icon

Kojenie je utrpením

luss121
24. jún 2021

Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .

janynyna
30. jún 2021

@luss121 tiež som bola kojenia asi len do 3 mesiaca potom už len sunar a od roka mlieko zahustenie krupicou. Ekzém tiež nemám a chvalabohu som ani ako dieťa nebola často chorá.

janakedrova
24. júl 2021

Ahoj, poradím ti čo použiť na zranenú bradavku. Ja som mala prasknutú bradavku 2x. Pri prvom dieťati to bolo hneď po pôrode, použila som klobúčik a lanolin, asi za týždeň dva sa to zahojilo,ale bradavka ostala zjazvena a tvrdá. Pri druhom dieťati som mala akoby obrezanu polku bradavky,pri každom dojčení sa mi rana stále viac otvárala. Pri prisavani som kričala od bolesti. Trvalo to vyše 2 týždne a stále sa zhoršovalo. Vyskúšala som lanolin (uplne o ničom),kyselinu hyalurónovou v spreji ( tiež nič). Potom ma osvietilo a kúpila som si tento med:
https://www.najnakup.sk/medy/medar-jedlova-medo...
Po prvom natreti ma už prisatie takmer nebolelo, nemohla som tomu uveriť. Vždy po dojčení som si bradavku natrela. Výhodou je, že je to aj zdravé a chutne pre dieťa. Do týždňa sa mi trhlina úplne zrastla a to bez jazvy. Je to zázrak, odporúčam všetkým, čo maju problém či už s ranenou bradavkou alebo zapalenou nehojacou sa ranou. Môžete použiť aj iný med, ale treba aby to bol med od praveho včelára a musí to byť druh medu so silnymi antiseptickymi vlastnosťami: medovica jedľová, zmiešaná medovica, med lipový alebo med manukovy (ten dostať asi za 7 eur v 25g tubicke v lekárni,vola sa Activon tube). Ja som mala konkrétne med medovicovy zmiešaný od firmy Medar. Keby tento med mali v porodniciach, žiadna mamička by nemusela používať klobúčiky. Vyskúšaj a uvidíš🙂

janakedrova
24. júl 2021

Ak si už odstavila, tak aspoň pri ďalšom dieťatku budeš vedieť, ako si bradavky vyliečiť.

wawna
26. júl 2021

tak to nerob :( ved nie je nič horšie jako vystresovana matka. Kup umele mliečko a uvidiš, že vam to obom pomože

lealikk
15. dec 2021

mam podobny problem ako sa pise v povodnom prispevku. tiez mam od dojcenia uplne doranane bradavky, z jedneho prsnika mi dokonca aj krv ide mam taky pocit. to ze ma bolia cele prsia asi ani nemusim dodavat. prosim poradte nieco, co by zabralo. mliecka mam dost, dojcenia sa vzdat nechcem, mala pekne papa, ale toto je ozaj katastrofa.

nmhc
15. dec 2021

@lealikk potierať po kojenie olivovým olejom, a dávať extrakt z grepu (dá sa kúpiť v lekárni). Zrejme sa vám zle bábo prisaje. Bolo by fajn aby ste si zavolali laktacnu

akbara77
15. dec 2021

@luss121 nastuduj si mamila sk, zavolaj si laktacnu poradkynu ešte raz...začiatky sú strašne...pre veľa žien...nič lepšie ako materské mlieko svojmu dieťaťu nemôžeš dat.

1mata
16. dec 2021

@luss121 ja som prvy tyzden trpela tiez. Krvave bradavky, jedna az zahnisana...plakala som od bilesti. Nejako som to dala, bradavky sa zahojili same, bez kremov. Teraz odstriekavam, dam malemu z flase +vzdy prilozim aj na prso. Viem tak kolko spapa, v noci sa zobudi 1x, lebo je napapkany a spokojny.
Prve dve deti som nekojila, vzdala som to vzdy po tyzdni, bolo to utrpenie. Papali umele a su tu, zive a zdrave a s dobrou imunitou. Pokial budes mat z toho nervy v haji, daj umele (aj tak ho uz papa) a vykasli sa na celu mamilu, tam maju nazor ze aj s prepacenim ozrata zena moze kojit 🤭
Spokojna maminka =spokojne dietatko 😚

emmi101
16. dec 2021

@1mata super si to napisala s tym kojenim. netreba to veru zbytocne silit a za kazdu cenu. ked to nejde, tak to proste nejde a nie je mamina, ktora dava um o nic horsia.
@lealikk ja som mala tiez zo zaciatku podobne tazkosti pri kojeni, kamoska mi vtedy poradila vyskusat kadejake kremiky na upokojenie a hojenie. mala som jeden taky, co nebolo treba ani umyvat, ze ked ked som isla krmnit babo, tak sa mohlo rovno prisat. skusim pohladat, mozno ho budem mat este doma, ze by som ti odfotila.

