Koľko kaše by malo papať 5 mesačné dieťa?
Chcela by som mojmu 5 mesačnému synovi začať dávať obilno-mliečnu kašu na večer aby sa mi v noci nebudil každé dve hodiny, ale nikde sa neviem dočítat že aký objem (resp. hmotnosť) kaše mu môžem dávať na začiatku.
moje deti boli plne kojené vo dne v noci 6 mesiacov, potom som začala dávať príkrmy - začala som cez deň so zeleninkou a ovocím, na noc boli kojené (hoci sa budili v noci každé 3 hod.), až neskôr sme začali s kašičkami - pomaličky som zvyšovala dávky (radšej som urobila viac, nevypili veľa, vždy som radšej dokojila) - ale myslím, že je to individuálne, niektoré bábätká sú menšie, iné väčšie, niektoré majú veľký apetít, iné nie 🙂, takže "přiměřeně🙂
Ahojte 🙂
lumimi to už asi nezaujíma, už má bábo väčšie, ale napíšem aj ja svoju skúsenosť - pre iné čitateľky:
Môj syn má bez 4 dní 6 mesiacov, výlučne ho kojím a už 5 dní skúšame papať mrkvičku, potom + zemiak, potom + brokolica. Tiež sa na môj vkus často v noci budí (3-4x), tak som mu skúsila dať od Nestlé "Moju prvú kašu" - ryžovo-mliečnu (dostala som 2 vzorky na 120 ml vody) a naozaj sa riadne zhrudkovatela. Myslela som si, že to neviem ani zarobiť, tak ďakujem za info od vás, že je to vlastnosť Nestlé kaše. Ale včera som si prečítala v časopise Výživa detí, že kašu má papať dojčené dieťa neskôr ako v 7-.8. mesiaci, takže s kašou si dám aspoň na jeden mesiac pokoj.
A tie dve noci, čo dostal večer kus kaše, neboli odlišné od predchádzajúcich - budil sa rovnako, takže už nemám žiadny dôvod dávať teraz kašu.
ja mam 8 mesacnu dcerku,zacala som ju prikrmovat ked mala necelych sedem,skor som prikrmy neriesila,mala mi pekne priberala tak naco...teraz aj ja zvazujem ci zacat davat kukuricnu kasu,mala sa mi budi v noci niekedy aj sedem krat ale nieje je to kazdu noc rovnake ale vacsinou..ale tiez si myslim ze pokial je dieta plne dojcene,tak v 5-tich mes. by som este s prikrmom nezacinala..
Ahojky, no ja som svojej dcérke začala dávať kašičky už od 4 mesiaca, teraz bude mať 6 mesiacov a kašičky papáááá veľmi rada 🙂 . Zje tých 150ml podľa návodu ako je na kašičke a už mesiac mi spinká celú noc....taktiež na olovrant jej dávam pribináčika, alebo vyživku, na obed buď kašičku, alebo polievočku zeleninovú len tak na masielku uvarenú. A mliečko pije len rano a večer. Priberáme a sme zdravé 🙂 . Od narodenia ešte žiadné lieky... 🙂 🙂
moj syn ma 7 mesiacov, je na UM a kase este nepapa. Nevidim dovod napchavat ho tak skoro cukrom a mliekom. Pekne pribera, prospieva, je zdravy a spi celu noc bez krmenia. A to spi preto, ze som si ho tak naucila a nie nejaka kasa. Ale ked matka celu nos ponuka prsnik, tak za prve, dieta si na to zvykne a bude pytat a za druhe, aj travenie MM vyrusuje dieta v spanku, takze sa necudujte, ze dieta celu noc pyta prsnik, ved od bolaveho, tazkeho bruska si najradsej babo ulavuje cuckanim. Dceru som iba kojila, ale od 3 mesiacov som v noci kojit prestala a takisto u maleho, od 3 mesiacov som mu prestala davat v noci UM. Dieta sa to nauci, len matka musi chciet. Lebo papat celu noc nie je vobec zdrave pre dieta, je to len obycajna zavislost a sposobuje detom nekludny, prerusovany spanok a pravdepodobne aj traviace problemy.
