Málo materského mlieka. Čo robiť,aby sa viac tvorilo?
Ahojte, mohli by ste mi niektorá poradiť čo mám robiť aby sa mi viac tvorilo mlieko?Mám dvojmesačnú dcéru ktorá spí celú noc takže počas noci nekojím tak mám ráno mlieka až moc 🙂 ale horšie to je cez deň, mlieko sa mi pomaličky tvorí a dcérku musím prikrmovať nutrilonom.Počula som že je dobrá vinea ale mne nepomáha, doktorka mi dala aj nejaké homeopatiká ale to tiež nič moc, tak ja už neviem či sa to dá niečím ovplyvniť alebo nie.
ahojte mozno sa zasmejete ale mne mama uvarila polievku -mrkva,zemiaky,hrasok (z konzervy) a zahustila to myslim zapraskou..ochutila troskou vegety a doteraz sa toho neviem dozrat 🙂 no a poviem vam pravdu..mlieka mam habadej a hlavne kvalitne..moj krpec ma 2 mesiace a ma 5400 gramov...lekarka je z neho nadsena a pri kazdej navsteve sa ma pyta ci ho nedokrmujem a ja hrdo vzdy vyhlasim *nie* tak drzim palce 🙂
@monika1279 ja ti poradim super caj a za par centov,kup si koreniny fenikel,anyz, a majoranku a zmiesaj spolu , zalej lyzicku a pol zmesi vodou, a pi aj dva krat denne, ja tiez sa trapim od zaciatku s mnozstvom mlieka a aj ked ti tu zeny budu pisat prikladat a prikladat,mne to nepomahalo a tiez mi maly plakaval od hladu hlavne vecer a tiez mam pocit ze mam prsia prazdne vecer, a ked nie uplne prazdne tak aspon nemam taky tok mlieka aky by malemu vyhovoval,vyskusane mam vsetko vineu, homeo, caje na kojenie, zaprazane polievky a nic nepomohlo ako tento obycajny caj,este more milk plus z lekarne su dobre ale drahe 20e
@beton dakujem velmi pekne za radu, podla moznosti sa budem snazit (mam este druhe dieta doma so zapalom priedusiek, tak je to vesele). Dudulku som nasadila hlavne preto, ze mala uprednostnuje palcek v puske. Urcite sa snazim ho davat co najmenej, ale akonahle ju nacapem s palcom v puse, letim pre dudulku. Myslis, ze by to mohlo pokazit dojcenie? V sani je velmi zrucna a hlavne rozlisuje co je dudka a co prsnik a ked je hladna, neoklamem ju, chce prsko a dudulku vytrvalo vypluva.
@lucy56ďakujem za radu ale ja už nekojim☹ mlieka som mala stále menej a menej až sa mi uplne stratilo.Tiež som prikladala a nepomahalo mi to.Skúšala som tiež vineu, čaje, ricinus, polievky a nič..tak sme na nutrilone
@monika1279 potom som si vsimla ze je to uz neaktualne
@strociatka ak mas este starsie dieta, tak jednoznacne si obstaraj satku alebo ergonomicky nosic. v oboch sa da kojit aj za pochodu, takze vzdy, ked si dieta zaziada je pri tebe a mozes prikladat do osalenia 😀
co sa tyka cumlika, je to VZDY loteria. dosledky jeho pouzivania sa totiz nemusia prejavit hned, vacsinou sa to deje s odstupom casu, ked uz ma dieta trosku rozumu. zacne bojkotovat prsnik, odtrhat sa a podobne stavy. cumlik VZDY zvacsuje intervaly dojcenia. dieta na prsniku nielen papa, ale sa aj upokojuje, ulavuje si od bolesti, plni si potrebu kontaktu s tebou, ci sa snazi zaspinkat. cumlik ma vyriesit vsetky tieto potreby, co je sice pohodlne pre mamicku, ale v konecnom dosledku to moze viest k znizenej tvorbe mlieka. dietatko totiz nie je prikladane tak casto, ako by bez cumlika bolo. cim menej sa priklada, tym menej mlieka sa tvori a opacne. preto bola moja prva rada v tvojej situacii odlozenie cumlika. http://dojcenie.wordpress.com/2009/11/29/preco-...
