icon

Môžem ďalej kojiť, ak som tehotná?

vika0308
9. feb 2016

Ahojte.Prosim vas o radu môžem kojiť ak čakám druhe babo?Nemôže to nieako ubližiť babätku?Lekar mi povedal že mam prestať ale ja by som rada pokračovala teda ak to nemože niako ubližiť dcerka ma rok a 2m a odstaviť ju ešte nechcem pretože ine mlieko mi odmieta.

Strana
z2
maminecka2
9. feb 2016

Ahoj, ja mam len poznamku, tiez mam medicinske vzdelanie a teda pocas tych 6- tich rokov sme sa nikde neucili o dojceni a tehotenstve, a teda v podstate ani o samotnom dojceni, co je velmi smutne.... Neviem ci gynekologovia maju niekde specialne o tomto nejake najnovsie info, ale obavam sa ze nie a je to len ich nazor ktory sa tu pekne traduje este minimalne z cias nedavno minulych kedy kojenie celkovo bolo zasadne nevhodne. Takze jednoduchsie (a nechcem nikoho urazit, ale od muza specialne) je povedat ze prestat, vsak ja nic ja muzikant....
Ak by kojenie malo taky zhubny vplyv na tehotenstvo, neverim ze by na to neboli uz rozsiahle studie, a teda ak nie v Amerike, kde skumaju uplne vsetko (napr. prisli na to ze kto viac nakupuje minie viac penazi!!!!), tak urcite tu na koniku 😵 😵
A aj pediatri, specialne ti starsi- ako som zazila ja, ked som nemala dost mlieka a bojovala som o kazdu kvapku- maju nazor typu "vyprdnite sa na to kojenie, vsak nutrilon je tiez dobry".
Ja som 2x otehotnela pocas kojenia a velmi som chcela pokracovat, ale byvalo mi strasne zle, aj som bola hospitalizovana a fyzicky som to nedala, zial.
Pre Teba bude velmi tazke pokracovat ak bude doktor na Teba tlacit, neviem ci by som ja sama na to mala odvahu. Podla mna je rocne babo malicke a este by si zasluzilo vyuzivat vyhody kojenia, no ale ved uvidis. Odstavit mozes vzdy. Drzim palce nech to dopadne tak aby si bola spokojna hlavne Ty a Tvoje male (aj to co mas doma, aj to co nosis pod srdcom).

monikaparson
9. feb 2016

Tak ako to už bolo písané, stránka mamila.sk. Ja neviem prečo, ale je to tak, že tie "staršie" deti, čo si tu budeme nahovárať, deti ktoré majú viac ako pol roku už vraj dojčiť netreba. Moja dcéra má 20 mesiacov za pár a teda dojčím a viem, že ešte dlho bude, lebo ona to potrebuje. Ak by som ju odstavila, čo teda nechcem, tak by sme to mali veľmi ťažké. Umelé mlieko by som nedala, ani v tých najhorších našich chvíľam som si nepripustila, že by som ju tým mala nalievať. Nie je dôvod prestať, nech ti aspoň povie overené dôvody prečo by si mala.

redlola
9. feb 2016

@vika0308 ja som otehotnela s dcerou, ked mal syn 13 mesiacov, nikto sa ma nepytal na dojcenie, v tej dobe zaspaval na prsniku a pocas noci pytal asi trikrat. normalne som kojila, nemala som uz vela mlieka, takze po case sa podarilo prejst na mlieko obycajne. sam sa odstavil cca v 5-6.mesiaci, ked sa stratilo mlieko. potom sa uz iba obcas prisaval, ale nepil, asi nemal co, a hned sa pustil. takisto aj pocas noci. podla mna sa skor tulil k mamine.
mala sa narodila, ked mal rok a 10 mesiacov a ked ju videl dojcit sa, chcel aj on. takze u nas zacal tandem, mne to velmi pomohlo, pretoze som mala velke problemy s rozbehnutim mlieka, mala bola slaba (ma vrodenu srdcovu vadu lahkeho stupna), slabo tahala, potom dostala zapal pluc, co vobec nenahravalo dojceniu a produkcii mlieka. nakoniec sme to ustali a obaja sa dojcili pred spanim az do dalsieho tehotenstva.
to mala dcera 10 mesiaocv, ked som opat otehotnela. vtedy som zacala syna odstavovat s tym, ze je uz velky a tak a celkom dobre to prijal. on mal v tej dobe 2 a tristvrte roka. zase, on akurat tak chvilu mal prsnik, pustil a zaspal. dceru dojcim doteraz, resp uspavam na prsniku. pocas noci ale pije kakavko a vodu. samotna voda jej nestacila, um som ani neskusala davat. to som skusala, ked som bola s nou tehotna na synovi a iba co som vyhadzovala peniaze na umele mlieka... ja uz momentalne mam minimum mlieka a uz ma to aj dost boli, som v 16.tt, pamatam si, ze aj minule som nejako okolo tejto doby prichadzala o mlieko 🙂
podotykam, ze pred tehotenstvom s dcerou sme o dve babatka prisli, bola som aj na rizikovom a nikto mi nic nevravel o dojceni. ja som sa ani nepytala. naco sa budem pytat chlapa, ktory mi nevedel ani poradit ako zvysit produkciu mlieka, ked som to riesila so synom 🙂
inak dcera sa narodila dva dni pred terminom a mala 4260g. takze urcite netrpela dojcenim 🙂
drzim palce, nech ti tehotenstvo dobre prebieha a nech sa vam to dojcenie/nedojcenie utrasie, akokolvek sa to uz vyvrbi 🙂

