Novorodenci v perinke

lenka_tomi
28. mar 2012

Mamičky mám takú možno hlúpu otázku, ale je nevyhnutné dávať novorodenca (keď sme už doma z pôrodnice) do perinky/zavinovačky? Dokedy by ste to odporúčali ak vôbec?

vefi89
28. mar 2012

@lenka_tomi ja som dávala asi len týždeň po nar. ..
jednak ich to zahrieva a dáva im to pocit bezpečia.. ale určite závisí od povahy bábätka.. a ďalšia vec je, že by som dieťatko nedala na ruky bez perinky.

deniskateniska
28. mar 2012

my sme v perinke neboli vobec.. nezmestil sa 😀 😀 to je len o tom ze to dietatko tam je pevne zabalene a neskriabe sa nemrvi sa a tym padom sa nerusi pri spanku... a lepsie sa drzi a ma pevnu chrbticu v tom ked babo chytis.. je to na tebe 😉

henulienka
28. mar 2012

Moje deti perinku nezniesli, vlastne na nej len spali, aj v kočíku aj v postieľke, ale nikdy som ich do nej neviazala, neznášali to. Možno aj preto, že sú všetky letné a bolo im v nej teplo. Ale veľa detičiek má rado pocit bezpečia, akoby ich mamina držala v náručí a tie ju majú radi. Hovorilo sa, že je to lepšie na chrbátik, ale keď nenosíš deti celé dni na rukách, tak sa nemáš čoho báť.

andrejecka
28. mar 2012

dcéra bola asi 2 mesiace a syn ani raz, lebo keď sa narodil bolo vonku 35 stupňov a doma v paneláku sme mali asi 40

hajanka
28. mar 2012

Perinka, resp. zavinovacka je pre novorodenca dolezita len z dovodu poskytnutia pohodlia a pocit bezpecia.
Upokojuje dietatko, predchadza stresu a zmiernuje symptomy koliky tym, ze vytvara pre dietatko podmienky podobne podmienkam v matkinej maternici, kde bolo dietatko vzdy v bezpeci a uzko spate s matkou.
Zabalenie zaroven znizuje ´lakaci reflex´, ktory moze dietatko prebudit a rozplakat. Je praktickym pomocnikom aj pri krmeni. Napr. SwaddleMe zabezpecuje jednoduchu vymenu plienok - telicko a ruckicky ostavaju zabalene.
Je mozne ju pouzit aj na cestach. Ma velmi prakticky otvor na pasy autosedacky, takze Vase dietatko moze byt pohodlne zabalene i pocas cesty v aute ci pri noseni v tzv. vajicku. Jednoducho prevleciete pasy cez otvor ulitky, pohodlne do nej ulozite dietatko, pasy zapnete ako obycajne a nakoniec zabalite ´kridelka´ ulitky okolo telicka dietatka.

https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/ake-zavinovacky-pouzivat/
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/zavinovacka-vs-obycajna-perinka-poradte/
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/aky-je-rozdiel-medzi-zavinovackou-a-perinkou/

anjelicek26
28. mar 2012

@lenka_tomi - isteze nie je, moje deti v nej neboli jediny den.. letne deticky, lehavali len v bodynku, problem to nebol, lakaci reflex maly nemal vobec a dcerka hadam len tie dni v porodnici... Zavinovacku ako taku v zahranici ani nekupis. A tie deti su normalne neboj 😀

A miminko ma mat pevnu chrbticu ak ho drzim? Miminko moze byt kludne skrutene v klbku ako maca, vobec nic sa mu nestane, kosticky su este tak ohybne.. Ja som si radsej uzivala skin to skin kontakt ako ho mat zavinuteho chudaka, ze by si sa ani nepohol, na rozvoj motoriky to asi tiez nebude boh vie co, ked sa dieta nemoze hybat......

januska191
28. mar 2012

moj syn vobec nechcel byt v perinke, bol mrzuty a ked som ho rozviazala, hned bolo dobre. Ale za to dcerku som az do 4 mesiacov mala v perinke, pripadne som jej viazali rucky bavlenenou plienkou, ona bola uplny opak a skor bola pokojna, ked bola zviazana. Kazde dietatko vie najlepsie, co mu vyhovuje...
Stretla som sa aj s takymi nazormi, hlavne pri synovi, "to musis davat do perinky, min. do 3 mesiacov", ale tak, mamina vie predsa najlepsie 🙂

