Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?
Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.
Ja som syna nezvládla dojčiť do viac ako 4 mesiacov, no napriek tomu som zástanca dojčenia. Nevnímam to, ako niečo co by ma malo obťažovať. Dieťa bolo 9 mesiacov mojou súčasťou a po pôrode sa to hneď tak nezmení. Aspoň ja som to mala takto usporiadane v hlave. Dojčila som kdekoľvek, kedže som nosila v šatke, ta nám poskytovala dostatok súkromia. Veľa ľudí si ani len nevšimlo, ze kojím. Nechápem ženy, ktoré idu kojiť na wc. Pride mi to cudne. To aj jesť chodíte na wc ? To dudlovanie na prázdno ma tiez svoj význam. Nie je to len bohapustý rozmar dieťaťa.
Ak ale žena nemoze kojiť nie zo svojej pohodlnosti ale ma nejaký dôvod. Co uz ? Neznamená to, ze je horšia matka. Ak to však robí len preto lebo sa jej nechce, tak tomu nerozumiem. To ani to dieťa nemusela mat. Každopádne na tvorbu mlieka je potrebné aby žena bola spokojná a pokojná. Ono vobec materstvo ako take byva nápor na nervy. Každá ho ustojíme po svojom. Niekedy lepsie, niekedy horšie. Hlavne to chce nohy do tepla a kľud 😊 veď spokojná mama rovná sa spokojne babo ☺️
@mm2008
@evittam
Baby dávam súhlas, mne pre zmenu neprišlo mlieko vôbec, nič nepomohlo ani kvapku som nemala, doktori krutili hlavou bola som jediná v pôrodnici čo jej neprišlo, chápem vety typu - mala som málo - bohužial ja som nemala vôbec ani to málo.Plakala som, malá bola nervozna cucala a ked zistila že nič tak plakala, dala som UM a bolo.Na mamilu som nešla, presne len prikladat prikladat ale čo ked ani kvapka nevyšla pripadala som si ako vadná ako je to možné. No spokojné a napapané dieta je na prvom mieste - kojit za podmienok že si privodím ešte depresiu to radšej nie.Zmierila som sa že malá je nekojená a hotovo.Ked to njede tak to nejde - nie každá sme prisposobená na dojčenie - to isté ako odporúčajú rodit prirodzene a predsa nie každá môže, takže o tom to je.Dakomu je dopriate a nemá problém s kojením a niekto bohužial velké takže tak.
Tiež som názoru nesilit to ak nejde.. a Živý dudlik by som nechcela byť, hlavne ak si predstavím potom od toho už väčšie dieťatko budeš chcieť oducit..
@segga podľa mňa keď sa malinká vie prisať a chce byť na prsníku, ukludnuje ju to, tak jej prsník daj. Vždy je to jednoduchšie ako pochodovať po byte, skákať na fit lopte s dietkom na rukách, prípadne nechať hucat vysávač 🙂 len aby sa dieťa ukludnilo a zaspalo. Samozrejme že bude papať UM ak nemáš dostatok mlieka. Drž sa a príspevky od témy si nevsimaj.
Skusila si kapsule od motherlove-more milk?to jedine mi pomohlo do 2tyz.som uz len kojila.Skusila som vsetko aj hlupe babske rady aj "overene "finty a keci toto nemozes toto musis potom som sa na vsetkych vys... a vsetkym nadala co sa do mna stale starali aby mi dali pokoj bola som uz zo vsetkeho na nervy.Tie kapsule som nasla ako reklamu na vyrobky motherlove v detskom-mamickovskom casopise tak reku vyskusam a nelutujem vsetko ostatne v mojom pripade mohli ist do riti.prepac za vyraz.Maly bol tiez na striedacku na UM a MM no tieto kapsule mi tak naplnili prsa ze som mohla aj zamrazovat...Drzim palce nedaj sa nikym ovplyvnit ty si mama ty vies najlepsie co je pre tvojho drobca potrebne.a ked raz cosi nejde tak to nejde netrap sa koli tomu kojenie nie je vsetko 😉
ahoj, ja by som pre vlastnú spokojnosť vyskúšala všetko pre záchranu dojčenia, viem o čom hovorím, tiež som mala zlé obdobia. zavolala by som laktačnú poradkyňu, užívala senovku grécku a benedikt lekársky, alebo moringu olejovú od swansonu, pila hroznovú šťavu matyšáka, skúsila kontakt koža na kožu, nosila malú v šatke, aby bola stále pri zdroji 🙂 treba čo najviac oddychovať a hlavne pozitívne myslieť, veriť si, že to všetko zvládaš a až keby sa mi to po tomto všetkom nepodarilo, tak by som to nechala tak. Veľa síl!! 🙂
@segga dieťaťu musis predsa dat niečo jest...takze ak nič nemas tak tvoje dieta nebude prospievat, priberat. Hladný novorodenec by istotne nemal byt, neprospieva to ani jeho vyvíjajucemu sa mozgu. Zvlášť v dnešnej dobe ked je ,,potrava,, naozaj na kazdom rohu. Osobne by som zo seba cumlik asi nerobila. Dieťa mozeš mať s dudlikom v puse v náručí a tiež mojkať. Ved to ze má dieta cumlik predsa neznamená ze je odlozene niekde v postielke, v kute a mama si ho nevšíma.
