icon

Koľkokrát denne dojčíte mesačné dieťa?

20. okt 2022

Koľkokrát denne mavate kŕmenie u mesačného dieťaťa ? Nam vychádza 5-6xkrat a neviem ci to je malo . každé 2,5 az 3hod si pyta . Včera som sa s nim postavila na digitalnu vahu a ukazovalo 3,7kg a u doktorky mal naposledy 3350g a vtedy doktorka povedala ze malo priberá

Strana
z3
beata_k
20. okt 2022

Na mesacne kazde 3 hodiny mi pride malo. Moje v mesiaci pilo kazdu 1,5 hodinu alebo na poziadanie.

panda21
20. okt 2022

Nemá dudlik alebo žltačku ešte? Príde mi to málinko. Novorodenec aspoň každú tu hodinu by mohol piť.

viestta
20. okt 2022

Nechaj to na tom, kolko si pýta.

autor
20. okt 2022

@panda21 ma dudlik ale bez toho nezaspi

petamich
20. okt 2022

nas mesacny si tiez pytal kazde 2.5-3 hodiny, vynimocne kazde 2 a priberal za tri deti, on bol zasa opacny extrem 🤷‍♀️ je to podla mna individualne

zorkahorka
20. okt 2022

podla mna je to akurat. Moje deti tiez tak pili... dr moze ukazovat vaha inak ako tebe

ankare
20. okt 2022

Dojči na požiadanie. Vždy, keď prejaví záujem o mlieko, nadojci ho. Nepozeraj na hodinky.
Je úžasné, že dojcis synčeka, je to doslova tekuté zlato!

ema22270
20. okt 2022

Ja krmim 9x za 24 hod od zaciatku. Po navrate z nemocnice aj 10x, ale to kvoli tomu ze mal zltacku. Cez den kazde 2-3,5hodiny, posledné krmenie vecer o 20 00 a potom ho krmim az o jednej v noci - to je jedina taka dlhsia prestavka. V noci krmim 2x cez den 7x. Da sa to samozrejme nastavit aj tak ze date po 2 hodinach 2x potom po 3.5 atd podla toho ako babo spinka. Ale vzdy mi to vyjde tych 9 kojeni.

layla123321
20. okt 2022

@panda21 prečo každú hodinu? Ja mám mini predčasniatko a v nemocnici + dve pediatričky mi kázali každé 2.5-3h. Ak vytiahne dosť (teda že nezaspí od únavy hneď ako sa pricucne), tak podľa mňa nie je dôvod tak často.

A @autorka, k tomu dudlíku - tak malé bábätko si to ešte môže pomýliť s papaním, teda cucá cucá, až kým nezaspí, ale reálne ešte môže byť trošku hladné, len aj tým dudlovaním sa unaví. A ešte jedna vec, to neber ako rýpanie, ale ak si bábo pýta každé 3 hodiny, tak to je 24/3=8 krát denne. Tak mi to nevychádza s tým popisom.

panda21
20. okt 2022

@layla123321 v nemocnici aj u pediatricky som tiež počúvala názory každé 2 hodiny. 10min jeden prsník, 10 min druhý prsnik a sup dudel, nech ho nemá zo mňa 😅 ale bežne novorodenec bez cumlika pije aj každú hodinu, niekedy aj každých 30m lebo raz vytiahne 5ml a druhý krát 15ml..4 týždňové bábätko je ešte maličké.

valeriakadarova
20. okt 2022

Aj mne lekárka vravela, že by mala papať každé 3-4 hodinky a tak to aj je v závislosti od toho koľko mliečka vypije. Keď vypije viac tak spí dlhšie, ked menej tak sa častejšie zobudí papať. Bábätko by malo pribrať týždenne od 150 do 250 gramov, ja mám doma mesačné predčasniatko s váhou 2440 gramov a priemerne každé 3-4 hodiny vypije tak 70ml mlieka 🙂

zorkahorka
20. okt 2022

@layla123321 aj trva kazde kojenie ah pol hodinu, tak 6 krat za 24 h vychadza

queen_mary
20. okt 2022

Podla mna ma uplne normalne casove rozostupy. Ak vam to takto vydrzi, tak budeme mat o mesiac uz pekne nastaveny rezim 😊

siska53
20. okt 2022

Vzdy som dojcila podla potreby. Aj ked mladsia priberala.menej, nevadilo to, pediatricka mi povedala, ze dolezite je, ze pribera. Nestresuj, ak pribera, aj ked menej dojci tolko, kolko dieta potrebuje.

taga
20. okt 2022

Mesacne dieta som dojcila asi milionkrat denne 🤣
A teraz bez srandy, najdi si na googli taky pekny obrazok, aky velky je zaludok babatka a ako rastie.. na zaciatku je ako mala ceresnicka, cize maly objem, nemoze do seba natlacit neviem kolko, preto aj rychlejsie stravi a pyta si opat... ved aj dospely je asi castejsie ako 3 hod, a to male babo naozaj potrebuje vsetko ine, ale nie "nastavovanie rezimu" ze kolko a kedy ma papat.. proste dojci vtedy, ked si pyta

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
20. okt 2022

@layla123321 o pol 9 by dostal naposledy

layla123321
21. okt 2022

@zorkahorka to je stále dokopy len 21 hodín, ale teda z komentáru od autorky chápem, že v noci bábo spi dlhšie, tak potom to vychádza.

