Koľko má piť novorodenec?

martina374
13. aug 2014

Caute, chcem sa spytať ohľadom stravy novorodenca. Prinesiem dieťa domov z porodnice a okrem materskeho mlieka čo mu mám dať piť? Či mu bude stačiť len to mlieko cely den? Kolkokrat za den mu mám dávať materské mlieko? Ako dlho mu dávať to mlieko a kedy už začať používať aj inú stravu? A akú stravu? Vobec nemam prehlad o tomto nakolko ide o moje prve dieta. Nechcem aby hladovalo a zas ho nechcem krmit inymi vecami pokial neviem ci to uz moze jest alebo nie. Prosim poradte mi dokedy materske mlieko a kedy uz aj ina strava.
A ak nahodou nebudem mat mlieko tak ako to riesit?? Dakujem za odpovede.

kazunomiya
13. aug 2014

@martina374 dojcenemu dietatu absolutne staci mlieko, nic ine sa nema davat, ak nechces mat problemy s dojcenim. O dojceni odporucam nastudovat si dopredu, napr. na www.mamila.sk, pripadne ist na nejaky kurz a vynikajuca knizka je Prakticky navod na dojcenie. Mne to velmi pomohlo, v porodnici ti take dobre veci nepovedia a nemaju cas ti pomahat tolko. Je dobre mat kontakt na laktacnu poradkynu, keby nieco (na mamila.sk je zoznam s kontaktami). A teraz ze kolko ma vypit: kolko chce. Nebude chciet menej ani viac, ako potrebuje. Moj novorodenec sa dojcil asi tak kazde tri hodiny, ale len prve 1-2 tyzdne, potom uz castejsie (! nie menej casto). Je to tak v poriadku. Dolezite je, aby si vedela spravne dojcit a teda aby babatko vypilo, kolko treba. Vsetko najdes na tej stranke a v tej knizke, co pisem.
Do pol roka (celych 6 mesiacov) dieta nepotrebuje nic, len materske mlieko. V pripade, ze nebudes z nejakych dovodov dojcit, prikrmuje sa od 4 mesiacov.
Takze ziadne starosti zatial, len to dojcenie si nastuduj.

kadri
13. aug 2014

@martina374 super, ze sa pripravujes aj na dojcenie a zaujimas sa o taketo "detaily" 🙂 materske mlieko je kompletna, vyvazena, lahko stravitelna, na mieru sita potrava a napoj zaroven, ma spravnu teplotu, je hygienicky nezavadna a posilnuje puto matka-dieta. novorodenec sa dojci na poziadanie. tu najdes odpovede na vsetky mozne otazky, odporucam aj prirucku s fotkami

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/

martina374
autor
13. aug 2014

@kazunomiya dakujem za informáciu, teda 6 mesiacov nemusim dietatu kupovat ziadnu stravu, postaci mu moje mlieko 🙂. Ked pises ze ty si dojcila kazde tri hodiny tak to znamena ze si musim tak nastavit rezim zeby mi to nevyslo napr. o dvanastej v noci alebo skoro rano.......sice ked bude pytat aj rano o tretej ze chce mlieko tak mu musim dat a potom az o dalsie 3 hodiny dalsiu davku?
A co sa tyka toho prikrmovania od 4 mesiacov, cim sa prikrmuje?

liz_lemon
13. aug 2014

@martina374 prikrmovat staci az od 5. mesiaca, od 4. je este skoro, zacinas varenou zeleninou, prva sa dava mrkva, to davas niekolko dni, a pozorujes, ci dieta nema alergicku reakciu, potom sa pridava zemiak, brokolica atd., ked zvladne zeleninu, pridas maso (najlepsie je telacie, morcacie, kuracie), a ked uz pekne papa aj to, mozes skusat davat ovocie (ovocie sa dava ako posledne, lebo ma vyraznu chut, tak aby babo neodmietalo zeleninu), raz do tyzdna mozes miesto masa dat uvareny zltok, maso netreba davat kazdy den, staci tak 2-3x do tyzdna
zo zaciatku je to len par lyziciek, a vzdy dokrmujes mliekom, postupne babo zje viac, az mlieko nemusis dat

vsetky informacie ti da urcite aj pediater, a takisto je toho plny net

moni244
13. aug 2014

@martina374 ono každé bábätko je iné, ináč pýta jesť, napr. moja spávala von v kočíku aj 3 hodiny a vtedy mliečko nepýtala, ale doma toľko nespala a pýtala aj častejšie, ono uvidíš sama, keď sa narodí, inštinkt ti povie, kedy je hladné, mne sa v noci budila menej často ako počas dňa a piť som jej začala dávať vodičku cca v 5 mesiaci, keď bolo von teplo a videla som, že má suché pery

kadri
13. aug 2014

@martina374 deplanuj rezimy ap. 😉 rataj s nocny dojcenim v ktorukolvek hodinu, ak babo spi blizko, nie je to ziadny problem, uvidis. hormony a instinkty spravia svoje 🙂