monikaparson
9. feb 2016

@redlola To je nejak dané, že sa to mlieko počas dojčenia stráca, či ako to je? Toto som nikdy neskúmala ani o tom nečítala, nemala som ani prečo, ale videla som to vo viac príspevkoch. Či ste len začali menej dojčiť? Neviem, len ma to zaujíma.

danika999
10. feb 2016

ahojte..dceru som kojila skoro tri roky a syn ma 27 mes..som tehotna teraz a kojim..kamaratke sa napriklad zastavilo mlieko velmi skoro po tom ako otehotnela, vravela ze zo dna na den nic..je pravda ze mam kusok menej mlieka ale to moze byt tym ze menej pije teraz..jedine s cim som mala problem na zaciatku boli citlive prsia, vyslovene mi vadilo ked mi visel na cicke :D
moj by tiez neprezil teraz nutene odstavenie a ani neskusam..chodi do skolky takze pomalinky sa to obmedzuje..pytala som sa svojho dr na to tak moj je celkom liberalny, a povedal, ze ma vela tehotnych co dojcia a je to ok.pytala som sa ci nejak specialne upravit stravu, vitaminy atd a povedal, ze klasika, ze ak by bol problem niekde ze mi to ubera uz by to bolo vidiet aj na testoch..mala som tiez strach lebo mi bolo prvy trimester dost zle.pytala som sa na to aj laktacnej a odpoved bola v nejakom clanku na mamile, co tu uz baby spominali..ze sa dokonca nejake studie robili a ze sa nepreukazali ziadne suvislosti medzi dojcenim a neprospievanim novorodencov...dokonca mi napisala, ze neskor ked sa mi zacne tvorit kolostrum maly bude mat jedinecnu sancu sa tymto povzbudit 🙂sama som zvedava ako to bude dalej aj s tvorbou mlieka 🙂
takze podla mna no stres, uzivajte si spolu

danika999
10. feb 2016

@monikaparson klesa tvorba mlieka..neskor sa postupne zacina tvorit kolostrum..a jedine pred cim neskor "varuju" je ze moze vo vyssom stadiu stimulacia bradaviek spustit kontrakcie..ale vraj to tiez nie je preukazane 🙂

redlola
10. feb 2016

@monikaparson ja si tiež myslím, ze je to prirodzene, ako piše @danika999. Vždy okolo toho 16.tt sa to udialo. Aj v sprievodcoch tehotenstvom sa piše, ze krátko pred 20.tt sa začína tvoriť kolostrum, ja som si nikdy nevšimla, ze by to bolo priamo kolostrum, predsa len, po pôrode bolo žlté a teraz mam normálne, biele mlieko, len je ho výrazne menej. Tiež som čítala o tej stimulácii bradaviek, ja ich teda pri toľkých odložených deťoch ani moc nemám citlivé 🙂))) a v tehotenstve mi skôr prekáža ked sa ich niekto chytá🙂

patulienkab1
10. feb 2016

@danika999 ja mám päť drobcov a všetkých som dojčila tak dlho ako sa dalo, aj počas tehotenstva - avšak iba do chvíle kým mi dojčenie nezačalo vyvolávať kontrakcie...takže u mňa preukázané 🙂
@vika0308 pokiaľ to tebe nespôsobuje ťažkosti - ako napríklad už spomenuté kontrakcie, tak môžeš spokojne dojčiť, dieťatku to určite neublíži, držím palce 😉

tulipan400
19. jún 2018

Prosim vas o radu zienky. Mam este mlieko, a je mozne,ze ostnem tehotna, ked mi neprisla?ajtak mozem byt tehotna,ked mam mlieko, ?dakujem

rastika
19. jún 2018

@tulipan400
áno, samozrejme

1sonda
Autor odpoveď zmazal
zuz02
19. jún 2018

@tulipan400 jasne. Stáva sa. Závisí od hormónov, ja som pri plnom kojeni mala už hneď po šestonedeli menzes a odvtedy pravidelný a aj s ovulaciou, čo mi aj doktor pri prehliadke potvrdil. Aj moja mama pri plnom kojeni otehotnela 3 mesiace po pôrode a presne na moje 1.narodeniny sa mi narodila sestra. U svagrinej tak isto. V mojom okolí je veľa žien, čo takto majú detičky.

marcelatje
19. jún 2018

@tulipan400 mlieko nie je antikoncepcia

Strana
z2