Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?
Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.
@esther03 žeby to je v tom, že každá z nás je iná ??? Ja mám napríklad kamarátku, ktorá mala z môjho pohľadu celkom nevydarený pôrod a vôbec to nerieši. Ja som sa zo svojho pôrodu nevedela spamätať ešte ďalších x rokov. No a ďalšia známa, ktorá rodila prirodzene (naozaj prirodzenie, nie vaginálne s chemickým koktailom na infúzke), ako keby rozkvitla a dozrela v ženu. Viac si verí, je istejšia vo svojom vystupovaní, trpezlivá. Prečo by potom na niekoho nemohlo kojenie vplývať nejak podobne ??? Veď nás nerobili cez kopírak.
@evittam ja poznam len tie o kt.som pisala inak dobre vediet ze su aj lacnejsie a viacgramove s potrebnou bylinkou no v tom obdobi ked som potrebovala pomoc kazdy len mudroval a k veci mi ziadno nepomohol neporadil...dokonca ani nasa pediatricka odbornicka na homeopatiu...takze vdaka aj za drahe motherlove stalo to za tie peniaze mliecko som mala ako smotanu a kojila som naozaj velmi dlho maly bude mat tri roky.No teraz pre zmenu ma zas kazdy kopu sprostych reci preco tak dlho staci do max roka.Povedala som si ze kaslem na vsetkych kazdy sa strasne rad stara do hrncov druhych ale vo vlastnom ma bordel kt.neriesi a preto su mi uz sproste reci ukradnute a ja som v pohode bez vycitiek a stresov fakt je to pravda spokojna mama=stastne dieta 🙂 som sa dako rozpisala prepac 😅
Ja by som odporucila zavolat si domov laktacnu poradkynu, nam poradila vyborne a dojcila som obe deti vyse 2 rokov. Na druhej strane, bolo to pre mna velmi narocne a kto z toho ma stres, mal by sa na to moct vykaslat a uzivat si materstvo bez tlaku okolia, podla seba, svojich moznosti a preferencii. Zivot a rodicovstvo su prilis narocne aj bez toho. Blahozelam k babike a drzim palce nech sa rozhodnete akokolvek!
Zapnite si Wau,tam prave dojcili hromadne a riesia aj ockovanie/neockovanie.same supermatky.
@alja20 Perfektne si to napísala a vystihla......😉 Jj, ja som ich náhodou našla na nete - proste som sa pozrela aké má MMP zloženie - ktoré z toho pomáha na tvorbu MM a našla som....😉 A máš pravdu - hlavné je, že zabrali.
Veď mne tiež nevadí ak niekto dojčí neviem koľko rokov alebo nedojčí vôbec - nech sa zariadi každý sám. Ale proste ako som už napísala viackrát - nemám rada fanatizmus v ničom. Proste ti tu niekto bude tvrdiť niečo čo nie je pravda lebo len tá jeho je tá naozaj - to je všetko. Ako ja hovorím - "nech si každý najskôr pozametá pred svojim prahom a stará sa sám o seba"-hotovo a nie, že mi bude nejaká fanatička čo dojčí 5 rokov tvrdiť, že som na nič matka lebo som dojčila "len" 10 mesiacov ( a to tak chceli moje deti), nenosila som ich ešte v 3 rokoch a samé spia vo vlastnej izbe.....😉
Tu sa to zas pekne zvrhlo...
@tutu_1 ale jasne, ze nie sme cez kopirak, akurat nech mi nik netvrdi, ze ja sa musim citit tak isto alebo, ze materske mlieko je to najlepsie co dietatu moze matka dat a podobne. Najviac co moze matka dietatu dat je laska a stabilna rodina a je uplne jedno ci je dieta dojcene, ako dlho je dojcene alebo ci je od narodenia na UM. Nech mi nik netlaci, ze dieta sa nemoze same odstavit. Moze. Moja sa tak odstavila cca okolo roka a kdeze vedela rozpravat este pred rokom (samozrejme nie vo vetach), tak povedala neceem nechuti...Nebolo viac nutne tlacit do nej prsnik. Takze nevnucovat vlastne nazory a bude to fajn 🙂
@esther03 no veď, nemusíš sa cítiť rovnako, o tom stále rozprávam, že nie sme cez kopírak. Každá popisuje max svoje skúsenosti, aj to so svojimi deťmi.