@autorka, ja by som skúsila skúšku dojčenia, teda bábo odvážiť pred a po kŕmení, ale na detskej váhe, nie digitálnej, lebo tá neukáže také malé rozdiely. Išla by som orientačne podľa tabuliek, bábo má za deň vypiť okolo 150-180ml na kilo váhy. Takže povedzme, ak má Tvoje bábätko 4kg, tak za deň má vypiť 150x4=600ml až 180x4=720ml mlieka, rozdelené do 6 dávok je to teda 600/6=100ml až 720/6=120ml na dávku. Každé bábätko je samozrejme iné, hlavne je, aby nemalo suché pery, vpadnutu fontanelu a aby malo aspoň 6 dobre ocikanych plienok. Ak bude stále málo priberať, existuje viacero možností a to závisí od konkrétneho "problému".

Napríklad ak bábo zaspáva na prsníku a proste sa unaví a nestihne sa najesť, tak je fajn na nejaký čas odsavať a kŕmiť z fľašky alebo odsavať a kŕmiť cez cievku na prsníku, ak sa bojíš o dojčenie.

Ďalšia varianta je fortifikator materského mlieka, je to prášok, ktorý sa pridá do mliecka, ak bábätko málo pribera, doktorka by ho mala vedieť predpísať. Treba si trošku odsať, dávkovanie prášku musí byť určené lekárom (!!!), podať fľaškou alebo na lyžičke a dokončiť kojenim, tu je tých možností veľa.

Názory na to, či budiť alebo nebudiť sú rôzne, my sme budili, ale ja mám predcasniatko. Možno Tvojmu bábätku tá jedna nočná dávka chýba, neviem. Nevravím, že z jednej nočnej začne extra priberať samozrejme, ale možno z tých 6 denne má povedzme 550ml, čo mu stačí akurát na to, aby nechudol....

Posledná (extrémna) varianta je prechod na UM, proste ak všetko ostatné vyskusas a bábätko nebude prospievať netreba to brať tragicky. Ale myslím si, že toto nebude Tvoj prípad.

aduska0001
21. okt 2022

@beata_k presne aj moje tak pije. A ani to mu dakedy nestačí asi začnem prikrmovat..

natalka81
21. okt 2022

V každom prípade, ak priberá a dojcite tak aby bolo bábätko spokojné, vôbec sa nepozerajte na hodinky. A už vôbec sa neporovnavajte s inými bábätkami

rakso
21. okt 2022

Ja som dcérku kojila kedy chcela a paradoxne, keď bola malinká stačilo jej každé 3 hodinky a v noci aj 8 hodín prespala. Čim bola staršia, tým si aj viac pýtala 😃 v štyroch mesiacoch jedla každú hodinu, ale to sa tiež upravilo. Nestresuj sa kvôli váhe, najlepšie je nevážiť inde ako na poradni. A už vôbec by som nezačínala s vážením pred a po kojení. To je blbosť. Ak chceš presne vedieť koľko vypije, tak jedine si odsávať a dávať z fľaše, ale na čo, ak vám kojenie ide, tak je to zbytočné. Moja dcérka priberala aj 50 gramov za týždeň a niekedy aj 0 gramov a doktorka na poradni nikdy nepovedala, že by málo pribrala alebo čo. Hlavné bolo, že priberala, dostatočne cikala a bola spokojná. 🙂

betulinka1
21. okt 2022

Boze mala som pocit, ze cely den sedím a kojím. Cize za mna stale.

acsa
21. okt 2022

Moje dieta bolo ako hodinky, aj cez den a aj v noci sa krmila kazde tri hodiny

mvagusta
21. okt 2022

Je uplne jedno kolko to vychadza. Proste daj ked si pyta a vybavene. Moje dcery niektore dni kazdu hodinu a niektore dni raz za 3h pytali. Neboj nic,ze by si nevypytala ked bude hladna🙂

queen_el
21. okt 2022

Na poziadanie. Ked mal mesiac tak dost casto, kazdu hodinu-dve asi. Kazde babo je ine nadojci ho ked si vypyta a neries cas 🙂

laglag
21. okt 2022

@queen_mary presne, aj ja si to myslím, my sme to tak tiež mali a potom som nemala problém nastaviť u syna dlhšie spanie na obed a aj noc mi už neskôr krásne prespal, jedine teda nemali sme dudlik.

jabuducanevesta
21. okt 2022

Ak ti bude zaspávať pri kojeni,len ho jemne po nosteku a Licku pomojkaj a bude ťahať zas,,,môj pil každé dve- tri hod

natyzara
21. okt 2022

Moja ma 3 mesiace a kojim skoro kazdu hodku, dve. V noci aj 5x

lacibo
21. okt 2022

Dojcila som 3 deti dve su uz dospele nie je to ziadna veda, nikdy som ani nevazila spokojne a syte dieta skratka vidis.dr by som v tomto pripade ani nepocuvala...u teba podla mna super..ak je babo spokojne tak zbytocne neries a nemen nic..moje deti napr. V noci vobec nepili uz od mesiaca..prespali noc..plne dojcene..idealne naucit na rezim dna..a budete vsetci spokojni

monca1310
21. okt 2022

Môj syn má 5 mesiacov a kojím ho vždy na vyžiadanie. Nikdy neberem ohľad na čas. Keď chce po pol hodine tak mu dám. V noci ho nekojim vôbec. Večer o 19 sa napapa a spí do 5-6 rána.(Ďakujem za to 😄😄) Možno aj preto že cez deň dostáva naozaj hocikedy. Na váhe priberá ukážkovo. Za tri týždne mal zatiaľ vždy o necelé kilo viac.

Strana
z3