icon

Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

senta_sofia
2. dec 2016

@segga ja by som to neznasilnovala, ak si to ona nevyzaduje a je spokojna na umelom mlieku a toleruje ho, ze nema bolave brusko, naco narusat aj tvoju psychicku pohodu, ze sa budes nervovat, je moznost este mliecko odsat a das jej potom jednu davku vypit tvojho a uvidis dokedy to pojde a ci si ochotna to robit.

evittam
2. dec 2016

@jatva A zase píšeš od veci - prepáč- stále podsúvaš niečo čo nikto nepíše. Ty si pochopila to, že moje deti sa odstavili samé vtedy kedy sa odstavili? A ja som tu bola asi pre koho? Pre "suseda"? Taktiež pre moje deti - a nemuseli mi visieť na prsníku nonstop len preto lebo to tak povedali na mamila.sk a lebo ja sa tak budem cítiť ako lepšia matka.... Nešlo o žiadne pohodlie a tu ani nikomu o žiadne pohodlie nejde - ale proste ak nemáš v tom "cecku nič" tak na čo ho budeš pchať dieťaťu do úst?! A budeš nervózna ty - lebo nemôžeš mu dať čo chceš a bude nervózne dieťa lebo bude hladné - to je fakt také super...a obetavé a nepohodlné a neviem čo.... No medailu rovno takým ženám.... Moje deti dostali to čo chceli a to čo som im mohla dať - ak som im dala prsník - vedela som, že tam niečo je - ak bolo málo dokŕmila som - hotovo a nie, že som dookola dávala a dieťa len revalo od hladu - na čo je to dobré?! Na nič - hladné a nervózne dieťa a nervózna matka.
Prepáčte, kočky, za výrazy - ale fakt inak nemôžem. Nechápem toto "boom" okolo dojčenia za každú cenu.

evittam
2. dec 2016

@jatva Ja som tu bola, som a aj vždy budem pre svoje deti. A čo sa týka dojčenia - bolo to tak ako si vybrali samé......

jatva
2. dec 2016

@evittam a ty chapes, ze dieta sa same od seba neodstavi v 10m? Aj mne sa "odstavila", ale viem kde sa stala chyba. Ked to prso nechceli, slo o docasny strajk, ktory si si vyhodnotila ako samoodstav. Ale v pohode... tvoj vyber, vyhovovalo ti to.
Ja som niekde pisala, ze ju ma nechat revat hladom? Ty mi nieco podsuvas. Nech dokrmi, nech to vzda...aj tak si myslim, ze uz je dost neskoro nieco riesit. Neviem ako to mali v porodnici, ale pre ulahcenie bezne pchaju detom flasky, nepodporia dojcenie a potom uz je trapenie cokolvek riesit. Na druhu stranu je lepsie nenervacit a byt v klude, dat um ako stresovat a rvat nasilu prso. Treba mat v hlave zrovnane comu das prednost a za tym ist v klude, bo dieta potrebuje kludnu matku.

evittam
2. dec 2016

@jatva Nešlo o žiadny "dočasný štrajk" - proste dieťa už nechcelo prsník - tak som mu ho nedala - a to neznamená, že ho nechcelo v pondelok - tak som mu ho už nedala v utorok...... Nie je vôbec pravda, že som to urobila preto lebo mi to vyhovovalo - nemala som to robiť kvôli tomu prečo - moje deti spali celú noc - takže u nás nebol problém, že by som bola unavená alebo neviem čo z nekonečného nočného dojčenia. Buď taká láskavá a nepíš čo nie je pravda - áno dieťa sa môže samo odstaviť aj v 10.mesiacoch - je to normálne - a to, že to ty nedokážeš pochopiť neznamená, že to nie je pravda...Zažila som to pri dvoch deťoch - nemám viac čo dodať. A jedli už normálne takže aj tak to MM už nemalo extra nejakú výživovú hodnotu....pili ho ešte cca do skoro roka - kým boli zásoby.