@alja20 ano potvrdzujem, tie kapsule obsahuju benedikt a senovku grecku, po par dnoch som mala tak naliate prsia na prasknutie az boleli. Tiez jed som citila po par mesiacoch ze mliecko sa straca som znova dala kuru a super zabralo. Len treba toho davat na rozbeh vela, ja som davala 4x denne a po cisarskom som na 3 den plne kojila a to mi povedali sestricky na sestonedeli, ze s mojimi prsiami ja nikdy kojit nebudem 😀
Ja som mala tiež málo mlieka, robila som všetko možné , len aby ho bolo viac, ale aj tak najviac ho vždy bolo iba vtedy, keď som si ,, pospala,, napr 2 -3 hodiny v kuse. Myslím v noci, cez deň nehrozilo. Postupne ako chlapci pýtali viac, som najprv nakojila, čo to dalo, potom som dodala UM. A takto. Vydržali sme horko-ťažko 4 mesiace. Kojenie bolo oveľa pohodlnejšie ako vstávať a chystať fľašu. Pre dievčatá- dvojičky som bohužiaľ mala málo mlieka, i keď dom sa snažila kojit obe , ale bolo veľmi málo, len stále plakali od hladu a chudli, až keď im začali pridávať UM po troche v nemocnici, tak ako tak nabrali trošičku a pustili nás domov. Doma to isté, najprv som kojila , ale iba jednu a potom keď ešte pýtala , tak UM medzitým som sa snažila odsavat , aby sa tvorilo viac a takto sme vydržali 4 mesiace. Niekedy bolo mlieka menej, inokedy viac. Takže ja by som odporučila najprv kojit koľko bude a potom UM doplniť. A medzitým skúšať odsavat, aj keď pôjde len trochu. Lebo z UM dlhšie vydrží napapane.
@andreasiskova3 presne toto napadlo aj mna, najskor dat mliecko kolko pojde a potom dokrmit. Aj ta troska je lepsia ako nic 😊
@andreasiskova3 mimo temu, 5 deti uzasne a vyzerate vyborne 👍
@kondaska1 áno jasné, aj trochu je lepšie ako nič. Aj keď len na krátky čas, aspoň zo začiatku, nech má dieťatko to čo treba. Kupovala som si aj také malé tabletky v takej tubicke, len už neviem názov. Tie mi pomáhali aspoň dočasne.
@kondaska1 🙂 ďakujem, mám 4 , jedno je anjelik v nebíčku , ktorý mi poslal moje dievčatá, aby som nebola smutná 🙂
@segga Dojcenie je super vec, no nie za kazdu cenu. Ked som ja mala male dieta, co je 11 rokov dozadu, bolo v mode umele mlieko a ja ako dojciaca 1.5 roka som bola za divnu. Teraz je zase v mode dojcenie div nie po strednu skolu.. Nevsimaj si tlak spolocnosti a rob len to, co uznas ako najlepsie pre tvoje dieta a pre seba. ❤
@danielahamar - ale ona sa nepýta, či jej má dať UM, ale či ju má nechať dudlovať naprázdno (UM jej snáď už dáva, keďže problém s MM má dlho) preto, že bábätko sa jej na prse ukľudní a prestáva plakať.