@sisa1418 nechcem sa ti moc miesat do tojho krmenia, ale 6 mesacne babo nema, co papat pribinacika, ked tak biely jogurt a to plnotucny. pribinacik obsahuje tvaroh, ktory nevhodny pre male babatka. a x dlasich zloziek, ktre taky maly clovicik nepotrebuje.
Deti by nemali jesť kašičky. Má sa začať mrkvičkou, zemiačikom atď. Ak deti naučíme na sladké, potom sa nesťažujme, že nechcú jesť zeleninu. Ak bábätko prospieva, načo ho prekrmovať. A budiť sa bude aj keď dostane kašu. Kojené deti sa jednoducho budia. Potrebujú citiť maminku, niektoré si chcú len pocuckať a spia ďalej. Ale to je v poriadku. Preto v každej poradni o dojčení sa píše, že je dobré ak bábätko spí pri maminke, lebo je to dobré pre jeho psychický vývin. Ak sa len troška zamrmle, dať mu napiť a ono sa uspokojí. Veď ten polrok alebo rok, to sa dá v pohode vydržať.. Niektoré deti aj keď spia okolo troch mesiacov celú noc, tak sa potom okolo šiesteho, siedmeho zasa budia..Ale väčšinou to nesúvisí s jedlom, ale psychikou..totiž v tomto veku začínajú loziť alebo sedieť a tak vnímajú svet z iného uhla...Tak sa neplašme...aj ja som taká bola pri prvej dcére..vydržme to..deti rastú rýchlo. (aj keď spí bábo pri maminke, naučí sa potom spať samé) 🙂
Moj syn bude mat 5 mesiacov a uz som mu davala ochutnavat nejake zeleniny a ovocie, ale nie velke mnozstvo, maximalne tak jednou lyzickou, viac ani nechcel. Dnes som mu na obed rozvarila vo vode ryzu (bez cukru), tak aby bola uplne makka az rozpraskana, pridala som struhane jablko aby to lepsie chutilo, no akurat len ochutnal a vyplul a viac uz ani neotvaral usta. Ze na prvy krat 100 ml... 😅
Inak novsie sa hovori, ze lepok sa ma zavadzat pred 6. mesiacom - ale radsej primiesat trocha muky do zemiakovej kasicky, fakt len trocha... a ked dobre toleruje, tak nabuduce mozno trocha viac... ale urcite nie hned naraz 100 ml obilninovej kase.
ahoj.ja malemu davam kašu sem tam na obed on my toho spapa moc aj 150-180 ml.ale potom je tak isto hladny o tri štyry hodiny.a neni skoro davat kašu ale to musiš ty nato prist kolko spapa.ked mu chuti nech papa.ked nie tak aj tak nebude jest.moj papa už vyživu zemiakovu kašu ovocie zeleninu a všetko mu chvala bohu chuti len mlieko od malička nerad pije.sme naUM papame nutrilon.z toho vytaha tak 120 ml.dneska som mu do toho nasipala aj trošku jahodoveho granka tak vypil viac.
No mamicky tak mna tu asi ukamenujete ale co uz kazda mamicka si ajtak spravy po svojom,lebo najlepsie si pozna brusko svojho pokladika.prve dieta som mala dost skoro tak som nevedela co a ako tak som sa do detailov riadila doktorkov a podla tabuliek a mala mi nebola vobec taka kludna a dobrucka ako teraz 5k,ktory uz od 3 ochutnaval kade co.jasne len s mierov.teraz papka zeleninku masko milacik bananik. A aj kasicku tu co sa roby s vodov,a najme pred spanim a prespi mi pekne celu noc ani raz nevstane.netreba sa bat ale vsedko davat pomalicky a cakat ako nato zareaguje neboj daj mu ju kludne ale najprv len taku slabu
Moj malý má 4 a pol mesiaca a budil sa mi kazdu hodinku a pol v noci na papanie tak som skusila dat mu bio organic ryzovu kasicku asi tak 30 ml pred spanim a potom som ho este nakojila a spinkal mi 6 hodin v kuse. A zarabam ju výlučne so svojim materským mliečkom ktoré si ráno odstriekam. Ziadne velké dávky naozaj len par lyziciek pred večerným kojením a lepsie sa mi na noc napapá a pekne spinká.
