Kojenie tretieho dieťaťa. Bude u mňa vôbec možné?

lenja123
7. sep 2010

Prosím o skúsenosť najmä mamičky, ktoré majú dve, tri alebo viac detičiek. Ako to bolo u Vás s tvorbou mliečka a kojením? Ja som totiž pri prvom tehotenstve mala prsia zväčšené snáď o tri čísla, mlieko sa mi začalo tvoriť už v siedmom mesiaci a popri kojení som si ho musela každé dve hodiny odsávať, lebo som ho mala až toľko, že prsia boli preplnené, boleli a mliečko vytekalo. Pri druhom som mala mlieka tak "akurát" - bola som aj rada, že nemusím odsávať, bábätku stačilo. Ale teraz? O pár týždňov - alebo skôr dní mám termín, prsia úplne mini, prázdne, voľné...neviem, mám strach. CHCEM KOJIŤ!!! Akú máte vy skúsenosť?

traktor
7. sep 2010

ja som aj po porode mala psia akoby prazdne...aj potom neskor...ale to bol len moj pocit, matko krasne pil, este krajsie priberal, tak som sa netrapila....neboj, budes kojit, hlavne sa nestresuj 😉

lenja123
autor
7. sep 2010

@traktor vidím, že máš štyri detičky. Ako to bolo u teba, mala si pri všetkých rovnako mliečka, alebo to bolo u každého bábätka inak?

juliap
8. sep 2010

@lenja123 ja som mala pri kazdom inac, martinku som plne kojila pol roka a potom sme este potiahli "len" 2 mesiace a bolo po mliecku, pri emke mi mliecko vytekalo tak ako pises ty, uz od 7 mesiaca, mala som ho po porode vela aj som odsavala a odstriekavala a kojila somju do 2 rokov ... teraz, pri huncutikovi, mi mladzivo tieklo tiez trosku uz pred porodom, ale tak ako pises, prsia ziadne, az hned po porode mi navreli a musim klopat, mliecka je dostatok a som rozhodnuta, ak to ojde, znova dlhodobo kojit. takze neboj, tak ako kazde tehu, tak aj kojenie je u kazdeho dietatka ine, dolezity je spravny postup a laska, ktoru do toho vkladas ... drzim prsteky 😉

traktor
8. sep 2010

@lenja123 pri kazdom som mala inak mliecko...pri prvej som mala mliecko este ked bola v brusku, ten posledny mesiac pred porodom sa mi zacalo tvorit a po porode ho bolo tolko, ze tieklo neskutocne, nepomahali ani vlozky do podprsenky, nestacili skratka, prsia som mala riadne naliate aj na pohlad, pri druhej sa mi mliecko zacala tvorit v nemocnici, prsia boli naliate ale uz nie tak , ako pri prvej, pri patkovi to bolo podobne...ale aj tak som kojila skoro do roka a pol , no a teraz pri matkovi, no bieda, prsia akoby prazdne , ale mliecko islo, bolo pocut , ked papal, ...nedarilo sa mi ani odsavat, ale kedze velmi priberal, tak som to neriesila , kojila som do 11 mesiacov, potom sa sam odstavil 😉 ...takze vidis, pri kazdom to bolo ine, ale kojenie bolo uspesne..ako sa hovori, kojenie je v hlave, nerozmyslaj nad tym, ze to nepojde, ....pojde a budes mat mliecka , ze az 😉

lenja123
autor
8. sep 2010

Trošku ste ma ukľudnili, lebo dnes ráno som si akurát skúšala podprdu na kojenie, ktorú som používala pri strednom synovi a poviem Vám - vyzeralo to, ako by som ju obliekla manželovi. To som ju fakt mala pred 3 rokmi "plnú"?

keminek
8. sep 2010

@lenja123 já mám sice 2 děti, ale rozdíl je tam taky.
Při prvním jsem neměla v těhotenství mlezivo. Jen mi zasychalo mlíko v bradavkách, ale vymáčknout nešlo nic. Po porodu ale mlezivo bylo hned a pak se prsa nalila asi 3. nebo 4. den a to opravdu hodně. Prsa byla o dost větší, těžká, tlačila, vždycky byla ohromná úleva, když to malý odpil. Mléka bylo dost, krásně přibíral, při kojení stříkalo z druhého prsa atd. Byla jsem šťastná jak blecha, kojení bylo krásné, ale pak přišla krize, bála jsem se o mlíko, že mi spadne kvůli retenci, takže mi samozřejmě spadlo.. no a pak se to opakovalo ještě několikrát, takže jsem začala po kojení odsávat, abych to nějak udržela.. a už to krásné nebylo..
Při druhém miminku jsem taky neměla mlezivo, ale po porodu ano. Prsa se nalila už 2. den, 3. ještě o něco víc.. ale celkově určitě o dobrou polovinu méně než při prvním dítěti. Takže jsem tomu moc nevěřila.. no a hned po týdnu se objevil úbytek mléka a od té doby se to snažím řešit odsávačkou. Ale při dvou dětech to dost dobře nejde, už nemůžu.. Ono kdyby se mi nestal ten problém s tím úbytkem, tak by to bylo v pohodě.. sice ta prsa byla nalitá o dost míň, ale postupně se to lepšilo, dokonce mi začalo i odkapávat mléko.. jenže sotva jsem se začala radovat, tak se stal ten úbytek.. asi jsem to měla podvědomě v sobě z minula.. retence a pokles. Přitom většina žen retence přejde bez vlivu na mléko. No podprdu kojící jsem tentokrát vůbec nevyužila.. minule jo.
Kdybych si tuhle diskuzi mohla přečít po 2. porodu, tak bych byla víc v klidu.

