icon

Má cumlík negatívny vplyv na kojenie?

matken
24. jún 2011

Mate prosim niekto negativnu skusenost s pouzivanim cumlika a nasledne ovplyvnenim dojcenia? Nasa malinka ma mesiac, zo zaciatku som sa cumliku vyhybala, ale teraz ho pouzivame na zaspinkavanie a ukludnenie obcas. Dakujem!

beton
24. jan 2012

@callex ak ju nechces nechat vyrevat (neodporucam, ale zufale matky mozu mat aj zufale napady :o))tak dat si ju do postele je jediny sposob ako situaciu v zdravi zvladnut. neboj, kazde obdobie prejde a ked sa ma tak casto v noci dojcit, tak je to aj pre teba lepsie, ked spi s vami. nenechaj si nahovorit, ze si zvykne a pod. pre dojciacu mamicku aj dieta je lepsie, ked dieta spi pri mame. pripadne si priraz postielku o postel a daj bocnicu dole. co sa tyka toho utisovania, tak to je vlastne cely zmysel dojcenia, ze pri akomkolvek placi, nepokoji ju prilozis. je jedno, z akeho dovodu reve, prikladat, prikladat, prikladat. dojcenie jej vyriesi kazdy problem. ci ako si to myslela, ze si zvykne? ona je este strasne mala a ked ta bude cucat aj celu noc, tak je to uplne normalne. bud rada, ze mas sposob, ako jej "zapchat usta". nedojciace mamicky take stastie nemaju :o))) ona je na teba naviazana, lebo s tebou stravila dlhych 9 mesiacov a ta aklimatizacia do nasho sveta detom trva rozne dlho. ked trosku povyrastie a bude mat uz aj ine zaujmy, tak ju budes musiet este s prsnikom nahanat, aby si si zachovala tvorbu mliecka. vsetko krasne zvladate, som rada, ze mam spatnu vazbu od teba a tesim sa, ze vam to ide (hoci aj cez slzy niekedy)
ad. biela bodka. zvykne sa vytvorit pri upchatom mliekovode. poriadne si prehmataj prsnik, ci tam nemas nejake tvrde miesto, horuce alebo cervene. potom by to bol zacinajuci zapal a rychlo treba reagovat. dane miesto pred dojcenim nahriat, rozmasirovat, nadojcit (najlepsie ak brada dietatka smeruje tam, kde je hrcka) a dat studeny obklad, obklad z bieleho vina, tvarohu....dojcit vkuse, vkuse, aby to mala vytiahla a pomedzi to este skusit odstriekat rucne (co pri upchatom mliekovode vobec nemusi ist)
este na povzbudenie: mali sme asi pred 2 tyzdnami taku noc, ze sme sli spat o 3,00 rano a vstavali o 5,30. to je uz fakt na slucku. takze ta uplne chapem....a dodavas aj mne sily ist dalej :o)))

callex
24. jan 2012

@beton myslela som to zvyknutie ze ked ju budem cez den prikladat ze si na to zvykne a nebude vediet inak fungovat.a ja vlastne budem ako 24hod cumlik.co sa tyka postielky ona v nej ani nespi..od prvej noci spi s nami.a je to lepsie ..pretoze v noci sa budi kazde dve hodiny na jedenie..betarka cez den jej tolko netreba.dufam ze raz uspesne prejdeme aj do postielky.
a tym castym cuckanim mi nemoze poskodit bradavky?na tom prsniku nemam nic take okrem tej bielej bodky..ta z je tam aj dva tyzdne hadam.
ja dodavam sily tebe?neverim..podla mna som prototyp ako veci nezvladnut a ako je vsetko cele zle ako sa hovori.a tak to ste mali dobre tie 2.5hodky spanku..ja som ju vcera 3hodiny uspavala..zaspala o druhej a o tretej bola hore. 😝

beton
25. jan 2012

@callex neboj sa nic. ona naozaj momentalne inak fungovat nevie. teraz dovidi tak akurat na teba, nevie nic chytat ani sa zabavit, len cucat. preto tolko cicia. ved je to maly cicavec. akonahle zacne vnimat svoje okolie, dojcenie uz nebude jej jedina aktivita. pride to tak rychlo, ani sa nenazdas :o)) dojcenie nesmie boliet. teda ak je spravne prisata, aj keby tam bola naozaj vkuse, tak bradavky to nema poskodit. ak sa nieco take deje, znamena to, ze prisatie nie je ok. ale naozaj je to len taka pociatocna zvykacia faza, coskoro to bude za vami. na postielku sa kazde dieta raz nauci, najneskor v puberte.... :o))) (naozaj su aj take deti) len jej ju netreba znepriatelit hned na zaciatku, lebo ak sa jej bude bat, tak ju tam uz potom pokojnou formou nedostanes.
k tej bielej bodke, svrbenie alebo nic neprijemne nepocitujes? babatko v pusinke nema tiez nieco podobne?
zvladas to velmi dobre. na to, ze mas take male babo, ide ti to super. intuicia najviac pomaha pri komunikacii s babatkom a zda sa, ze ju mas velmi dobre vyvinutu. viem, ze je to narocne, ale vdaka tomuto pociatocnemu boju si ulahcis mnoho veci neskor. drzte sa.