Vyskusaj Sinlac,vyborna kasicka. Ja som to zacala davat terax a celkom nam chuti. Je bezlepkova a daj ju cca hodku pred spinkanim a pred spankom dokoj. Urob polovicnu porciu.
Ja som zacala mliecko zahustovat s Nutriton-om. Je to vlkaknina. Ale u svojej malinkej som zistila, ze cim hustejsie mlieko papa na noc, tym skor sa zobudi. Navyse je po tom smädna a vypije vela vody a tym v zaludku zriedi mlieko. Tym padom nema zmysel jej davat zahustene mlieko. Teda jej zaludok hustejsie mlieko zatazuje. Plasnovala som oid 4. mesiaca davat jejkasicku od Nutrilonu, ale asi nebudem.
Co sa tyka jedenia, vo vseobecnosti davaj babetku tolko, kolko chce papat, ani viac, ani menej, cize riad sa podla neho, nie podla dakych tabuliek 🙂 A co sa tyka budenia sa v noci, dieta sa nebudi len z dovodu hladu, ale mnohych inych dovodov, tu najdes velmi zaujimavy clanok - http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne...
Pridám aj ja príspevok, moja má 5 mesiacov, kojená bola tri mesiace, potom Nutrilon, Lenze ona uz od narodenia dobre papa a fajne mi pribera, teraz ma 8450 gramov, a kedze je taky papkac mne doktorka ODPORUCILA DAVAT KASE ABY SA MALA ZASYTILA !!!!
Zeny, kazde babo je individualne 🙂
ja tiez davam kasu od ukonceneho 4 mesiaca , najprv som dala cez den aby som zistila reakciu ci ju nebudem boliet brusko atd... a potom som dala vecer tak hodku pred spanim a spinka mi od 19:30 do rana do 7.. nezarabam ako je na obale robim ju redsiu kedze ju davam s flase, takze tak odooka viac menej... davam ryzovu mliecnu od nestle...
ja kasu davam co flase 150ml vody a 4lyzicky kase
joj no ani neviem ako by som mala zacat, je tu toho velmi vela popisaneho🙂mam 4 mesacneho syna a je neskutocne dobre miminko. Ale je to vsetko len o tom, ako si kazda mamina svoje babo nauci. Mojho maleho som takpovediac zacala ,,ucit,, uz od prvych dni, co som prisla domov z porodnice. Prvych asi 6 tyzdnov bolo narocnych, kym si maly nezvykol na rezim, potom sa mi budil s presnostou kazde 2 hodiny. Na konci 2 mesiaca som stratila mlieko a davala som uz len UM, ale maly o nic neprisiel. Krasne rastie, pribera, doktorka je s nami velmi spokojna. Maly je stale usmiaty, zdravy a spokojny. Jediny dovod pre plac je, ked je hladny. Od 3 mesiaca ho krmim kazde 3 hodiny, posledne krmenie mame o 7 vecer, spi mi az do 4 rana, znova nakrmime a potom az o pol 8 rano. Na zaciatku som sa strasne tesila, ze ked zacnem davat kase, prespi mi celu noc (co sa mi aj potrvrdilo), ale podla toho co tu citam, aj keby som kasu nedavala, je to uzasny uspech, ze mi prespi väcsiu cast noci. Neviem si predstavit budit sa s nim este aj v noci a cely den byt potom unavena a nic nestihat. Ked je mamina unavena, je nervozna a nestiha, babo to citi a tiez je nekludne. My sa pri kasiach drzime navodu a papame nutrilon. Nevieme si ho vynachvalit. Tiez pijeme nutrilon mliecko. Stale pocuvam ako nutrilon zapeka, ake su z neho problemy a bolesti bruska. My sme to mali aj z beby aj z hami. Raz nam pediatricka poradila davat namiesto prevarenej vody slaby cajik feniklovy alebo harmancekovy a to fakt pomohlo, bolo potom jedno ake mliecko davame. Fenikel uvolnil prdiky a harmancek posobi priaznivo na travenie a zmäkcenie stolice. Presne takto robime aj kasicku a teraz naozaj mozem povedat, ze aj ked mam 4 mesacne male babo, uzivam si matersku, mam cas aj na seba cez den a su chvile, ked sa az nudim doma🙂preto mam vzdy po ruke dobru knizku🙂)))vsetkym maminam prajem pevne nervy a hlavne, ako si svoje deti naucite, take budu🙂)))))