lealikk
20. dec 2021

babule viem, ze nie je zle nic na tom, keby som presla na umele mliecko. ale kedze mam svoje, mala papa a pekne pribera, tak si myslim, ze to nie je nejak nutne. radsej by som sa chcela popasovat s tymto problemom. ono je to tak na striedacku, ze chvilu je dobre a potom zase zacnu boliet. olivovy olej mi napriklad nepomohol. ten extrakt z grepu nepoznam. ohladne tych kremikov mate nejaku skusenost? ze po ktorom sa to vie rychlo zahojit?

xjakubikovak
20. dec 2021

@lealikk treba zistiť príčinu prečo to tak je. Nechceš zavolať laktacnu? Dieťa je dobré prisate? Uzdicka je skontrolovana? Ten extrakt z grepu(citrovital) mne poradila laktačná,tiež som to nepoznala ale to podľa mňa nieje dôvod to neskúsiť, mne to veľmi pomohlo.

oblecenie99
20. dec 2021

@lealikk Skús sa poradiť s laktačnou, aj keď mňa konkrétne jedna definitívne odradila, aj radami aj rečami. Ak sa na to spätne pozriem, tak mi pomohla utvrdiť sa v tom, že stačilo pokusov :D Ale ja som bola iný prípad, čítam, že ty aj máš mlieko, aj chceš, tak možno by nebolo od veci skúsiť sa poradiť s niekým, kto má skúsenosti, možno sa to vyriešim úpravou prisatia...? Kamoška ináč veľmi chválila jeden konkrétny krém, konkrétne "LANSINOH", vraj ten bol naj, ja osobnú skúsenosť (našťastie) nemám, možno ti tu poradia ženy niečo účinnejšie a lepšie.

12katika
20. dec 2021

@lealikk tiež odporúčam citrovital, alebo potom maste lanshinoh alebo multi mam lanolin, prípadne aj hojivy zázrak z oriflemu. Tieto mne osobne pomohli.

lealikk
21. dec 2021

dakujem vam dievcata za rady. skusim asi tu laktacnu predsa len pre istotu. vsak na skodu to nemoze byt, no nie? dufam teda, ze si najde cas este aj teraz, kym zacnu sviatky, potom by som nerada otravovala. a skusim sa aj jej pripadne opytat na nieco taketo, vsak s tym bude mat tiez skusenost si myslim. kamaratka ma kontakt na jednu laktacnu, tak skusim. dam potom vediet, ako som dopadla 🙂

nmhc
21. dec 2021

@lealikk mne z mamila čo som si našla kontakt na jednu od nás došla aj medzi sviatkami 🙂 malý je narodený 3.12 a viem že niekedy 26-27 tuším som si ju volala.

luss121
autor
21. dec 2021

@lealikk Ahoj 🙂 tento príspevok som pridávala pól roka dozadu . Aktuálne je to tak že som 3 mesiace dojčila posledné dva už som len odsavala a tak dávala . A tým mi aj odišlo mliecko samozrejme . Robila som naozaj všetko pre to aby mala moje mliecko ale nedalo sa . A preto vyskúšaj všetko čo bude v tvojich silách laktacnu maste krémy nevzdávaj to ale už keď budeš cítiť že to ničí teba a aj dieťatko keďže ono všetko cíti prestaň . Ja som kvôli tomu mala mesiac poporodnu depresiu a nevedela som si nájsť cestu ku malej . Teraz ju nadovšetko zbožňujem ❤️

rebekamarcusko
21. dec 2021

Viem o com hovoris,pri starsich synoch som sa snazila kojit a vydrzala som pri oboch do sestonedelia,pri 3.synovi som si dala zastavit laktaciu uz v porodnici. Niektore pohlady ludi su dost neprijemne,ked sa ma oytaju ci kojim a ja odpoviem nie,zacnu mi dacat kazne,ja ich hned stopnem,ze som pri kojeni trpela,plakala od bolestk a ja musim byt v poriadku aj osychicky aj fyzicky hlavne aj pre svoje starsie deti a nech sa mi do toho nemontuju,lebo nevedia co som prezivala. Ak sa na kojenie necitis a trpis a si hlavne v pohode s umelym mliekom,tak sa netyraj a daj umele ❤

xjakubikovak
21. dec 2021

@lealikk super, tak potom vedieť 🙂

lealikk
3. jan 2022

tak teda davam vediet, co je nove u mna. minuly tyzden bola laktacna u nas a myslim, ze to pomohlo, co sa tyka dojcenia. akoze tak myslim, ze lepsie polohy, aj mam pocit, ze sa lepsie prisaje, prsia bolia menej. len tie bradavky musim dat nejak dokopy, lebo to mam pocit, ze je stale rovnako.

