icon

Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

trix11
3. dec 2016

@sam2 Vnimala by som to ako velku ranu. Nikdy pre mna neprichadzalo do uvahy nic ine,ako dojcenie. To bola moja predstava o starostlivosti o dieta. Urcite by sa mi s tym velmi tazko zmierovalo,keby som nemohla dojcit a bola by som velmi smutna a sklamana.

sam2
3. dec 2016

@trix11 aha, a nikdy ti nenapadlo, ze dojcenie/nedojcenie nie je dovod na taketo pocity? To nie je to jedine co mozes svojmu dietatu dat....
a toto je presne to, co sa snazim pochopit: preco sa poslednr roky robi take halo okolo toho, preco zeny, ktore nedojcia lebo im to nejde, prezivaju z toho taky velky smutok, maju pocit zlyhania... prepac, proste mi to hlava neberie... fakt sa snazim, ale nejde to

sam2
3. dec 2016

@trix11 lebo fakt si nemyslim ze materinska laska a obetovast stoji a pada na dojceni (pripadne bondingu).....

mima4
3. dec 2016

@trix11
ale uvedomujes si, ze by si mala pocity viny, zlyhania, nedostojnosti seba ako matky...?
Uvedomujes si, ze svoj smutok a sklamanie a to co by si prezivala, by si nevedomky prenasa la na dietatko a ze tym by si vlastne trestala vlastne dietatko? Tym by si v prvom rade deptala vlastne dieta.

dojcenie si si vlastne nadhodnotila nad spokojnost vlastneho dietatka a svoju spokojnost... toto uz v tvojom pripade nie je o nedojceni, skor tam vnimam nejake zranenia z tvojho detstva.... a snahu si ich takto kompenzovat.

trix11
3. dec 2016

@sam2 Tu nejde o pocit viny. Tu ide o to, ze pre mna proste nic ine neexistovalo. nevedela som o ziadnej mamile, ked sme planovali deti. Ale keby sa ma niekto opytal, ci chcem dojcit, povedala by som, ze samozrejme. Predpokladam, ze to ma takto drviva vacsina zien. Asi maloktora to ma tak, ze ide rodit s tym., ze chce davat svojmu dietatu umele mlieko, nie? No a ja to skor pripisujem materinskemu instinktu a ze je to pre matku proste prirodzene, ze chce dojcit, nie davat UM.

trix11
3. dec 2016

@mima4 eeeej, jake psychologicke analyzy za nickom na modrom koni...

tutu_1
3. dec 2016

@mrkvicka060 s takým niečim nemam skusenosti, nikto ma to nenazval horšou za to ze som kojila malo. A keby aj, co ma po anonymných osobách na MK. Stále opakujem, ze nie je zrovna múdre odvodzovat svoju hodnotu od absolútne cudzích ľudí, nieto ešte od ľudí na MK. Možno som sa to naučila pri synovi. Bola som medzi prvými maminami co viazali do šatky, používali látkové plienky, a potom odmietli aj očkovanie. A to nehovorím o tom, ze som synovi nevynucovala mäso, striktne som dbala na to aby aspoň do 3 rokov nejedol horalky ci cukríky a pil vodu max čaje. To by si sa čudovala koľkí ludia si klesali na čelo ze som asi nie kompletná. Takze s odstupom času uz neriešim co si o mojich postojoch myslia ostatní. Viem co robím a aj preco.

sam2
3. dec 2016

@trix11 samozrejme, ze zeny chcu dojcit. Preto som uz pisala ze je to prorodzene, takze halooo booom nechapem.... ale tiez nechapem, preco to silit, ked to nejde....
poviem ti moj prikladat: chcela som dojcit do roka. Nuz, clovek mieni, Panboh meni.... nepodarilo sa... maly netahal, po 3t som dostala zapal, vysoke horucky, mlieko bolo hnusne, syn ho nechcel uz vobec... a proste som to neriesila... kupila som umele. Moja pohodlnost? Mozno.... a som preto nieco menej? Nie som. Svoje dieta milujem, keby sa dalo, dychala by som za neho... rozhodne nemam vycitky svedomia a ani vycitky, ze dojcenie nevyslo... preco by som mala mat? Na nasej vzajomnej laske to nic nemeni... preto ma prekvapilo ked som na MK citala pribehy frustrovanych zien, ktorym dojcenie vyslo, preto ma prekvapilo ked sa odporuca dojcit aj pomaly na smrtelnej postely.... ked sa odsudzuju zeny ktorym to nevyslo, nerozumiem fanatizmu dojcenia za kazdu cenu, presne mi to pride tak ako tu uz bolo spomenute: dojcenie sa povysili nad zaujem matky a dietata....
Aby to niekto nepochopil, ze zavidim,alebo podobne konikovske podsuvacky, upozornujem ze to tak nie je. Je super ked zeny dokazu dojcit, ale nie som za dojcenie za kazdu cenu....tot vsjo