Ahoj moja mala ma 5 mesiacov a s kasou som zacala uz ked mala tri bo mi nechcela sunar uz vobec papat najradsej ma ovocne kase tak tri krat denne no tie praskove nerobim lebo sa z nich nemoze vykakat a stale place uz sme si takto pretrpeli z bolavim bruskom tak len ovocne z obchodu. No ked jej pomagam banan alebo nadtruham jablcko tak ju napina
ahoj, davajte jej papat to co ma rada. treba pri malych detoch skusat... kazde dieta nieco ine papa... je to na mamicke. moj nazor.
ahojte, my mame zajtra 5 mesiacov a moj malicky papa uz vsetko. ako sme dovrsili 4 mesiac zacali sme prve dva tyzdne so zeleninkou, prve dva dni skuska - treti den nova zeleninka. potom som pridala na vecer krupicku a to tak ze 2/3 vody a 1/3 plnotucne mliecko + 2 odmerky z UM grisik. no a to striedam s ryzovou kasickou a mliecnou po 2 dni. no ked sme odskusali pridala som kuriatko tak 20g do zeleninoveho prikrmu a teraz sme mali po dva dni narajbane surove jablcko s piskotkou. Malicky je od 3 tyzdnov na UM Nutrilon a so spanim nemame najmensi problem. Asi od 3 mesiaca od cca 20:00 spal do 6:00 rana a teraz sem tam potiahne aj do 8:00. No proste krasa. No a stravu mu nikdy nemixujem, vzdy mu ju iba pretlacim vidlickou, aby sa naucilo prehltat ( zo zaciatku sa stalo ze ho napinalo, ale uz je to len raz dvakrat pocas papania) a kase mu robim hustejsie a papame lyzickou. Ja som si dala poradit aj od doktorky, ale hlavne od maminy. Niekto povie, ze dietatko na UM bude oslabene alebo nebude mat dobru imunitu, ale nasa maminka prisla o mliecko hned a obidve sme odchovane od 2 mesiacoch na kravskom mlieku, pretoze UM sme nemohli. Vzdy sme ich vyzvracali. A sme tu zdrave a bez alergii. Takze mamicky vobec nie je nic na tom, ked nemate MM. Dolezitejsie je, aby ste boli kludna, spokojna a vyzarovali aj dobru naladu a vase dietatko sa vam za to odvdaci. Bude sa vediet aj same prehrat, v noci vam bude krasne spinkat a cez den sa usmievat. A zapamatat si treba, ze to co bolo dobre pre nas to urcite je dobre aj pre nase babatka a netreba sa drzat tychto nezmyselnych studii dnesnej doby. Lebo aj tak sa vzdy pridu na to, ze to co bolo predtym je predsa len dobre. Tak pekny vecer. PS: a este inak je pravda ako si dietatko naucite tak take bude. Kedze este byvame s rodicmi, kym si dostaviame domcek nas malicky je pri nas. Spinka nam a my nemame problem sa rozpravat pri nom, pozerat telku a tak.... malicky buva nema problem 😀