Názor mi nikto nemôže vnútiť, raz keď to tak necítim, tak si to neosvojím a bodka. Ako aj s tým očkovaním ma nikto nepresvedčí o opaku, keď viem čím sme si prešli. A zbytočne mi tu bude písať elaboráty o tom, ako je to prospešné. Ok možno pre tú konkrétnu mamičku, pre nás nie. Hotovo. Ale to sem nepatrí, to už je iná téma.
@evittam mudra jak radio si strasne ty. Hlavne, ze sa do vsetkeho rozumies a vsade si bola a vsetko videla. A klames a ohovaras bez toho, aby si nieco o tom vedela. Mohla by si prosim poslat link na odpoved na tvoju otazku z poradne mamily? nech si mozeme utvorit na to objektivny nazor. Lebo pisat na koniku pod pseudonymom moze kazdy hocico. Ak sa ti dojcenie nepodarilo, alebo si nechcela dojcit, cokolvek...je to tvoja volba. Nie je to dovod na to, aby si kopala kade-tade okolo seba a sirila bludy.
@evittam mne to s tym strajkom, a neustalym nukanim dietata (ktore nechce) pride ako ked si na navsteve a domaca pani(najmä ak je to niekto cloveku blizky mama, babka, svokra...) ti 5 x za sekundu strci nieco pod nos a daj si, nehanbi sa, ponukni sa a v kuse dokola. Cloveku to tak zacne liez po case na nervy, ze si nakoniec das, aby si mala pokoj, aj ked nemas chut, nemas danu vec rada, jedla si predtym, dala by si si nieco ine atd. Toto nie je strajk (aj ked niektore svokry a matky si myslia, ze strajkujete a bojkotujete ich jedlo). Toto len znamena, ze nechcem... nic menej nic viac 🙂
@tutu_1 no nie je o ziarleni 😀 to je o tom, ze preco by mali kojace zeny dehonestovat a nepriamo deptat tie nekojace... to akoze nekojace sa nemozu branit, lebo hned je to zast a zialivost?? To nie je o tom. Ja som kojila 11 mesiacov a bolo mi uplne jedno ci budem kojit 3 mesiace, 6 alebo rok a pol... proste som to nepovazovala vobec za dolezite, a nikdy som sa kojenim nestresovala... ale niektore mamicky si to beru osobne, ked im kojace fanaticky vtlkaju do hlavy ako maju skusat a skusat lebo MM je zazrak a ked mu ho nebudu davat tak dieta bude chorlave a pomaly ze neumre v 20tich rokoch. A to sa ma ako citit matka, ktorej kojenie proste nejde, a mozu ju obskakovat aj 4 laktacne poradkyne a hucat nad nou co ma ako robit a dietatu pomaly hlavu odthnu od tela ako ho nasilu tlacia na prsnik... ked sa neda tak sa neda... nie je preto horsia, ani nedava svojmu dietatu menej ako ktorakolvek ina... tak neviem preco je to tak nepriamym sposobom tymto nekojacim matkam podsuvane... a az takymto sposobom sa potom buduje na laktacne maniacky alergia.. podla mna sa nie je comu cudovat, ze to ludom uz lezie na nervy... no akokeby som ja chodila po forach ako fanaticka na soju a ryzu a do kazdej temy o prikrmoch vletela s tym, ze vtlkam mamickam co decku nedaju na obed sojove kocky ze ake su nedosledne matky, lebo dieta oberaju o to najlepsie a este aj o zdravie...je to uplne hlupe a tam by ma matky poslali do prdele, ale to by vtedy mebola zast, to by som len ja bola za hlupanu..
@mrkvicka060 uplny suhlas... A najhorsie je,ze tento kvazi az fanstizmus ma presne opacny efekt ako podpora dojcenia,pretoze vacsina buducich prvorodiciek dost fici na internete a forach a cita neustale o tom,ake je dolezite a uzasne kojit a je vlastne na ne nepriamo vyvijany natlak,ze dojcit musia. Mozno keby sa k tomu pristupovalo viac instinktivne, bolo by toho stresu a psychickej pohody a mozno aj mliecka viac ☹
@senta_sofia presne si to vystihla. Dojcenie je uplne prirodzene, ale teraz sa okolo toho robi take halo, ze dovi dopo (ja ked vidim odkaz na mamilu, sa mi nozik vo vrecku otvara-sorry)... dnes su zeny z dojcenia take v strese, lebo ved musis, ked nebudes dojcit, tak mu nedas vsetko co potrebuje, zlyhala si ako matka, si menejcenna (aj ked priamo ti to nikto nepovie, ale z komentarov, reci a kontextu, to vzdy tak vyplynie).... a toto je co ma s prepacenim serie, ten fanatizmus, to nepriame dehonestovanie a odsudzovanie zien, ktore nekojili (nech uz bol ich dovod akykolvek). Mne sa to tiez nepodarilo. Nikdy mi nenapadlo sa tym trapit, ci mat pocit menejcennosti... ale mozno keby som konika objavila skor ako ked mal maly 6m,tak by sa ma to pod vplyvom hormonov dotklo...
