Máte recepty na zapražené polievky na lepšie tvorenie mlieka?
Potrebovala by som dobre recepty ktore si možem robit ked budem kojit.Dakujem za každú radu.
😒
vajickova s rascou, zemiakova polievocka a mnoho inych...postupne mozes jest vsetku zeleninu a robit si rozne polievky...mne osobne pomohlo aj mnoho tekutin a raz denne som pila cajik pre dojciace maminy...a dojcim doteraz 😉 dojcenie je krasne, uzivaj si to 🙂
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=34093#dis... moja kojaca oblubená 😉
ja som jedla všetko čo mi prišlo po chuti, nezaháňala som sa ani čajmi na podporu mlieka, ani zápražkovými polievkami..treba jesť v prvom rade rozmanitú a pestrú stravu 😝
polievky, čajíky, acidko na večer (aspoň mne to v jenom období fungovalo), vinea vybublinkovaná, pestrá strava, dostatok odpočinku a pevná viera v to, že kojenie zvládneš a budeš kojiť čo najdlhšie. Proste myslieť pozitívne. Prvú dcéru som vôbec nekojila, pri druhej som sa prvý polrok stresovala, či mám dosť mliečka a dopovala sa všetkým možným. Paradoxne, keď mala 6 mesiacov a začali sme s príkrmami, tak som to trochu prestala riešiť a mliečka bolo dosť. A stále je, lebo sa kojíme ešte vždy. Samozrejme na požiadanie. To hlavne v začiatkoch, netreba sa držať rád, že každé tri hodiny a podobne. Kámoška mi v čase krízy povedala, že mlieko nie je v prsiach, ale v hlave. A je to pravda. Keďže som staršiu nekojila, tak teraz si to neskutočne užívam.
neviem odkial pochadza tato povera o zaprazenych polievkach a tvorbe mlieka, ale iste je, ze treba pit i jest vela tekutin, aby sa malo z coho to mlieko tvorit. A v tom su polievky vseobecne dobre, aj tie nezaprazene 😉 Ja som pila aspon 2-3 salky caju na podporu dojcenia, lebo maju dobry vplyv aj na travenie babätka, kedze pozostavaju najmä z rasce, fenikla a anizu. A hlavne dojcit casto a casto a casto...drzim palce 😵
ja som počas kojenia jedla polievku asi 3 krát!!! nenechala som sa zbytočne stresovať babskými receptami a overenými polievkami a radami .....zbytočne akurát má z toho človek stres a z tých "polievok" akurát tak zby točne žena priberie aj keď nemusí....stačí sa stravovať normálne.....tak ako človeku chutí..dodržiavať hlavne v horkách pitný režim....a vykašlať sa na recepty a babské rady...... 🙂
ono najdolezitejsie je prikladat babatko-tolko mlieka sa vytvori,kolko z prsnika vyjde.ak mlieko v prsniku stoji,teda babatko nie je dlho prilezene,tvoria sa inhibitory a tvorba sa zastavuje. ak od prveho momentu budes prikladat dietatko na poziadanie,nebudes pouzivat cumlik a flase,nebudes davat caj-teda tym neoklames brusko,nebudes mat problem s tvorbou. napriklad ten cumlik,vtedy chodi dietatko neskoro na prsnik,lebo prve naznaky hladu si uspokoji dudlikovanim a moze to skomplikovat dojcenie,dokonca sposobit bolest bruska niekedy. treba si vsimat signaly takeho malinkeho babatka,ked si zacne davat rucicku do pusy,otacat hlavickou,hladat prsnik,hned treba prilozit. je uplne normalne,ak babatko pije aj kazdu hodinu,novorodenec ma velmi maly zaludok a materske mlieko sa rychlo travi.a treba si uvedomit,ze v brusku dostavali potravy 24 hodin vkuse,teda nemozme cakat,ze zrazu budu naprogramovani papat kazde tri hodky.
napriek tomuto vsetkeho som dostala weleda caj pre kojace zeny,ochutnala som ho a rano som sa zobudila na strasne plne prsniky,mala sa najdela a dve porcie som este zamrazila,takze som ho uz nepila potom 😅
drzim palce🙂
Tieto zaprazene polievky mi moc chutia, najma rascova s vajickom, to mi mama varievala po porode, ale keby to mam jest stale, tak neviem...ide tam dost muky na zaprazenie podla mna.
