Majú laktačné poradkyne odporúčať na mlieko liek na žalúdok?
Ahojte, keď som mala málo mlieka, začala som na základe rád od Mamily užívať Costi. Môj muž ma po dvoch dňoch zastavil s tým, že pozisťoval, aké to môže priniesť riziká. Teraz som čítala tento článok. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/dojciace-...
Čo si o tom myslíte? Aké máte skúsenosti s liekom vy? Podarilo sa vám ho vysadiť?
brala som, lebo bylinky (senovka, benedikt) ani ine nezaberalo. laktacnu som mala s medicinskym vzdelanim, nie z mamily. predpisoval mi lekar. nemala som vedlajsie ucinky, aspon som ziadne nepocitovala. ani na dcerke som nevidela ani nevidim nic zvlastne. uzivala som cca 2 mesiace (tolko trvalo znizovanie davky), po poslednej som uz kojila sama. kojenie som ukoncila pred par dnami vo veku 3 roky 8 mesiacov. od costi sa do kojenia nezasahovalo. ked som dodrziavala postupne znizovanie davok, problem s vysadzanim nebol. vzdy trochu kleslo mlieko, ked som znizila davku, ale po 1-2dni to bolo vzdy zas ok. znizovalo sa raz za 5-7 dni. tolko trvalo zastabilizovanie na prave aktualnej davke.
kedysi bol costi volne predajny. je to chemia. rovnako je otrasna chemia ibalgin, ktory sposobuje poskodzovanie sliznice traviaceho traktu a niektori ho uzivaju ako pilulky a je volne dostupny. rovnako je bordel vinea, nerobme si iluzie. je na kazdom z nas, ako sa nakoniec rozhodneme. mame vsak pravo na pravdive informacie a strasenie na jednej strane ci idealizovanie na druhej su rovnako skodlive. je to chemia ako ine. ma vedlajsie ucinky u rizikovych pacientov (srdciari). ale nie vacsie ako bezne uzivane lieky.
@katkatop vacsina lekarov ti ho nepredpise, lebo na to nie je urceny. to ze to odporuca jeden lekar v kanade nie je este zarukou toho ze je to ok. aj tak to odporuca ako poslednu moznost ked uz ozaj nic nefunguje. ja mam pocit zo svojho okolia ze tu to laktacne poradkyne odporucaju ako keby sa nechumelilo. to ze vacsina z nich nema medicinske vzdelanie je matkam akosi ukradnute. ved ked sa nieco stane je si na vine sama. laktacna to len odporucila. a to sa mi nepaci ze to odporucaju ale nenesu za to ziadnu zodpovednost. navyse nepoznaju celkovy zdravotny stav pacientky. vela z tych mamiciek ani nevie co to je len to beru lebo im to odporucali. je to smutne. ja sa snazim najprv si zistit info, popytat sa v okoli ci ma niekto skusenosti a tak sa rozhodujem. tieto lieky by som nevzala ani nahodou. ved dojcenie nespasi svet. ak to nejde tak to nejde
este jeden zaujimavy link: http://institutdojcenia.sk/wp-content/uploads/2...
@evittam čítaš s porozumeniem? Mne ho predpísala rodinná lekárka, ktorá je okrem iného aj pôrodníčka, na podporu DOJČENIA nie od žalúdku, tak ako ho niekomu predpísal iný lekár na niečo ine a vyzdvihla som si ho v lekárni u svojho lekárnika, nekúpila som ho od kamarátky kamaráta ani nezohnala od pochybnej osoby na internete - opakujem moja lekárka mi ho predpísala, bez toho, aby som jej určovala, co mi ma predpísať (nie sme na Slovensku, kde pacienti diktujú doktorovi, co chcú)
Neviem prečo hneď liek nazývať chemickým sajrajtom. Drvivá väčšina liekov je umelo vyrobených a užívajú sa, lebo by ľudia inak trpeli, zhoršoval sa im stav, ci dokonca zomreli. Ja by som zase do svojho dieta nepchala chemicky sajrajt zvaný umelé mlieko a uz vôbec nie HA mlieko, ak by som vyslovene nebola okolnosťami prinútená, tieto výrobky uplne spĺňajú tvoj pojem chemicky sajrajt nie je na nich nič prirodzene a predsa to ľudia dávajú deťom miesto toho aby dojcili.
Prestup domperidonu do materského mlieka je 0.04 MICROGRAMU az 0.07 na kg hmotnosti dieťaťa. Bežná dávka domperidonu u malých deti je 0.25 MILIGRAMU na kg. Takze ľudia, ktori netušia o com píšu by mali porozmýšlať ci naozaj musia napísať každú blbosť, co ich napadne.