mrkvicka060
3. dec 2016

Ano ano a potom ze tu mame kadejake poporodne depresie...ach no nemam slov.. kiez by kazdy od zivota dostal len taku strasnu ranu ako nemoct dojcit... paneboze...

sam2
3. dec 2016

*ktorym dojcenie NEVYSLO tam malo byt 😊

mrkvicka060
3. dec 2016

@tutu_1 ok, to si ty... to som ja... a vela inych.. ale tiez je vela inych, ktore si to proste beru osobne o to ide... potom z toho maju depresie a neviemco. Lebo boze, svet sa zruti asi, nekojila som.. a dobreze sa pomaly nelucia s dietatom...

tutu_1
3. dec 2016

@sam2 Každá z nas je iná. Ja zas mam traumu z pôrodu, moja kamarátka ju nema a nerodila inak ako ja. Mne sa dojčiť nepodarilo ale až tak ma to nevzalo. Iba ak to ukrojilo z komfortu, ktoré dojčenie nepochybne ma. Žiadne umývanie flasiek, kupovanie a prevaranie dojčenskej vody, zháňanie toho správneho mlieka ideálne v dobrej cene. Povedzme si úprimne šťastná to žena, ktorej stačí vytiahnuť prsník.

zltalienka
3. dec 2016

@segga hm.. . Kde si? Ženy tu uz vyhrabali vojnovú sekeru na ne/dojciacom poli a Ty sa neozyvas! Poradili Ti?

trix11
3. dec 2016

@sam2 Ale to ti nikto nevravi...Dojcit ci nedojcit sa ktorakolvek zena moze rozhodnut sama za seba. Hlavne ak je to v sulade s jej vnutrom. Ak nieco nie je v sulade s mojim vnutrom (u mna by to bolo davat um z flase, u niekoho ineho mozno dat dietatu vychovnu po riti..), tak to cloveka trapi. Zvlast,ak sa to da riesit. Neviem preco sa dojcenie vnima tak,ze bud to ide same od seba,alebo to nejde a dam um. Nejde tu o ziadne silenie niecoho,ale ze clovek dostane radu,ktoru potrebuje na to,aby veci fungovali tak,ako si predstavuje.

sam2
3. dec 2016

@tutu_1 jasne, viem ze kazda je ina... ale proste to co sa tu snazime dosiahnut, je aby zeny, ktore nemohli dojcit nemali pocit menejcennosti. Aby tu nebol podsuvany nazor ze UM je nieco strasne.... ze dojcit treba za kazdych okolnosti, nech sa deje cokolvek a ked to nejde, treba sa snazit viac, lebo asi sa zena snazi malo.... proste zeny su dnes pod strasnym stresom a nieco tak prirodzene ako dojcenie je povysene na nabozenstvo.... 😊

esther03
3. dec 2016

@tutu_1 so mnou sa jedna znama prestala bavit ked som moje druhe dieta kvoli jeho zdravotnym problemom dojcila len chvilku. Najskor nosila homeopatika, senovku, vineu....a ked som prestala dojcit uplne a vysvetlila jej problem, tak povedala, ze "ked sa chce, tak sa da..." a prestala sa so mnou bavit...

tutu_1
3. dec 2016

@mrkvicka060 nuž to je potom chyba tej ze sa rozhodla brat si niečo osobne. Svet sa nezrúti to po prvé, a po druhé si každý môže myslieť co chce, aj keď podľa mna, teba a x y ostatných je to blud. Neviem, asi som zvyknutá uz na to ze ludia okolo majú aj iné názory. Aj teraz. Kupila som pre bábätko látkové plienky a moja mama mi hneď z úvodu povedala, ze je to hlúposť 😄😄😄. Veď ok, nech si mysli svoje, ja si budem myslieť svoje.