evittam
2. dec 2016

@jatva Len je veľký rozdiel "pchať" plné prso a prázdne prso - keď tam máš prd a nemáš čím nakŕmiť svoje dieťa tak mu ho môžeš pchať koľko len chceš a môžete revať obaja - jeden od hladu a druhý od zúfalstva - veľa šťastia - a ešte určite telo na telo a celý deň - tak ako radí mamila.sk......

sam2
2. dec 2016

@evittam ja ta obdivujem, ze mas stale energiu sa dotahovat so supermatkami 🙈 Co nechapes na tom, ze mas byt zivy cumel? Si predsa jeho matka, tak mas byt jeho otrokom 😅😅😅😅

@segga netrap sa... dieta potrebuje v prvom rade vyrovnanu a spokojnu maminu.... ked to nejde, tak to nejde... nie si o nic horsia ako tie co kojili do 5 rokov... 😉 Skus este odsavat, ale ked sa nebude dat, tak normalne dokrmuj UM...

danielahamar
2. dec 2016

fakt nechápem, mlieko nemáš a pýtaš sa čo ďalej, no nič, trápte sa .... jasne, že treba ísť kúpiť mlieko a dať jej konečne normálne najesť, dudel môže mať kludne, nik ťa nezastrelí a drísty o tom, že umelé je pohodlie je blbosť na entú.... a neboj, tvoje dieťa nebude o nič menejcenné, než dojčené

nina4
2. dec 2016

@segga v prvom rade treba aby si bola spokojna ty malinká neni nic horsie ako maminka ktora sa za kazdu cenu sili z kojenim.Pokial malej nevadi UM tak sa netrap tym ze nekojiš kojenie nieje vsetko.Ja som najstarsieho syna kojila 4 tyzdne bola som po sekci dostals som silny zapal prsnika a mliecko sa stratilo aj napriek mojej snahe kojiť a poviem ti velmi zle som to znasala nevedela som sa s tym vyrovnat .Nakoniec maly bol na UM krasne spaval rastol nebol problem.

stastnablcha
2. dec 2016

ak mas mat z toho problem chod na umele mlieko. je pravda, ze dojcenie je to najlepsie, ale keby to bolo take jednoduche nieje tolko umelych mliek. ja mam 3 deti.. jedno odkojene 2 roky, dve na UM. a vsetky su spokojne a krasne a zdrave. take ze musis za kazdu cenu.. blbost.. babo si treba uzit a nie sa stresovat. urob tak, aby vam obom dobre bolo. a ked ti uz aj laktacna povedala ze treba dokrmovat, tak by som naozaj mala pocit ze som urobila vsetko co bolo v mojich silach a sla by som na UM...

evittam
2. dec 2016

@sam2 Jáááj, moja, ja mám energie za 10tich....😂 Ale nie - ja som už skončila - proste som "zlá mater" lebo som si sama od seba zmyslela, že moje obe deti už nechceli dojčiť - a určite je to tak lebo inak to nie je možné a nechápem to.....A proste som úplne niekde inde (lebo nedojčím) a určite tu nie som pre svoje deti.....No, zbytočná debata s niekým kto si myslí, že nie je nad dojčenie......😉 A to tým nechcem povedať, že nie som za dojčenie - samozrejme áno ak je to možné a do roka stačí - môj názor, možno keby sa moje deti neodstavili (áno samé-úplne- žiadny štrajk ani nič podobné-čudujme sa, lebo to nie je možné - tak moje deti sú vlastne "nemožné") v 10 mesiaci tak dojčím do roka ale určite po roku by som sa snažila to obmedziť a čím skôr odstaviť. Takto si to zariadili samé - záhada....😉

jatva
2. dec 2016

@evittam nechapem co sa certis. To aj na svoje deti hned tak vybehnes ked maju iny nazor ako ty? Mlieko si im davala...z coho? Ty si predtym pisala, ze ti to tak vyhovovalo. Nic ti nepodsuvam.
Len si myslim, ze ked sa autorka pyta ci odstavit, tak tu nemusi zazniet jednotny nazor "ano odstav". Nech si precita argumenty oboch stran a vyberie si co jej vyhovuje. Nemusis hned vyskakovat, ze niekto s tebou nesuhlasi.
A ano, niekomu kontakt koza na kozu moze vyhovovat.