palcek v puse je mensie zlo ako cumlik a dojcenie negativne neovplyvni. vacsinou plati, ze ako prislo, tak odide. ked budes viac nosit, myslim, ze aj palcek v puse sa strati, lebo dietatko sa tym len snazi nieco kompenzovat, upokojit sa. a sama urcite vies, ze najlepsie sa upokoji na tebe 🙂 a ked ju nahodou nacapes, tak sups na prsnik. urcite sa opat pekne rozkojite. drzim palce. k cumlikom este pridava link:
@strociatka podla mna dudel neovplyvnuje nejako dojcenie, ja mam doma skoro 5 mesacneho, davame mu dudel od narodenia,vacsinou len na zaspatie a saje mlieko ako o zivot, je to taky maly zavislak, a ked mal rastove sprinty a ja laktacnu krizu papal aj z flasky a vobec mu to neovplyvnuje sanie MM, stale mu dava prednost , ja si myslim ze su deti ktore su schopne kombinovat aj prso aj flasu, aj dudel a hlavne ked su na to naucene od mala
@beton dakujem velmi pekne za rady, vcera vecer sme mali uz totalnu krizu a manzel rozmyslal, ze kupi UM, aby sme dokrmili, co stale bola hladna, ale teraz to uz vyzera trolinku lepsie, zvysila som prisun teplych napojov a kojim na poziadanie, co v praxi znamena kazdu hodinu z oboch prsnikov, pevne verim, ze sa tvorba opat zvysi.
A este jedna poznamka na okraj, vobec neviem, ci to niekto skumal, alebo ci sa tym vobec niekto zaoberal, ale mam pocit, ze aj detske spraye do nosa pri nadche nie su dobre, mne ich lekarka sice odporucila, ale mam pocit, ze aj oni zohrali svoj podiel na znizeni tvorby mlieka. Ked tak logicky nad tym uvazujem, ich ucelom je obmedzit tvorbu sekretu a aka je zaruka, ze neobmedzia aj tvorbu mliecka?
K dudlikom - neviem k nim zaujat jednoznacne stanovisko, lebo vela citam o tom, ze mozu dietatko odstavit, aj ked tomu nerozumiem, ved z dudlika nic netecie a na druhej strane je palcek vacsie zlo, lebo je pevny a jeho intenzivne satie narusuje hrone zuboradie a takisto odvykanie od palceka je velmi narocne, nakolko palcek nemozno odrezat. Ortodonticky dudlik je makky a pri sati sa podvoli a nenarusi vyvoj zubov, aj jeho odvykanie je jednocuchsie, lebo sa da stratit, podarovat a pod.
Preto by ma naozaj uprimne zaujimalo, ako dudlik u 3 mes. dietata moze sposobit odstavenie od kojenia?
@strociatka prikladanim donekonecna sa tvorba zvysi urcite. tvoje babatko je este velmi malinke. kojenie kazdu hodinu je uplne normalne. ono aj nie vzdy papa. a tiez neplace len od hladu. ale aj ked je nepokojne, nieco ju boli, chce byt pri tebe a pod. takze hlavne ten kontakt sa jej snazte dopriat. ň
ten napad s obmedzenim sekretu a inych "produktov" ludskeho tela je zaujimava myslienka. skusme sa spytat @strapco13
k cumlikom som ti poslala clanok, kde su vsetky veci, ktore pises vysvetlene a navyse pravdive. cumlik takisto moze deformovat ustnu dutinu a sposobovat logopedicke problemy. je zdrojom kadejakych infekcii atd. co sa tyka kojenia. jeho zrada je v tom, ze dieta by sa v case, ked dostane cumlik upokojovalo na prsniku uzkym kontaktom s mamickou. tym, ze dostane cumlik. sa sice upokoji, ale mamin kontakt nedostane. dieta sa upokojuje sanim. ak sa chce upokojit a srcim mu prsnik, tak stimuluje zaroven dalsiu tvorbu mlieka. ak mu das cumlik, tvrobu mlieka nespusta, lebo telo nema signal, ze dieta saje. dieta saje cumlik, az kym nie je take hladne, ze zacne kricat. to znamena, ze k prsniku sa dostane ovela neskor, ako by to bolo keby ho nemalo. cas medzi dojceniami sa teda predlzuje. prvou znamkou hladu u dietata je, ze zacne hladat, cmukat atd. ked ma cumlik, tieto signaly nevie vyslat, teda ho neprilozime na prsnik a telo nedostane signal, ze ma tvorit mlieko. na prsnik sa dostane neskor, teda aj pocet dojceni je mensi. cim menej dojceni, tym menej mlieka sa tvori a naopak. to je dovod znizovania tvorby mlieka popri cumliku. dieta na cumlik nemusi otvarat velke usta, takze si vacsinou pokazi prisatie. ak prisatie nie je spravne, tak sanie z prsnika nie je efektivne a nestimuluje prsniky dostatocnym sposobom k tvorbe mlieka. dalsi casty dovod znizenia tvorby mlieka. ale ako som uz pisala, vzdy je to loteria, moze, nemusi tak tvoje dieta reagovat. ale tych nereagujucich je naozaj drviva mensina.
ak zacne cmulat palcek take male dieta, tak by som to urcite neriesila. snaz sa ho v tom case upokojit prilozenim alebo nosenim. vacsinou do niekolkych tyzdnov alebo mesiacov ho to prejde. bude mat ine veci na objavovanie, takze na palcek zabudne. snaz sa vyriesit dovod, preco zacne cmulat palcek a toto vyriesit. cumlikom riesis dosledok - palcek na upokojenie, nie dovod - potrebujem sa upokojit.
pis, ako stojite....verim, ze vsetko bude ok a dojcenie pojde pekne ako ma.
