Má cumlík negatívny vplyv na kojenie?
Mate prosim niekto negativnu skusenost s pouzivanim cumlika a nasledne ovplyvnenim dojcenia? Nasa malinka ma mesiac, zo zaciatku som sa cumliku vyhybala, ale teraz ho pouzivame na zaspinkavanie a ukludnenie obcas. Dakujem!
@1katkas tak,tak...po cisarsko nemaju mlieko...by som vedela pisat a pisat...som sa trapila skoro tri tyzdne,kym sa mi rozbehlo 😒 ...je to o tom,ze po cisarskom je to cele nejako inak...a zena na kojenie potrebuje mat vela trpezlivosti....ale da sa krasne kojit,na tie krusne chvile clovek zabudne...zdravie dietatka je dolezitejsie
ani u nás nemal cumlík zlý vplyv na kojenie... pekne papkal a keď bolo treba tak dudkal aj cumlík...
Nedavaj, ak mozes. Viem, o com hovorim. Tiez som dala na rady okolia, dala malej dudlik, aj ked ho odmietala a potom vobec nechcela dojcit, musela som az do konca 8 mesiaca odsavat mlieko. A na dudel si tak zvykla, ze teraz bez neho uz nezaspi.
@terezka1947 zato nie je, lebo mamicka nie je stale s babatkom prve dni.. viem o tom svoje aj ja..mala som sekciu, moj syn bol cca 3tyzdne dokrmovany a popritom som kojila a odsavala, az nakoniec som dokrmovat nemusela🙂
@1katkas
asi si necitala pozorne, pisala som, ze to je individualne a niektore dieta na to reaguje, niektore nie. a moje reagovalo a aj deti viacerich mamiciek, co poznam , cize je to riziko dat dudle, mozno 50 na 50 a ja osobne som ho pri druhom nepodstupila a mam 15 mes. a az na strajk, co sme mali je vsetko fajn. A ja osobne nepoznam zenu, ktora by s cumlom kojila dlhise ako 1,5, vacsina z nich nekojila ani rok, cize ked to beries z pohladu kratkodobeho kojenia a nechces kojit do prir. odstavenia, tak dudel nemusi vadit.Co je podla teba v poriadku? 1,5 rocne dieta sa samo neodstavi prirodzene, ale to je u ina tema. kazdy si mysli, ze ach kojila som az 10 mesiacov, tak ako som si vtedy aj ja myslela, ze to je v poriadku a nebolo, retrospektivne to teraz vidim, ale uz to nezmenim, keby som mohla, vratila by som cas a dudel by som velkej uz nedala
@1katkas no tak som to myslela,nie ze nemaju mlieko 😉
@1katkas
@terezka1947 ja mam za sebou 2 cisaraky a pri oboch som mala mlieko na 3 den a predtym bolo kolostrum co uplne staci aj v minimalnom mnozstve pre novorodenca.
Rozdiel medzi mojimi synmi bol v pristupe sestriciek-kym prveho syna mi za dobu co bol pri nich "krmili" len s glukozou v striekacke,tak druheho mi ladovali UM z flasky po dobu 3 dni.
vysledok-prveho syna som kojila 2 roky-a bola by som aj viac,keby som neschytala daku plesen a bolesti prsnikov-fakt silne po kazdom kojeni- a druheho syna som kojil ledva 2 mesiace,potom som si odstrekavala este 5m a koniec-mlieko odislo.
Vdaka tomu, ze si druhy syn zvykol na flasku-bol bezo na 3 dni po cisaraku a stale fical na za tu dobu na flaske s UM a mne ho nosili nakrmneho na prikladanie 😠 😠 😠 darmo som ich prosila nech to nerobia-som ho kojila len 2 mesiace a aj to s obrovskymi problemami / pritom som bola uz vlastne skusena po prvom synovi a 2 rocnom kojeni/ teda nie je to o tom ako zena rodi,ale o pristupe sestier za dobu co je babo mimo nas.
Je zahada ze prvemu synovi stacila 3 dni glukoza v striekacke a druhy musel ficat na UM a bola to ta ista nemocka,ten isty primar, len o 11 rokov neskor,ked uz sponozoring fical na plne obratky od firiem. 😒
druhy syn sa uz nikdy nenaucil spravne sat-sal aj z prsnika ako z flasky.