callex
31. jan 2012

@beton dakujem za rady..velmi si mi pomohla.vela veci sa mi ujasnilo..a som si uvedomila ze som tu pre malinku a ked chce cuckat nech si cucka.sa na nej vecer smejem lebo je ako vevericka z doby ladovej....z mojho pohladu to vyzera ze si odspodu hryzka ten svoj oriesok a ockami este beha z boku na bok akoby striehla ci jej dakto nepojde po oriesku. 😀 i ked je to niekedy narocne...pred dvomi dnami som ju mala prilozenu cely den i vecer i noc,inak velky krik..ani cumel nechcela.dalej je to celkom neprakticke z hladiska informovanosti..lebo ked si len tak cucka neviem ci sa aj napapala pri tom tak si neviem vyratat predpokladanu dlzku pobytu vonku.
ked ju kojim v noci poleziacky mam riesit aj odgrcnutie? som rada ze konecne zaspi a keby som ju dala hore tak sa mi preberie a mozem absolvovat cely dlhy zaspavaci proces znova.
k tej bodke..nepocitujem nic...len dvorec na tom prsniku je akoby trosku napuchnuty..ale to moze byt aj z tolkej namahy..predsa tie moje bradavky dostanu dost zabrat.

beton
1. feb 2012

@callex ani cez den nemusis davat odgrgnut, ak si to dieta vyslovene nevyzaduje (napr. placom, nespokojnostou alebo krutenim po dojceni). co sa tyka toho cuckania, skus si odsledovat, kedy naozaj pije.http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-babo-pije. staci par minut takehoto intentivneho sania a hladna nebude.
ad. biela bodka....@strapco13 napada ti nieco?

callex
1. feb 2012

@beton to video spravneho sania a nesania mi uprimne povedane nic nehovori..chyba mi tam vecsi zaber na krk aby bolo vidno pauzu-nepauzu v brade.

callex
29. feb 2012

@beton ahojcek..zase idem otravovat.nejako sa nam pokazilo prisatie da sa to vobec napravit?naucit ju znova spravne prisat?

beton
29. feb 2012

@callex
vies aj v dosledku coho sa mohlo pokazit?
ked sa prisava, skontroluj spodnu peru a ak nie je vyhrnuta, tak jej ju prstom stiahni, aby bola vyhrnuta. na nacvik spravneho prisatia sa zvykne vlozit babatku do ust prst nechtom na jazyk a nechat trosku pocucat, aby si to nacvicilo. tak zabezpecis, aby jazykom obalila zospodu dvorec. dbaj, aby poriadne otvorila usta a az tak sa prisala. pritlac ju medzi lopatkami k sebe, zopakuj si spravnu polohu. toto mi zatial napada.

koksatko
29. feb 2012

moja dcera ma tiez dudlik, len pri zaspavani, ked idu zubky, tak si tiez pyta a nema to ziadny negativny vplyv na dojcenie. ma 16 mesiacov a ma aj dudel aj je stale dojcena.

hori
7. mar 2012

chcela by som poradit... moja 4-mesacna dcerka sa uz tri dni odmieta prisat k prsniku a mam podozrenie, ze si to vynahradza cmulanim palca... ja som si az doteraz myslela, ze je to prirodzene, tak sa chcem spytat, ci moze takato vec kojenie nepriaznivo ovplyvnit... v noci s kojenim problem nemam, rovnako aj cez den, ked sa prebudi. Cumlik mi nikdy nechcela, ale na tom palceku je priam zavisla... asi s tym moc nenarobim, no ale co bude cely den hladna?