@beton trosku sme sa zlepsili, cez den uz je mliecka viac, no vecer to vyzera zufalo, citelne je toho mliecka menej. Dost problem s oddychom, velmi by pomohol, ale zial ziadne babiny nehrozia, tak latame ako sa da. Manzel musi do prace, inak sa to neda...
Malicka je opica usata, nakoji sa, prsko vypluje, ze je uz hotovo a napcha si rucicky do pusinky, zuzle tak palceky, je pritom vysmiata a odusu dzavoce, takze sa tymi prstikmi urcite neupokojuje, ked jej chcem opat ponuknut prsnik, tak ho zas vypluje a straaaasny rehot, ze co to mama chces, ved je som uz plna a zas tie prstiky v pusinke. Ona ma ten palcek v pusinke od zaciatku asi ako hru, lebo sa mi este nestalo, ze by sa na nom ukludnovala, vzdy je to len pri dobrej nalade. Dudlik pouzivam len na zaspatie, lebo si pri dalsom dietati nemozem dovolit ju uspavat na prsniku, takze nakojim a ked vidim, ze jej uz opuchli ocicka a chce spinkat, supnem jej cumlik a vyparim sa, na 99 % ak uz nie je hladna zaspi, ak jej este nestacilo, dudlik ju nezastavi, vypluvne ho a da poriadne vediet svoj nazor na vec 😀
Takze neviem ci a kde robim chybu. Mliecko kleslo pri tej prisernej chorobe, mala je inak neskutocny papakac, kym som neochorela priberala 1200g za mesiac, teraz neviem, ako sme, ale bud. tyzden mame poradnu, tak uvidim aky bude narast. Zatial sme prikrmu odolali, ale co robit vecer, ked je uz mliecka menej?
@strociatka nebud vydesena, ak mas k veceru "prazdnejsie" prsniky. Aj u mna to tak bolo a pritom mliecka mal drobcek dost. Moj syn bol na materskom mlieku do roka a pol. A poslednych hadam aj 9 mesiacov som mala pocit, ze mam "prazdne" prsia. Ale vzdy som citila pristupovanie mlieka - mna to az zabolelo, ked sa prisal. Neboj sa, mliecko sa Ti rozbehne. Ja by som UM nedavala, radsej casto prikladala, a ono sa to za par dni upravi. Mne pomahlo, ked som vypila vela tekutin + spanok aj cez den s drobcom.
@strociatka podla coho usudzujes, ze je vecer mliecka menej? ste akurat vo veku, kedy sa tvorba mliecka prisposobuje potrebam dietatka, takze nejake extremne nalievanie prsnikov uz neocakavaj. to nalievanie je typicke pre rozbeh dojcenia, potom sa to ustali. prsniky by mali byt makke. nalejes sa uz len pri nejakej dlhsej prestavke a je nebezpecne kvoli moznemu zapalu. v prsnikoch je vzdy tolko mliecka, kolko tvoje dieta potrebuje. dolezite je, aby si sa ty kvoli tomu nestresovala a dojcili ste sa v pohodicke, v dobrej atmosfere. tie prirastky su teda XXL .o)) s vekom babatka sa budu samozrejme zmensovat, ale to je ok. este mi napada otazka nocneho dojcenia. kolkokrat v noci papate? najerfektivnejsie dojcenie na tvorbu mliecka je medzi 1 a 5 hodinou rano. tak pripadne este skus zaradit. no myslim, ze ste na dobrej ceste a aj psychicky mate este trosku dozvuky tej choroby, plus starsie dieta k tomu. vyskusaj satku alebo nosic. dost vela veci ti to ulahci, aj dieta viac pospi a potom je pokojnejšie. a pokojne ziadaj o pomoc aj kamosky, ked babky a manzel neprichadzaju do uvahy. mozno radi popestuju alebo ti donesu napr. nieco navarene. to vsetko ti pomoze aspon trosku oddychnut. verim, ze ste uz zdravi a frcite v normalnom rezime. drzim vam palce.