@evittam vo výraze "vysenie na cecku matke" sa skrýva veľa zatrpknutosti a očividne až tak nie si so svojím stavom vyrovnaná ako píšeš. Nemala by si potrebu dehonestovat niečo v dnešnom plytkom, plochom a studenom svete take krásne, ako je dojčenie. Áno, v jednom máš pravdu. Nie je to len o potrebach dietata ale aj o potrebach matky dojčiť. Dopĺňajú sa tak navzájom. Je to ale naozaj intímna a každého súkromná vec ako sa rozhodne. Nie je na mieste ho zhadzovať. Mne dalo dojčenie strašne veľa, upevnilo ma v statuse matky a v podstate ma determinovalo v tejto úlohe. Získala som dovtedy nepoznanú dravosť a akési zdravé sebavedomie. Bolo a je mi úplne jedno, čo prinášali módne trendy bio-eko... Chcela som len zažiť tú blízkosť, ktorá sa už nikdy nezopakuje 💜💜💜 ... Práve dnes, keď som sledovala môjho drobca ako spí, som si spomenula, ako mi ho po pôrode priniesli umyteho, zapakovaneho v perinke (bonding asi 2 sekundy 🙂 položili ho vo vozíčku vyše meter odo mňa a odišli. Nepýtala som sa či si ho môžem vziať, nečakala som na laktačnu sestru ktorá vraj mala o chvíľu prísť (prišla asi o 10 minút). Ani mi to nenapadlo... Bola som tam len ja, môj vytrapeny a vymodleny zázrak a okolo len casopriestor. Natiahla som sa celá ubolena, jednou rukou som sa istila na lôžku aby som sa nevysypala na zem a druhou som špičkou ledva dociahla šnúrku na vozíku, a pomaličky si ho priťahovala 🙂 Kym prišla laktačná už som maleho mala prehodeneho na druhom prsníku 🙂 Hneď vo dverách som ju otočila, že nič nepotrebujem. Dcérku som dojčila 2 roky (Tiež bez akýchkoľvek laktacnych poradkyn, ale nehovorím, že bez problémov)
Neodsudzujem ziadnu, ktorá sa rozhodne nedojcit. Urobím si názor a nechám si ho pre seba. Rozhodnutie je na každej. Je to len medzi ňou a dieťaťom. A rovnakú toleranciu očakávam od okolia (ale málokedy som sa jej dožila pri mojom dlhšom dojčení 🙂
@segga ahoj, ja som o mlieko bojovala dlhych 8 tyzdnov. To bola hranica, o ktorej mi laktacna povedala, ze ak sa to dovtedy nerozbehne, tak uz to nepojde. A skutocne sa to po 8 tyzdnoch rozbehlo! Maly bol strasny papkac a vzdy som musela raz denne dokrmovat UM, ale to uz bolo nic v porovnani s uplne prazdnymi prsnikmi, ktore som mala prvy tyzden. Ak este vladzes, skus vydrzat. Ja som po kazdom jednom kojeni (ked maly v podstate dudloval naprazdno) dala malemu flasu a sama som sa snazila odstriekat mlieko. Postupne ho bolo viac, ale napr nic prirodne mi nezaberalo (senovka, benedikt atd). U mna platilo len vytrvat. Drzim palce.
......ze sa to 1% zien ktore naozaj ,,nemoze" dojcit alebo nema mlieko (kazda druha pomaly) pozbieralo prave na mk ... keby takato situacia bola v Afrike tak ma o polovicu menej obyvatelov.....
Mne tiez pri malej pomalinky ubudalo mlieko a tiez kolo 4 mesiaca som si uz nevytlacila ani kvapku mlieka.nasilu nejde nic.a napr.2 rodeneho som kojila do 10 mesiacov az ked papal vsetko som ho odstavila.
@mrkvicka060 Veď ja sa nikde neobhajujem - nemám takú potrebu - len proste dotyčná mamička nechce niečo normálne pochopiť a priznať - že všetko je možné aj keď si to ona nemyslí. A presne ani my sme nikdy nemali žiadny "štrajk" a súhlasím s tým čo si napísala.😉
@lauricka A kto tu útočí na dojčiace matky? Nikto - skoro každá čo tu píše normálne dojčila. To skôr v takýchto diskusiách dlhodobo dojčiace matky sa snažia presvedčiť tie čo dojčili kratšie, že to bola ich chyba, ich pohodlnosť a neviem čo...Dokonca sú tu na MK také ženy, ktoré na otázku mamičky, ktorá chce prestať dojčiť a chce radu ako na to - tak jej poradí ako dojčiť ďalej - toto je u mňa už "smiešne" a nenormálne - môj názor. Nech si každý spraví ako chce a nepresviedča jedna druhú, že len to jej je to najlepšie a má pravdu - to je všetko.😉
@alja20 More milk plus sú zbytočne drahé a vlastne obsahujú senovku a Benedikt a ešte nejaké iné látky, ktoré na podporu MM nie sú až také dôležité a jedna kapsula obsahuje len 170mg týchto látok. Čiže je omnoho výhodnejšie kúpiť kapsule benediktu a senovky napríklad od Swanson - tie obsahujú 500mg. 😉 Ja som tiež najskôr brala MMP - odporučila mi ho pediatrička ale potom som objavila kapsule od Swanson a kupovala som tie. Tiež mi dosť pomohli.