@kaja73 to mas pravdu,je to pristupe sestier..nemyslela som to tak,ze zena nechce kojit,ze je netrpezliva,atd....
moj mal silnu ztacku,stale spal,nepapal...nevedela osm ho zobudit-o tom ako ho budili sestricky ani pisat nebudem-napr.zapchavali nostek 😠 a ked som protestovala,tak este som dostala krik aj ja...keby som nenadabila na jednu super ochotnu setsricku a neskor dalsiu z gynekologie,tak nekojim vobec 😠
a dokrmovali ho glukozou,takze aj ked sa nejako konecne prebudil,nebol hladny 😠 ....no rozpisovat moj horor v nemocnici nebudem-kazda si zazila ten svoj 😒
@boka79 lenze ona uz aj v tej hladine alfa ledva nieco zje, to je problem.Predtym tak ozaj sala, teraz len tak mizerne,tecie asi pomaly a malo.
Neviem ci som mala nadprodukciu, extra som to necitila lebo bola prvy mesiac na mne v podstate stale ked nespala, len a len prsnik. A zo dna na den proste presne naopak.
Skusam kontakt koza na kozu, ale aj tak sa mi na zaciatku jeduje, potom sa nacucne tak ked je na brusku na mne, obcas sa odpoji,zas napoji a tak niekedy zaspi,aj ked nie vzdy. Ale hned ako sa preberie, uz nechce cucat ani v tej polohe a zacne sa jedovat a plakat. Aj v satke mi spava, tri krat denne. Kym nezacala strajkovat,flasku nepoznala, az vcera ju mala prvy krat. Dudlik som pred strajkom pouzila par krat v kociku,autosedacke,ale ozaj na kratku chvilku.
V noci je so mnou, a ked sa mrvi a chcem jej dat prsnik, ledva sa prisaje. Ona vobec neotvara pusinku ze hlada bradavku. Predtym rvy mesiac ked sa mrvila vo svojej postielke, tak to aj asi hladala, vzdy som ju hned vybrala a dala papat a bolo dobre. Teraz je so mnou v posteli a aj tak mam problem obcas ju v noci nacucnut. Niekedy si ju uz zoberiem na kolena a tak kojim na vankusi,ale ked sa mi v noci velmi preberie, napr. ked ju davam na druhy prsnik alebo sa kruti na grg a dam grgnut, tak uz nechce tiez vobec, neotvori pusinku. Dokonca sa zacne na mna o pol 4 usmievat.
Vobec neviem kedy je vlastnehladna lebo vzdy ked place a skusam prsnik, odmieta. Tak sa ju potom snazim uspat a po spanku davam na prsnik. A to uz som pisala, ked sa trosku preberie,uz nechce.
Citim sa ako v jednom kolotoci. Uz som aj rozhodnuta odsavat a davat flaskou a aj tak neviem kedy je vlastne hladna.
@gilmorka
to je tazke, ako dlho je to take extremne? podla mna naozaj reaguje na pomlay tok mlieka teraz , lebo ked nepije ani v noci, ked je taka prispata. Tazko to posudit takto na dialku, ja to poznam, moj reagoval na normale mnozstvo mlieka zle, lebo sa mu znizil tok. bol zvyknuty na to, ze ani sat nemusel, taku som mala nadprodukciu a potom sa musel zacat namahat. Vies ja to poviem takto, ja som za dojcenie vseobecne, ale niekedy je ten stres neunosny a taketo pripady su na psychiku velmi narocne, Urob tak, ako vam bude najlepsie vyhovovat, oddychnuta mamka, oddychnute a spokojne babo. Vidno, ze ta to dost trapi, pochopitelne, neuvazovala si nad zvysenim tvorby mlieka, trebars senovkou, alebo benediktom?
Ale inak klobuk dole, ze si taky bojovnik, vidno, ze sa snazis zo vsetkyhc sil 🙂)
@boka79 beriem kapsule more milk plus, uz druhy krat. Ale zas zazraky to nerobi,hladne ked psychika uz robi svoje. Tento tyzden uz je to take neunosne, aj malo pribrala. Asi mas pravdu,teraz plakala, dala som na prsnik, jeduje sa,strekla som mliecko, a prisala sa, vzapati sa jeduje. Je hladna a netecie jej. Este o to viac, ze som si o 11. odsavala, tak je tam este menej.