kika9449
7. mar 2012

ahojte.....mam 2 deti,kojim stale malinku ktora ma 1,5 roka a velmi som sa potesila,ked este v porodnici prijala cumlik 🙂 .Moja sestra cumlik nedavala a mala sa nedala ani varovat a veru ani dobre nesala MM,zle prijimala neskor flasu a skratka stale len problemy.mame cumlik od porodnice a sajeme aj MM od porodnice bez problemov a perfektne.Netusim,ake problemy a zbytocne riesenia a kombinacie vselicoho tu niektore mamicky pisu.Je to jednoduche - ak si dieta vyberie aj cumlik, je to jeho volba a vsetko krasne zvlada,naco to riesit. 😉

beton
8. mar 2012

@kika9449
tu pisu mamicky, ktorym deti tu kombinaciu viditelne nezvladaju...preto tu pisu :o))

beton
8. mar 2012

@hori cmulanie palca je z hladiska dojcenia vzdy mensie zlo ako cumlik. palcek cmula pravdepodobne v konkretnych situaciach, ked sa chce upokojit, zaspat alebo ju nieco vyrusi. je to v podstate jej sposob komunikacie s tebou. skus ju v tom case napr. viac nosit alebo prilozit, aby sa upokojovala na tebe. este je dost malinka, takze to pravdepodobne s novymi podnetmi odide ako prislo. uz nebude mat cas sa popri lezeni venovat palceku, snaz sa ju v tom case zaujat niecim inym, ak ti to prekaza alebo prikladat. urcite to nie je od hladu :o)

kika9449
8. mar 2012

@beton ahaaaaaaa,par don,myslela som,ze je to otyzka pre vsetky mamicky,nevedela som,ze nemozem napisat svoj nazor 😠

beton
8. mar 2012

@kika9449 ale ved forum je na to, aby kazdy mohol vyjadrit svoj nazor. ja som len reagovala na tuto vetu, asi som to spravila trochu nezrozumitelne:
"Netusim,ake problemy a zbytocne riesenia a kombinacie vselicoho tu niektore mamicky pisu"
tato otazka bola polozena v laktacnej poradni, tak aj riesenia by mali byt takto koncipovane. podla mojho nazoru. ale len diskusiou mozeme dojst k zaveru a skusenosti ma tiez kazdy vlastne :o))

martija
27. mar 2012

ja pripisem moje skusenosti. Mam tri detcky, prve som kojila skoro do 3 rokov, cumlik mal velmi malo, iba chvilku a pri zaspavani, od roka uz vobec, bol na prse zavisly, nikdy sme nemali problem.... Druhy syn bol s bozou pomocou kojeny do dvoch rokov aj troch mesiacov (potom som otehotnela znova,tak sme odstavili) ten si ale cumlal prstek a prso cca od 3-4 mesiacov pravidelne bojkotoval. Boli dni,ze pil minimum,boli dni ok. Ale nedal sa nakojit hocikedy a hociako. Musel mat naladu, inak sa neprisal...TAkze do toho roku dost stres, potom uz bol rozumnejsi... A tretie dietatko je zasi ine, to malo cumlik,v osmom mesiaci bojkot ako vysity z literatury, odmietal prsnik a doteraz sa to snami vlecie a vlecie, kebyze nemam toko skusenosti s dojcenim a odmietanim prsnika,uz davno by bol na umelom mliecku...Kojime sa stale,aj ked malo, aj ked kuse,aj ked odmieta.... tak aspon par kvapiek donho dostanem,a dufam,ze nam to vyzdri aspon znova do tych dvoch rokov....

martija
27. mar 2012

tym som vlastne chcela napisat,ze sa to vobec neda zovseobecnovat, jedno dieta to zvlada bez problemov, ine tu istu situaciu nezvladne a odstavi sa....ja v okoli poznam vsak viac pripadov, kde sa v strachu,ze dieta ked place je hned hladne (ine dovody nepoznali),tak sa dala flasa, cumel...a bolo po dojceni.....

callex
28. mar 2012

@beton ja si myslim ze prisatie nam pokazil prave cumlik i ked ho teda nemava casto ale asi predsa v nom zrada je.aj jej vyhrnam spodnu peru,,aj ju pritlacam..ona sa proste vzdy nejako zosunie a posunie si len baradavku do ust..ale pocujem ako prehlta.a malicky kusok dvorca tam je ale nie jeto jeho vecsia cast ako sa uvadza zeby mala byt.najnovsi vystrel mojej dcery je ze sa odtrhne pohybom do boku a hnedvzapeti hlada bradavku a otvara ustocka..a robi to stale dokola a mie je to teda bezbolestna zalezitost a netusim cim to je..vela mlieka malo mlieka alebo tym zlym prisatim?niekedy ked je toho uz vela tak ju uz dam odgrgnut a koniec kojenia..je ok..a ked si stlacim dvorec tak mlieko este strieka..takze mliecko tam je a neviem ci ho odsavat alebo to nechat tak?