To ze tento liek može mat nežiadúci účinok tak ako ostatne lieky je jasne, preto ho predpisujú lekári, ktori musia zvážiť pre a proti ale písať tu u chemických sajrajtoch mi príde fakt smiešne
@jelsi nemyslim, že by mal z toho problemy, Gynekolog je opravnený ho predpisať, a vela liekov sa lekarmi predpisuje off label, teda nie na to, na čo su primarne určené, nieje to nič nezakonne.
@pribinak Krásne si to napísala, ja som to minule šplechla takto kamoške laktačnej poradkyni skoro ma ukameňovala, vraj nemám páru čo je to pre dieťa najpodstatnejšie, nezaslúžim si nikdy mať deti a podobné milé reči sa na mňa rútili. Tieto fanatické dojky zabudli, že materská láska sa nemeria litrami materského mlieka
@katkatop Nie je dobrá matka tá čo je na prášky z toho že nedojčí ale tá ktorá je spokojná a miluje svoje dieťa a láska sa litrami mlieka nemeria.
Kedysi neboli laktačné poradkyne a prežili sme, maminky nás vychovali na kravskom mlieku alebo sunare a hľa sme tu. Myslím, že zdravý rozum je lepší ako tento dojný kult.
Kamoške sa krásne rozbehlo mlieko keď sa na to sledovanie a pozorovanie seba vysrala, spokojná ona, spokojné dieťa, na striedačku šla materské a Beba a takto to potiahla do roka
@pribinak Keď som sa o tom minule bavila s babinou tak tá sa len smiala, tiahne jej na 70. Keď mali všetky deti polroka šla do práce, inej možnosti nebolo takže žiadne nosenie na prsiach do 4 rokov a podobne. Babina to vysvetlila tak, že ak by z tohoto neurobili vedu boli by nezamestnané pravdepodobne a to by ministrovi práce nesedeli číselka😍
Neviem potom čo robia ženy v krajinách kde nie je materská alebo je 6-20týždňov to sú teda asi riadne zlé matky
Som za kojenie ale v medziach zdravého rozumu, som aj za kojenie vonku ak sa vie že na zahaliť nejako pekne, nie som povinná sa dívať pri obede na vytasené prsia ale fanatizmus je to rovnaký ako islamizácia už
@daja07 co niekto odporúča ma absolútne nezaujíma, ked nejde o odborníka. Ja som mala dávkovanie nastavené lekárkou, ktora vie, co robí.
Nie som z tych co chodia a odporúčajú ľuďom lieky, ani nikomu neradim, co si majú na co dať i ked vedomosti musím mat, pracujem v lekárni, ale nemam autoritu a oprávnenie. Ked sa niekto radi odporúčaniami laikov jeho problem
Mam pocit ze niektore maju potrebu ospravedlnit sa sami pred sebou a okrem toho aj roddinnu lekarku ze uzivanim daneho lieku nemohlo v ziadnom pripade ohrozit matku( v inej teme pise mamicka ktora ma po uzivani neuro.problemy) a aj dietatko. Mne raz lekar predpisal na zapal prsnika ant.ktore sa pocas dojcenia nepredpisuju, nakoniec prisiel nato lekarnik, takze aj lekar sa moze mylit. Osobne by som to nikdy neuzivala na podporu dojcenia, vzdy treba zvazit pre a proti.
@sisaka Ja sa s tým sem tam stretnem, raz ma dostal priateľ keď mi vraví: Pozri tá žena je tak krásne nahodená ale tá šatka zo sovičkami jej neladí 😀 Pani mala plienku cez seba a dojčila bolo to veľmi milé a vkusné obedovali spoločne. Iná káva je pre mna ked sa žena odhalí ako doma a tvári sa že sa nič nedeje to fakt nemusím, myslím si, že trošku intimity by nikomu nezaškodilo
@hivanik kedze som tu jediná s rodinnou lekárkou, tak si asi myslela mna. Treba citat, ja osobne píšem, ze nikto nepopiera možné nežiadúce účinky. Ja si dám od bolesti možno 2-3x do roka ibuprofén a viem, ze ma aj nežiadúce účinky. A? Ja nepotrebujem nič ospravedlňovať, ani obhajovať rozhodnutia moje a lekárky, liek som brala dobrovoľne, pomohol, neuškodí BODKA.