jerryjanka
28. mar 2012

nedavali sme mala to moc nemusela a je tu živa a zdrava

marci1408
28. mar 2012

nevyhnutná perinka nie je, ale je dobrým pomocníkom hlavne pre mamičky, ktoré majú prvé dieťatko, ale aj tie ostatné....hlavne v prvých týždňoch. Predsa len bezpečnejšie sa drží dieťatko v náručí napr. pri prenášaní....hlavne čo sa týka hlavičky, ktorá musí byť podopieraná. No a veľa detičiek sa cíti bezpečne, keď je zabalená v bezpečí perinky. Ale výnimky existujú 🙂
Ja som mala dcérku v perinke len prvých 6 týždňov....a potom sa mi do nej už nezmestila-vykopávala sa z nej. Keďže sa narodila v decembri, chcela som ju mať v teplúčku, tak som ju dávala do spacieho vaku+ som si tenšiu deku zložila do štvorca a zabalila ju do nej ako do zavinovačky. Neskôr som používala len deku bez spacieho vaku. Lepšie sa mi tak kládla hlavne po kojení do postieľky....hlavička bola aspoň trošku podopretá a nezobudila sa mi pri tom prenose.
Myslím, že prídeš veľmi skoro na to, čo bude vyhovovať vám 🙂

lenka_tomi
autor
28. mar 2012

@januska191 akože musíš dávať bábätko do 3 mesiacov do perinky? To nariadila doktorka? A keď ho nebudem dávať do perinky, tak si ho kľudne môžem dať (keď pôjdeme niekde von z izby) do deky? To bude stačiť?

hajanka
28. mar 2012

@lenka_tomi Moj syn bol v klasickej perinke asi mesiac (viac by som uz klasicku perinku nepouzivala, polske tie s pevnym spodkom uz vobec nie), sestrina mala v zavinovacke typu ako som opisala vyssie, tiez asi mesiac.

Inak, nie je to nejaka zivotu nevyhnutna vec, babetko dokaze fungovat aj bez toho.
Niektore dokonca doslova nemaju radi ked su zabalene, snazia sa z toho vyslobodit, vykopat, su z toho nervozne. Treba si to odsledovat na babetku po narodeni, co ma rado, co nie. Niektore miluju byt nonstop "obklopene", ine nie.
Nic sa im nestane, ak nebudu. Na chrbticu nemaju perinky, ani zavinovacky absolutne ziadny vplyv. Ide cisto len o ten pocit bezpecia 🙂

@anjelicek26 moja skusenost je taka, ze prave naopak v zahranici su zavinocky typu SwaddleMe dost oblubene, odtial sa pomaly presuvaju aj k nam 🙂 na miesto klasickych viazacich periniek

anjelicek26
28. mar 2012

@hajanka - jj ja viem, ale to je trosku ine, ano je dietatko vo vaku /pucksack/swaddleMe/ - ale nie je zviazane, ma ta miesto na pohyb... ja som teraz kamoskam robila take baby cocoony, mam ich v albume, pre mna je to fajn alternativa zavinovacky... ked uz teda ma clovek dietatko, co to vyzaduje ;)

Urcite nie kvoli prenasaniu fakt ako keby vam dieta co malo spadnut ja fakt neviem.... zvlastny dovod mi to prijde 😀

mimave
28. mar 2012

nas tiez nezniesol perinku a hlavne ma vytacalo ked mi ho v porodnici nasilu balili tak ze sa nemohol hybat a rucal az kym som ho nepovolila,na perinke len spaval. nepouzivali sme ju vobec a to som mala tri nachystane lebo je to treba 😀 , netreba a fakt zavisi na babatku. nas ju vyslovene nenavidel

anjelicek26
28. mar 2012

@lenka_tomi - vezmes si ho normalne na ruky, pritlacis na hrudnik, opries hlavicku, alebo normalne budes drzat v naruci.. deti nie su s cukru.... radi citia mamu, jej srdce, tep, dava im to pocit bezpecia a ten kontakt je zavinovackou obmedzeny, pre mna velke minus...Ak budes mat dietatko, co sa bude velmi chciet nosit, zvaz skor baby satku.

januska191
28. mar 2012

@lenka_tomi nie, to nehovorila doktorka. Presnejsie som to pocula v cakarni od mamiciek, ked sme cakali na ockovanie proti TBC v porodnici, museli sme dodatocne prist 3. den co nas prepustili. Maly mal obleceny overal a ostatne boli v perinke, tak mi to prislo taka trosku neprajna zavist.
urcite bude stacit, ked si ho das do deky, ja ich od narodenia az doteraz nosim v deke ku svokrovcom, ktory byvaju v dome oproti.
Obidvaja su rovnaki, vobec nevidim rozdiel, ako tu niekto spominal s motorikou...

lenka_tomi
autor
28. mar 2012

@anjelicek26 aj mne sa to zdá ako najprirodzenejší spôsob, lebo nejak sú mi tie perinky proti srsti, tak nejak prirodzene my z toho vychádza, že na čo do čerta tá perinka vôbec je? Žeby preto, lebo naše mamy, svokry to pokladajú za dobrý spôsob?