Mne najviac pomohlo casto prikladat a to som presla z cumlika a takmer plneho dokrmovania UM s ragadami na bradavkach na plne dojcenie. Castokrat som maleho mala na prse s malymi prestavkami aj niekolko hodin a naozaj to pomaha. Inak na nete je potom kopec rad, co sa da uzivat na tvorbu mliecka, ak by ho bolo mozno malo, aj tu na konikovi. 🙂 Co som sa ja napocuvala od mudrej rodiny, co ho stale len kojim, urcite mam slabe, alebo riedke mlieko a podobne...aj som si poplakala kolkokrat, ale dolezite je vytrvat a mliecko prislo a to kojim len z jedneho prsnika. Hlavne sa nestresuj a vela stastia s babatkom 😉
Myslím, že tieto zapražené polievky - že to na tvorbu materského mliečka nemá žiaden vplyv. Ja jem úplne všetk, ale hlavne strašne veľa pijem - minimálne 3 litre tekutín ( mimo dojčenia som zvykla max. 1.5 litra ). A pravdaže veľa dojčiť - a aj vnoci - dávať UM navečer - aby bábatkop pokojnejšie spalo je to najhoršie, pokiaľ si chceš mliečko dlho udržať. A zdieľam názor - že mliečko nie je v prsiach, ale v hlave - proste treba CHCIEŤ 🙂 Tak držím palce 🙂
Predovsetkym si nerob stres, mliecko urcite mat budes, hlavne na zaciatku, hlavne si prikladaj dietatko podla jeho potrieb a bude to v poriadku, najhorsim nepriatelom kojenia - no sme vlastne my same - je to cele v hlave. Cim viac nad tym clovek rozmysla, tym je mliecka menej, no hruza s nami 😅
U mna najviac zaberalo odsavanie medzi kojeniami, aby sa nastartovala produkcia, caje na kojenie typu fenikel aniz su akurat na to, aby dieta neprdelo, na nic ine, nealko pivo, vinea, to zabera celkom fajn, kapsule more milk su sice drahe, ale ucine, a existuju aj nejake homeopatika, ale s tymi opatrne, nech si kupis spravnu potenciu, lebo niektore kojenie podporia, ine zastavia nadobro. Treba sa poradit potom s homeopatom.
Hlavne na to nemysli uz teraz! Vsetko bude v poriadku a babo bude mat plne brusko
Ahoj Lianka,v prvom rade potrbujes dostatocne mnozstvo tekutin.Pozor vsak na stvrty az piaty den po porode,kedy sa prsniky viac nalievaju,zniz prijem tekutin,aby si predisla zapalu prsnikov,alebo castejsie prsniky vyprazdnuj.Inac sa mi osvedcili stare dobre recepty na zasmazenu polievku s vajcom,kde sa na troche oleja oprazila hl.muka a zaliala sa vodou.Potom som do nej nasypala rascu a ochutila podla svojej chuti,nie moc solit.A ak Ti mozem poradit,tak velmi dobra je aj klasicka slepacia alebo hovadzia polievka so slizikami,alebo zeleninkova polievka s haluskami-obycajnymi alebo krupicovymi,podla chuti.Tak drzim palce pri dojceni a vela zdravicka!
ja som bola po akutnom cisaraku v noci o 22.05 som porodila a do rana mi tak nabehlo mlieko ,ze mi musela moja svokra ist ihned kupit odsavacku a doniest kedze mm bol v praci.maly bol na jiske a kym ma pusli k nemu som musela odsavat.. a kojim ho doteraz a mame z toho radost obaja.ja som polievky nejedla vyslovene ,ze by som si len koli tomu robila ale bola som neustale smädna tak myslim,ze denne som tie 3 litre vypila v pohode. a kedze maleho som len kojila kazdu hodinu si vyzadoval aj v noci aj cez de,tak to podporovalo tvorbu.mala som tolko mlieka,ze este medzi tym som musela odsavat aby mi sa nezaalili prsniky..dnes je to tak akurat,stale mam dost mliecka,ed maly chce,tak mu dam alebo ked niekam ideme a nie je moznost dat nejaky olovrant, v aute si moze cucnut len tak ked chce... 😀

Hlavne si var,to čo ti chutí. Väčšina žien nemusí kvôli bábätkám papať nič špecialne,tak je zbytočné sa popredu znepokojovať. 😉