jajka257
2. dec 2016

@evittam ja ta obdivujem. Ved to je sekta, tie superdojco matky. A nasa sa odstavila v 2 tyzdnoch. Nemala som mlieko, potom sa jej pidarilo nieco vycucat a zgrcala sa cela. A ked zbadala prso, spustila rev, az bola bordova. Nuz, som neschopna. Vyrastla na nutrilone HA a je ok.

evittam
2. dec 2016

@jatva Ja sa nečertím, ale proste ty píšeš o tom, že niečo nie je možné akoby to bola pravda - no nie je. A nie ja na svoje deti nevyskakujem - nakoľko nevyskakujem ani na teba. Ty proste svoje názory píšeš ako nič len pravdu. No áno a prečo by mi to nemalo vyhovovať - to akože ak obe moje deti som nadojčila večer o 20.00 a spali do rána, tak mi to nemalo vyhovovať a mala som ich budiť 10x za noc?! Alebo ako mi to nemalo vyhovovať. A ako som už napísala ak by sa neodstavili samé tak sa po roku o to postupne snažím sama...Ale to už sa stále opakujem - proste ak nechceš nepochopíš a nesúhlasíš - a to ti neberiem. Ale netvrď niečo čo nie je pravda. Aj 10.mesačné dieťa sa môže odstaviť samo - hotovo - obe moje deti sú živým príkladom.
A áno nech si vyberie - ale nie fanatické názory, že za každú cenu "pchať cicek do úst" aj keď v ňom nič nemá.....A zbytočne sa trápiť len preto lebo to 5 žien na MK napísalo.

evittam
2. dec 2016

@jajka257 Ďakujem a za čo ma obdivuješ? 😉 Áno a máš pravdu - je to pomaly sekta - lebo niektoré fanatičky to je fakt už na diagnózu - ak neporodíš s bondingom, nemáš dieťa nonstop pri sebe, nedojčíš ho do minimálne do 3 rokov a viac, nenosíš ho stále, nespíš s ním tiež minimálne do školskej dochádzky a na viac si v tej rýchlosti nespomeniem - tak vlastne nie si dobrá a plnohodnotná a normálna matka - a určite nie taká istá ako tá čo to dodržiava. No čo už....😉

kristinkabb
2. dec 2016

Ahoj, ja mám ročné dvojičky, tiež sme mali prvé mesiace problémy...boli predčasne narodené a spavé, nevedeli si mliečko ťahať, mala som bolesti a potom málo mlieka...
Deti sa dojčia na požiadanie doteraz, spia s nami...a keď sú nepokojné ani mlieko nepijú, len sa upokojujú, ako sa tomu hovorí, dudluju...mne to nevadí... su to moje deti a radšej nech si 2-3 minuty podudlaju moje prsia, ako umelé dudliky....môžeš aj ty svojej malinkej umožniť aspoň sať na prázdno, aj keď asi mliecko už nemáš...dojčenie nie je len o jedle...ona ťa potrebuje aj inak...utisit, upokojiť, zohriať sa... dojčenie má viac funkcií...pokial nemáš bolesti, určite ju prikladaj 🙂
Možno jej čo to aj potečie 🙂
A možno by ti pomohli aj bylinky, ak by ešte nejaké to mlieko bolo..aby ho bolo viac..ale to ti asi laktačná poradkyňa uz poradila-senovka grécka a benedikt lekársky...oddych, dosť tekutín,caste prikladanie, koža na kožu, spoločné spanie...a my sme tiež istú dobu išli cez cievku...potom to bolo len lepšie a lepšie 🙂 ja viem, je to náročné...pomáhali všetci, co boli blízko...ale dokázali sme to a teraz si užívame dojčenie 🙂
Držím palce, nech ste hlavne obe spokojne 🙂 a oddýchnuté 🙂 užívaj si spoločné chvíle

senta_sofia
2. dec 2016

@evittam ja som nedavno videla tuto fotku a presne mi napadlo,ze to vystihuje sucasnu situaciu ohladom dojcenia, dojcit vsade a za kazdu cenu aj s nasadenim vlastneho zivota...