@beton vecer byva dost nepokojna a pyta si papat aj kazdu pol hodku, na prsniku sa ale jeduje, taha, taha, ale neprehlta takze jej asi moc netecie. Ked sa mi ju podari dostat do kocika a s manzelom von na dve hodky, ze aj pospinka, tak je to potom lepsie, stihnem vyrobit 😉
Ale uz vcera to bolo OK, vecer pospala a tak sa aj mliecka viac nachystalo a bola pohoda. V noci kojim asi len 2x o druhej rano a potom asi okolo piatej rano, inak spinka ako zabita, mam podozrenie, ze ani na to kojenie sa poriadne nezobudi. Ked zamrnka, hned vytahujem prso a priamo v posteli ju nakojim a necham spokojne spinkat dalej. Spime spolu v posteli velkej, takze ju nemusim prenasat a ani zbytocne budit a potom uspavat. Nacucka sa a ani to poriadne neregistruje, spinka si dalej. Mam ju kojit v noci castejsie? Priznam sa, ze sa zobudim len na jej mrnkanie, inak sa stane obcas, ze sa nakoji len raz a spime ako zabite do rana.
Vie mi niekto poradiť, kde v KE by som kúpila homeopatika Agnus Castus 5 CH? Poprípade senovku alebo benedikt lekársky? Čo je lepšie čaj alebo tbl. alebo je aj niečo iné? Ďakujem....
mňe pomaha Nutella, zistila som to nahodou. Najprv som si myslela, že je to z palaciniek, ale potom som prišla na to, že po Nutelle mam viac naliate prsia... zatiaľ to funguje, uvidime dokedy. Kojim 6 x denne. Maly spí od cca 20.30 do cca 3 - 3:30.
Viete mi poradit prosim Vas?Ja mam taky problem ze ja som mala mlieka na rozdavanie...lenze som urobila chybu ze malej som dala cas s flasky a kedze jej tam tieklo laksie tak mi moc netahala mlieko s prsnika a sale plakavala,...kym som dosla na to ako sa stala chyba tak mi zacalo pomaly kapat mlieko... ☹ uz nemam take naliate prsniky ba dokonca su pomerne makke..a som s toho mimo,chcem kojit,lebo urcite je to ovela zdravsie niez umele.. ☹
tá fľaša bola naozaj chyba, teraz skúšaj len prikladať a prikladať. Keď bude maličká hladná, tak si rozmyslí, či bude ťahať, alebo nie 🙂 No a to, že máš mäkké prsníky, neznamená, že máš málo mliečka...
Ahojte, ja mam tiez malo mliecka, tak dokrmujeme cievkou zatial, ale mam pocit, ze aj to prisatie co bolo dobre na zaciatku sa nejako pokazilo(ked mu tecie zo zaciatku rychlejsie, nema problem, len ked treba tahat viac uz sa mu nechce a sa jeduje a odtahuje), nauci sa maly este prisat ako treba? 😕
Ahoj,
mam doma nadmernu vlhkost a chcem pouzit ceresit. Nevie niekto ci ho mozem pouzit aj ked mame doma novorodenca.?
Dakujem
Na to platí jediné pravidlo: Čím ČASTEJŠIE sa dieťa prikladá k prsníku, tým viac mlieka sa vytvorí. Takže ak dieťa spí, ty si mlieko odsaj odsávačkou alebo rukou. Čím častejšie budeš odsávať, množstvo mlieka sa ti bude zvyšovať a budeš mať dosť. A čím menej budeš odsávať, čím menej budeš dieťa k prsníku prikladať, množstvo mlieka sa bude znižovať. A na dostatok mlieka sa treba dobre najesť a udržiavať pitný režim (piť čaj pre mamičky) a zabezpečiť si dostatočný spánok. A mamička by nemala byť nervózna, lebo nervozita, stres spôsobujú úbytok mlieka.

@strociatka no hlavne sa ju nesnaz oklamat cumlom. tym to este zhorsis a moze sa stat, ze zacne prsnik uplne ignorovat. lahni s nou na par dni - tyzden do postele. ty si oddychnes po chorobe a ona sa bude dojcit, kolko si len zmysli. popros niekoho nech ti navari, pripadne vyjedz mraznicku 🙂 a len lezte a dojcite sa dokolecka. Max. tyzden by to mal vsetko poriesit a bude opat dobre. Hlavne cumlik zahod a vzdy ju priloz, ked zacne byt trosku nespokojna, nech je dovodom cokolvek. Makke prsniky sa nerovna prazdne prsniky. Tym sa urcite nestresuj. Len oddychuj a dojci. rychle zotavenie zelam.