glowix
29. mar 2012

Ahojte , nasa je plne djcena , ale niekedy sa nevie zabavit ani ukludnit na prsniku, lebo jej tecie mliecko aj ked nechce a to ju fakt vie nahnevat hehe..Takze som skusala dudel , ktory ona samozrejme odmieta a uz to ani neskusame, ma prstiky a cumle si ich..ved raz z toho vyrastie..Ale mala som chvile ked som jej ten cumlik chcela naozaj dat, ale ona sa rozhodla sama ze ne , ne...

beton
29. mar 2012

@callex bolo by dobre naucit ju dosiroka otvorit usta. robis dobre, ked jej tu peru stiahnes. niekedy treba len vystihnut dobry moment. inak, boli ta dojcenie, ked je prisata len s castou dvorca?
to odtrhanie moze byt skor silnym tlakom mlieka, ked pises, ze strieka, ale mne to skor pripada ako taka nova vyvojova faza. mala uz viac vnima, chce vsetko vediet, vidiet. skus dojcit niekde, kde si mimo rozruchu, aby sa nerozptylovala zbytocne. venuj sa len jej. ja som musela prestat citat pri dojceni :o))
prebytocne mlieko neodstriekvaj, este viac by si si zvysila tvorbu a potom by to mohlo byt na zapal. nechaj tak, pokial to nemas nejake tvrde, zacervenane a pod.
moze byt, ze mala sa tak rychlo napapa. teraz to uz nebude take nekonecne dojcenia ako na zaciatku. dieta si za prvych par minut udajne vytiahne 95 mlieka, co potrebuje. potom je to uz viac o upokojeni, kontakte atd. ked sa ti javi spokojne a rastiete, tak sa s tym netrap a zacni si uzivat babatko, ktore uz konecne zacina vnimat svet okolo seba. sranda zacina :o))) som rada, ze si sa ozvala a ze sa vam dari.

callex
15. máj 2012

@beton ahoj.tak sa zase hlasim po case.nedavno som sa docitala ze to jej odtrhanie sa od prsnika a podobne sa definuje ako strajk.tak strajkuje uz pekne dlho,aj to prestala jeden cas robit a uz to robi zase.tak teraz kazde nase kojenie je zapas...lebo ja jej polozim dlan na licko a ked vidim ze sa ide odtiahnut tak trosku pritlacim aby sa neodtrhla,niekedy zaberie niekedy ma taku intenzivnu chut sa odtrhnut ze sa odtrhne s krikom ako ked ti nieco nejde a tlacis. 😀 a novinku ma k tomu ze bradavku drzi a rukou sa odtlaca.no hotova parada. 😀 a tak bojujem a ked mam toho dost tak dojedla krasavica jedna.cez den ju kojim na tom istom mieste..a je jedno ci si citam alebo nie robi to stale.dufam ze ju to raz prejde a nebude to len horsie.vecer ma uz bradavky bolia.bojim sa co to bude ked budu zuby. 😝

beton
16. máj 2012

@callex ako ste na tom teraz s cumlikom? lebo toto je dost typicke spravnie dietata, ktore pozna cumlik. a presne v obdobi 3-4 mesiacov sa takyto strajk potom deje. ona totiz ocakava, ze mliecko jej okamzite potecie. lenze spustanie mliecka je trosku oneskorene a ona nechce cakat. takze ak este je cumlik, tak radsej zrusit, z toho mozu byt aj tie bolave bradavky potom. moze byt, ze si opat pokazila prisatie? kontrolujes ju este? mas aj nejake trhlinky a pod? alebo je to len neprijemne?
zaved stlacanie prsnika. to ju vrati k cinnosti, ktoru ma robit. lebo mozno sa len tak bavi a uz jej o mliecko ani velmi nejde. pripadne mozes skusit skarede pozriet, nonono, urobit, odpojit ju a dat o 5 minut. taka prva vychova.
zubov sa neboj. ked je dieta spravne prisate, nevie ta pohryzt, lebo jazycek ma na zuboch a nim obali dvorec. maximalne moze otlacit horne zubky, ale to sa da zmenou polohy ustrazit. nebudem teraz 3 dni on-line, ale ozvi sa, ako pokracujete, velmi sa z vas tesim a drzim palce.

chomik
16. máj 2012

Ahojte, mi sme cumlík používali od narodenia, bez nejakých zjavných problémov, tie začali až keď malému vyšli prvé zúbky - ostré ako britva, pár krát má teda riadne zahryzol, tak som mu prestala cumlík dávať úplne a prestalo aj hryzenie...síce som cumlíky ešte nevyhodila (mám ich pre prípad dlhšej cesty autom), ale celkom pekne si odvykol.