katrinka8
13. aug 2014

@martina374 - ahoj, dojcenie sa neda naplanovat - pokial teda chces dojcit na poziadanie (cize ked si babatko vypyta) - neboj sa, to rozpoznas velmi rychlo, kedy si babatko pyta papat. Kazde je ine, ako tu uz bolo spomenute, taktiez sa vekom potreba jedenia meni. Jeden den moze babatko papat aj kazdu hodinu, inokedy vydrzi aj 3 hodinky bez jedla (niektore deticky spia v kuse aj 4 hodiny a nechcu papat). Babatko si mliekom nielen syti hlad, ale aj hasi smad, cize naozaj moze pytat mliecko aj kazdu hodinku - ak je smadne napr., alebo sa potrebuje len ukludnit na prsniku ci porebuje citit Tvoju blizkost.
Ked nebudes moct babatko dojcit, tak budes pouzivat umele mlieko (spravne by som mala napisat asi nahradu materskeho mlieka) - tam sa uz obvykle postupuje podla casovych intervalov (cca teda kazde 3 hodiny.) Pokyny dostanes ci uz v porodnici alebo u pediatra 😉
Prajem pohodove tehotenstvo a porod a zdrave babatko 🙂 Nemaj strach, materinsky instinkt je silny a napovie Ti, co mas robit.

alikaa
13. aug 2014

@martina374 Babatko ma byt dojcene na poziadanie, cize kludne aj kazdych 20-30 minut. Akonahle bude nervozne, nekludne, bude si sat pasticku alebo vyplazovat jazycek, tak sa chce dojcit. Dojcenie nie je len o nakrmeni, ma kopec dalsich funkcii, pomaha babatku zvladat stres, reguluje cinnost srdca, dychania a pod. Odporucam zavolat si domov este pred porodom laktacnu poradkynu, vyber podla miesta bydliska - http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... nech ti urobi pripravu na dojcenie este pred tvojim porodom, aby si tu potom nemusela riesit, ci mas slabe mlieko, alebo ci ho nemas malo, alebo bolave bradavky a pod. Najdolezitejsie je dobre zacat, potom ide vsetko ovela jednoduchsie. Tiez ti urcite pomoze Prakticky navod na dojcenie, ktory mozes kupit na Mamile. Tam su popisane vsetky problemy, s ktorymi sa mozes stretnut po porode a ich riesenia.

rokkisu
13. aug 2014

Vypit by malo tolko, kolko sa mu ziada. Zhruba 150ml na 1 kg vahy za den.

majka99999
13. aug 2014

@martina374 prve mesiace asi nebudete mat rezim, babatko si vypyta, zacne plakat, skontrolujes plienku a das papat, mozno sa bude chciet len pritulit, tak ho ponosis. naozaj je tazko radit, kazde babatko je ine a kazdy den moze byt iny. casom sa to naucis rozlisovat, ak ma suchu plienku a prave papal, a aj tak place, tak mozno si dobre neodgrglo, alebo sa chce len nosit, citit ta... 🙂 bolo predsa 9 mesiacov v brusku, mama je to jedine, co poznalo pred porodom.

siska53
13. aug 2014

@martina374 dojcene dieta nepotrebuje nic ine,len materske mlieko. Prikladat treba na poziadanie,cize vzdy,ked si vypyta. Lebo ono je lahsie stravitelne. Ak by bol akykolvek problem s dojcenim,treba oslovit laktacnu poradkynu.
Treba z tvojej strany vela pit,cize dostatok tekutin.
Vela babatko nos,idealna je satka,ci iny vhodny nosic,tak si budes moct aj porobit a babatko bude kludne a spokojne,ze ta citi. A aj keby malo koliky a plakalo,je lepsie,ze citi teba
Vylucne sa dojci 6m.,potom postupne dieta prechadza na prikrmy. Postup cim zacat atd.,to ti ma vysvetlit pediater,vacsinou je prva lmrkva,kazda nova potravina sa skusa 3dni kvoli moznej alergickej reakcii. Strava babatka sa do roku nesoli,nekoreni a aj po roku opatrne az do 2rokov,lebo dovtedy sa vyvijaju oblicky.. No to sme uz daleko,dolezite je najskor dojcit. Sptavny pediater sa postara aj o odpovede na vsetky tvoje otazky suvisiace s babatkom..