Mal tam byt minuly cas neuškodil
@sisaka presne pred tyzdnom som bola toho svedkom, natrieskana restauracia a 2 mamicky veselo dojcili pri stole, bolo ich vidiet az k nam, myslim prsia aj s bradavkami. Chlapik oproti prestal aj jest, a nemyslim, ze kvoli tomu, zeby sa mu to pacilo. Den na to v galerii uprostred vystavy, kde bola najvacsia premavka ludi. Takze sa kludne tes dalej.
mne toto pripadá ako hon na čarodejnice .. a hrrr, na ne! ... nie že by som s mamilou mala niečo spoločné alebo ten liek niekedy používala, ale predpokladám, že je to liek ako úplne každý iný liek- totiž, že okrem toho učinku, pre ktorý sa berie môže mať aj iné nežiaduce učinky- a to, či užitok prevaži nad škodou je dosť ťažko vopred povedať lebo to záleží od okolností a nastavenia konkretneho organizmu ... sú tisíce dalších liekov, ktoré sú pre dojčiacu matku potencialne nebezpečné (na asi každej škatulke je zrejme pre istotu napísané že sa neodporuča používať počas dojčenia) a z nich strašiaka nikto takto hromadne nerobí ... vo všeobecnosti zdieľam názor Nassima Taleba, ktorý spomína vo svojej knihe Antifragilita to, že idealne by bolo všetky lieky hodiť niekam do mora... len čo na to ryby? 😉
Ak je na lieku napisane ze ovplivnuje cinnost a funkciu mozgu a ze sa neodporuca uzivat pocas dojcenia, tak by mi ho mohli odporucit aj x doktorou tak vzdy sa budem riadit zdravym rozumom. Aj dcere ho predpisali na pohotovosti proti zvracaniu ale po precitani letaciku som skonstatovala ze tak toto dobrovolne urcite nedam. Ale uz kazdy podla zvazenia.
Takto, dievcence, pisete, ze chemiu nie, umele mlieko je podla vas co? Len sa tak pytam...lebo ja by som asi par dni dala COSTI ako rok/roky suseny prasok do dietata...
@mareenka lenze to nie je o par dnoch... ide o cele dni az mesiace uzivania nadmernych davok
@sisaka mozem poprosit link na studiu , ktora potvrdzuje tieto vysledky? dakujem
@sisaka Prečo - lebo to je chemický sajrajt. A je mi jedno či by mi ho predpísal aj profesor s nobelovou cenou - je to liek určený na liečbu žalúdka nie na podporu dojčenia. Ale predpokladám ,že si sama so sebou spokojná - a to je hlavné. Ja som dojčila aj bez nejakých chemikálii a v živote by som to nebrala - ako som už písala - ženy tu budú riešiť či môžu zjesť fazuľu, kapustu -a to ani omylom ale Costi - prečo nie - veď mi to napísal lekár. Keď ti lekár povie "skoč z okna, skočíš....". Mne je úprimne jedno čo do seba pcháš. Napísala som svoj názor ako každá tu na fóre. U mňa nemá žiadnu výpovednú lehotu to, že ti to napísala nejaká lekárka a nejaký lekárnik ti to v pohode vydal - prečo nie - máš recept -máš - jemu môže byť ukradnuté či mu rovno skolabuješ pred lekárňou keď to vezmeš....To je všetko.
Pokial viem, na SK nie je mozne predpisat liek off -label bez schvalenia SUKLom, ak tak lekar spravi na vlastnu zodpovednost, je trestne stihatelny a tak isto plne zodpovedny za to, co predpisal
Velmi vtipna komunikacia..😀😀paci sa mi ako ste tu povacsine proti par tyzdnom uzivania lieku a zaroven obhajujete umele mlieko😀😀😀svojim sposobom tak isto liek
Oba su chemicke sajrajty s rozdielom doby uzivania plus cielovej osoby..costi berie matka par tyzdnov a babo z neho prijme minimum..umele mlieko pchate priamo do dietata...a nie nebrala som costi,mam to stastie ze som nemusela,ale kwby musim tak vezmem
A inak čo sa týka predpísania Costi - zaujímavé, že ja keď som sa naň pýtala pediatričky (okrem iného uznávanej odborníčky) tak nebola moc nadšená a odmietla mi ho predpísať a odporučila mi gynekológa - ten sa k tomu postavil rovnako (tiež dobrý odborník) a len sa vyjadril, že prečo mi ho nenapísala pediatrička alebo nech sa spýtam obvodnej.....Takže toto "pohadzovanie" mi (okrem iného) dostatočne stačilo....

@kamillla56
@evittam to snad nemyslia vazne... nekojene deti su neuveritelne chudatka a vsetky postihnute kadecim moznym a iba kojene do matury su v poriadku... a ukoncenie dojcenia ma vplyv na zdracie matky a dietata a este aj ekonomicky system... ako im bud fakt j**e alebo potom uu nechapem... ved cele generacie deti v roznych statoch boli vyvhovavane na um a ziju a su ok... nenachadzam slova...