beton
19. máj 2012

@chomik uz z inej diskusie viem, ze tvoje dietatko nereaguje standardne na podobne zatazove situacie a to mate teda stastie. bo ine mamicky sa trapia a vy prejdete vsetky rizikove situacie bez toho, aby ste si to vsimli. 🙂 to je super mat take dieta...

lakte
29. máj 2012

@chomik vidis a deti co poznaju cumlik zvacsa hryzu pri dojceni. 😉 tym sa samozrejme nevylucuje ze tie co nepoznaju nepohryzu, to ano, ale statisticky je to percento vacsie u cumlikacov.
Je super ze ste sa ho zbavili, dufam, ze vam to dlho vydrzi idealne naveky 😅 😝 😀

callex
2. jún 2012

@beton s cumlikom sme na tom tak ze ho mame na zaspavanie..ale nie vzdy.niekedy zaspi na prsniku. uz to odtrhanie prestala robit a odvcera ho robi zase...tak uz nebojujem..ono to zase prejde. najnovsie si vsak cumlik urobila zo mna..je uz napapana a uz len dudka..ked bradavku opatrne vyberiem a dam jej cumlik..tak plac niekedy az panika ze co to..a musim znova dat prsnik dokym nezaspi.vecerne zaspavanie je vzdy boj.vecsinou to konci tak ze zaspi na prsniku v mojej posteli. 🙂 a ak nezaspim aj ja tak ju prenesiem a modlim sa aby sa nezobudila a nesli sme to cele odznova.ono je celkove vymyselnica...najnovsie zaspavame aj tak ze ju dam do manducy a skackam na manduce..zaspi..ale horsie je prelozenie do postielky..castox sa zobudi a nasleduje velky krik a nespokojnost so situaciou ze je v posteilke.

beton
2. jún 2012

@callex pozname. a vsetky tieto metody, okrem cumlika, sme praktizovali. zaspavanie na prsniku aj na 4-5krat. jednoducho, to dieta sa potrebuje na tebe upokojit a kzm to nie je uplne ok, tak sa preberie. viem,ze je to tazke. manduca je dobra pomocka. moj manzel s nou isty cas spaval. mne sa tiez parkrat podarilo. ved ked nechce byt v postielke, tak ju tam nedavaj, nechaj ju pri sebe. najma ked nevladzes. aby si zbytocne neprenasala ten nepokoj na malu. tie deti su take vybite. ten cumlik sa snaz odstranit, bolo by dobre. najma ked ani mala ho velmi nechce. aj kvili oducaniu, ale najma kvoli dojceniu. aby ste nemuseli tieto strajky absolvovat. ked uz bude vediet behat, tak sa nemusi na ten prsnik vratit.... teraz este nie je taka sebestacna, tak ju to prejde. ale ja by som to radsej neriskovala. velmi sa z vas tesim, ale ten cas leti, ked ste uz taki velki

paula_1
2. jún 2012

@callex to ze dieta chce byt s matkou a na prsniku nie je "vymyselnictvo". je to prirodzene spravanie a ma ho hlboko zafixovane. same musi dospiet do stadia kedy to uz nebude potrebovat. a to ze zaspi na prsniku - to je jedna z funkcii kojenia. kojenie nie je len o jedeni....

callex
3. jún 2012

@beton praveze ked spi so mnou tak som nepokojna lebo v duchu mam v hlave ze ona tu lezi a musim davat pozor aby som ju neudrela a podobne.a ja sa kadejako krcim na posteli a budim sa dolamana.takze ked kazda spi vo svojej je to lepsie pre obe.ale nadranom si ju uz necham pri mne. 😉
@paula_1 @beton ja viem ze to je asi vyvojova faza kedy zacala byt na mne viac fixovana.len ma prekvapilo ze doteraz to fungovalo aj inak a zrazu je to inak.ani mm ju nemoze vecer pochovat..place a chce ist ku mne.niekedy je to tazke ked sa chcem navecerat o 23.00 🙂 alebo osprchovat.najnovsie idu so mnou do kupelky a ja vykukam spoza sprchy. 😀
to ze sa chce stale nosit mi vadi najme z hladiska vyvoja..lebo tym padom odmieta sa hrat pod hrazdickou a o polohe na brusku ani nehovorim.ako potom mozme napredovat?

paula_1
3. jún 2012

@callex ja som na zachode nebola sama ani nepamatam... a spravnym nosenim sa dietatu rozvijaju svaly viac ako lezanim v postielke, pretoze musi pasivne vyrovnavat rovnovahu. to neplati ak ju nosis na rukach, alebo v klokanke...