ahojte.. mám 7,5 mes dcéru. od ukončeného 6 mes som jej začala dávať príkrmy, predtým pila čisto len materské mlieko. pekne sa nám rozbehla v jedení, ale mám obavu, či toho nezje príliš veľa.. momentálne váži 8800g a meria 69 cm. od začiatku 7 mes som jej 1x denne celý mesiac dávala len zeleninové pyré s roznych druhov zeleniny takmer vždy viaczložkové(brokolica, cuketa, tekvica, mrkva, zemiak, špenát, neskor petržlen, kaleráb). po mesiaci som do zeleninového pyré pridala králičie alebo kuracie mäso a 1x týždenne mäso vymením za vaječný žltok + na desiatu som jej začala po mesiaci dávať ovocie (banán surový, avokádové, broskynové, nektarinkové, jablkové a hruškové pyré) + po 2 týždnoch som zaradila kaše (ryžovú, kukuričnú a špaldovú a iné) na večeru.. a moja otázka je.. kolko toho ovocia, kaše a zeleniny s mäsom može naraz zjesťv mililitroch alebo gramoch (viem, že sa má pridávať 35g mäsa do každého obeda).. ona nemá problém zjesť celý banán aj viac, zje aj 200 ml zelenin pyré s mäsom a na večeru aj dosť kaše.. pomedzi to jej dávam MM a vodu.. nikde som zatiaľ nenašla odporúčanie koľko maximálne môže obsahovať dávka pre určiteé vekové kategórie.. alebo to sa fakt všetci spoliehajú na to, že dieťa vie, kedy má dosť? tej našej fakt strašne chutí, ale zase nechcem, aby bola obézna. nesolím a žiadny cukor nepridávam, ani koreniny, do jej jedla. kupenské kadejaké výživy atd to nemala ešte vobec, len tie kaše v kvalite bio. dakujem
Nie je to skoro na lrpok u 5 mesacnych sa bezne zavadza
... musím sa trochu zapojiť. riadiť sa máte tým čo vám povie doktorka, a nie sto mám na internete. to berte ako rady, nie ako postup ktorý treba opakovať! milujem maminy ktoré povedia že dieťa má byť kojené a do kedy a koľko. a čo také mamy čo nekoja? čo majú do šiesteho mesiaca robiť?
my sme od piateho mesiaca s umelým mliekom začala s príkrmom. tak ako povedala mudr, na obed, najskôr zelenina, potom miešané s maskom. neskor sme začali na desiatu ovocie - presnidávka, nakoľko má byť prevarené, len banán sa prevariť nemusí. ovocie nám aj na gastre povedala že je lepšie doobeda, nakoľko sa lepšie rozložia cukry v tele.
a zvyšok dňa dávame mlieko. mlieko pred spaním je úplne normálne, potvrdili mi to aj na gastre aj u detskej. dokonca sa nám malý budí v noci a niekedy aj po hodine pýta jesť, a aj to mi povedali, že niektoré deti proste potrebujú. pozrela by som si maminu, ktorá bude každú hodinu dohovárať krpcovi v pol roku že má papať lebo sa dočítala na MK že v noci papať nemá a má spať! ak taká mama je, prosím si ju domov 🙂)
na večer aj nám mudr poradili kaše, začínali sme s nemliečnymi, a po pol roku sme skúšali mliečne. viem že niektoré maminy odsúdia tieto výrobky LEBO jedna povedala a v skutočnosti ani nerozumejú zloženiu. preto je dobré spýtať sa vašej lekárky, alebo niekoho kto sa strave rozumie, ktorú by vám odporučil. ja si tiež môžem čítaťaha toľko cukru ale prd sa tomu rozumiem a to že som mama nerobí zo mňa stravovaciu poradkyňu, na to sú tú iné hlavy 🙂
bábo si raz musí zvyknúť na to že bude papať lyžičkou, nám ani kaše cez fľašku odporučené neboli, ale je pravda že sme dlho zvykali kým sa naučil spapať celú dávku lyžičkou, skúšali sme teda zo začiatku časť aj fľaškou ale kašu musíte spraviť riadku, tým pádom som si nie istá či má potom to čo má mať a zasýti.