@gilmorka
more milk nema dostatocne vysoke hladiny tych byliniek, skus si kupit senovku a benedict . da sa objednat cez jednu lekaren v kosiciach, poslu aj na dobierku, lekaren sa vola adonai. zavolaj tam, najdi si na googli a daj si poslat. domeridon by bol lepsie, ale ten sa neda uz kupit a bez laktacnej by som ho ani nebrala. takze skus tu lekaren, beru sa tie kapsle 3 x 3 oboje a potom sa vysadza, kedze mam amla 2 mesiace, mohlo by to zabrat. zabera to v tych skorsich mesiacoch . Tak ti drzim palce, naozaj, si bojivnik a dufam, ze to zvladnete
@bodka79 ja dojcim 2 rocneho dudloveho syna a nemam pocit ze by sa chcel odstavit a poznam mnoho zien ktore dlhodobo dojcia deti s dudlom...a dokonca vacsina dojciacich zien co ja poznam tak ich deti maju dudlik...Aj moj druhy 8m syn tiez dojciaci ma dudlik a papa ako o zivot...Ale pri tretom by som ho uz nedala ani za svet 😀DDD
@1katkas
mozme sa hadat kolko chceme, jednoducho dudel a kojenie na poziadanie - ma to od seba daleko a tym padom sa narusuje prirodny retazec, lebo dudel je len siditko, vymysel priemyslu. Mna len na tom vsetko zarazilo, ze sebaisto vyhlasujes, ze su to moderne reci- vies co je moderne? Dudlik.A vyhlasujes, ze dudlik nema neg. vplyv na dojcenie. To ze to na tvoje dieta nevplyvalo, je pre teba a tvoje kamaratky ok, ale ako som pisala je vela mamiciek, ktore s tym mali velke problemy . ale neexistuje logicky argument, preco by mal byt cumlik dobry v sulade s kojenim , ked ten argument mas, rada si ho precitam . ano samorejme, mozno, ked sa berie kojenie , len ako jedenie a nezohladnuju sa ostatne funkcie ako zaspavanie , ukludnenie a tak.. Uz uzatvaram tuto temu z mojej stranky, lebo to nema vyznam🙂pekny den
@1katkas jasne ze su aj take deti co im to nevadi a zvladnu to-ved by nebolo kojenych deti takmer vobec v modernom svete-kedze v nemocke dokrmia s velkou radostou aj dieta po normalnom porode,kolstrum casto nepovazuju za dostatocne a hned sa prikrmuje- 😒 ,tiez cumliky ficia o sto dvesto-ale zial su aj deti co im to potom uz proste nejde,alebo je to o velkom trapeni pri kojeni -a takich deti a je dost. 😖
Kojenie len par mesiacov,ci rok nie je kojenie kedy sa dieta odstavi same prirodzene-tam sa proste stala daka chyba,alebo to tak maminka chcela..
Flaska a cumlik je uplne zbytocne riziko skoreho odstavenia alebo nekojenia.
Nespravne sanie naucene z flasky,ci cumlika-jazyk je uplne inde pri sani z flasky,pri cucani cumlika a inde pri spravnom sani z prsnika-vedia k skoremu odstavaniu u mnohych deti.
Ale ak mamicke staci kojit par mesiacov a potom uz odstavovat-tak je to mozno jedno,ale ak chce kojit do prirodzeneho odstavenia-ku ktoremu doachadza az niekedy okolo 3 roku ,tak by flasku a cumilk datvat nemala.
A nie je pritom podstatne ci to niektore deti zvladli-jasne ze su aj take--ide o to ze mnohe to nezvladnu.
Neplati pravidlo -bez cumlika a bez flasky rovna sa dlhe kojenie a ani neplati flaska a cumilk rovna sa automaticky nekojenie-ide tu len o to riziko vacsich problemov pri kojeni-a to si uz musi zvazit sama kazda jedna,ci to riskne.
mojmu synovi to uz nevyslo,nezvladol to.