@papricka33 Veľmi zle si pochopila to čo som napísala - ale nevadí. Nie, nie som zatrpknutá a ani nikoho neurážam a ani nemám potrebu dehonestovat. Preto boli tie slová v úvodzovkách - ak si to nepochopila nevadí. Ja som dojčila - bolo to pre mňa jedno z najkrajších období mojich detí. Bonding som nemala len 2 sekundy ale omnoho dlhšie. Hneď som si syna dokonca priložila. A potom hneď aj na izbe - tiež som nepotrebovala žiadnu laktačnú poradkyňu a dojčenie som si užívala - tomu ver. A tiež nikoho neodsudzujem.
A aký môj stav máš na mysli, s ktorým nie som spokojná? Ja som so svojim stavom maximálne spokojná.....🙂
Len proste nemám rada fanatizmus - v hocičom - a viac písať nejdem - nejdem sa opakovať.😉
@evittam no vies nepotrebovala si si zdvihat sebavedomie dojceim a utvrdzovat sa v role matky rovnakym sposobom, tam je gro celeho problemu 😀
@papricka33 "Neodsudzujem ziadnu, ktorá sa rozhodne nedojcit. Urobím si názor a nechám si ho pre seba." Naozaj neodsudzujes? 😀
Nehrotíte to už trošku ženy ?? Ako žena, ktorá dojčí si tým zdvíha ego ?? OMG, celé zle. Ja som dojčila len 4 mesiace ale takéto súvislosti ma teda nenapadali nikdy.
@tutu_1 mne to tiez ale obcas pripada s tym dojcenim tak, ze niektore tie dojciace fanaticky maju pocit vacsej dolezitosti ako matky a uzivaju si, ako je to dieta od nich zavisle... dokonca raz som tu aj citala podobny komentar, ze mamicka ,,miluje ako je ten drobec od nej zavisly". To je uz trosku chore podla mna.. a ano, ide maximalne o dvohanie sebavedomia a ukazovanie okoliu ze ,,ja som matka, kto je viac, a pozrite ako ma male potrebuje"... nehadzem vsetky do jedneho vreca, to nie. Kojit dieta je normalne a nekojit je tiez uplne normalne, ale niektore zeny to uz fakt prehanaju...
@mrkvicka060 no teda, aby som svoju hodnotu, ako dospelý, zdravý a vyrovnaný jedinec odvádzala od niekoho cudzieho, kto ani nevie kto som ? To by ma nenapadlo. Mne to príde nezmyselné. V tejto téme som nič z toho čo popisuješ nevidela. A keby aj, môj problém to nie je, ja sa s takými vecami nestotožňujem, a je mi v zásade jedno čo si myslí niekto na MK. Sa preto hneď nemusím znížiť na jeho úroveň. Nuž ale ako každý sám uzná za vhodné.
Mne osobne sa páči keď mamička kojí svoje dieťa, hoci mne sa to nepodarilo. Vôbec nepociťujem v sebe zášť voči ženám, ktorým to ide. Ja som prajná v tomto smere. Chápem keď to nejde. Ako píšem, nám sa tiež nepodarilo dojčiť dlhšie ako 4 mesiace. Wau, som normálne v pomykove, ako ženy na seba dokážu žiarliť ešte aj za dojčenie. Normálne mi to hlava neberie 😅

mam 2 deti, po kaydom porode som yrpela laktacnou psychozou(ked vam mliecko udrie do hlavy)..... kojila som, plakala nad detmi, netesila sa z nich......museli mi zastavit mlieko, trapila som sa preto, ale znova som to bola ja, hoc boli deti na UM, ked sa neda, tak sa neda.....aj take sa stava..... dieta potrebuje hlavne odpocinutu a laskavu mamu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§