ale maminy, všetko je individuálne, to že jedno bábo robí niečo neznamená že aj druhé musí a že je to len takto! neznášam také názory. my nespíme aj pol noci, pekne mi cez deň spapá masko aj ovocie, čo niektoré mamy mi povedia že nie a nie dojesť dávku na obed. spapá kašu a aj tak ešte tesne pred spaním dáme mlieko a mliekujeme aj v noci, čo mám povedať? nepi a spi? toto môže povedať len mama ktorej bábo naozaj spí samo od seba - sú také. nám mudr povedala že niektoré deti aj do dvoch rokov nespia.
viem, že s amožno niektoré ohradia že naša lekárka je taká a taká, ja jej verím. hľadala som takú, ktorej môžem povedať všetko a spýtať sa aj na hlúposť, a ona si nájde čas a vysvetlí nám to. stravu som vždy konzultovala s ňou alebo sa spýtala kde hľadať info. aj k tejto téme som sa dostala pretože som hľadala ktoré kaše maminy používajú, nestlé sa mi totiž nezdá práve pre tie hrudky a nevedela som či to len ja miešam zle 🙂
je to ťažké lebo všade toľko plytkých info a hlavne reklamných, že ozaj sa z toho vysomáriť chce beh na dlhé trate. želám nám - kojacim, nekojacim, múdrym aj tým čo si nechajú poradiť, aby sme mali zdravé napapané deti a prežili sme všetko bez ujmy, nervov a slzičiek ;)
@darja12 nevravím že je to rada na 100% ale riadila som sa tými pohárikmi z presnidávky v danom veku. kdesi u nejakého odborníka som počula že aj presnidávky v obchode (verme neverme je to na nás) sú robené podľa nejakej výživovej normy a preto je napísané ten a ten mesiac. nie vždy tomu plne verím, ale dávam toľko príkrmu, koľko sa mi vojde do toho pohárika, zatiaľ najmenšieho. myslím že toaj stačí a myslím že uvidím, kedy malý bude nervózny v inom čase ako papáva a treba mu pridať, aj pri mlieko to tak bolo, časom som zistila že treba zarábať viac - viem že pri kojení neviete koľko vypije, ale približne sa dá na bábu vidieť že je hladné. držím palce.
Milé mamičky, prečo by sme deťom nemali dávať kaše a príkrm aj skôr ? Máte skreslene informácie! Každý doktor Vám povie čo znamená ,,imunologicke okno" ktoré začína cca v 4. Mesiaci a preto je vhodne zavádzať prikrm. A áno každé dieťatko je iné a preto sa nedá orientovať mesiacmi , záleží však na faktoroch ako či už dieťa zdvojnásobilo svoju váhu , či vie dieťa sedieť s pomocou,udrží hlavu v vzpriamenej polohe, a ak dieťa často papa u dojcenych deti a zje viac ako 1000 ml mlieka .

@lumimi Ahoj, ja som zacala davat dcerke kasu - ale do flasky, cize si prirataj cca 10-20ml viac....Bola to od HAMI ryzova kasa - bananova,, rozraba sa o 150ml prevarenej vody -....dcerka ju miluje, je lahucka, jemna, ziadne hrudky ...a urcite nie je tazka na noc.....obilninovu HAMI NA DOBRU NOC som dala po zjedeni prveho balenia. Ta je tiez fajna, alee ta je do 130ml vody ....Teraz uz papa kasu v stolicke a na noc jej davam UM HAMI HAJAJA ...zacinam ju odstavovat od ciciku ....Pripadne, mne tu jedna poradkyna na vyzivu z NUTRADEFENSE radila dat na noc skor UM ako kasu, hmm...