@1katkas ak rozumies principu, na ktorom dojcenie funguje, tak nemozes tvrdit, to,co pises. moze sa stat, ze dietatko cumlik ma a dojcenie to neohrozi, ale nie je to pravidlo, skor vynimka. Uz to, ze sa dieta odstavi v 1,5 roku znamena, ze sa odstavilo predcasne. za normalnyuch okolnosti sa dieta pred 2,5 rokom samo neodstavi, ak sa do procesu dojcenia umelo pripadne nevhodne nezasahuje. Len nedavno som bola u mamicky, ktorej babatko pribralo za mesiac 10g. Malo cumlik, kde sa vycuckalo a pit si pytat uz ani nevladalo.... len spravne prisate dieta, ktore je dojcene na poziadanie (to pri cumliku nie je, lebo ked ma cumlik, nevie dat najavo, ze sa chce dojcit) a vyprazdnuje teda prsniky cez den v noci, podporuje dostatocnu tvorbu mliecka. Su vynimky, ked to moze fungovat aj inak, ale ako vseobecne odporucanie sa to podavat neda, hoci Tvoja skusenost je ina. Dojcenie je tiez veda a skor nez nieco povieme/napiseme, treba si overit, ci na to mam argumenty alebo nie. Skusenost nie je argument, ale len svedectvo. Argumenty su vecne suche fakty :o))
@boka79 ja sa nepotrebujem s tebou hadat hadat sa chces len ty 😉 nehovorim, ze sa nenajde mamicka, kt. dietatku to skodi... no u mna v okoli fakt ziadnu nepoznam... nepresadzujem si svoj nazor za najspravnejsi, len som sa vyjadrila, ze ziadnu mamicku taku nepoznam a neurazila som sa, ked mi niekto napise opacny nazor... to je tak vsetko 🙂
@kaja73 ja som si len vyjadrila nazor..ja fakt v mojom okoli nepoznam dieta ktoremu by vadil cumel..a nebudem sa hadat kazda mame svoj nazor
@terezka1947 baby moje, mliecko sa tvori v 16 tyzdni tehotenstva, preto je uplne jedno, kedy sa dietatko narodi a ako. predcasne narodene deticky maju tiez narok na mm. rozdiel pri cisarskom a prirodzenom porode (prirodzenom, nie len spontannom, tj. bez akejkolvek chemie s prilozenim hned po porode) je v tom, kedy sa dietatko prilozi. pri komplikaciach, sekcii a pod. je to spravidla o dost neskor. kazda minuta hra rolu. preto deticky, ktore sa narodia uplne prirodzene bez vsetkeho umeleho, vedlajsieho a chemickeho, ak sa hned este neumyte polozia na prsnik sa dojcia bez problemov. akonahle sa prve prilozenie oddaluje, zvysuje sa aj riziko problemov pri dojceni, dokrmovanie a zacarovany kruh, ktory zial podporuje hlavne personal nasich "babyfriendly" nemocnic. Mliecko mate, len dietatko sa nemusi spravne prisavat, aby si ho vytiahlo, lebo sa do procesu nevhodne zasiahlo. to je problem. nie samotna sekcia.
@beton ved ano...asi som to zle napisala...slo mi o to,ze po sekcii a inych komlpikaciach po porode a co ja viem co este,vela zavisi od mamicky-jej trpezlivosti a chuti do kojenia-ci kojit bude ci nie..zavisi od sestriciek v nemocnici,od skoreho prilozenia-mne ho doniesol az manzel skoro presne dva dni po porode 😠 😠 hoci som prosila kazdu hodinu,nech mi ho donesu...alebo vraj je prievan na chodbe,sestricky maju inu pracu..atd..ale je pravda,ze sestricky toho mali dost-prerabali tam oddelenie a pocas svojich povinnosti aj upratovali 😒
dalej este kojenie moze ovplyvnit problem s uzdickou babatka...dalej inak chcu papat babatka so zltackou,tad...skratka,nemyslela som,ze zena nema mliecko a ze to zalezi od sposobu porodu
ale dakujem za tvoje prispevky,citala som a vela sa poducila 😉
@gilmorka flaskou to len zhorsis. pouzivas stlacanie prsnika?
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
naozaj musis len vyuzivat tie polospankove fazy a noc. suhlas s @boka79 , ze reaguje na pomalsi tok mliecka. mozno by naozaj stalo za to nasadit senovku a benedikt, aby sa tvorba zvysila. este mi napada, ci nahodou nedrzis prsnik noznicovym uchopom. ten takisto tlmi tok mliecka dietatko si nevytiahne viac.
Ak vravis, ze neotvori velke usta, tak potom asi ani prisatie nebude ok. to sa totiz inak dosiahnut neda, iba ak dieta poriadne otvori usta. skus nacvik prisavania prstom na jazycek, nechtom nadol, tak aby jazycek obalil prst. ak saje, skusit preniest na prsnik. flasku a cumlik pri tomto stave urcite neponukat, len sa to zhorsi a tvorba mliecka pojde este nizsie. vyborne je lahnut si koza na kozu do postele a naozaj vkuse prikladat. tvorba mliecka sa ustalila a dietatku podla vsetkeho znizeny tok prekaza. skus futbalovu polohu, ta sa pouziva pre deti, co sa horsie prisavaju.