lenka_tomi
autor
28. mar 2012

@ikke dík za radu

gumimaci
28. mar 2012

Nas maly bol v perinke len v porodnici, doslova ju neznasal. Doma sme ju pouzili 2x, ked prisla moja babka a nevedela ho bez perinky chytit 😀 😕 Nas krpec bol od narodenia taky pevny, nemyslim baculaty, ale celkovo- vedel drzat hlavicku, hybat s nou do stran atd, takze mu nejake zvazovanie skor vadilo.

hajanka
28. mar 2012

@anjelicek26 nie nie, poviazane to urcite nie (u nas bezna praktika, v porodniciach), ale zavinute, to je to spravne slovo.
Prilozim obrazky, zavinute babetko, klasicke polske pevne zavinovacky (ta ruzova, z tohto by som mala este vacsi stach ze babetko vypadne, vyklzne) a nase slovenske klasicke perinky (viazacky, stahovacky). (foto volne z netu)

januska191
28. mar 2012

@hajanka ta zelena vyzera dobre.....

lucikusik
28. mar 2012

Perinka určite nie je nevyhnutná. Každé bábätko je iné a samam uvidíš, čo bude vyhovovať práve tomu tvojmu. Nám zavinutie veľmi pomáhalo hlavne pri zaspávaní. Takú tú klasickú perinu ako v nemocnici sme používali asi len 2 týždne. Potom som na zavinutie používala len deku. Vždy keď chcel spinkať tak som ho zavinula, lebo inak nevedel zaspinkať 🙂 len zavinutý v deke. Na noc som ho musela vždy zavinúť do deky (nie veľmi pevne) a spinkal kľudne, inak sa strhával a budil sa. Takto to trvalo cca do 3 mesiacov. Zavinovačka sa ešte určite hodí, ak idete niekde na návštevu, prípadne návšteva príde k Vám a každý si chce malého popestovať na rukách. V zavinovačke je to určite bezpečnejšie.

lucikusik
28. mar 2012

@hajanka tak ako je mimi zavinuté v tej zelenej deke, tak som zavinovala malého, akurát, že deku mal aj pod hlavičkou.

marci1408
28. mar 2012

...ešte k tým zavinovačkám....ja som moju babulku mala v klasickej bielej perinke (vložka bola z klas.peria). Tým dnešným moderným zavinovačkám som nedôverovala....bála som sa, že mi z nich malá vypadne.
....btw....taká perinka sa zíde hlavne pri prvým návštevách....nie každý vie držať také malé dieťatko... 🙂 ja som doslova tŕpla pri niektorých ľuďoch...

marci1408
28. mar 2012

@lucikusik tak isto som to robievala ja 🙂

jania023
28. mar 2012

@lenka_tomi ja zijem vo svajci a tu take nieco ze perinky a ortopedicke nohavicky neexistuju,mama bola drobna 1600g a 41cm a nemali sme perinku vobec

ichbinich
28. mar 2012

@lenka_tomi:
Riad sa hlavne tvojim babom a nie radami inych... Ja som zavinovacku nemala, maleho som nosila normalne. Ale potom som kupila swaddleMe, lebo smatral v spanku rukami a tym sa budil. Niektore deti potrebuju ten pocit, ked su zavinute. Ale nie vsetky, ako aj vidno z roznych odpovedi. Po istom case zavinovacku nepotreboval, tak som ju vynechala. Ale mal ju vzdy iba na spanie.
Tych par ludi, co ho chcelo drzat uz ako babo, vedelo, ako sa drzi novorodenec. Inak by som im ho aj tak nedala 😝
Inak je velmi dolezite, aby malo babo volne nohy! Nie klasicke komunisticke perinky, v ktorych sa nemozu vobec hybat, ale stiahnute rucicky a nohy volne.
Sleduj si babo a uvidis, da ti vsetko vediet, ked ho budes sledovat a podla toho sa riadit. Pocuvaj svoj materinksy cit a nezabudaj, ze kazde babo je ine!
Vsetko dobre!

kohutovci
28. mar 2012

@lenka_tomi moja mala nechcela byt v perinke uz od narodenia.. bola z toho viazania strasne nervozna.. uz v porodnici som ju rozvazovala vzdy ked sa dalo.. a ako sme prisli domov.. tak sme boli uplne bez perinky.. ked spinkala tak som ju zabalila, aby bola v teplucku.. a este prikryla deckou.. lebo rucky chcela mat stale pri tvaricke alebo za hlavinou...no vzdy sa mi rozkopala.. tak som to asi od jej 3tieho tyzdna riesila spacim vakom... a je v nom spokojna.. su vaky s rukavmi aj bez.. skus.. mozno sa vam to osveci..