sensi
8. sep 2010

Ja som pri prvom mala o dost zvacsene prsia a mlieka sa tvorilo dost, vecere ked som isla krmit boli prsia totalne plne a mlieko striekalo, pri druhom dcere to bola katastrofa mala sa nevedela prisat, malo pila, mlieka sa tvorilo malo a ja som asi z toho dostaloa uzkost, strach a depresiu , stale som pozorovala ci mam dost mlieka a porovnnavala to s prvym. Nakoniec som to psychicky vycerpana po 2 mesiacoch vzdala. Teraz po 13 rokoch sa mi narodilo tretie. Prsia boli zvacsene, ale nie tak ako pri prvom lebo mne sa po prvom ked som prestala kojit ako naschval aj tak male prsia este zmensili. Bola som odhodlana kojit. Mlieko sa zacalo tvorit, ale zase nie tak ako pri prvom. Stale som cakala kedy sa to tak rozbehne, ale prave naopak v jednom prsniku sa zacalo tvorit len malicko mlieka. Znovu som dostala paniku a strach a koniec. Doteraz si lamem hlavu od coho to mnozstvo mlieka vlastne skutocne zavisi. Ci to nie je skutocne viac o psychike ako o ostatnych "technickych" veciach. Mozno keby som citala, tieto skusenosti nestresovala by som sa tak.

jelencek
8. sep 2010

Ja som nemala prsia nikdy zvlast naliate, mlieka bolo tak akurat, mozno pri prvom trochu viac, ale nic extremne. Ani som sa nikdy nenaucila odsavat. Obidvoch starsich som kojila do 2 rokov v pohode. Takze pred dalsim porodom som proste vedela, ze kojit viem a verila som ze to pojde, aj ked budu dve. Len som si pozerala nejake stranky o polohach a spravnom prisati a tak. Prsia sice boli trochu naliatejsie, ale po mlieku ani stopy. Navyse som rodila cisarskym. V porodnici som musela trochu bojovat, ale na treti den sa mlieko zacalo tvorit a bolo dobre. Kojim ich oboch az doteraz. Netreba sa stresovat, kojenie je hlavne v hlave.

lilly2711
8. sep 2010

Ahojte. Lenja,
ja na tvojom mieste nemam ziadne obavy. Vobec nie je dolezite aku velkost prsnikov mas teraz. Predsa len po nejakom kojeni sa zmensia a teraz to je pre ne len ako navrat do praxe 🙂 . Vobec sa neobavaj, po porode sa ti naleju ako pred tym, mozno sa neskor nebudu nalievat do takej miery, ale to predsa nie je dolezite. Kazde babetko si predsa taha mliecko, ktore sa tvori pocas dojcenia. Prsniky nie su zasobaren mliecka, ale vyrobna, ktora funguje na podnet sania.
Ja som dojcila prveho syna dva roky a dva mesiace a to sa mi prsia vobec nenaliali po porode, zacinala som horko tazko po kvapkach po SC. Jedna " zlata " sestricka na novo. mi povedala, ze dojcit nikdy nebudem. Odstavovala som v jeho 26 mesiacoch koli unave a nevolnostiam z druheho tehu. Druhe- dcerku som dojcila v pohodke,hned po porode uz na sale a potom bez problemov aj doma a tiez som nezazila nahle naliatie. Mala som vzdy len akurat, nikdy som nemala pocit, ze musim odstriekat. Sem tam sa mi spustalo mliecko v case dojcenia, teda tesne pred tym,ale inak nic. Dojcila som do roka, dcerka sa odstavila sama.
Toho najmladsieho dojcim este stale 🙂 a az teraz po tretom porode som mala prsia naliate tak strasne, ze som odsavala ako blazon az tak, ze som si nevsimla, ze mi vyteka z odsavacky,lebo je plna. Manzel sa na mne dobre bavil 😀 , takze naozaj,kazde dojcenie je individualne a prsia si zvyknu na akukolvek situaciu, len treba byt v pokoji a brat to prirodne.( bez myslenia a starosti). Jedine co ma pri tretom dojceni zo zaciatku prekvapilo bola nesmierna unava a slabota. Chytalo ma to najmä v noci a rano.Predsa len uz su doma viaceri, co potrebuju mamu 😉 .
Takze ja odporucam ziadne starosti a vela oddychu, 🙂 🙂 🙂

zana0077
28. sep 2010

Dobry den,mam 2tyzd.babetko a obavam sa ci mam dostatok mliecka.Malu teraz kojim kazde 2.hod. (do soboty bola na prsniku skoro vkuse) pije asi 10-15.min.najprv pila len s jedneho prsnika ale teraz si vyzaduje aj z druheho az potom je kludna.zo zaciatku som mala prsia naliate ale teraz ich mam uplne uvolnene,mäkke.Mam dostatok mlieka aj napriek tomu ze su prsia mäkke??..Stihne sa za tie 2.hod.vytvorit dostatok mlieka aby ju to nasytilo?? Skusala som v noci odstriekat z plnych a naliatych prs, ale slo len do 10 aj to pomaly a bolestivo...