luss121
autor
4. jan 2022

@lealikk to sa dá dokopy neboj len to chce čas 😊

emmi101
7. jan 2022

@lealikk tak sa mi podarilo najst este krabicku z toho kremiku, co som ti spominala. Akoze je v hroznom stave, tak fotit to nebudem. Tak aspon ti napisem, ze je to Multi-Mam. Ja som mala lanolin, ale ak by si chcela nieco prirodnejsie, no akoze rastlinneho zlozenia, tak potom maju aj taky balzam. Ono oboje sa natiera na bradavky, takze uz zalezi len od toho, ze co preferujes.

lealikk
12. jan 2022

@luss121 dakujem, pevne v to dufam, ze to bude vsetko dobre 🙂
@emmi101 super, dakujem ti za odporucanie. len mi napada este taka otazka. ze ked si to natriem. potom ked pojdem kojit, tak sa to musi zotriet alebo teda umyt, ci rovno si moze zobrat cicik a papat?

emmi101
17. jan 2022

@lealikk pisala som uz predtym, asi si si nevsimla, alebo mozno aj ano, len medzi tolkymi spravami to aj mohlo zaniknut. Toto je taky, co netreba umyvat, ani utierat, ze rovno mozes babatenko aj prilozit, nech sa napapa. akoze ja som si prsia pretrela vreckovkou, kym som zacala kojit, ale nie je to nutne. To bolo skor len pre taky moj pocit.

emmi101
21. jan 2022

@lealikk este mi napadlo, tak ti to idem rovno napisat, kym zabudnem. Existuju este aj take naplaste, co si prilozis na poskodenu bradavku. obsahuje to kadejake liecive veci, ze aj pripadny zapal by to malo vediet vytiahnut. Tak reku este to by si mohla pripadne vyskusat. To si vlastne po kojeni prilozis a mas to nejaku pol hodinku, potom das dolu.

lealikk
27. jan 2022

@emmi101 vies co, uz mi tolko ludi radilo kadeco, ze sa v tom niekedy stracam. tak sa ospravedlnujem, ze som sa pytala na to, co uz sa spomenulo. tak to je potom asi na takej prirodnej baze zalozeny, ze neobsahuje ozaj nic skodlive a zbytocne, ked si ho netreba ani zotierat. mohla by si mi presny nazov napisat, aby som si to vedela pozriet? to uz by som si nasla, ze kde sa da zohnat, alebo ci aj objednat ho mozem.

darinagod
1. mar 2022

@lealikk inak to zaujalo aj mna, ze si ho netreba potom davat dole. ale tak to je v pohode, vies kolko veci ja takto niekedy prehliadnem xixi

lealikk
10. mar 2022

@darinagod no ved presne, lebo to ja mam pocit, ze toto je take obdobie, ze ja zabudnem niekedy aj na to, ze sa mi dieta narodilo :D muz sa uz na mne smeje, ze mi nieco povie a v sekunde to viem zabudnut. takze toto mi pride ako dost vyhoda oproti inym mastickam a kremikom, ktore je nutne najskor si umyt.

emmi101
16. mar 2022

@lealikk ale nie, to je v pohode 🙂 No presne, je to fajn, nemusis na to mysliet, vies ako. Preto treba sledovat hlavne zlozenie pri takychto produktoch. Pisala som uz vyssie, ale tak nevadi, vsak spomeniem znova Multi-Mam a potom je to bud Balm alebo Lanolin. Takto je to na tych krabickach pisane 🙂

lealikk
22. mar 2022

@emmi101 je medzi nimi nejaky rozdiel? teda zle sa pytam, jasne, ze tam bude rozdiel, ked su to dva rozlisne produkty, ale teda nenapada mi, ze v com sa mozu lisit, ked oboje su na ten isty problem urcene.

emmi101
31. mar 2022

@lealikk dobre sa pytas praveze, lebo rozdiel tam je. ten Balm, ten je akoze rastlinna varianta lanolinu a Lanolin obsahuje prirodny tuk z bavlny. takze tak, ale akoze ktory pouzijes, to je viac menej asi na tvojom rozhodnuti 🙂 co som aj citala nejake rozdiely, tak ten balzam sa lahsie aplikuje, ze nie je taky hutny. ale to je asi tiez otazka toho, kto co preferuje 🙂