa spýtať či mal niekto podobnú skúsenosť žeby dojčenie ovplyvňovalo dýchanie ?

12katika
30. jún 2021

@luss121 ahoj ako si na tom? Už ti dufam presla ta bolest. Velmi s tebou spolucitim, tiež som mala take bolave bradavky pri prvom dietati, je to fakt horsie než porod.

luss121
autor
30. jún 2021

@12katika Odsavam si mlieko a to jej dávam . Nedokážem už kojiť mám neskutočný blok a taktiež tam mám zlatého stafylokoka užívam antibiotiká a mastim si antibioticke masticky . Ona je spokojná a konečne aj ja len procedúry okolo fliaš sú o hubu ale radšej to ako tá bolesť

12katika
30. jún 2021

@luss121 no tak to doverne poznam tie procedury okolo fliaš. Tiež odsavam a krmim flašou a robila som to aj pri predošlej dcere 8m.

luss121
autor
30. jún 2021

@12katika aspoň mame dobrý pocit že dávame materské a dokonca sa narobíme dva krát viac .

mia2906
30. jún 2021

@luss121 ahoj, len dodám k diskusii..ja som mala problém od 1.5 mesiaca u malého, kojenie stres hrôza, plač pri ňom.. odsavala som do 4-5 mesiaca, moje mlieko po čase uz ani nechcel, radšej mal umelé. Ja som sa trápila, depky som mala, furt som googlila čo sa dá ešte zlepšiť a odsavala som aj 5* denne a strácala pri tom čas, čo som sa radsej jemu mohla venovať..A ono to vlastne spätne trošku ľutujem ten zadrbany čas, malému nič nieje, je na um, ma 9 mesiacov a spokojni sme všetci ... Pri druhom už by som sa takto netrápila a nestresovala. Toto si ale viem uvedomiť až spätne, vtedy som mala neskutočne depky a mali sme doma 3 laktačne atd...

lenkakravcova
30. jún 2021

@luss121 Ja som pri prvom dojčila priamo len asi mesiac. Tiež som mala rany na bradavkách. Mala som aj zápal. Avent odsávačka mi ale dosť pomohla. Potom som 7mesoacov odsavala. Bolo to oveľa lepšie aj pravidelnejšie a aj som videl akolko dieťa vypije. 🙂
Pri druhom som tieto problémy už nemala. Dojcila som 6mes. Potom na UM do roka a od roka kravské 1,5%.

Materské mlieko nie je úplne na 100% potrebné k životu ale ...ale ženy ktoré poznám a neboli dojčene majú ekzémy. Neviem či to s tým súvisí ale skutočne keď som sa na to pýtala bolo mi potvrdené že dojčene neboli, resp boli mesiac dva.
Čítala som že práve tie ekzémy môžu mať súvis s vývojom detského trávenia v 4 mesiaci takže ja som v tom bola opatrná a radšej tie štyri mesiace určite odsavala ak to bolo možné.

lenkakravcova
30. jún 2021

@luss121 A keď sa rozhodneš dávať odsate, odporúčam ti kúpiť si odsvaacku Avent Natural elektronickú. Tá odsávač oveľa ale oveľa lepsie, jemnejšie a zároveň odsaje viac ako ručná.

evaachesa
30. jún 2021

Pozri, urobila si maximum čo si mohla. Netráp sa už toľko, neprospieva to ani tebe ani bábätku a daj mu umelé mliečko. Hlavne si to krásne obdobie treba užívať a nie trpieť. Drž sa 🙂🍀❤️

zltalienka
30. jún 2021

@lenkakravcova aj môj syn má ekzémy, prvýkrát sa vysypal ako trojmesačný, plne dojčený....takže by som ekzémy a ne/dojčenie nespájala. Genetika je sviňa ☹
@luss121 ako sú na tom bradavky? Lepšie?

megba
30. jún 2021

@luss121 Ahoj, neviem čo radia baby, poviem ti svoju skúsenosť. Bola som na tom podobne, revala som každé kojenie, ešte som len dokojila a už som mala hrôzu, že budem musieť o hodinu-dve znova kojiť. To bola strašná bolesť, úplne ti rozumiem. Bradavky som mala rozorvané do krvi. Pomohol mi jedine gynekológ keď som bola na prehliadke po 600-nedelí, priložil mi tam niečo (netuším čo) ako keby tekutý dusík alebo nejakú tinktúru alebo niečo (bolo to tekuté, ako nejaké kvapky) a doslova za pár dní bolo po všetkom, po bolesti aj sa to zahojilo napriek tomu, že kojiť som neprestala. Kojila som do štyroch rokov. Takže riešiť sa to určite dá, skús sa nakontaktovať na svojho gynekológa.

luss121
autor
30. jún 2021

@lenkakravcova uvidím dokedy takto vydržím , mám odsávačku medelu tá je tiež Suoer jemná

luss121
autor
30. jún 2021

@zltalienka užívam antibiotiká mastim si bradavky tak vidím pomaličky že sa to začalo hojit . Ale stále má to neskutočne boli a z tých bradaviek má už bolia aj prsia . Aj som skúšala či tak nemám hrcky či kvôli tomu bolia ale nemám žiadne hrcky tak to pripisujeme bradavkam

luss121
autor
30. jún 2021

@lenkakravcova ja som bola tiež na umelom a nemám ekzém za to moja sesternica bola plne dojcena a má ekzém. Mne zas bolo povedané že ženy čo mali v tehotenstve stres tak detičky majú ekzemy

luss121
autor
30. jún 2021

@megba bola som na gynekologii a doktorka mi povedala že bradavky riešia kožné doktorky 🤷🏻‍♀️