@trix11 Tak po prvé - ja nie som "múdra ako rádio", ani všetko neviem a už vôbec som všade nebola, nešírim bludy, nikoho neohováram a určite okolo seba nekopem a ani nič podobné. Tak sa hlavne ukľudni. Napísala som svoj názor a skúsenosti. A mne dojčenie vyšlo nad moje očakávanie a perfektne. Takže s tým si nemusíš robiť starosti. A teda keď bolo "po prvé" malo by byť aj po druhé - nehnevaj sa, ale nemám prečo cudzej osobe niečo dokazovať (a naozaj si nenahrávam rozhovory s nikým a ani s laktačnou poradkyňou som si ich nenahrávala) - ty mi dokáž, že nemám pravdu a píšem bludy...ale nemusíš - nestojím o to. Fakt si ma pobavila - ďakujem.😂
@trix11 A si predstav, že ako prvorodička som nepotrebovala žiadnu laktačnú poradkyňu (a ani som o nejakom takom biznise do pobytu v pôrodnici netušila) a krásne som dojčila aj bez nej - áno v pôrodnici bola jedna - čo akurát skonštatovala, že mám "tuzexové mlieko" - a môj syn je tu - dojčený - zdravý a perfektný. A preto som aj ja perfetkná.😉
@evittam ano,mas pravdu. S ludmi ako ty uplne zbytocne polemizovat. Moja velmi dobra kamaratka je poradkyna a velmi mi pomohla. Keby nie jej, urcite je moj syn na um. Ja som dojcit velmi chcela, mna nikto nenutil. Dovolim si tvrdit,ze viem o tom vsetkom viac,ako ty. Aj o tom vikendovom pobyte, navyse v Tatrach klames az sa prasi....
@evittam
z niektorych prispevkov na fore, nielen v tejto teme, mam pocit, ze niektorym zenam ide skor o dojcenie za kazdu cenu, ako o samotne dieta a skor veria internetovym "poradkynam pre vsetko" ako vzdelanym a kvalitnym lekarom s praxou... a to sa tyka aj nosenia, aj spolocneho spania... a potom napisu, ze tri roky uz normalne (ony matky) nespali...a psychicky sú vycerpane, frustrovane...
Ked dietatko potrebuje jest, potrebuje jest, bez ohladu na nase ambicie a plany...a zelania.. a naje sa aj z umeleho mlieka.
A hlavne z potravinoveho hladiska, po roku dietata kojenie je bezvyznamove...
@trix11 Pozor, čo píšeš - ja nikoho neklamem. A tiež som urobila pre dojčenie všetko a som aj dojčila a tiež mi pri dcérke pomohla laktačná poradkyňa. Bodka. Takže nepíš klamstvá. Ja som netvrdila, že som písala do poradne mamila.sk - ja som napísala, že to má z mamila.sk - a nikde som neuviedla či z poradne alebo od laktačnej poradkyne....Takže ja určite neklamem a to čo píšem mi poradili, či už tomu veríš alebo nie. Bodka. Takže ešte raz - buď taká láskavá a z klamstiev obviňuj niekoho iného a nie mňa. Ja to nemám prečo robiť - akože čo by som z toho asi mala?
A tiež by som rada vedieť čo by sa také strašné stalo ak by si nemohla dojčiť a tvoj syn "skončí na UM?"

@tutu_1 ja som dojcila rok a tiez mi nenapadlo toto co napisala papricka: "Mne dalo dojčenie strašne veľa, upevnilo ma v statuse matky a v podstate ma determinovalo v tejto úlohe. Získala som dovtedy nepoznanú dravosť a akési zdravé sebavedomie."