holubicka28
2. dec 2016

@kristinkabb utisit, upokojit sa da aj inak ako prsom alebo dudlom. Moja (10m) ma dudel len na noc. Ked sa buchne, padne atd zoberiem na ruky, objimem, pomojkam, ukludnim a je po placi.

jatva
2. dec 2016

@evittam snad to mozme ukoncit tym, ze obom nam ide o stastie nasich deti, len mame ine sposoby na dosiahnutie toho stavu.

materina
2. dec 2016

@segga som názoru, ze ked ti reve dieťa od hladu tak mu daj UM! a to som syna kojila vyše dvoch rokov!
Dcéra nechcela a nebola taká dravá do kojenia ako syn tak sme to vzdali v 5. mesiacoch. Naco sa trápiť!

lauricka
2. dec 2016

prospieva, nerpospieva? Ak ste prisli na to, ze nemate mlieko? Co na to laktacna poradkyna. Ja by som to riesila s laktacnou a nie tu na konovi. To treba vidiet, byt pri tom, poznat okolnosti...Urcite dojcenie je naj. Ale je malicke percento zien, u ktorych to nejde z nejakych dovodov. Mozno k nim nepatrite a potrebujete len pomoc.

lauricka
2. dec 2016

@senta_sofia
a naco treba takto prehanat a utocit na dojciace matky? Chvalabohu, ze su aj take, pre ktore je dojcenie dolezite. Skoda, ze su aj take, co sa za to potrebuju do nich navazat. Ja sa nedivim, ze svet je aky je, ked clovek vidi, aki su ludia a ako sa k sebe spravaju.

yennn
2. dec 2016

@segga tiez som toho nazoru, ze spokojna mamina je dolezitejsia, nez kojenie. To v prvom rade. No tiez si dobre spominam, ako mi velmi nepomahali rady ostatnych, co uz boli "za vodou". My sme mali problemy dlho, bol aj nutrilon, aj cievkovanie, aj vinei, aj homeopatika, aj odsavanie, aj vazenie pred a po kojeni... po dlhych 7 tyzdnoch som vsetko dala do jednej igelitky a povedala dietatu - som tu pre teba, ked ma budes potrebovat, vies kde ma najdes 🙂 A prekonali sme to, kojili sme sa potom bez problemov. Keby mi niekto bol povedal na zaciatku, ze to bude trvat tak dlho, tak to asi vzdam rovno. Ale spatne musim povedat, ze som rada, ze sa nam to podarilo. Dokonca, ked mal 5 mesiacov, tak som musela ist na operaciu a bola 11 dni v nemocnici, napchavana liekmi a pod. - poctivo som si (asi to bude zniet cudne) odsavala kazde 3 hodiny a liala do umyvadla, uz boli na mna zvyknuti 😀 , aby som neprisla o mlieko. Ked som sa vratila domov (a bolo bezpecne uz mu dat pit mlieko), mamina mi hovori "a nechces si odstriekat do flasky, ked je tak zvyknuty teraz?" a ja ze "dajte mi moje dieta! " .... a maly sa prisal akoby to bolo vcera 😉 Takze sme si presli vselicim, dnes to vobec nevnimam, ze by to bolo nejako nasilu. Ani nie som zastancom kojenia za kazdych okolnosti. Len vravim, ze som rada, ze som to vydrzala. Ale plati moja prva veta - spokojna mamina je dolezitejsia nez kojenie 😉

senta_sofia
2. dec 2016

@lauricka hej,ideme sudit,aj ked nevieme,ze? Ja kojim uz vyse 4 roky, ale pride mi scestne robit nieco nasilu,lebo je taky trend. Klasika... Normalny clovek sa zasmeje, vztahovacny to berie ako utok, preto je svet taky, aky je.