mima4
3. dec 2016

@esther03 no klesla si v jej ociach 😀

tutu_1
3. dec 2016

@esther03 to sa vola prirodzený u úbytok priateľov 😄. Mam pár kamarátok, ktoré sa tiez odmlčali, lebo sme nemali podobne názory. A mam aj kamarátku, s ktorou sme sa nevideli roky a napriek tomu sme nadviazali na kamarátstvo sa čias VS. Tiez nemáme vždy rovnaké názory a funguje to aj napriek tomu.

evittam
3. dec 2016

@mima4 Lepšie by som to nenapísala....a vlastne o tom to všetko je....😉

trix11
3. dec 2016

@sam2 to, ci sa niekto snazi,ci nesnazi, ci to zvlada,alebo nezvlada je vysoko individualne a jeho osobna vec. Fakt je,ze existuju postupy,ktore matkam mozu pomoct pokracovat v dojceni. Pozerat sa do minulosti nema hlbsi zmysel. Zeny,ktore sa nachadzaju na krizovatke by mali dostat pomoc,ak taka pomoc existuje.

sam2
3. dec 2016

@trix11 ale preco ak ta zena urobi vsetko co urobit mohla, tak stale sa najde niekto kto jej bude tvrdit, ze asi neurobila dost? Zd predsa nemoze dovolit aby jej dieta malo v ustach hmusny umely dudlik z hnusnym umelym mliekom? Preco sa v zenach vzbudzuje pocit, ze niecom podstatnom zlyhali? Netvrdim, ze to robis prave ty, ale staci si precitat par diskusii a ostane ti rozum stat (aj tu bol jeden nazor, ze ked zenu nenaplna dojcenie, naco mala vobec dieta-no comment). A to som clovek, ktory si rad vypocuje iny nazor, akceptuje ho a ked je treba prehodnoti svoj vlastny, ale nie pri fanatizme aky tu vladne ohladne dojcenia a bondingu

evittam
3. dec 2016

@esther03 Predpokladám ,že taká známa ti vôbec nechýba...😉

trix11
3. dec 2016

@sam2 Na to existuje lahka pomoc. Prestat chodit na modry konik :-P

evittam
3. dec 2016

@sam2 Dobre si to napísala.....tvoj posledný príspevok.

tutu_1
3. dec 2016

@sam2 to by ma zaujimalo ako chceš dosiahnuť to aby sa niekto necítil menejcenny. Raz keď som dospelý, vyrovnaný človek, ktorý rozumie, ze svet je plny plurality názorov, tak ma snáď iny názor nemoze psychicky rozhodiť. Myslim si, ze to je vec ktora vychádza z vnútra človeka ta vnútorná spokojnosť so sebou, aj keď nie som dokonala. No tak som nekojila hoci som chcela, kvôli tomu sa pod vlak nehodim. K čomu by to aj bolo? A ze si niekto mysli opak ? A co vie on co prežívam, plati mi snáď účty aby mi mohol vstupovať do svedomia ? Nie ? Jedným uchom dnu druhým von. Hotovo. S tym dojčiacim náboženstvom som sa nestretla. Ale tak, co nie je môže byt.

esther03
3. dec 2016

@evittam ani najmenej 😀

sam2
3. dec 2016

@trix11 vies to nie je riesenie, riesenie by bolo keby sme sa naucili akceptovat individualitu kazdej zeny, jej pocitov. Riesenie by bolo keby sme v zenach nevzbudzovali pocit, ze ak nezaziju bonding, nedojcia, nenosia dieta v satke, nespavaju s nim v postely,atd atd su ich deti o nieco ochudobnovane, ze svoje deti miluju menej... ja stale tvrdim: respektuj a budes respektovany ✌️️✌️️✌️️

mrkvicka060
3. dec 2016

@tutu_1 no a to este nevidis moju matku, ze som dalej nedala zaockovat syna, co stvara... 😀 ja som to proste hovoeila vseobecne.. ze kojace sa mozu nepriamo navazat, ale akonahle sa nekojaca brani tak uz proste zavidi... je to cele na hlavu proste, ludia su zakerne hyeny o tom to cele je.. a ked sa ma na ihrisku mama s dietatom na prse opyta ci kojim a poviem ze nie, tak uz vidim ako sa jej opicky v hlave roztancuju, co samu seba pomyselne tlapka po pleci ze ,,ha tak vidis, aj tak si ty si lepsia matka"... samozrejme cest vinimkam.. ale na niektorych to vyslovene vidis..

evittam
3. dec 2016

👍😉