veriiii
13. aug 2014

@martina374 kojene ci nekojene, nepotrebuje vodu az pokial nezacne papat tuhu stravu.. i ked, niektori dr odporucaju aj u nekojenych deti v lete a ked sa kuri v zime trosku vodicky poprpi mliecku..
u kojenych deti, po porode prve 3.dni mas iba kolostrum, je ho malo,spociatku len par mililitrov na kazde krmenie.. v priemere asi 30 ml denne-ale nevadi-vtomto case po porode je babatko nasiaknute este vodou, tu vstrebava, vylucuje, to je to schudnutie do 10% na 5.den..kolostrum je bohate na vsetky ziviny ,plus imunoglobuliny a ine vzacne latky, dava vyborny start pre babo ,ulahcuje mu adaptaciu , pomaha s imunitnym systemom..
po 3.dni sa ti zacne tvorit prechodne mliecko az do cca 14.dna, vtedy uz bude vyzrete..
ak sa ti babo pekne budi, a pyta si papat, tak koj na poziadanie, to moze byt spociatku aj kazdu hodinu, neskor sa nauci efektivne pit , vydrzi aj 2-3 hod, niektore deti aj 4 hodiny.ak je velmi spave, radsej by som prikladala v spanku\(spociatku sa odporuca zobudit jemnym posteklenim na licku atd)...az pokial nenaberie spat porodnu vahu alebo sa pekne nebudi na papanie..
zakladom je spravne prilozenie, nastuduj si nieco o tom, ked je dietako dobre prilozene, lahko sa mu pije, a vypije viac ,ked zle prilozene, namaha sa, po chvile sa uspokoji s troskou mlieka a o chvilku pyta zasa..
nezabudaj,ze male babatko sa musi naucit kojit, a to ho musis naucit ty..lebo saci reflex neznamena,ze sa vie kojit..preto si nastuduj techniku prikladania..
co sa tyka mnozstva ,u kojenych je to 100-180 ml/kg /24 hodin.. teda,napr 3 kilove kojene babo -300-540 ml na celych den=24 hodin,ale to je skor orientacia pre tych ,co odsavaju,pretoze ked kojis, tak ani vazenim pred a po to nemas sancu presne zistit..orientujes sa podla pocikanych plienok, optimum je 8 a viac dobre pocikanych za 24 hodin..a spociatku aj stolica, vacsina deti ma po kazdom krmeni,ale v 3.mesiaci sa moze frekvencia dramaticky znizit..u kojenych deti je dolezita aj farba stolice a konzistencia, idealna je ako prazenica, niekttre kojene ale maju redsiu..
dalsim ukazovatelom,ze kojene dieta dostava dostatok mlieka je dobre priberanie,su aj tabulky na to,dalej je to celkovca spokojnost dietaka.vacsina kojenych deti po alebo este pri kojenu zaspi.
takisto este by som asi poznamenala, ze niekedy babo pije kratko,lebo je smadne len, cize moze o chvilku zasa pytat na hlad..niekedy dlhsie (povedzme ja 30-40min spociatku) lebo je hladne..
co sa tyka prikrmov, dnes WHO odporuca aj kojenycm aj nekojenym az od ukonceneho 6.mesiaca,ale bolo,ze nekojene mozu od ukonceneho 4.mesiaca a kojene od ukonceneho 6.mesiaca, to preto,lebo cim skor zacne kojene papat,tym menej menej pyta mliecka a tym tym sa menej potom tvori..zvacsa skorej ako 6 mesiacov zacinaju mamicky,ktore maju "menej" mliecka..a chcu tak kompenzovat hlad..a samozrejme ,s prikrmami aj vodicku treba ponuknut,.

kazunomiya
14. aug 2014

@martina374 to kazde tri hodiny je len orientacne, babatko sa dojci na poziadanie, to znamena, ze ked zistis, ze je hladne, das mu mliecko. Myslela som to tak, ze babatko bolo prvy tyzden - dva hladne asi kazde tri hodiny. Potom si pytalo uz castejsie. Mliecko sa travi rychlo a babatko aj mamicka caste dojcenie potrebuju, pomaha to obom (ano aj mame) - aj pre zdravie, aj pre ich vztah. Ale kazde babo je ine, niektore nechce tak casto a niektore este castejsie a niektore aj nepravidelne. V noci to byva trochu inak, zas kazde je ine. Ja so svojim babatkom spim v posteli, takze sa ani poriadne nepreberiem, ked sa potrebuje najest, takze ak sa niekto pyta, ako casto dojcim v noci, tak ani neviem. Ale kym bolo celkom male, bolo treba obcas aj vstat a ponosit ho po byte a pod. Nepripravuj si rezim ale prisposob sa potrebam babatka, najdete si potom taky svoj spolocny, nie je to nic strasne.

Kedysi (ked sme sa my narodili) sa dojcilo podla takych presnych casovych rozpisov, ale vsetky vtedajsie mamy ti potvrdia, ze to viedlo len k tomu, ze dieta bolo hladne a nervozne, mama tiez a mlieko sa stratilo, napr. ja som bola dojcena max. do 3 mesiacov, co rozhodne nie je idealne.

Prikrmy su samostatna kapitola, tie asi teraz neries. Ja este len zacnem teraz prikrmovat. K tomu sa da najst tiez dost informacii.