kristinkabb
2. dec 2016

@holubicka28
Samozrejme, dieťa sa dá utíšiť aj takto 🙂 ale 4 týždňové bábätko, ak chce mamina a aj ono, by mohlo byť utisene aj na prsníku 🙂 aj keď z neho už pravdepodobne veľa mliecka netečie...
Ak to mamine nespôsobuje problémy, a neprekáža jej to...prečo nie... záleží na mamine 🙂

esther03
2. dec 2016

@lauricka mala doma laktacnu

mrkvicka060
2. dec 2016

@evittam prosim ta, nemusis sa pred nikym obhajovat, preco si prestala kojit. Kasli na to. Ja to tiez nepochopim toto, za kazdu cenu nech je aj hladne to dieta, ved vydrzime ,,strajk". Ja mam skor pocit, ze tie zeny nechcu pochopit ak to dieta prsnik uz nepotrebuje a silou mocou ho budeme nasilim prikladat. A chuda dieta po 4 dnoch uz je vyhladovane tak si da aj to prso. Je velmi zaujimave, ze dojcensky strajk sem, strajk tam, ale ja som maleho kojila do 11 mesiacov a nikdy ziadny ,,strajk" nemal. Pretoze som ho aj dokrmovala a nebol hladny. Takze nemal preco ,,strajkovat". Nech si kazdy robi ako chce. Namiesto pocuvania dietata si mamicky robte za kazdu cenu po svojom, ked chcete kojit, kojte aj cez mrtvoly, kaslat na dieta... myslim, ze ci uz niekto koji alebo nie, urcite to nebude to, na co si to dieta spomenie na stuzkovej a za co rodicom podakuje na promocii alebo na svojej svadbe...

mrkvicka060
2. dec 2016

A kludne do mna, ale ,,laktacna poradkyna" to uz je len profesia. To snad nemyslite vazne... tento boom okolo kojenia za par rokov skonci tak laktacne poradkyne, co radia kojit pomaly aj ked umieras od bolesti a unavy a dieta od hladu (hlavne ani za nic mu nesmies dat to hnusne zaprdene UMELE mlieko), budu nahanat robotu bohvie kde... bez urazky. Ale ked tu citam tie temy ako je uz mamicka zufala a namiesto uzivania si novorodenca sa trapi s kojenim a nejaka fasa laktacna poradkyna ju tu este ide zondievat, ze hlavne nech neodstavuje, lebo MM je to najlepsie co dietatu moze dat...ode ma vystret...mimochodom, ani nahodou to nie je to najlepsie co dietatu matka moze dat...

holubicka28
2. dec 2016

@kristinkabb jasne pri mesacnom je to ine;)

mrkvicka060
2. dec 2016

A aby som bola k teme, mne sa mlieko.spustilo az tak na 4ty den po porode, aj to minimum. Od porodu mal maly aj UM a kojila som ho k tomu na poziadanie, normalne mnozstvo mlieka co malemu ako tak na hodinu stacilo som mala az po 3 mesiacoch!!! od porodu. A to som ho kojila tou trochou dovtedy aj kazdu pol hodinu-hodinu, ako trafena. Tak mal byt chudak 3 mesiace hladny??? Ked sa pozriem naspat, vobec nelutujem, ako som to urobila, bola som oddychnuta, ak som si porobila a maly sa normalne vyspal, lebo nemusel jacat od hladu. A hlavne som bola kludna a noe vynervovana z dojcenia. To uz aky ma zmysel? Pri druhom beriem vlastne UM uz do porodnice...