@beton stlacanie robim stale, ked sa odpoji aj vidim ze ked stlacim a je pustene mliecko,tak vyteka bradavky. Noznicovy uchop nepouzivam, drzim v tvare U a nie pri bradavke ani dvorci ale vyssie. Ustocka aj otvori, dnes napriklad celkom pekne kym je trpezliva. Ked je nervozna, len chyti a pusti a potom uz len place. Ja by som chcela stale prikladat, ale ona ma len 4 spanky za den, cize 4 male dojcenia maximalne. Ked ju bdelu dam na vankus, alebo na postel a idem si k nej lahnut, plac a odvracia sa. Koza na kozu tiez skusam, to sa sice aj jeduje,ale nacucne sa, chyti prsnik a zaspi. Ked je unavena. Ked nechce spat, jeduje sa aj tak. Ona si uz tieto posledne dni vytiahne ozaj malo, vidim podla pauz v brade. Futbalovu polohu ked skusam, tak robi take velke hlasne hlty a potom sa rozjeduje. Aj v spanku ked su tak skusam, tak sa zacne pucit, proste ta poloha jej celkovo vadi. Prvy mesiac nevadila, od zaciatku strajku vadi. Aj ked ju skusam kolmo dole, ze mi sedi akoby na nohe, aj vtedy ma take hlasne hlty akoby sa zadusala. Jedine v klasickej priecnej polohe je spokojna ked je teda ochotna jest.
Ja by som sa uz zmierila aj s tym,ze budem len odsavat, ale v tejto situacii som uz taka mimo, ze sa mi aj tazko spusta mlieko. Ked sa nemozem venovat malej lebo musim odsavat a ona mrnci. Aj teraz chce spat, najlepsie zaspi doma v satke,ale nemozem ju mat aj v satke aj odsavat. Ja si uz vazne momentlane neviem dat rady. Ked neodsajem, a ona si vytiahne v polospanku aj tak malo, tak co potom? Zajtra mi dojde suplementor, tak budem skusat aj tak. Aj teraz som dala cievkou a bola ochotna chvilku papat ale potom sa uz jedovala aj ked islo z cievky mliecko.
A ten prst to skusam ked nechcem dat dudlik a uspat, aj ked som chcela dokrmit po prste, ale ona to nesaje skoro vobec. No dokrmit s cievkou po prste neslo vobec, vobec to nesala, len vypluvala. Ani ako dudlik sa to moc neosvedci, maximalne chvilku pocuca, divne sa zatvari a vytlaca prst. Laktacna mi tak radila uspat ju ked nechce prsnik, ale nezabera to.
A aj v noci ked sa ju snazim bradavkou drazdit pri pusinke aby sa nacucla, len myka hlavou, akoby som ju rusila, nenacucne sa. Ked sa zacn mrvit sama od seba tak vyraznejsie, tak vtedy sa aspon nacucne a trosku potaha z jedneho prsnika a spi dalej. Ked ju chcem normalne nakrmit, musim si ju dat na kolena na vankus a tak nakrmit, ale to tiez malo taha, aj ked sa spusti mlieko. Predtym robila vela pauz a az potom zaspavala,teraz je to mizerne a na druhom prsniku zaspi uplne, to uz skoro ani nepotiahne. Predtym sa to v noci ako tak dalo, no teraz ani tie noci uz nefunguju ako by mali. Proste vsetko uplne zle.
@gilmorka Len vydrzat. ked sa a spon sem-tam naje, mozno jej to staci. a mozno je skor smadna ako hladna, tak taha len na zaciatku predne mliecko. dobre, ze vyuzivas nosenie, satku a tak. aj popri noseni sa da odsavat, ked velmi chces :o)) supelementor si objednala kvoli zvyseniu tvorby? lebo ja mam stale pocit, ze jej vadi silny tok mliecka a tak toho bude mat este viac. no ved vyskusas, uvidis. na poradnu kedy idete, ze by sme viideli nejaky vahovy prirastok, ci naozaj je to take zle ako pises. Len vydrz, deti su potvorky, radi nas skusaju, kolko zvladneme :o))

@1katkas
nikto ti ho neberie tvoj nazor, ale ja mam konkretnu skusenost a bohuzial poznam vaicero zien , co ju ma s dudlikom, takze bude na tom pravda a jasne , ze pri dudli sa pomaly mlieko znizuje, lebo dieta ma zle prisatie, koli dudlu otvori malu pusu a jazyk ma inde - tiez osobna skusenost , plus dokrvavene bradavky k tomu a zlym pristati sa nespusta mlieko dostatocne skoro a tym padom sa znizuje, dieta zacne reagovat na pomaly tok mlieka, chyti strajk a je odstavene.
Cumliku sa nenadarmo vravi siditko , takisto osidi dietatko a dietatko je potom len zmatene, hlavne take malinke a berie prsnik tak isto , ako cumlik. A po druhe, ked dieta dostane cumel, tak nedostane prsnik, ako to v dojceni na poziadanie je a predlzujeu sa intervaly umelo medzi dojceniami, zenine telo sa nastavi snizenou tvorbou mlieka. Ma to logiku a je to aj dokazane na knkr. pripadoch. 🙂